This version of the page http://7chudes.in.ua/info/348.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-28. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім чудес України
 

 

Заповідник «ÐšÐ°Ð¼’янець»

 
Києво-Печерська Лавра
 
Софіївка
 
Софія Київська
 
Херсонес Таврійський
 
Хортиця
 
Хотинська фортеця
   Спецномінації
 
Визначна пам'ятка сучасної України
 
Визначна пам'ятка духовної України
 
Визначна пам'ятка новітньої історії


Стильське відслонення девону


На значній відстані вздовж обох берегів р. Мокра Волноваха від с. Миколаївка до с. Стила і далі, мальовничо відслонюється чудовий розріз девонських та кам’яновугільних відкладів...

Річка Мокра Волноваха перетинає тут Південно-Донецький грабен та прямує далі на схід по Стильському грабену. В численних відслоненнях можна спостерігати розріз від докембрію (на південному заході, біля с. Миколаївка) до девону і карбону (на сході, в районі с. Стила).
 
Першою складовою Стильської геологічної пам’ятки природи слід вважати відслонення у другому від Миколаївки бічному яру на лівобережжі р. Мокра Волноваха, де в гирловій його частині відслонюються вивітрілі габро з ознаками інтенсивного метасоматозу, з прожилками лейкократового рожевого граніту.
 
 
Поряд відслонюються пісковики девону, контакт з якими схований під делювієм. Пісковики належать миколаївській світі живетського ярусу середнього девону.
 
За гирлом третього (від села) бічного яру з’являються численні виходи осадово-вулканогенних утворень девону, якими складені своєрідні горбисті форми рельєфу по берегу річки Маф-Хая, (що являє собою жерло палеовулкану девону, Ñ‚а інші). Покривні базальти та дайко-екструзивні тіла входять до складу спіліто-кератофірової формації і характеризуються значним різноманіттям складу. Базальти та їх похідні разом з різноманітними пірокластами відносяться до антонівської світи верхнього девону. В вулканічних покривах чітко відбиті „шарова” та стовпчаста окремості, часто спостерігаються лапілі та вулканічні бомби. Ізотопний вік базальтів, визначений калій-аргоновим методом, - 302-410 млн років. В районі с. Стила, в темно-сірих глинах з підлеглими туфами, містяться численні залишки рослин.
 
 
Вапняки турнейського ярусу нижнього карбону складають потужні виходи в гирлі б. Бузинова і представлені сірими та темно-сірими мікрозернистими, часто плямистими досить міцними вапняками з відбитками брахіопод. 
 
Об’єкт являє собою кращий розріз теригенно-вулканогенних відкладів девону та карбонатних відкладів карбону відкритого Донбасу.
 
* Інформація надана Державною геологічною службою України


© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua