This version of the page http://ukrchess.org.ua/arbiter/Pravila09.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-25. The original page over time could change.
Правила шахової гри ФІДЕ

ПРАВИЛА   ШАХОВОЇ   ГРИ   ФІДЕ

 

ПЕРЕДМОВА

 

ПРАВИЛА ГРИ

 

Стаття 1: Характер та цілі шахової гри

 

Стаття 2: Початкова позиція фігур на шаховій дошці

 

Стаття 3: Ходи фігур

 

Стаття 4: Виконання ходів

 

Стаття 5: Завершення партії

 

ТУРНІРНІ ПРАВИЛА

 

Стаття 6: Шаховий годинник

 

Стаття 7: Порушення позиції

 

Стаття 8: Запис ходів

 

Стаття 9: Нічия

 

Стаття 10: Швидкий фініш

 

Стаття 11: Облік результатів

 

Стаття 12: Поведінка гравців

 

Стаття 13: Роль арбітра

 

Стаття 14: ФІДЕ

 

ДОДАТОК

 

А. Відкладання партій

 

В. Швидка гра

 

С. Блискавична гра (Бліц)

 

D. Швидкий фініш за відсутності арбітра в місці гри

 

Е. Алгебраїчна нотація

 

F. Правила гри між гравцями з вадами зору і зрячими гравцями та між гравцями з вадами зору

 

Головна Web - сторінка

Головна сторінка сайту

Стаття 9: Нічия 

9.1. (а) Гравець, який бажає запропонувати нічию, повинен це зробити після свого ходу на дошці, перед зупинкою свого годинника та пуском годинника партнера. Ця пропозиція в будь-який інший момент гри теж має силу, але порушує Статтю 12.6. Ніяких умов, пов'язаних із способом пропозиції, немає. В усіх випадках пропозицію не можна взяти назад і вона залишається в силі, поки партнер прийме її або відхилить усно чи зробивши хід, або ситуація завершиться якимось іншим шляхом.

(b) Пропозицію нічиєї обидва гравці повинні позначати на своїх бланках відповідним символом (див. Додаток Е).

(с) Вимога нічиєї за Статтями 9.2, 9.3 або 10.2 повинна трактуватися як пропозиція нічиєї.

9.2. Партія закінчується внічию на вимогу гравця, за яким черга ходу, коли одна й та ж позиція втретє (не обов'язково повторенням ходів):

(а) може виникнути, якщо він спочатку запише свій хід на бланку і заявить арбітру про свій намір зробити цей хід, або

(b) щойно виникла та доповнена заявою гравця при своєму ході.

Позиції як у (а) так і у (b) вважаються однаковими, коли має чергу ходу той самий гравець, фігури одного й того ж найменування й кольору займають ті ж самі поля і можливі ходи всіх фігур в обох партнерів ті ж самі.

Позиції не вважаються однаковими, коли пішак міг бути взятий на проході або якщо право на рокіровку (зараз чи в майбутньому) змінилось тимчасово чи постійно.

9.3. Партія закінчується внічию на законну вимогу гравця, за яким черга ходу, коли:

(а) він записує хід на бланку і заявляє арбітру про свій намір зробити цей хід, який веде до того, що останні 50 ходів зроблено кожним гравцем без переміщення будь-якого пішака і без узяття будь-якої фігури;

(b) останні 50 послідовних ходів зроблено кожним гравцем без переміщення будь-якого пішака і без узяття будь-якої фігури.

9.4. Якщо гравець робить хід, не вимагаючи нічиєї, він на цьому ході втрачає це право згідно зі Статтями 9.2 і 9.3.

9.5. Якщо гравець вимагає нічию згідно зі Статтями 9.2 і 9.3, він повинен відразу ж зупинити обидва годинники. Відмовитись від своєї заяви він не має права.

(а) Якщо з'ясується, що вимога правильна, партія відразу ж визнається нічиєю.

(b) Якщо з'ясується, що вимога неправильна, арбітр повинен додати три хвилини до часу, що залишився у партнера. Крім того, якщо заявник має більше двох хвилин на своєму годиннику, арбітр повинен відняти половину часу, яка залишилася у заявника, але не більше 3 хвилин. Якщо заявник має більше однієї хвилини, але менше двох хвилин, йому залишається одна хвилина. Якщо заявник має менше однієї хвилини, арбітр не регулює годинник заявника. Потім партія триває із заявленим ходом, який повинен бути зроблений.

9.6. Партія закінчується внічию, коли виникає позиція, в якій мат не можна поставити за будь-яку кількість можливих ходів навіть у разі найменш кваліфікованої гри. Це негайно закінчує партію.