This version of the page http://uzhgorod.net.ua/news/27692 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-21. The original page over time could change.
УЖГОРОД.net.ua - Ужгородський прорив
Сьогодні, 21 лютого 2008, четвер (13:23)

ГОЛОВНА СТОРІНКА

ПОЛІТИКА
СОЦІУМ
ЕКОНОМІКА
КРИМІНАЛ
СПОРТ
КУЛЬТУРА
Н. СИТУАЦІЇ
LIFE
ТЕМИ ТИЖНЯ
УжНУ
Ужміськрада
Е.ОЦІНКА
КІА

ЗНАЙОМСТВА


Переглянути новини за

Лютий 2008
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Cічень 2008
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
рікмісяцьдень


Логін:   

Пароль:


Зареєструватись




Етно-велнес готель "УнгварЪскій"
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...

 
--> Теми тижня від 08.02.08 (11:40)

Ужгородський прорив

Хроніка подій в Ужгороді довколо Ужгородської міської ради (оновлюється щодня)



--> СОЦІУМ від 12.02.08 (15:39)

Прокуратура почала розпломбовувати останні кабінети міськради
Прокуратура, нарешті сьогодні почала знімати пломби з кабінетів, що залишалися опечатаними в Ужгородській міській раді. Вже відкритий кабінет архіву. Пояснити, чому виламані двері до цієї установи ніхто не може.

Зараз працівники прокуратури розпломбовують протокольний відділ, двері в який також були взламані в ході "нальоту" минулого тижня. І перешкоджають роботі журналістів, які прийшли отримати інформацію. А також відео та фото фіксації дій прокуратури. У протоколі, складеному прокуратурою за результатами обшуку протокольного відділу, зазначені документи, які знаходилися в інших службових кабінетах та сейфах міськради, і ніколи не зберігалися у саме цьому відділі. За словами керівника протокольного відділу Наталії Козак для повної ревізії і обліку того, що міститься в їхньому кабінеті потрібно працювати не менше тижня і правоохоронці не могли всього зафіксувати.
Проте є безлад в паперах, папках та накопичувачах протокольного відділу. Триває ревізія, яку проводять в складі комісії з депутатами міської ради співробітники міськвиконкому.
Опломбованими залишаються ще два кабінети міської ради.

***

Мер Ужгорода Сергій Ратушняк сьогодні перебуває у столиці з делегацією близько 400 ужгородців

Мер Ужгорода Сергій Ратушняк сьогодні перебуває у столиці з делегацією близько 400 ужгородців, які мітингують під стінами Адміністрації Президента з вимогою розібратися у ситуації щодо захоплення міліцією приміщення Ужгородської міської ради. У самій міській раді в обласному центрі Закарпаття створено комісію з інвентаризації, яка перевіряє майно у кабінетах після візиту до них міліціонерів.
Про це сьогодні, 11 лютого, повідомив речник міського голови Ужгорода Олег Подебрій.

Розпорядженням міського голови, в Ужгородській міській раді створено комісію з інвентаризації майна, яка фіксує усі зміни, що їх працівники мерії виявили, повернувшись на роботу після карантину та міліцейського "захоплення" міськради. Опломбованими прокуратурою залишаються земельний, архівний та протокольний відділ Ратуші.

В.о. міського голови Володимир Бобков звернувся до генерального прокурора з проханням дати правову оцінку діям співробітникам місцевої прокуратури та "притягнути до відповідальності винних у блокуванні роботи органу місцевого самоврядування".

Нагадаємо: 6 лютого Ужгородську міську раду оточили співробітники міськвідділу міліції та пожежники. Фахівці шукали вибуховий пристрій (до СБУ надійшов анонімний дзвінок про замінування мерії). Натомість міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк вбачає в цьому провокацію і переживає, що міліціонери підкинуть йому провокаційні матеріали чи речі. Мера й інших працівників не впускали до Ратуші аж до сьогодні, 11 лютого.

***

Співробітники Міністерства внутрішніх справ розблоковували будівлю Ужгородської міської ради. Про це повідомив кореспонденту УНІАН прес-секретар міськради Олег ПОДЕБРІЙ. "Сьогодні (в понеділок) міліція звільнила будівлю міськради, і співробітники мерії о 7:50 ранку увійшли до будівлі", - сказав Подебрій. Він також повідомив, що в міськраді створено комісії, які до 14:00 мають провести інвентаризацію майна і документів у всіх кабінетах. Як повідомив Подебрій, 3 кабінети наразі залишаються опечатаними. "Кабінети протокольного відділу, управління земельних ресурсів і архіву поки опечатані", - повідомив керівник прес-служби міськвиконкому.
Як повідомлялося, 6 лютого міліція евакуювала співробітників Ужгородської міськради, пояснивши це необхідністю перевірити приміщення на наявність вибухового пристрою, про який телефоном повідомив невідомий.
Мер Ужгороду Сергій Ратушняк і депутати Ужгородської міської ради заявили про силове захоплення мерії правоооронцями за розпорядженням обласної державної адміністрації, а також вимагають з огляду на викладені вище події та їх обставини:
1. Дати правову оцінку діям співробітників прокуратури міста Ужгорода, обласної прокуратури Закарпатської області та співробітниками МВС України, які вчинялися ними в будівлі Ужгородської міської ради (пл. Поштова, 3 у м. Ужгороді) у період з 06 по 11 лютого 2008 р..
2. Притягнути до відповідальності винних у захопленні будівлі № 3 на пл. Поштовій у м. Ужгороді, що забезпечує діяльність Ужгородської міської ради та блокування роботи органу місцевого самоврядування, гарантованого державою.
Прокуратура Закарпатської області пояснила блокування будівлі міськради необхідністю вилучення документів у кримінальній справі, яка стосується земельного питання і була порушена 2007 року.


***

Звернення Ужгородської міської влади до Генпрокуратури
У зв’язку із незаконним захопленням приміщень та будівлі Ужгородської міської ради (м. Ужгород, пл. Поштова, 3), а також проведенням обшуку/виїмки, вчиненого співробітниками прокуратури міста Ужгорода та обласної прокуратури Закарпатської області разом із співробітниками МВС України, що мало місце з 06 по 11 лютого 2008 року, змушені звернутися до Вас з даною заявою та повідомити про ознаки злочину, які вбачаються в діях зазначених осіб.

06 лютого 2008 року біля 15 год. 00 хв. начальником Ужгородського МВ УМВС України (Пензель В.Й.) було проголошено про те, що будівля № 3 на пл. Поштовій у м. Ужгороді замінована, про що в телефонному режимі повідомив невідомий суб’єкт. В результаті, не баченого раніше, миттєвого реагування правоохоронців на "анонімний" дзвінок, під’їзні шляхи до площі Поштової у м. Ужгороді було перекрито службовими транспортними засобами пожежників, швидкої та міліції, а будівля Ужгородської міської ради (органу місцевого самоврядування діяльність якого гарантується Конституцією України) оточена співробітниками МВС України та заблокована від доступу на робочі місця співробітників виконкому, структурних підрозділів ради, депутатів Ужгородської міської ради, а також громадян міста.
Звертаємо особливу Вашу увагу на те, що посадових осіб – уповноважених представників Ужгородської міської ради та її виконавчих органів (міського голову та його заступників) жодним чином не було проінформовано та не поставлено до відома про імовірну небезпеку, а також план дій правоохоронців.
О 17 год. 00 хв. 06 лютого 2008 р. оточення під’їзних шляхів до площі Поштовій у м. Ужгороді знято, на площі не спостерігається жодного правоохоронця. Всі ознаки того, що заходи по виявленню та знешкодженню вибухівки завершено. Проте, о 20 год. 00 хв. цього ж дня, зненацька, біля 300 озброєних "беркутівців" та міліціонерів знову оточують і захоплюють будівлю Ужгородської міської ради.
Зранку 07 лютого 2008 року стало очевидним, що багато чисельними особами у формах співробітників правоохоронних органів вчиняється злочин передбачений ст. 341 Кримінального кодексу України - захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій.
На робочі місця не пускають працівників Ужгородської міської ради та її виконавчих органів. При спробі депутатів Ужгородської міської ради потрапити до сесійної зали для виконання обов’язків покладених на них територіальною громадою міста – вони натрапляють на фізичний опір силовиків у формі, які виштовхують депутатів із будівлі мерії. Навіть міський голова, який очолює міську раду та її виконавчий комітет не в змозі потрапити до приміщення Ужгородської міської ради, навіть для отримання вмотивованих пояснень та обґрунтувань зі сторони правоохоронців про причини такого зухвалого ігнорування законів України.
Паралельно із зазначеними подіями, у будівлі міської ради зламуються двері та проводиться несанкціонований обшук приміщень із вилученням документації необхідної для виконання функцій та завдань, покладених на орган місцевого самоврядування законом.
З огляду на викладену вище ситуацію, та враховуючи п. 6 Наказу генеральної прокуратури від 19.09.2005 р. "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство" звертаємо Вашу особливу увагу на наступні факти порушення порядку та умов проведення і фіксації результатів обшуку, огляду та виїмки.
Так зокрема:
Статтею 181 КПК України передбачено, що обшук і виїмка в приміщеннях, що їх займають підприємства, установи і організації, провадяться в присутності їх представників.
Обшукуваним, понятим і відповідним представникам повинно бути роз’яснено їх право бути присутніми при всіх діях слідчого і робити заяви з приводу цих дій; ці заяви підлягають занесенню до протоколу.
Посадових осіб Ужгородської міської ради не було ознайомлено з намірами "правоохоронців" щодо проведення обшуку, а від так і незаконно позбавлено прав гарантованих наведеною нормою.
Крім цього, статтею 183 КПК України передбачений порядок проведення обшуку і виїмки, дотримання якого є обов’язковим, в тому числі і для "правоохоронців" міста Ужгорода.
Перед обшуком або виїмкою слідчий пред’являє постанову особам, що займають приміщення, або представникові підприємства, установи чи організації, де проводиться обшук або виїмка, і пропонує їм видати зазначені в постанові предмети або документи.
Проводячи обшук, слідчий має право розкривати замкнені приміщення і сховища, якщо володілець відмовляється їх відкрити. При цьому слідчий повинен уникати не викликаних необхідністю пошкоджень дверей, замків та інших предметів.
Проте, замість виконання вказаної норми, ми спостерігаємо в діях співробітників прокуратури міста Ужгорода та обласної прокуратури Закарпатської області разом із співробітниками МВС України – фізичне перешкоджання уповноваженим представникам Ужгородської міської ради у намірі дізнатися про те, що відбувається в стінах органу місцевого самоврядування.
Також, чітко виписана в законі процедура, передбачена ст. ст. 186-189 КПК України передбачає, що при обшуку або виїмці можуть бути вилучені лише предмети і документи, які мають значення для справи. Проте, про наявність та суть кримінальної справи, якою прокуратура м. Ужгорода спробує замаскувати незаконне захоплення приміщень Ужгородської міської ради, уповноваженим представника мерії не повідомили.
Всі документи і предмети, які підлягають вилученню, слідчий повинен пред’явити понятим та іншим присутнім особам і перелічити в протоколі обшуку або виїмки чи в доданому до нього опису з зазначенням їх назви, кількості, міри, ваги, матеріалу, з якого вони виготовлені, та індивідуальних ознак. У необхідних випадках вилучені предмети і документи повинні бути на місці обшуку або виїмки упаковані і опечатані.
В протокол обшуку або виїмки заносяться всі заяви і зауваження присутніх під час обшуку або виїмки осіб, зроблені з приводу тих чи інших дій слідчого. Обидва примірники протоколу, а також опис вилучених предметів підписують слідчий, особа, у якої проводився обшук або виїмка, та запрошені особи, що були присутні.
При проведенні обшуку або виїмки на підприємстві, в установі або організації другий примірник протоколу і опису вручається представникові підприємства, установи або організації.

Станом на 09 год. 00 хв. 11 лютого 2008 року, співробітниками перелічених вище силових структур так і не було зроблено жодного повідомлення та не надано пояснень про те, що все ж таки відбувалось в будівлі Ужгородської міської ради в період з 06 по 11 лютого 2008 року.

Крім зазначеного вище, вважаємо за необхідне звернути особливу увагу генеральної прокуратури на наступні обставини. Орієнтовно біля 12 год. 00 хв. 11.02.2008 р. від прокуратури м. Ужгорода на адресу ужгородської міської ради надійшов лис в якому повідомляється, що 07.02.08 працівниками міської прокуратури із кабінетів Ужгородської міської ради були вилучені документи по кримінальній справі № 6105906, які нібито не були надані Ужгородською міської радою на вимогу постанови про проведення виїмки від 27.12.2007 р., що стало причиною взлому кабінетів та винесення за межі будівлі робочої документації (так і не зазначеної якої саме). Проте, як вбачається з протоколу виїмки (копія додається), зазначена постанова представниками Ужгородської міської ради була виконана, а вся необхідна документація надана слідчому задовго до подій, викладених у даній заяві. Отже, твердження прокуратури суперечать наявним підтверджуючим документам.
На сьогоднішній день очевидним та неоспорюваним залишається факт захоплення будівлі, що забезпечує діяльність органу місцевого самоврядування, з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі установи.
Вищезгадані дії силових структур призвели до блокування роботи органу місцевого самоврядування, хаосу у діяльності міської ради та життєдіяльності міста Ужгорода в цілому. Ще більш не прогнозованими в майбутньому є наслідки вилучення оригіналів документів – рішень Ужгородської міської ради та її виконавчого комітету.
Сьогодні в Ужгороді має місце повне знехтування принципів та засад проголошених Конституцією України, якими державою гарантується місцеве самоврядування та заборонено втручатися у діяльність органу місцевого самоврядування. Саме в політичному плані місцеве самоврядування надає можливість членам територіальних громад безпосередньо керувати своїми спільними справами.
Коли держава знищує в собі всі сліди місцевого самоврядування, вона неминуче йде до власного зникнення.

З огляду на викладені вище події та їх обставини, переконливо просимо:

1. Дати правову оцінку діям співробітників прокуратури міста Ужгорода, обласної прокуратури Закарпатської області та співробітниками МВС України, які вчинялися ними в будівлі Ужгородської міської ради (пл. Поштова, 3 у м. Ужгороді) у період з 06 по 11 лютого 2008 р..

2. Притягнути до відповідальності винних у захопленні будівлі № 3 на пл. Поштовій у м. Ужгороді, що забезпечує діяльність Ужгородської міської ради та блокування роботи органу місцевого самоврядування, гарантованого державою.



В.о. міського голови В.О. Бобков

***

Іван Балога: „Я готовий на публічні дебати з будь-яким чиновником чи депутатом Ужгородської міськради”...

Про це заявив вчора, 8 лютого, перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога на зустрічі із журналістами, ініційованою окремими представниками центральних та регіональних ЗМІ, коментуючи події останніх днів навколо Ужгородської мерії, зокрема так зване „мінування”.

Іван Балога не бачить конфлікту між обласною владою та Ужгородським міськвиконкомом.. Проблемою, на його думку, є „відсутність діалогу” між цими гілками влади. А окремі коментарі міських очільників Ужгорода, в тому числі і його голови Сергія Ратушняка, Іван Балога вважає „бажанням попіаритися”.

Водночас, за його словами, „проблем надзвичайно багато — не тільки в Ужгороді, а і в області, державі. Але якщо чиновник не працює над їх вирішенням — йому нічого робити у владі”...

„За свої справи і свої дії я звик відповідати, готовий до будь-якої публічності. Чітко доводитиму, де і які дії обласної влади направлені на те, аби у кожному куточку Ужгорода жилося нормально. Те, що стосується впливу обласної влади, ми будемо робити, — підкреслив Іван Балога. — Наприклад, більшістю об’єктів обласної власності, зокрема медзакладами, в першу чергу користуються ужгородці та жителі Ужгородщини. Ми і цього року приводимо їх у порядок. Як і допомагаємо школам. Обласна влада вже виділила мільйон гривень на 4-ту школу міста. І ще виділимо стільки, скільки треба. Ми продовжуємо виділяти кошти і на 10-ту школу... Не бачу відповідних дій Ужгородської міської влади”, — сказав Іван Іванович.

На прохання журналістів Іван Балога також прокоментував ситуацію, що склалася на Солотвинському солеруднику, навколо Ужгородської гімназії з приводу рішення міських депутатів про відчуження басейну, торкнувся земельних питань. Він чітко розмежував компетенцію обласної влади та правоохоронних органів. Кожен повинен відповідати за свої дії і працювати у рамках закону, — резюмував Іван Балога.


Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації

***

З волі громади БЮТ в Ужгороді ініціює референдум з відкликання міського голови

Головний бютівець Ужгорода Василь Гнатків: "Наступним мером Ужгорода буде бютівець"

Зараз стан Ужгорода гірший, ніж за колишнього мера Погорєлова, а вивести місто з перманентної кризи може "Ужгородський прорив"



На вчорашній прес-конференції Василь Гнатків висловив своє нерозуміння причин, які спричинили скандал навколо відчуження басейну Ужгородської гімназії, виставлення на аукціон спорткомплексу "Спартак". Головний бютівець, зокрема, відзначив, що дії міської влади незрозумілі, за минулий рік нічого корисного для міста не зроблено, а думка ужгородців систематично нехтується. "Я не розумію, чому міська влада не радиться з ужгородською громадою, не робить нічого корисного для міста, адже політика, спрямована на розбазарення землі і комунальної власності, на постійні конфлікти міського голови з ужгородцями, обласною та центральною владою є відверто антиужгородською," - підкреслив Василь Іванович.

Обурює політика і факт систематичного нехтування регламентом, коли Сергій Ратушняк збирає сесії міської ради "по дзвінку", а депутати отримують проекти рішень за 20 хвилин до початку сесії. Незрозумілими Василь Гнатків назвав дії фракці "Наша Україна" в Ужгородській міській раді, які підтримують непрозорі, тіньові схеми виділення землі та комунальної власності під головуванням Сергія Ратушняка. Постійний конфлікт з обласною владою спричинився до того, що місто не отримує державних субвенцій та дотацій (які в основному спрямовуються на Мукачево та інші міста), а від цього страждають лише мешканці Ужгорода – міська лікарня відчуває брак коштів на найнеобхідніше, ремонти доріг, систем освітлення вулиць непрофінансовані.

Незважаючи на різко критичне ставлення Ужгородського БЮТ до Сергія Ратушняка, неподобством назвав Василь Гнатків перешкоджання меру, депутатам міської ради, які не можуть зайти в приміщення міської ради. Крім того, обурює той факт, що правоохоронні органи не можуть пояснити, що ж відбувається насправді, не можуть надати законні підстави таких своїх дій.

Водночас Василь Гнатків закликав Сергія Ратушняка прозвітуватися перед громадою про роботу міської влади за 2007 рік, а також оприлюднити декларації про доходи Сергія Ратушняка та його сім’ї, розказати, засновниками яких фірм є сім’я Ратушняка.

На запитання, чи буде БЮТ ініціювати референдум з відкликання міського голови, Василь Гнатків відповів : "Думаю, так, якщо на те буде воля громади". Якщо така воля громади буде, то БЮТ почне працювати в цьому напрямку вже "найближчим часом".

Василь Гнатків висловив впевненість, що наступним мером Ужгорода буде неодмінно бютівець, адже рейтинг БЮТ в обласному центрі перевищує 40%, тому жодна політична сила не зможе конкурувати в цьому питанні з "політичним важковаговиком" БЮТ.

На запитання, чи буде він балотуватися на посаду мера Ужгорода, Василь Гнатків відповів: "Поки що про це зарано говорити, рішення нашої політичної сили, нашої команди з цього питання ще нема. Якщо буде рішення партії і воля громади, я готовий розглянути цю пропозицію".

Головний бютівець Ужгорода заявив, що Ужгородський БЮТ створює стратегічну програму розвитку міста "Ужгородський прорив", і висловив впевненість, що БЮТ нарешті наведе порядок у місті.

Прес-служба Василя Гнатківа

***

Начальник закарпатської міліції генерал-майор Віктор Чепак назвав маячнею заяви мера Ужгорода Сергій Ратушняка про те, що міліція виконує замовлення керівництва Закарпатської ОДА.

"Міліція просто виконує свої службові обов’язки", йдеться у заяві Віктора Чепака. Про це сьогодні, 8 лютого,повідомили із ВЗГ УМВСУ в Закарпатській області.
Проти посадових осіб Ужгородської міської ради прокуратурою порушено кримінальні справи через зловживання. Саме тому, на думку Чепака, Ратушняк та його оточення вдалися до "тактики нападу". Міліціонер стверджує, що міський голова намагається перешкодити слідству, тому й відправив працівників мерії у відпустку з 6 до 8 лютого "під виглядом дезинфекції" (мер Сергій Ратушняк напередодні заявив, що відправив працівників додому, щоб жінкам не приставляли до горла пістолети. - ЗІК.). Інформація про замінування мерії розповсюджена самим же Ратушняком у корисних цілях, переконаний Віктор Чепак.
Міліціонер повідомив ЗМІ, що всередині мерії працюють співробітники прокуратури, а міліція охороняє громадський порядок та забезпечує проведення слідчих дій.

***

Приміщення мерії Ужгорода третій день перебуває під контролем силовиків

У збройному захопленні мерії звинувачують міліцію Ужгорода. Такі закиди лунають із вуст міського голови Сергія Ратушняка. Спецпідрозділи не залишають приміщення Ужгородської міськради вже третю добу. Позавчора тут шукали вибухівку, але не знайшли. І відтоді правоохоронці відмовляються вийти з владної будівлі.

Позавчора в ужгородській мерії шукали вибухівку - про неї правоохоронців повідомив анонім. Але вже вчора міліція намагалася знайти тут наркотики - про них теж розповів невідомий. Сьогодні правоохоронці з різних відомств проводять обшук, щоб знайти докази для кримінальної справи. За ці три дні ані депутати Ужгородської міськради, ані мер міста не можуть потрапити на свої робочі місця. Тож вимушені зібратися на позачергову сесію на сходах. Дії правоохоронців вони назвають свавіллям.

Сергій Ратушняк, міський голова: "Було інспіровано, ніби закладено вибухівку. Під цим виглядом під керування особисто Балоги відбулося збройне захоплення міської ради виконкому. Паралізована практично робота виконавчої служби і представницьукого органу. Іде розкрадання власних речей працівників, документів".

Мер Ужгорода вважає, обласна влада руками правоохоронців навмисне блокує роботу міськради, а у приміщенні мерії шукають компромат. Начальник Закарпатської міліції Віктор Чепак пояснив дії своїх підлеглих так: працівників мерії не пускають на їхні робочі місця, бо ті заважають проводити слідчі дії. Обласна прокуратура вилучає документи, необхідні для розслідування кримінальних справ щодо зловживань посадовими особами міської ради.

Віктор Чепак, начальник УМВС в Закаратській області: "Був ще один дзвінок у вечірній час черговому прокуратурі про те, що після відвідування міськради міліцією є зламані двері, підкинута зброя і наркотики. Повторно слідчо-оперативна група виїхала. З представниками мерії ми оглянули знову приміщення. Звичайно нічого абсолютно того не було".

Іван Міцода, заступник прокурора області: "Нічого прокуратура не переслідує. Ми просимо лише надати для розслідування нам необхідні рішення міської ради і все. Неодноразово зверталися до керівництва Ужгородського міськвиконкому та ради про те, щоб надати відповідні документи. Але на письмові запити відповідь не надійшла... слідчого не допустили до проведення виїмки".

На естреному засіданні у незвичному місці депутати ухвалюють звернення до керівництва країни, дипломатичних представництв європейських держав, Ради Європи та ОБСЄ. Міська влада висловлює недовіру губернаторові, вимагає відставки усіх керівників правоохоронних органів області та просить створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради.

***

Прокурор Ужгорода вимагає

Прокуратурою міста Ужгорода із залученням спеціалістів Земельної інспекції в Закарпатській області проведено перевірку виконання на території міста вимог комплексу нормативних актів щодо регулювання земельних відносин. Зокрема, виявлено наступні порушення:
- не забезпечено елементарної черговості у питаннях виділення землі громадянам для індивідуального житлового будівництва, що у свою чергу, за потурання міського голови та депутатів впливає на розподіл землі за принципами далекими від законності та інтересів громадян.
- надання земель юридичним особам, проводиться міською радою оминаючи прозорі схеми прилюдних торгів.
- грубі порушення вимог закону припускають службові особи Ужгородської міської ради та виконкому при підготовці та видачі рішень про передачу в оренду земельних ділянок.
- в результаті незаконних та протиправних дій посадових осіб управління майном міста державі в особі Ужгородської міської ради заподіяно збитків в сумі 278,1 тис.грн.
- безконтрольність працівників Управління майном міста Ужгородської міської ради та халатного ставлення останніх до виконання покладених на них посадових обовязків недоотримано фінансових ресурсів в сумі 734,6 тис. грн.
- встановлено що посадові особи ТОВ "ГрандОЙЛ ДК" діючи умисно з корисливих спонукань з метою будівництва житлово-торгового комплексу самовільно захопили земельну ділянку розміром 4100 кв.м по Словянській набережній, а Ужгородська міська рада за поданням відповідного відділу міської ради проводить узаконення цієї земельної ділянки. Збитків заподіяно на суму 165 738 грн.

прокуратура вимагає:

- невідкладно вжити заходи для точного та неухильного виконання вимог законодавства щодо використання та охорони земель
- негайно усунити допущені порушення вимог Земельного кодексу України
- вирішити питання дисциплінарної відповідальності службових осіб управління майнової політики та відділу землекористування за грубі порушення вимог Земельного кодексу України.

заступник прокурора міста Ужгорода А.Малинич

***

Площа Поштова оточена спецпідрозділами міліції та МНС

Згідно офіційної версії, яка надійшла від керівника прес-служби Ужгородської міської ради Олега Подебрія працівники міської ради були сьогодні 6 лютого відправлені у відпустку до п’ятниці 8 лютого, у звязку з карантином та відповідно проведенням дезинфекції та дератизації в приміщенні міської ради по площі Поштова.
Сьогодні пообіді працівники спецпідрозділів МВС та МНС оточили будівлю мерії, оскільки їм було повідомлено про замінування будівлі міської ради. Представники правоохоронних органів утримуються наразі від коментарів.

Станом на 16.00 ситуація не змінилася.

***
Цьому передували наступні події:

- Міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк звернувся до Президента України, Прем’єр-міністра України, МВС України, Генеральної прокуратури, керівництва Верховної Ради України та голів комітетів та фракцій із скаргою на Ужгородський міськвідділ та Закарпатський обласний відділ міліції.

- 4 лютого спеціалістами КП “Уж-тепло” проводилося планове встановлення лічильників теплої води для приміщення Ужгородської гімназії, що є на балансі управління освіти міста, і приміщення критого басейну міської дитячої спортивної школи водних видів спорту. Працівники Ужгородського міськвідділу міліції арештували начальника першого району КП “Уж-тепло”.

- працівники міліції арештували керівника комунального підприємства “Румб” Гулянича В.В., якому інкримінують отримання хабара.

- заступник губернатора Іван Балога звернувся до прокурора області з проханням надати правову оцінку діям міської ради.

***

Ужгородські "нашоукраїнці" звинуватили БЮТ у брехні заради піару


Події довкола Ужгородської міськради сколихнули Ужгород. Увага мешканців міста і області прикута до ситуації, яка значною мірою визначатиме розвиток обласного центру Закарпаття на ближчі роки. Тому поведінка кожного з ужгородських політиків і політичних сил, які вони представляють, у ці дні має бути особливо зваженою і відповідальною.

В цьому контексті Ужгородська організація партії "Наша Україна", фракція "Наша Україна" в Ужгородській міськраді висловлюють обурення з приводу дій і висловлювань деяких політиків, що представляють в Ужгороді Блок Юлії Тимошенко – політичне об’єднання, яке на загальноукраїнському рівні позиціонує себе як союзника "Нашої України".

Зокрема, вчора ужгородська організація партії "Батьківщина" в авральному порядку поширила в ЗМІ так би мовити "уточнений" прес-реліз за наслідками прес-конференції свого керівника пана Василя Гнатківа. В цілому текст цієї інформації є очевидною спробою пом’якшити попередні різкі висловлювання пана Гнатківа, який заявив про намір БЮТу найближчим часом ініціювати референдум про зняття з посади міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка, діяльність якого він назвав "антиужгордською".

Відмовлятися чи ні від власних слів і намірів – це, очевидно, справа самого БЮТу. Але використовувати в якості самореклами очевидну брехню мало б бути не до лиця відповідальним політикам.

Зокрема повною брехнею і нісенітницею є наступні слова, поширені в прес-релізі, відповідно до яких міська оранізація БЮТ висловила своє "несприйняття дій фракції "Наша Україна" в міській раді, котрі спрямовані на підтримку більшості під головуванням С. Ратушняка і непрозорий розподіл комунальної власності і земельних ділянок".

У зв’язку з цим "Наша Україна" хоче нагадати пану Гнатківу і очолюваній ним організації, що саме "нашоукраїнці" Ужгорода були і залишаються далі ініціаторами і прихильниками створення в Ужгородській міськраді демократичної коаліції. Підготовлений нами проект коаліційної угоди, а також Меморандум прозорості дій ужгородської влади вже два роки залишаються без відповіді з боку фракції БЮТ у міськраді. І саме фракція БЮТ стала учасником неформальної провладної більшості в міськраді, прямо підтримуючи діяльність, яку тепер називає "антиужгородською".

Позиція "Нашої України" в питанні щодо прозорого розподілу земельних і майнових ресурсів Ужгорода була неодноразово публічно задекларована і підтверджена діями в міськраді, чого не скажеш про позицію БЮТу, представники якого очолюють бюджетну та земельну комісії міськради, а також Управління майнової політики.

І саме у фракції БЮТ, а не в "Нашої України" виникли проблеми з участю її представників у непрозорому розподілі земельних ресурсів, за що обласне керівництво БЮТу змушене було навіть показово виключити з партійних рядів більшу частину своїх депутатів міськради.

Існує народна мудрість: "Неправдою світ перейдеш, та назад не повернешся". Ужгородська "Наша Україна" радить авторам вищезазначеної заяви хоч інколи прислухатися до народу, а не лише прикриватися авторитетом своєї лідерки Юлії Тимошенко для реалізації власних меркантильних інтересів.


Ужгородська міська організація партії "Наша Україна"

***

В Ужгороді страйкує найбільший речовий ринок Закарпаття

Підприємці найбільшого в Ужгороді речового ринку, що на вул. Краснодонців, оголосили страйк та вже третій день не виходять на роботу. Страйкувати базарники домовились ще у п’ятницю, проте на вихідних вони таки торгували, оскільки у ці дні традиційно багато покупців приїздить із сусідніх Словаччини та Угорщини.

Працівники ринку обурюються вимогою адміністрації здати по 350 доларів США для встановлення однакових дахів на павільйонах. Багато хто напередодні власними силами обладнав дах, проте адміністрація планує уніфікувати покриття. Крім того, торгівцям повідомили, що навесні збиратимуть вже по 6 тисяч доларів - на нові павільйони. Проте земля під ринком - орендована, і підприємці сумніваються у довготривалості стосунків з адміністрацією за таких умов.

Ініціативна група ринку збирає підписи проти дій адміністрації, а також по 5 грн. з кожного підприємця для оплати послуг адвоката.


***

"Ужгородський прорив"
принципова позиція Василя Гнатківа залишається послідовною: якщо буде воля громади міста Ужгорода, то БЮТ готовий взяти на себе відповідальність стосовно початку процедури міського референдуму по відкликанню міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка

Голова Ужгородської міської організації "ВО "Батьківщина", депутат обласної ради від БЮТ Василь Гнатків закликає журналістів не гарячкувати з приводу резонансних подій в місті Ужгороді і не перекручувати факти.
Василь Іванович наголошує на тому, що жодного рішення з приводу проведення місцевого референдуму по відкликанню міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка міська партійна оранізація поки що не приймала. Але принципова позиція Василя Гнатківа залишається послідовною: якщо буде воля громади міста Ужгорода, то БЮТ готовий взяти на себе відповідальність стосовно початку процедури міського референдуму. Водночас, головний бютівець підкреслює, що пропонована мешканцям Ужгорода стратегічна програма розвитку міста "Ужгородський прорив" спрямована, перш за все, на покращення стану міста та підвищення доброботу його мешканців, а для виходу з політичної кризи в Ужгороді міська партійна організація буде приймати окремі рішення, які будуть спрямовані на відстоювання позиції громади міста. Крім того, міська оранізація БЮТ висловлює своє несприйняття дій фракції "Наша Україна" в міській раді, котрі спрямовані на підтримку більшості під головуванням С. Ратушняка і непрозорий розподіл комунальної власності і земельних ділянок.
Василь Гнатків також висловлює рішуче обурення діям правоохоронних органів, які перешкоджають депутатам міської ради та меру потрапити в приміщення міської ради.

Ужгородська міська організація "ВО "Батьківщина"

***

Звернення депутатів Ужгородської міської ради
Депутати звернулися до Ради Європи

На площі Поштовій під стінами будівлі Ужгородської міської ради відбулася терміново скликані збори депутатів Ужгородської міськради. Зареєструвалися 30 депутатів.

Депутати ухвалили звернення до Ради Європи, до ОБСЄ, Генпрокуроратури України, МВС України, ВРУ, КМУ та інших владних структур з приводу протиправних дій місцевих правоохоронців. У зверненні звучить також вимога відставки начальника Ужгородської міліції - Понзеля В.Й., в.о.прокурора Ужгорода Черничко В.В., прокурора Закарпаття - Бенца Ю.Ю. депутати висловили недовіру губернатору Закарпаття - Гаваші О.О. У заяві звучить вимога створення комісії при Верховній Раді України з вивчення ситуації з Ужгородської міської ради.


***

Найкращий захист—це напад...

Останніми днями активізувався ужгородський мер Сергій Ратушняк. Кілька Інтернет-сайтів та наближені до нього місцеві газети опублікували гнівні заяви мера, в яких висловлюються звинувачення й на адресу міліції. Що за усім цим стоїть?

Спершу міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк звернувся з листом-скаргою на адресу керівництва держави з приводу начебто “чергового свавілля та нехтування всіх законів України, яке здійснюється працівниками міліції за безпосередніми вказівками керівництва Закарпатської ОДА”. Як приклад свавілля, називається арешт 4 лютого правоохоронцями начальника першого району комунального підприємства “Уж-Тепло” під час встановлення лічильників теплої води у приміщенні Ужгородської гімназії та затримання керівника комунального підприємства “Румб”, якому інкримінується отримання хабарів. А після того, як міліція перевіряла після анонімного телефонного дзвінка у середу приміщення мерії на предмет виявлення вибухівки, пан Ратушняк через Інтернет розповсюдив гнівну заяву про те, що під час перевірки мерії, можливо, було вилучено з кабінетів деякі документи і встановлено підслуховуючі пристрої. “Завтра я зайду до себе в кабінет, а там у мене “випадково” знайдуть патрони, наркотики чи щось подібне...”,--цитує слова Ратушняка “Обозреватель”.
--Прокуратурою порушено кримінальні справи щодо зловживань посадовими особами міської ради,--коментує заяви Сергія Ратушняка начальник закарпатської міліції генерал-майор Віктор ЧЕПАК.-- Коли про це стало відомо пану Ратушняку та його оточенню, вони вдалися до давно відомої тактики, що найкращий захист—це напад... Аби перешкодити роботі слідства, працівники мерії, за словами керівника прес-служби Ужгородської міської ради Олега Подебрія, були відправлені у відпустку з 6 до 8 лютого, буцімто у зв”язку з проведенням у мерії дезинфекції та дератизації. Коли й це не допомогло, з”явилося повідомлення про замінування мерії... Прикметно, що першими на місці пригоди з”явилися журналісти видань, які пов”язують із самим Ратушняком... Звідки їм стало відомо про анонімний телефонний дзвінок в управління СБУ?! А вже ввечері надійшов ще один дзвінок, цього разу в прокуратуру—про буцімто вибиті в приміщенні мерії двері й розсипані в кабінеті патрони й наркотики... Однак усе це організаторам провокацій нічого не дало—слідчі дії стосовно порушених прокуратурою кримінальних справ тривають, у мерії співробітники прокуратури працюють, а міліція виконує свою функцію – охороняє громадський порядок та забезпечує проведення слідчих дій. А те, що чиниться такий спротив цьому, свідчить про те, що дійсно працюють злочинні схеми, коли все купується й продається...
Заяви ж самого Ратушняка про те, що хтось виконує замовлення керівництва Закарпатської ОДА чи когось із Києва—це маячня! Міліція просто виконує свої службові обов”язки. Ми завжди діяли і будемо діяти в рамках Закону.

Інформація ВЗГ УМВСУ в Закарпатській області


***


Ужгородська міліція спростувала звинувачення мера Ратушняка в справі гімназійного басейну


Начальник Ужгородського міськвідділу УМВС полковник міліції Василь Понзель пояснив представникам ЗМІ ситуацію, що склалася в ужгородській гімназії. Йдеться про дії міліціонерів, на які міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк поскаржився аж до Президента та Прем’єр-міністра України.

Головний ужгородський міліціонер пояснив, що наряд міліції виїхав до гімназії після того, як черговому подзвонили із закладу з проханням прибути на місце події, де керівництво не могло дійти згоди із представниками КП “Ужтепло”, які намагалися встановити лічильник для гімназійного басейну.

“Йдеться про дітей і я наказав негайно виїздити. Це буденна справа, ми перевірили наявність усіх документів і за 12 хвилин відпустили комунальників”, - стверджує В. Понзель. Він також заперечив будь-які арешти, про які мер згадував у зверненні до керівництва держави.

Крім того, полковник пояснив, що його колеги радили керівництву гімназії дзвонити не до в.о. губернатора області Івана Балоги, як ідеться у тому ж зверненні, а до обласного управління освіти.

Довідка ЗІКу.

Міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк звернувся до Президента України, Прем’єр-міністра України, МВС України, Генеральної прокуратури, керівництва Верховної Ради України та голів комітетів та фракцій із скаргою на Ужгородський міськвідділ та Закарпатський обласний відділ міліції.

"Свавілля та нехтування всіх законів України здійснюються працівниками міського відділу та обласного управління міліції за безпосередніми вказівками керівництва Закарпатської ОДА (Балога І.І.)",- йдеться у зверненні. Причиною незадоволення мера, за його словами, стала ситуація, коли "4 лютого спеціалістами КП “Уж-тепло” проводилося планове встановлення лічильників теплої води для приміщення Ужгородської гімназії, що є на балансі управління освіти міста, і приміщення критого басейну міської дитячої спортивної школи водних видів спорту. Працівниками Ужгородського міськвідділу міліції ці роботи, з незрозумілих причин, були зірвані, а начальника першого району КП “Уж-тепло” було заарештовано. На вимогу директора гімназії щодо пояснення таких дій, працівник міліції вимагав звернутися за роз’ясненнями на мобільний телефон до першого заступника голови ОДА Балоги І.І. В цей же день працівниками міліції організована провокація щодо керівника комунального підприємства “Румб” Гулянича В.В., якому інкримінують отримання хабара, за що він був заарештований".

Сергій Ратушняк переконаний, що міську владу дискредитують працівники правоохоронних органів області за вказівками керівництва Закарпатської ОДА. "Всіма ними, де-факто, в ручному режимі керує Балога І.І. під прикриттям старшого брата - керівника Секретаріату Президента України Балоги В.І." .

Натомість Іван Балога, заступник голови ОДА, повідомив власкорові ЗІКу, що не знає, у чім річ. "Мені не відомо, що саме вчора відбувалося в гімназії, як і про багато інших подій в області", - сказав І. Балога. Він також з розумінням поставився до заяви міліціонерів директору гімназії про дзвінок заступнику ОДА, адже, за його словами, він відповідає за господарську частину. Щодо скандальної справи із басейном, І. Балога пояснив, що обласна влада на боці гімназії та вважає незаконними дії міської влади, яка намагається відібрати від закладу басейн "на користь 4 бізнесменів". Зокрема, сьогодні чиновник звернувся до прокурора області з проханням надати правову оцінку діям міської ради.


ЗІК




ОБГОВОРИТИ:  Коментарів 4, стор.

Анонім
08.02.08 (16:27)

Гнатків молодець! геть Рату!

Анонім
08.02.08 (20:21)

Цей шмаркач ссикун.

Анонім
09.02.08 (00:36)

голосуватиму за гнатківа

Анонім
09.02.08 (09:35)

Это кто,впервые слишу,хотя в Ужгороде живу 43 года.



Ім'я: Е-mail:
Коментарій:

Загрузка...

Загрузка....


 


Закарпаття повинно бути:
Областю у складі України
Автономією у складі України
Незалежною державою
Увійти до складу Угорщини чи Словаччини
Як начальство скаже так і буде

РЕЗУЛЬТАТИ


завантаження...

Загрузка...


Використання матеріалів УЖГОРОД.net.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на uzhgorod.net.ua. Передрук, копіювання чи відтворення інформації, що містить посилання на інші джерела в будь-якому вигляді заборонено.
 
Сайт є щоденною інтернет-газетою КАРПАТСЬКОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО АГЕНТСТВА (директор - канд.соціолог.наук Шандор Ф.Ф.). Зв’язок: редактор editor@uzhgorod.net.ua, реклама reklama@uzhgorod.net.ua, технічні питання root@uzhgorod.net.ua Запрошуємо авторів до співпраці, якщо у Вас є цікаві новини, то надсилайте їх за адресою editor@uzhgorod.net.ua, найкращі з них будуть винагороджені. Редакція не відповідає за зміст рекламних оголошень, може не поділяти точку зору автора, може відмовити автору публікації, якщо текст не відповідає політиці ресурсу без попереднього узгодження. Дизайн: YOUR.UZHGOROD.NAME. Розробка: ЗІС.
Теми тижня Life Надзвичайні ситуації Культура Спорт Кримінал Економіка Соціум Політика Головна