Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте









Партинформ


Также в разделе:

Віктор Янукович провів зустріч з Міністром закордонних справ Німеччини Франк-Вальтером Штайнмейєром
14.02.2008, 18:24
Віктор Янукович офіційно звернувся до керівництва НАТО з приводу "листа трьох"
14.02.2008, 18:01
Вадим Колесніченко: Ми маємо виробити концепцію і засоби боротьби з насильницькою українізацією, з нехтуванням правами людей
14.02.2008, 17:28
Олена Лукаш: «Будь-які заклики до прийняття змін до Конституції без участі Парламенту та Конституційного Суду – це демонстрація неповаги до самої Конституції, принципів верховенства права та Закону»
14.02.2008, 17:17
Вадим Колесніченко: Ми завжди готові плідно працювати заради інтересів народу України, але ми не можемо погоджуватися з брутальним порушенням діючого законодавства та нехтуванням побажань більшої частини громадян України
14.02.2008, 15:18



Є реальна загроза своєчасному створенню Державного реєстру виборців
Заява прес-служби Партії регіонів щодо навмисного перешкоджання створенню в Україні Державного реєстру виборців



14.02.2008, 17:19

вернуться в раздел

Починаючи з 2004 року, особливостями національних виборів в Україні стали, по-перше, зміни у виборчому законодавстві напередодні та під час виборчого процесу і, по-друге, численні проблеми, пов’язані зі списком виборців із подальшими звинуваченнями у фальсифікаціях волевиявлення. Численні випадки маніпулювання списками виборців, безумовно, є загальновідомими.

Ганьбою для України є той факт, що на початку ХХІ сторіччя реальна кількість громадян, які мають право голосу, достеменно невідома жодному державному органу, жодній посадовій особі.

Про це досить красномовно свідчать наступні цифри, отримані з офіційних джерел:

1994 рік, вибори Президента України, до списків виборців включено 37 630 835 виборців;

1998 рік, вибори народних депутатів України – 37 540 092 виборців;

1999 рік, вибори Президента України – 37 680 581 виборців;

2000 рік, всеукраїнський референдум – 36 629 926 виборців;

2002 рік, вибори народних депутатів України – 37 403 661 виборців;

2004 рік, вибори Президента України – 37 657 704 виборців;

2006 рік, вибори народних депутатів України – 37 528 884 виборців;

2007 рік, позачергові вибори народних депутатів України – 37 588 040 виборців.

Отже, за 13 років кількість виборців в Україні практично не змінилася поряд із тим, що демографічна ситуація за цей час, навпаки, змінилась суттєво.

Ухвалення Верховною Радою України V скликання Закону України «Про Державний реєстр виборців», який набув чинності 1 листопада 2007 року, стало суттєвим революційним кроком у напрямку забезпечення гарантованого Конституцією України рівного права громадян на участь у виборах, встановлення прозорого волевиявлення народу України, а також остаточного унеможливлення будь-яких маніпуляцій зі списками виборців. За допомогою зазначеного Реєстру передбачалось досягти справедливості, чесності та об’єктивності проведення виборів в Україні на всіх рівнях.

Ні для кого не є таємницею, що позачергові вибори народних депутатів України 2007 року не мали жодних правових, конституційних підстав, а були наслідком політичних домовленостей, серед яких – складання списків виборців із використанням основних механізмів, передбачених Законом України «Про Державний реєстр виборців».

Після цього і в політикумі, і в суспільстві народилася впевненість в тому, що будь-які наступні вибори – президентські або парламентські, чергові або позачергові - будуть проведені з використанням дійсних списків виборців, складених за допомогою вище згадуваного Реєстру.

З метою реалізації вимог зазначеного Закону, Кабінетом Міністрів Віктора Януковича була прийнята низка постанов та розпоряджень. Згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», були передбачені бюджетні асигнування Центральній виборчій комісії в розмірі 14 211 100 грн. для організації закупівлі та створення Державного реєстру виборців.

Враховуючи стислі терміни для проведення та дотримання процедури закупівлі на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2007 року № 691-р, яким затверджено План заходів, пов'язаний із формуванням інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців, 15 жовтня 2007 року ЦВК оголосила проведення тендеру. Але глибоко помилились ті, хто вважав, що у створенні і запровадженні такого Реєстру зацікавлені всі політичні сили.

Протягом останніх трьох місяців діяльність із впровадження Державного реєстру виборців фактично зупинено.

На сьогоднішній день дії ЦВК щодо формування і запровадження Реєстру заблоковані сумнівними рішеннями судів та сумнозвісної Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель, які, вочевидь, прийняті на користь ТОВ «Науково-виробнича фірма «Українські національні інформаційні системи», а ініційовані як самим ТОВ, так і Тендерною палатою України також на користь саме цього ТОВ.

1 листопада 2007 року суддею Окружного адміністративного суду м. Київ за позовом ТОВ «Науково-виробнича фірма «Українські національні інформаційні системи» було відкрито провадження в адміністративній справі № 7/217, а попереднє судове засідання призначено аж (!) на 14 січня 2008 року.

11 грудня 2007 року суддя того ж суду за позовом ТОВ «Науково-виробнича фірма «Українські національні інформаційні системи» у справі № 5/247 зупинив провадження у справі.

Рішенням Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель від 20 грудня 2007 року № 02/980-рш задоволено скаргу ТОВ «Науково-виробнича фірма «Українські національні інформаційні системи», скасовано проведення закупівлі автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державного реєстру виборців» та зобов’язано Замовника (ЦВК) при проведенні наступних процедур закупівель врахувати зазначені у цьому рішенні зауваження (тобто, всі зауваження, які подавав Скаржник).

Господарським судом м. Київ 21 грудня 2007 року розгляд позову Тендерної палати України до ЦВК про відміну торгів за справою №32/600 зупинено до остаточного вирішення справ №5/247 та № 7/217, що розглядаються Окружним адміністративним судом м. Київ.

У зв'язку із зазначеним, на виконання частини третьої статті 37-1 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» Центральна виборча комісія призупинила процедуру закупівлі до вирішення спорів у судовому порядку, про що і повідомила всіх учасників торгів.

Прес-служба Партії регіонів заявляє, що всі позови від зазначеного ТОВ та Тендерної палати України є штучно ініційованими, а розгляд справ не відбувається з метою затягування процесу вирішення спорів та досягнення інтересів Скаржника стати переможцем виконання завдання зі створення Державного реєстру виборців, отримання передбачених на це бюджетних коштів та досягнення політичної мети (ймовірно, недопущення створення та введення в дію зазначеного Реєстру).

Так, згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», для організації закупівлі та започаткування створення Державного реєстру виборців Центральною виборчою комісією передбачені бюджетні асигнування в сумі 14 211 100 грн., які так і не були використані на зазначені цілі та списані в доход Державного бюджету України наприкінці року.

Цей «процесуальний тероризм» виник з виключно політичних мотивів. Ми вважаємо, що пропрезидентський Блок «НУ-НС» намагається перешкодити своєчасному створенню Державного реєстру виборців. З огляду на демонстративну бездіяльність Секретаріату Президента та представлення інтересів ТОВ «УНІС» в судах заслуженим юристом України від Блоку «НУ-НС» паном Карпунцовим стає очевидним, що відбувається свідоме затягування робіт зі складання Державного реєстру виборців.

З наведеного можна зробити кілька висновків.

По-перше, Реєстр не потрібен ані Президенту України, ані Блоку «НУ-НС», а судячи з відстороненої позиції КМУ, не потрібен він і БЮТу.

По-друге, бажання окремих політиків та ділків «хапнути» з Державного бюджету України перевищує не тільки совість, а й навіть елементарну обережність.

Прес-служба Партії регіонів, з огляду на чисельні звернення громадян і громадських організацій, які приходять на адресу Партії регіонів, вважає за обов‘язок звернутися до всіх сторін виборчого процесу, а саме - Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Президента України та Центральної виборчої комісії з закликом терміново вжити всіх можливих заходів, щоб Державний реєстр виборців не залишився примарою.

Суспільство прагне залишити в минулому «старі хвороби». Не можна допустити того, щоб з мап міст і селищ України, і в першу чергу це стосується АР Крим та східних регіонів, зникали будинки та цілі вулиці, а Личаківський цвинтар у Львові тричі голосував за потрібних політиків.

Водночас з цим, прес-служба Партії регіонів звертається до Вищої Ради юстиції, Ради суддів, Голови Верховного Суду України з проханням дати правову оцінку діям тих суддів, які йдуть «на поводу» ТОВ «УНІС», блокують створення Державного реєстру виборців та виносять такі ухвали, які фактично примушують ЦВК порушувати Закон. На наш погляд, ці дії носять ознаки корупції і потребують відповідної оцінки правоохоронних органів та правників України.




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2008 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии