This version of the page http://7chudes.in.ua/info/114.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-13. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім чудес України
 

 

Заповідник «ÐšÐ°Ð¼’янець»

 
Києво-Печерська Лавра
 
Софіївка
 
Софія Київська
 
Херсонес Таврійський
 
Хортиця
 
Хотинська фортеця
   Спецномінації
 
Визначна пам'ятка сучасної України
 
Визначна пам'ятка духовної України
 
Визначна пам'ятка новітньої історії


Комплекс Софроніївського монастиря (с. Нова Слобода, Путивльський район)


Протягом тривалого часу монастир вважався одним з найважливіших духовних центрів України і Росії. У XVIII ст. Софроніївська пустинь була настільки відома й популярна, що російська імператриця Єлизавета Петрівна, подорожуючи у 1744 р. до Києва, навмисно відхилилася від маршруту, аби відвідати цей монастир...

Першими ченцями Софроніївського Мовчанського Різдва Богородиці Печерського чоловічого монастиря з’явилися тут у XIII ст. Вважається, що вони втекли з Києво-Печерської Лаври під час монголо-татарської навали. У 1656 році відбулась подія, яка  змінила долю древньої пустині, її настоятелем стає старець Софроній. Після його смерті Мовчанська печерська пустинь стала носити його ім’я.

Протягом тривалого часу монастир вважався одним з найважливіших духовних центрів України і Росії. У XVIII ст. Софроніївська пустинь була настільки відома й популярна, що російська імператриця Єлизавета Петрівна, подорожуючи у 1744 р. до Києва, навмисно відхилилася від маршруту, аби відвідати цей монастир.

          У 20 ст. більша частина монастирських споруд була зруйнована. З 1999 року монастир почав відроджуватись. Відреставровано храм Іллі Пророка, Покровську надбрамну церкву і трапезну. Розпочато відбудову собору Різдва Пресвятої Богородиці та Успенської церкви. Збереглося кілька печерних комплексів монастиря. Найстаріші печери фахівці датують XIII-XIV ст.



© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua