This version of the page http://www.epravda.com.ua/publications/47983ea65aad1/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-12. The original page over time could change.
Інфляційні граблі Януковича | Економічна правда
PDA     RSS     Архів
Поштова розсилка:
Пошук:

  Вівторок, 12 лютого 2008, останнє оновлення: 10 годин 54 хвилини тому

Інфляційні граблі Януковича

За дорученням прем'єра Міністерство економіки розробило і погодило із профільними відомствами проект постанови, що надає обласним державним адміністраціям право вводити граничні торговельні надбавки на дизельне паливо і моторні бензини, реалізовані через автозаправні станції.

ідсутність державного регулювання ціни на дизельне паливо й бензини дозволяє суб'єктам підприємницької діяльності підвищувати їх без усякого економічного обґрунтування", - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови. За даними відомства Богдана Данилишина, інфляція в 2007 році становила16,6%, зокрема числі пально-мастильні матеріали подорожчали на 36,2% (у грудні - на 3,8%, листопаді - на 9,1% і жовтні - на 3%).

Водночас експерти не мають єдиної думки щодо цієї ініціативи уряду, а учасники нафтового ринку від офіційних коментарів відмовляються. Мало того, після появи інформації про можливу найближчу зміну глави Антимонопольного комітету України комітет взявся різко критикувати на згадану ініціативу Юлії Володимирівни. ЕП спробувала розібратися в наслідках реалізації такого рішення.

Привіт від Костусєва й нафтовиків

Нафтовики навідріз відмовляються коментувати введення граничних торговельних надбавок, побоюючись, що продовжиться полювання "на відьом", розпочате Юлією Тимошенко у часи її першого прем'єрства в 2005 році. Проте у неофіційних коментарях учасники ринку єдині в думці, що регулювання торговельних надбавок може трохи стримати апетити продавця, але об'єктивно не здатне стимулювати його знижувати витрати й вести свою діяльність ефективніше. Тому заявлений результат - стримування цін - у принципі не досяжний за такого підходу, відзначають вони.

Ба більше, нафтовики констатують, що в пояснювальній записці до проекту постанови міститься недвозначне твердження про суб'єктивний характер ціноутворення на нафтопродукти. За їхніми словами, ознайомлення з документом доводить, що серйозного аналізу ситуації, не кажучи вже про консультації з фахівцями й учасниками ринку, ніхто не здійснював.

На доказ адекватності поточного ціноутворення на нафтопродукти, учасники ринку наводять порівняння світової й української динаміки росту ціни на них в 2007 році. Так, у світі бензин А-95 подорожчав за минулий рік на 55%, а на АЗС в Україні - на 33,8,% дизпаливо - на 59%, в Україні - на 37%...

Нафтовики впевнені, що все до дрібниць  дублює сценарій 2005 року, тому не варто виключати ті самі жахливі наслідки.

Мало того, учасників ринку підтримав навіть "скривджений" новою владою глава АМК Олексій Костусєв, котрий вважає, що впровадження граничних надбавок на ціну на паливо не спричинить бажаного результату - зниження й стабілізації цін на нафтопродукти. За його словами, результатом державного регулювання стане посилення ринкових позицій вертикально інтегрованих компаній і створення умов для зловживання ними домінуючим положенням. Хотілося би відзначити, що роль вертикально інтегрованих компаній на сьогодні й без того висока та додаткового зміцнення не потребує. За це теж варто дякувати АМК.

Між тим, за оцінками Антимонопольного комітету та експертів ринку, такий крок може призвести до витіснення з паливного ринку учасників, що працюють винятково в роздрібному сегменті, і до перекручування конкуренції на оптових ринках палива. Ба більше, з метою ухилення від регулювання ціни на паливо, можуть знову широко поширитися непрозорі давальницькі схеми переробки нафти, які зумовлять штучне усунення нафтопереробних заводів із ринку.

У таких умовах, із одного боку, буде неможливо визначити ціну нафтопродуктів постачальника, з іншого - це змусить вертикально інтегровані компанії компенсувати недоодержання прибутку в роздрібній торгівлі шляхом штучного завищення витрат на видобуток нафти й виробництво нафтопродуктів.

До того ж, після введення держрегулювання при поставках в Україну нафтопродуктів і нафти відбудеться виведення частини доходу за межі країни. Причому це може виявитися у відносному рості митної вартості нафтопродуктів, оскільки саме вона лежатиме в основі розрахунку торговельної надбавки.

На НПЗ і раніше застосовували механізми оптимізації економіки за рахунок завищення вартості нафти. Та й імпортерам легше залишити прибуток за межами України в офшорній зоні. Це одна сторона медалі, що показує всі негативні наслідки обмеження надбавок.

У бочці дьогтю ложка меду

Незважаючи на всі негативні наслідки введення держрегулювання, не варто забувати, що обмеження граничної торговельної надбавки є світовим досвідом державного управління ринком, завданням якого є недопущення спекулятивного росту ціни і зниження залежності внутрішнього ринку від спекуляцій на світовому ринку.

Разом із тим, високий рівень концентрації ринку, що дозволяє монополіям підвищувати ціну на паливо, з одного боку, і практика узгодження ціни на основі формульного ціноутворення, що застосовувалася попереднім урядом, - з іншого, актуалізують розуміння процесів, які відбуваються на ринку нафтопродуктів, нинішнім урядом.

"1 копійка в завищеній роздрібній ціні на паливо обертається річними втратами України на суму майже 150 млн грн. Це гроші, котрі йдуть із країни як плата за паливо. Або інакше: 1% у завищеній ціні на паливо - це майже 750 млн грн, переплачених споживачами за рік у поточних цінах. Завтра, з урахуванням росту споживання, - мільярд!", - підкреслює директор НТЦ "Психея" (Київ) Сергій Сапегін.

Водночас у результаті держрегулювання на оптовому ринку нафтопродуктів скоротиться кількість посередників, їхня діяльність стане нерентабельною через обмеження торговельної надбавки. Що зробить ринок, безумовно, прозорішим, оскільки раніше паливо проходило в середньому через 4-5 посередницьких структур до того, як потрапляло в бак споживача, що накручувало ціну.

Сумний досвід Януковича

Ще одним фактом, що явно не на руку прем'єрці Тимошенко, є сумний досвід її попередника Віктора Януковича, котрий перемудрував із держрегулюванням. Так, минулий уряд влітку 2007 року почав у такий спосіб боротися з інфляцією.

Зокрема, він дозволив облдержадміністраціям установлювати граничні рівні рентабельності виробництва борошна, хліба й хлібобулочних виробів. Окрім того, місцева влада дістала право на введення декларування зміни оптово-відпускних цін на борошно, свинину, м'ясо птиці, ковбасні вироби, молоко, м'ясо, сир, сметану, масло, яйця.

Читай також
24.01.2008

Енергетика: як запобігти зростанню виробництва

 
24.12.2007

"Укрнафта" попереджає, що Пинзеник готує "найбільшу дурість"

30.08.2007

"Укрнафта" купила ліцензії на вивчення двох нафтогазових ділянок

28.05.2007

Що важливіше – Генпрокуратура чи "Укртатнафта"?

29.03.2007

Укрнафта залишить держбюджет без мільярда

Однак 16,6% інфляції за підсумками 2007 року стали рекордно високим показником із 2000 року, тоді як в 2006-му споживчі ціни виросли на 11,6%.

Тимчасом уряд Юлії Володимирівни заявив про намір знизити інфляцію в 2008 році до рівня, меншого за 10%. Проте, за оцінками Нацбанку, за умови незмінності прийнятого Держбюджету-2008 інфляція цього року сягне 14,8%.

Як би там не було, хотілося би відзначити, що Юлія Володимирівна, схоже, зробила висновки з помилок минулого прем'єрства і діє менш агресивно, але, все-таки, ще не досить професійно. Безсумнівно, ринок нафтопродуктів є одним із найбільш бурхливих в Україні та вимагає пильної уваги держави. Але не слід забувати, що нормальне його функціонування не можливе без тісної роботи із профільними органами й без залучення учасників ринку.

Тож, у разі регулювання ціни, необхідно здійснювати комплекс заходів для регулювання всіх сегментів ринку нафтопродуктів - від виробництва до роздрібної реалізації, визначивши при цьому строки, на які впроваджується регулювання.

 
Теми: нафта, Бойко, Тимошенко, Янукович
Коментарі  [ 4 ]
По темі
"Приват" не збирається випускати ліквідні бензини?
Аверсу "Одеса–Броди" замало політики
Коломойський розширює нафтогазові обрії
Як не програти Дніпроенерго та Укртатнафту
Мобильные телефоны
Цифровые фотоаппараты
Ноутбуки
MP3-плееры
Автомагнитолы
Бытовая техника
LCD телевизоры
Видеотехника
Встраиваемая техника

Загрузка...
Колонки
Леонід Косянчук
06.02.2008

Писана торба газових ініціатив

Однією з головних новин січня стала заява Юлії Тимошенко про намір спільно з Євросоюзом побудувати новий газопровід "Білий потік", який поєднає країни Центральної Азії з державами ЄС через Чорне море та Україну. Ця ідея, котру багато ЗМІ приписують Юлії Тимошенко, насправді належить групі американських експертів на чолі з сенатором Річардом Лугаром.
 
Андрій Осипов
01.02.2008

Чи бореться хтось в Україні з корупцією?

Держкомстат України має вражаючу інформацію, котра досі мало де оприлюднюється. Наприклад, що за весь минулий рік проти вітчизняних корупціонерів порушили всього 13 карних справ. Посадою за корупційні діяння поплатилася… одна людина. І це – на тлі оголошеної президентом усенародної боротьби з корупцією. Хто ж насправді з ким і за що бореться?
 
Новини
11.02.2008
19:02
Путін: Держава триматиме ситуацію в "Газпромі" під контролем
18:31
Прем'єр пообіцяла, що виконуватиме газові зобов'язання перед Європою
18:13
Тимошенко обіцяє переговори про зону вільної торгівлі з ЄС наступного тижня
17:51
Yahoo відмовила Microsoft
17:27
Світові фондові ринки втратили в січні понад $5 трильйонів
17:12
Ющенко збирається до Путіна і говоритиме про газ
17:02
У Секретаріаті кажуть, що різкі заяви "Газпрому" - це тиск
16:46
Купріянов підтвердив готовність "Газпрому" до нових схем
16:36
"Газпром" переніс час відключення
16:25
Ющенко на прохання "УкрГазЕнерго" доручив Генпрокуратурі перевірити Тимошенко
16:13
Богатирьова просить Тимошенко опікуватися інфляцією
15:47
"Газпром" не вірить у переговори з Україною
 
Публікації
11.02.2008

Юлія Тимошенко vs RosUkrEnergo. Остання битва

Газпром офіційно виступив захисником своїх молодших партнерів у особі RosUkrEnergo і Укргазенерго. Фізично неможливо визначити, газ якого походження зберігається в газосховищі й кому він належить. Але в подіях кінця минулого тижня є обставини, збіг яких тяжко піддається поясненню.
11.02.2008

Тимошенко не поступається, Ющенко вагається, Дубина зник, "Газпром" мовчить

Понеділок напередодні візиту до Москви президента Віктора Ющенка видався тяжким для української влади: цілий день узгоджується позиція щодо змін на газовому ринку. З численних заяв, прес-конференцій і кулуарних пояснень випливає одне: Київ загалом уже не проти того, щоб залишити на ринку компанію-посередника "РосУкрЕнерго", яка з 2006 року стала єдиним постачальником усього імпортного газу в Україну.
11.02.2008

Тарифи для Вексельберга та Дерипаски

Минулого тижня Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК), який контролюють упливові російські бізнесмени Олег Дерипаска і Віктор Вексельберг, став центром гучного скандалу. Генеральна прокуратура ініціювала повернення у державну власність 68% акцій підприємства.
11.02.2008

Євро-2012: Львів - із "червоною карткою"

Наприкінці минулого тижня президент Віктор Ющенко уважно переглянув ЗМІ й був нажаханий: виявилося, що українські журналісти негативно висвітлюють підготовку до Чемпіонату Європи з футболу. Громадяни - ще гірше - вважають, що підготовка загрузла в корупційних схемах. Найближчим часом глава держави планує звільнити з посад чиновників, які не перейнялися державною вагою Євро-2012. Ситуація, котра склалася у Львові, свідчить, що таких буде чимало.
08.02.2008

У Києві запроваджують московські права та свободи?

Боротьба Київської міської державної адміністрації (КМДА) за контроль над ринком готельних послуг уже стала причиною публічних скандалів і продовжує обростати все новими інтригами. Найцікавішим епізодом можна вважати намагання одного з телеканалів з'ясувати, чому київські готелі мають орієнтуватися у своїй роботі на десятирічної давнини уявлення про сервіс мера Москви Лужкова. У відповідь КМДА вимагає... позбавити телеканал ліцензії. Як кажуть, гроші люблять тишу?
27-29 ЛЮТОГО
у Києві відбудеться Міжнародний економічний форум "Європа-Україна". Співорганізаторами виступають український Національний інститут стратегічних досліджень і польський Фонд "Інститут східноєвропейських досліджень".
11,5 МЛН.Т
металопрокату буде спожито в Україні цього року, це на 21% більше, ніж торік, сказав агентству «Інтерфакс-Україна» президент Української асоціації металотрейдерів Андрій Федосеєв.
Найголовніше на УП
УСІ НОВИНИ УП
Прес-релізи
PR-Service  11.02.2008 18:00
ОТВЕДАВ НА ДАЧЕ ДАРЫ ВОСТОКА, ВЕСНА ПРИДЕТ В МГНОВЕНИЕ ОКА
PR-Service  11.02.2008 17:28
Амиксин IC: эффективность – 93,7%
PR-Service  11.02.2008 17:14
Франшиза Spar стала еще привлекательнее благодаря Apple Consulting®
Додати свій прес-реліз
 
 
ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"
© 2005-2008, Економічна правда. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Економічну правду".
Про проект   |   Зворотній зв'язок