This version of the page http://rep-ua.com/76354.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-07. The original page over time could change.
Віктор Ющенко хоче створити власну вертикаль влади :: І-РЕПОРТЕР
БЕЗ КУПЮРУ СВІТІЛЮДИНА І СУСПІЛЬСТВО ПОЛІТАНЕКДОТФОТОСПАЛАХФОРУМПАРКАНРЕДАКЦІЯ


НОВИНИ
18 вересня, 13:24    
 
Віктор Ющенко хоче створити власну вертикаль влади
 

Секретаріат президента України підготував поправки до трьох діючих законів, які регулюють діяльність місцевих органів державної влади.

Ці законопроекти позбавляють Кабінет міністрів і місцеві ради контролю над держадміністраціями, пише у вівторок, 18 вересня "Комерсант-УкраЇна".

На думку джерел видання, таким чином президент Віктор Ющенко має намір створити власну вертикаль виконавчої влади. "Ідеологія цих законопроектів - максимальне посилення президентської вертикалі влади в регіонах", - повідомило "Комерсанту" "інформоване джерело в Секретаріаті", передає newsru.ua

Як стало відомо журналістам, внести зміни Ющенко пропонує до законів "Про місцеві державні адміністрації", "Про місцеве самоврядування" і "Про Кабінет міністрів".

У діючому законі про держадміністрації, зокрема, пропонується змінити порядок призначення голів обласних і районних держадміністрацій, що фактично має звести нанівець роль Кабміну при підборі, узгодженні і призначенні відповідних кандидатур.

Крім того, в Секретаріаті президента пропонують обмежити право депутатів місцевих рад висловлювати недовіру губернаторам і головам відповідних районних держадміністрацій. Нагадаємо, згідно зі ст. 43 закону "Про місцеве самоврядування", ст. 9 закону "Про місцеві державні адміністрації", а також п. 10 ст. 118 Конституції, президент повинен звільнити голів держадміністрацій, які отримали вотум недовіри від місцевих депутатів.

Для обмеження впливу рад на держадміністрації також передбачається закріпити за останніми повноваження з виконання бюджету і програм соціально-економічного розвитку регіону.

За словами джерела "Комерсанта" в Секретаріаті, президент має намір зажадати від створеної в парламенті 6-го скликання коаліції підтримати його законодавчі ініціативи ще до призначення нового прем'єр-міністра.

"Новий уряд залежатиме від того, чи погодиться коаліція голосувати за президентські законопроекти. Якщо ні, то Віктор Ющенко під різними приводами затягуватиме внесення до парламенту кандидатури нового прем'єра", - відзначив співрозмовник видання.

Передбачається, що Віктор Ющенко представить проекти цих поправок завтра, 19 вересня, в ході наради "Сильна і відповідальна місцева влада - могутня держава" з головами місцевих державних адміністрацій.

Нагадаємо, згідно зі статтею 118 Конституції України місцеві державні адміністрації здійснюють виконавчу владу в областях і районах, а також містах Києві та Севастополі.

Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади президентом за поданням уряду. Голови місцевих державних адміністрацій при виконанні своїх повноважень відповідальні перед президентом і Кабінетом міністрів, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

Нещодавно виник скандал саме у зв'язку зі звільненням губернаторів Чернігівської і Миколаївської областей. Указом від 10 липня президент звільнив Миколу Лаврика і Олександра Садикова і призначив тимчасово виконуючих обов'язки голів відповідно - Володимира Хоменка та Олексія Гаркушу.

На кадрові перестановки негайно ж відреагував віце-прем'єр Микола Азаров. Вранці 11 липня, він заявив, що голова держави порушив закон, змінивши губернаторів двох областей без узгодження із Кабміном.

Журналісти та політичні аналітики пов'язували ці зміни з майбутніми виборами до українського парламенту, які мають відбутися 30 вересня цього року.

Партія регіонів упевнена, що губернатори повинні підкорятися Кабміну

Політичні опоненти президента, представники Партії регіонів, яку очолює прем'єр-міністр Віктор Янукович, природно, не підтримують ініціативи голови держави.

"Я не бачу шляхів реалізації таких планів президента, хоча у нас в суспільстві все можливо", - заявив "Комерсанту" віце-прем'єр з регіональних питань, голова політвиконкому Партії регіонів Володимир Рибак.

Він вважає, що голови держадміністрацій повинні суворо підпорядковуватися Кабінету міністрів як центральному органу в системі виконавчої влади.

"Не думаю, що інша позиція буде підтримана парламентом - хоч зараз, хоч після виборів", - упевнений Рибак.

Такої ж думки, відзначає газета, дотримується і його однопартієць, заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Владислав Лук'янов.

Втім, за словами Лук'янова, предметом компромісу з президентом у Партії регіонів може бути "дуже широкий перелік питань".

До речі, нагадаємо, що в своїх передвиборних обіцянках "регіонали" виступають за вибори губернаторів областей.

"Ми зробимо так, щоб уряд і адміністрації обиралися на місцях, а не призначалися десь в Києві. Ми піднімемо рівень відповідальності влади, а також відповідальність влади перед народом", - заявив вчора в Коростені Віктор Янукович.

Губернатори підтримують ініціативу президента

Голови обласних адміністрацій, опитані журналістами "Комерсанта", підтримують пропозицію президента.

"Сьогодні депутати, як правило, не реагують на наші звернення, а інструментів впливу на ради у нас немає", - підкреслив губернатор Херсонської області Борис Силенков.

Проте в той же час, звертає увагу газета, голова парламентського підкомітету з питань адміністративної реформи Ольга Боднар (член БЮТ) вважає, що депутатам необхідно надати максимум повноважень.

За її словами, "депутатам на місцях краще видно, як представники держадміністрацій справляються зі своїми обов'язками". 


І-РЕПОРТЕР         обговорити на форумі      





«Чи загрожують Україні нові вибори до ВР?» (ЕКСПЕРТ-ОПИТУВАННЯ)  Українці на Роттердамському фестивалі: почин дорожчий за гроші




ОСТАННІ НОВИНИ:
   
  • 11:08   300 співробітників "Київхліба" й "Київводоканала" вимагають підвищення цін на хліб
  • 11:02   Трирічний хлопчик підпалив свого п`ятимісячного брата
  • 18:46   Кость Бондаренко: "Слова Яценюка – така собі жовта картка для Партії регіонів"
  • 11:41   Ющенко: Ми поставили амбітні плани по реструктуризації енергетичного ринку
  • 17:07   Ющенко підписав протокол про вступ України до СОТ
  • 16:36   Міліція затримала 3 підлітків за підозрою в розгромі цвинтаря
  • 15:59   Кириленко каже, що регіонали закрили Яценюка в кабінеті
  • 14:43   Лише 11% українців проти дублювання фільмів українською мовою
  • 14:28   Хорошковский купил Українські Новини
  • 13:47   Депутати вже б`ються (додані фото)




    НОВИНИ ПАРТНЕРІВ
       
  • Турчинов в шоке от указа Ющенко. А Балоге посоветовал молчать
  • Самые популярные работодатели января. ТОП-25
  • Уникальный тест-викенд Auris в Тойота Центр Киев «Автострада» на Окружной
  • Яценюк: Депутаты занимаются "уже не Бог знает чем, а черт знает чем"
  • Ющенко в шоке от подлости союзников НУНС
  • У молодежного министра появился еще один зам
  • Кошмарики. Доблестные ГАИшники отобрали больше тридцати тысяч прав
  • Одесситы готовят Тимошенко сюрприз. Малоприятный
  • Цены на жилье будут расти. Но медленно
  • Тимошенко чудом добралась до Одессы






     
    Загрузка...


    Загрузка...

    Загрузка...

    Загрузка...

    Загрузка...

    Работа и карьера
    Загрузка...
    Загрузка...
    Гороскопы
    Загрузка...

    РЕКЛАМА

       
    © 2005 "Інтернет РЕПОРТЕР" передрук матерiалiв за умови посилання на http://rep-ua.com 
    |  Редакція  |  Реклама на сайті  |  Веб-майстер  |