This version of the page http://zaxid.net/article/11490/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-02-06. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Львів радянський: заперечення «гіперкритикам»

Анонси

09:30 Брифінг «Впорядкування таксоперевезень у Львові». Рейд з мето...
10:00 Прес-конференція з нагоди відкриття Львівської бізнес-школи Ук...
10:00 Засідання Колегії Львівської ОДА
04:17 06.02.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне інформаційно-аналітичне інтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Інтерв'ю
  • Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Тема

  • Львів рустикальний – 1Наталка Римська для zaxid.net , 04.02.2008
  • Національна мозаїчність ЛьвоваІлько Лемко для zaxid.net , 01.02.2008
  • Політична доцільність і ностальгіяВасиль Расевич для zaxid.net , 28.01.2008
  • Львів радянський: заперечення «гіперкритикам»Володимир Вітковський для zaxid.net , 24.01.2008
  • Гуманітарний ПрезидентОстап Дроздов для zaxid.net , 21.01.2008
  • «Коло Львова». Трамвайне депоСофія Дяк для zaxid.net , 17.01.2008
  • Межі Львова – 2Володимир Вітковський для zaxid.net , 14.01.2008
  • Львів націоналістичний?Василь Расевич для zaxid.net , 09.01.2008

Тема

Львів радянський: заперечення «гіперкритикам»

Львівський інженер Р.Гладиш у спогадах «Серед нащадків ацтеків» (Львів, «Сполом», 2006) згадує свої зустрічі з крупним мексиканським промисловцем А.Перальтою. Під час довірчих розмов із львів’янином мексиканець, зокрема, закидав його землякам відсутність відчуття спадковості.

«Ви кожний раз, коли починаєте нову справу чи змінюєте владу, - казав сеньйор Перальта, - все старе руйнуєте і починаєте все спочатку. Так ще ніхто не досягав успіху, ні при будь-якому суспільному ладі. Весь світ живе інакше. Світ дуже дбайливо ставиться до своїх минулих здобутків, звичайно, вдосконалюючи їх і, таким чином, поступово рухається вперед. А ви відкидаєте себе назад на десятки літ і потім намагаєтеся догнати тих, хто вже далеко попереду... Змініть своє ставлення до власних цінностей, і все у вас піде добре».

   П.Гладиш зізнається, що схожі думки висловлювали й інші його ділові співрозмовники на Заході. Доводилося чути подібне й авторові цих рядків... Справді-бо, радянських людей виховували на ідеї «Весь мир насилья мы разрушим до основанья...» Однак навіть руйнівна ідеологія більшовиків не витримує порівняння з ідеологією тотальної критики «найпрогресивнішого» суспільного ладу, розгорнутої на хвилі горбачовської «демократизації». Дошкульних ударів цієї критики не уник жоден об'єкт чи суспільний інститут, жодне досягнення чи традиція, родоводи яких починалися за доби «будівництва комунізму»... Слухаючи високочолих ораторів численних віч, не раз лапав себе на розпачливій думці: «Невже досі ми жили в світі суцільних брехні та збоченств?.. Невже там не було ніякого позитиву?.. В такому разі, коли ж і в який спосіб поважні промовці розвинули свої мудрі думки та дістали ті глибокі знання й високі відзнаки, що оце ними хизуються?..»

   Як відомо, тодішня критична стихія ніде в Україні не мала такого ґрунтовного впливу на ментальність загалу та політичну еволюцію «верхів», як у Галичині, й особливо, в її столиці. Чи не тому наступна кризова руїна України саме в наших краях виявилася найглибшою й найтривалішою?.. Після майже 20-річних реформ ще жоден політик чи посадовець не насмілюється заявити, що Україна наблизилися до показників свого розвою й достатку, досягнутих за радянської доби, а розкритикованим інститутам комуністичного ладу хіба в поодиноких випадках удалося знайти ефективні «ринково-демократичні» замінники... Не дивно, що ностальгія за втраченим радянським раєм набула масового характеру й стала вагомим чинником ментального розколу країни, який небезпечно поглиблюється.

   Втім, деякі львівські автори теж починають розуміти потребу перегляду гіперкритичного ставлення до радянського періоду. Зокрема, на ZAXID.NET цю думку озвучив О.Хохулін у матеріалі «Львів радянський: pro et contra» (http://www.zaxid.net/article/9669/). Його мимовільний опонент Тарік С. Амар виступив із текстом «Кілька зауваг про Львів, радянізацію та радянський Львів» (http://www.zaxid.net/article/9885/). Тема радянської минувшини Львова так чи інакше присутня і в багатьох інших публікаціях ZAXID.NET, що, зрештою, спонукало долучитися до дискусії автора цих рядків.

   Отже, про Львів радянський... Опонентів, схильних уважати цю добу нашої історії «темним середньовіччям», гідним лише осуду й зневаги, прошу застановитися бодай над такими обставинами. По-перше, масові репресії, оте найсерйозніше звинувачення, що його висувають радянському ладові, були притаманні лише початковим етапам становлення останнього на галицьких теренах. По-друге, більшість радянських негараздів, гнівно таврованих представниками націонал-демократичного табору, насправді були спричинені нашою цивілізаційною кармою й незалежність, демократія, ринок виявилися надто слабкими засобами для їхнього усунення. По-третє, реалії радянської доби слід, мабуть, порівнювати, в першу чергу, з реаліями доби пострадянської, а не з орієнтованими на західні взірці «світлими образами» ринкових демократій, як то ми не без лукавства робимо досить-таки часто.

На тлі повищих міркувань пригадаємо деякі безсумнівні досягнення радянського ладу. Попри 750-літню писану історію Львова, те місто, в якому ми нині мешкаємо, територіально, архітектурно, соціально, культурно є продуктом впереваж саме радянської доби. Ця доба принесла до нашого міста багато нових галузей господарки та форм побуту, дала сотням тисяч людей якісну освіту та відкрила кар'єрні перспективи в індустрії, науці, освіті, спорті, культурі... Вона згладила жахливі соціальні контрасти; злидні, неписьменність, безробіття, непевність у завтрашнім дні, військові загрози. Те, що століттями терзало Галичину, надовго вступилося з її теренів.

   Скажемо більше: на добрячих 80% продуктом радянського режиму був і той львовоцентричий національний рух 80-90-х, який спричинився до повалення більшовизму та утворення незалежної України. (Це твердження не претендує на оригінальність - давно написані грубі томи про те, якою мірою, скажімо, індійський національний рух був витвором англійського колоніального режиму...) Саме цей режим своїми жорстоко-ефективними методами витворив - уперше за кілька століть! - феномен такого Львова, де українці перестали бути меншиною; розгорнув багаторівневу систему масової національної освіти, зараженої ідеологічними вірусами більшовизму, проте доволі ефективної.

Цей режим майже ліквідував був соціально-економічне відставання Галичини, так що екзальтовані носії візій «українського П'ємонту» могли про нього не згадувати. Зрештою, радянський режим дав змогу майбутнім дисидентам набути спочатку національного вишколу в численних закладах української культури, а потім - незаперечного духовного авторитету за колючими дротами мордовських і колимських таборів...

 Не можу не погодитися з Таріком С. Амаром у тому, що отримати розвинену промисловість, загальнодоступні медицину й освіту, український Львів галичани, в принципі, могли би й без комунізму з його жахіттями. Проте історія, як відомо, не знає умовного способу. Все сталося так, як сталося, й спроби забути реальну історію галицьких теренів є однаково згубними, чи то ходить про епопеї ЗУНР та УПА, а чи про «колективізацію» й радянські п'ятирічки. Тим більше що невизнана спадщина комуністичної доби дається взнаки при кожному кроці й «фігура замовчування» аж ніяк не робить наші об неї спотикання менш частими та болючими.

Попри прорадянську ностальгію українців, явно висловлювану на Сході й Півдні, та сором'язливо-приховану - в Галичині, повернення у комуністичне минуле нам не загрожує. Однак малоуспішність українського суверенного поступування загалом і галицької адаптації до посткомуністичних умов зокрема робить гостро актуальними будь-які звернення до фрагментів того позитивного досвіду, який ми мали в минулому. А спадщина радянської доби - далеко не фрагмент, і вона, на відміну від спадщини Галицько-Волинського королівства чи ЗУНР, ще має на львівських теренах безліч матеріальних носіїв й сотні тисяч живих учасників подій. Інвентаризувати б цю спадщину, приглянутися до неї неупередженим оком уболівальників не за «перемогу комунізму», а за наше краще сьогодення!.. Проте навіть спроба організації науково-практичної конференції на цю тему навряд чи була би успішною через нечисленність активних дослідників та потужний ідеологічний спротив.

...Нещодавно одна львівська авторка, наводячи схвальне висловлювання С.Глузмана про радянську добу, зауважила: знаний дисидент має право так казати, бо він за тієї доби «сидів». Цей силогізм оприявнює існування в нашому інтелектуальному середовищі небезпечного табу на позитивні оцінки радянської минувшини. Гаразд, С.Глузману можна... А чи буде визнано право на схожі оцінки за тими особами, кому «не пощастило» відсидіти за ґратами за статтею «антирадянська діяльність»? Чи скоро зрозуміємо, що об'єктивне визнання позитивів соціалізму не тотожне зраді національних та демократичних ідеалів і що, як мудро зауважив П. Бурдьє, «недостатньо розвернутися в протилежний бік від помилки, аби прийти до істини»?..

Володимир Вітковський  для ZAXID.NET

Коментарi

213.130.*.*Вова28-01-2008 13:50

Якщо слідувати за логікою, то стара Австроугорщина подарувала українцям десятки громадських рухів - Радикалбну пратію Франка, Маслосоюз, Сокіл, УСС, десятки національних українських газет, активну молодь, яка потім вилила своє прагнення до державності в "подарованому Польщею" ОУН, а пізніше - "подарованому нацистами" УПА. І ось саме радянська окупація світлій памяті якої і присвячена стаття всю цю національну потугу зруйнувала, залишивши тільки відгомін в дисидентах, які вже,зрештою, мало відчували цього національного українського передвоєнного духу, живучи в чудовій радянській дійсності.

213.130.*.*Вова28-01-2008 13:50

Чи скоро зрозуміємо, що об'єктивне визнання позитивів соціалізму...

І в якому сні таке одкровення до автора прийшло.

Видно з логіки автора, що саме радянський режим подарував нам національний рух - дотепер не можемо зібратись і якось вивести ту Україну "в люди". А все завдяки "здобуткам" якраз радянської доби - втрата національної ідентичності і всі наступні наслідки - маргіналізація, пасивність, некомпетентність, бюрократія, безправя і корупція тощо.

77.87.*.*Ростик27-01-2008 14:36

Щось не розумію, що саме хоче повернути автор від радянського спадку Львова? Невже освіту?! Хіба той же Університет ім.І.Франка став гіршим? Чи в школі гірше стали вчити математику або історію? Може промисловість?! Але ВВП Львова на сьогодні вищий (в доларовому еквіваленті), ніж був за СРСР! Основу інфраструктури Львова заклала Австрія, потім Польща. СРСР лише набудував залізобетонних монстрів, в одному з яких живу я. Шкода, що нема високотехнологічної промисловості. Але ж визнаймо, що "Електрон" - це не "Sony", a ЛАЗ - не "Pegeout"... Така промисловість мала загинути...

194.44.*.*Наталка25-01-2008 12:13

...Може, колишні політв"язні якось зберуться та спорудять на знак своєї вдячности якийсь пам"ятник Радянській владі? А може, варто Автора відправити за висмоктаним з пальця вироком у подібні умови... для здобування досвіду та авторитету?.. Тільки умова: тоді не звертатися до Гельсінкської спілки, не розводитися про права людини - усе це було "зайвим" у тій державі...

194.44.*.*Наталка25-01-2008 12:12

Особливого "розквіту" за радянських часів зазнала гуманітарна наука, яка стала додатком до ідеологічних схем, випрацюваних на основі "Короткого курсу...". У гальмуванні людської здатности мислити самостійно і незалежно досягнення радянського режиму і справді годі заперечити. Та ще у впровадженні подвійної моралі: одне говорилося вдома, інше на роботі.

Шановному Автору раджу перечитати вірші Василя Симоменка "Злодій" і "Епітафія кукурудзяному качанові, який згнив на заготпункті" - це також документи епохи... і то напрочуд вимовні...

Проте якщо Автор тримається тези, що потрібно бути вдячним за можливість побування у концтаборах... то тут справді годі щось додати...

67.82.*.*Viter24-01-2008 16:45

Ljudy,v sviti,vse pogane,wo bulo v ix jytti,vidkydajut/ne zabuvajut/i idut dal,she z tym,wo ix vlashyovuvalo.A ukrainci musjat vse znywyty,a wo robutu dali...nixto tolkom ne znae.Tak vono,na zhal, e.Braty v sviti krawyj dosvid,dodaty do svogo krawogo i zhyty dobre,tak ni,nabyvaemo gudziv na rivnomu misci wej krychymo susidy vynni.Nixto nam ne vynen,my i til,ky my vynni u tomu,wo z namy e.Zerkalo ne vynne,wo oblychchja ne take.

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Програмна частина - e-design. Дизайн - Ярослава Лозинська
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї посилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.