This version of the page http://www.press.org.ua/news/78341 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-01-25. The original page over time could change.
Чому вірити — прогнози фінансистів
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Магазины
Знакомства
Вход | Зарегистрироваться

Чому вірити — прогнози фінансистів

A A A
Размер шрифта:
Рік Щура, за прогнозами експертів, буде сприятливий для української валюти

 Головним фінансовим питанням для кожного українця в наступному році залишається те, які валюті довіряти, а якій — ні. Аби дізнатися про це, ми звернулися до тернопільських банкірів.

Власне, прогнозувати фінансову ситуацію у такій нестабільній державі, як українська, досить важко, починають свої розповіді експерти. Однак деякі передбачення вони все-таки дали, зважаючи на досвід та світові тенденції на фінансовому ринку.

Довіряйте переважно гривні

У тому, що довіряти одній валюті свої заощадження не варто, одностайні усі фінансові експерти.

— Найкраще гроші зберігати у різних валютах пропорційно40:30:30 у гривні, євро і доларах відповідно, — зауважує заступник керуючого Тернопільською обласною філією “Укрпромбанку” Анатолій Табака. — Адже у фінансах, як і у фізиці, працює закон сполучених посудин — якщо на одному програєш, на іншому виграєш.

Водночас, вибір валюти для збереження коштів, залежить і від того, для чого людина відкриває депозитний рахунок.

Якщо мета заробити – краще гривневого вкладу не знайти, — пояснює заступник керуючого тернопільської обласнлї філії “Укрсоцбанку” Микола Пісьціо. — Гривня досить стабільна і ставки банків за вкладами в нацвалюті найвищі. Вони можуть сягати і 17-18 % річних. Однак з врахуванням інфляції, що прогнозується на наступний рік на рівні 14-16%, заробіток виходить досить скромним.

У випадку, якщо людина має намір зберегти гроші від інфляції або накопичити кошти на поїздку за кордон (зокрема в Європу), краще зупинити вибір на євро, рекомендує банкір.

Щоправда, ставки за депозитах в євро скромні – максимум 8-9,5 % річних, — зауважує він. — Але варто зазначити, що цього року курс євро стрімко зростав і відносно гривні виріс на 8,9%. Таким чином, той, хто вклав в європейську валюту, заробив в підсумку не менше тих, хто довірився гривні.

При цьому фінансисти радять не зволікати з відкриттям депозитних рахунків, адже високі відсоткові ставки протримаються на ринку до кінця новорічних свят. Вже на початку 2008 року варто очікувати зниження ставок за депозитами на 1-2%, залежно від виду вкладу.

— До червня, якщо стихне світова фінансова криза, можна очікувати в другій половині 2008 року зниження на 1 % річних ставок за депозитами у вільно конвертованій валюті.

А от кредити банкіри радять брати лише у гривні. Першопричиною цього вони називають те, що відсоткові ставки в нацвалюті у кінцевому результаті зрівняються з показником інфляції.

— Врешті, гривню варто вибирати ще й тому, що тернополяни отримують більшість доходів у нацвалюті, — каже пан Пісьціо. — Таким чином, не потрібно втрачати на конвертації.

Прогнозують зміцнення гривні

Властиво, що у своїх прогнозах банкіри керувалися тими показниками, які наприкінці року оприлюднили Нацбанк і Кабмін. Так, 26 грудня новий уряд Тимошенко затвердив проект Держбюджету-2008, де спрогнозував інфляцію в межах 14,8%. Водночас, у проекті головнорго фінансовому документу країни на наступний рік передбачений прогноз середньорічного курсу гривні 5,1 гривні за долар. Але голова Нацбанку Володимир Стельмах висловив здивування таким показником і не виключив дискусії з урядом із приводу його доцільності.

— Я переконаний, що американська валюта буде утримуватися в межах 5,05 гривні за долар, — завив глава центробанку України.

Власне, він мав чим керуватися, адже за два тижні до цього Нацбанк оприлюднив програму «Засади грошово-кредитної політики» на 2008 рік.

— У середньостроковій перспективі необхідний перехід від стримування коливань валютного курсу до політики цінової стабільності в Україні. У перспективі інфляція стане орієнтиром грошово-кредитної політики НБУ, — йдеться в документі.

Це означає, що в найближчі роки НБУ відпустить гривню у вільне плавання та займеться таргетуванням інфляції.Власне, еезважаючи на гучну заяву про перехід на таргетування інфляції, у 2008 році банк не збирається змінювати коридор вартості нацвалюти. Він залишиться в межах 4,95-5,25 грн/дол. Ревальвації або девальвації гривні не буде, запевняють у головному банку країни. НБУ продовжить накопичувати золотовалютні резерви для підтримки валютного курсу. Однак таргетування інфляції — один з технологічно найскладніших режимів грошової політики, і прийнятне воно тільки тоді, коли країна досягла певного рівня співвідношення грошової маси і ВВП, а курс нацвалюти вільний.

Врешті, доля валютного курсу буде залежати від політичної ситуації в Україні, заявляють тернопільські банкіри.

— Якщо новий уряд буде проводити послідовну політику і її підтримає Верховна Рада та президент, інвестиції в українську економіку збільшаться. Відповідно, зростуть обсяги надходжень валюти, — пояснює Микола Пісьціо. — У такому випадку можна сміливо спрогнозувати зміцнення курсу гривні.

А от євро, вважають банкіри, швидше за все буде падати. Їхню думку, курс гривні до євро може укріпитись до 7,2 грн. або й навіть 7,0 грн.

Тернополь 2008-01-08 13:56:16
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
валюта  експерти  фінанси  гривня  долар  депозити  курси  кредити 
Статьи автора Ірина МАРЦІНКОВСЬКА:

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:184

Ірина МАРЦІНКОВСЬКА
8(067)9799448
Написать письмо автору

Добавить комментарий (1)
mr.durdens 08/01/2008 20:19 0
вірити треба по-можливості в Бога. а все решту - розраховувати. ніхто з фінансистів, від яких щось залежить і які дійсно володіють ситуацією, не поділиться реальною інформацією.
Ответить
Также в рубрике:
18:43На здійснення банківських операцій хмельницьким підприємцям виділили VIP-центр
17:47Кабельне телебачення у Тернополі подорожчає
17:07Чому за світло нараховують більше кВт, ніж спожили насправді
15:00Государственная налоговая администрация в Николаевской области научит заполнять декларации
13:44Вартість проїзду у тролейбусах зросте на 20%
10:44Тільки 16% вінничан у січні сплатили за тепло та газ
10:20Черги у вінницьких ощадкасах не зменшилися
18:56“Соціальні маршрутки” зняли через недофінансування
18:48Вклади принесе поштарка
17:56За рівнем безробіття Тернопільська область - друга в країні
Статьи автора Ірина МАРЦІНКОВСЬКА:
14:22 Пенсіонери отримають доплати з роз'ясненнями
14:17 Бюджет-2008 “хоче” бути соціальним
14:13 Пальне на Тернопіллі подорожчало, але незначно
14:09 Візу в Польщу можна буде отримати в Тернополі
13:54 Суму фіксованого сільськогосподарського податку обчислюють самостійно
13:52 Тернопілля спланувало свій бюджетний рік
14:35 Пенсія зросте завдяки стажу і зарплаті
13:56 “Для кожного працівника найбільша цінність — читач і рекламодавець”
13:58 Кредитні спілки очікують напливу “клієнтів”
13:56 Чому вірити — прогнози фінансистів