На початок Рубрики ╤ндекс Пошук Про рекламу Вих╕дн╕ дан╕ До зм╕сту


Бува╓ ж...
Гуси-сапальники

Про те, як гуси врятували Древн╕й Рим, знають, вочевидь, ус╕. Цей факт г╕дно оц╕нено вдячним людством. Б╕льше того, дехто й нин╕ усп╕шно використову╓ охоронн╕ зд╕бност╕ гусей. Це ма╓ м╕сце, зокрема, у Франц╕╖, Шотланд╕╖, Америц╕. Один ╕з п╕дпри╓мц╕в нав╕ть зв╕льнив сво╖х охоронц╕в, зам╕нивши ╖х гусьми. Звичайно, п╕сля ретельного в╕дбору.

Та не т╕льки задля цього використовуються деяк╕ здатност╕ гусей. ╥х навчили ще одн╕й профес╕╖ ≈ пол╕льника (сапальника). Так, у Кал╕форн╕╖ розводять спец╕альну породу, яку привчають по╖дати певн╕ види бур▓ян╕в. П╕сля чого у в╕ц╕ 40 дн╕в л╕таками в╕дправляють на ╚роботу╩ в ус╕ кутки кра╖ни.

За гусьми закр╕плюють д╕лянки для очищення в╕д непотр╕бно╖ зелен╕, вони мають ╖х прополоти. Коли д╕лянка оброблена, напувалки з водою переносять на нове м╕сце, туди ж направляються й гуси.

Птиця обробля╓ поля кукурудзи ╕ бавовнику, сади ╕ виноградники, нав╕ть плантац╕╖ кв╕т╕в. Т╕льки в Кал╕форн╕╖, за св╕дченням преси, трудиться близько 50 тисяч пернатих.

Браку в робот╕ гуси не допускають: по╖дають т╕льки бур▓яни ╕ не ч╕пають культурн╕ рослини.

Ц╕кавий випадок ╚п╕клування╩ гусей про власне потомство спостер╕гала одна с╕м▓я. Молода гуска недосид╕ла на яйцях два дн╕. Покинула гн╕здо, ╕ вс╕ спроби повернути ╖╖ туди були марн╕. Ввечер╕ до гн╕зда п╕д╕йшла стара гуска ╕, почувши слабке попискування з-п╕д шкаралупи, с╕ла на яйця. Вивелись гусенята, ╖х винесли на сонечко. Раптом побачили таку картину: гусак, нашорошивши п╕р▓я ╕ незграбно прис╕вши, став об╕гр╕вати пташенят. Одн╕ зал╕зли йому на спину, ╕нш╕ притиснулись до бок╕в. Гусак щось ут╕шливо гелгот╕в ╖м. В╕н тримав сво╖х д╕ток, як належить, не давав розб╕гатись: наздоганяв непослух╕в, брав дзьобом за шийку ╕ в╕дносив на м╕сце, а коли гусенята п╕дросли, п╕дштовхував ут╕кач╕в до виводка. Протягом м╕сяця не в╕дходив в╕н в╕д сво╖х п╕доп╕чних. А коли стара гуска вивела ще гурт молодняку, гусак став оп╕куватись вже двома виводками, але разом ╕з гусинею.

На початок Рубрики ╤ндекс Пошук Про рекламу Вих╕дн╕ дан╕ До зм╕сту