Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

14 серпня 2006

Зовнішня політика Європейського Союзу

Близький Схід

Європейський Союз вітає Резолюцію № 1701 Ради безпеки ООН. Про це йдеться в заяві уряду Фінляндії, країни-голови Ради ЄС, поширеній 12-го серпня.

„Резолюція встановлює належні рамки для політичного врегулювання, яке є єдиним шляхом до довгострокового розв’язання кризи”, - йдеться в заяві. Від імені Європейського Союзу уряд Фінляндії закликає всі сторони конфлікту дотримуватися вимог документу.

11-го серпня Рада безпеки ООН одностайно ухвалила Резолюцію № 1701. Документ закликає Ізраїль та організацію Хезболла негайно припинити кровопролиття. Резолюція вимагає від ліванського уряду відновити контроль над південними регіонами країни й розмістити в них 15 000 вояків ліванської армії. Резолюція також передбачає збільшення міжнародного контингенту (Тимчасових сил ООН у Лівані) до 15 000 миротворців.

Нинішній лівано-ізраїльський конфлікт розпочався 12-го липня, коли бійці збройної організації Хезболла, базованої в південному Лівані, захопили двох ізраїльських солдатів. Акція стала відповіддю на ізраїльську військову операцію в Ґазі. Натомість Ізраїль розгорнув масштабні військові дії на території Лівану. >>> докладніше

Слід створити належні умови для надання гуманітарної допомоги на Близькому Сході, стверджує Президент Європейської Комісії. Про це йдеться у заяві Президента Європейської Комісії Жузе Мануела Баррозу, поширеній 11-го серпня.

„Мирне населення, що зазнало таких страждань під час цього конфлікту, має негайно отримати гуманітарну допомогу”, - наголосив пан Баррозу. Аби допомога була ефективною, слід забезпечити безперешкодні шляхи її надання, заявив Президент Комісії. „Усі сторони конфлікту мусять взяти на себе відповідальність за безпечне та негайне постачання гуманітарної допомоги”, - підкреслив він.

Президент Європейської Комісії висловив глибоке співчуття з приводу загибелі сотень мирних громадян. Для розв’язання цього „жахливого конфлікту” слід передусім „негайно зупинити протистояння”, - наголосив пан Баррозу.

Європейський Союз не припиняє своєї активної участі в долі мирного населення регіонів, охоплених лівано-ізраїльським конфліктом. Загалом на потреби гуманітарної допомоги ЄС уже надав понад 100 мільйонів євро. >>> докладніше

Арабські та Європейські парламентарі ухвалили спільну декларацію про ситуацію на Близькому Сході. Декларацію підписали президент Європейського Парламенту та голови парламентів Греції, Тунісу та Єгипту.

Спільний документ закликає Раду безпеки ООН „взяти на себе відповідальність за ухвалення резолюції, що вимагатиме негайного припинення вогню”. Парламентарі закликають Європейський Союз відіграти „сильну, чітку та рішучу роль для відновлення діалогу між сторонами конфлікту”.

Документ закликає парламенти інших країн середземноморського регіону чинити вплив на уряди своїх держав для припинення цього „абсурдного та варварського конфлікту”.

Декларація є першим спільним документом, підписаним політиками ЄС та країн арабського світу від моменту початку нинішнього лівано-ізраїльського конфлікту. Парламенти країн, які підписали декларацію, формують Бюро Євро-Середземноморської парламентської асамблеї (EMPA), що об’єднує Європейський Парламент, парламенти 25-и держав-членів ЄС та 10 середземноморських партнерів Європейського Союзу. >>> докладніше

Президент Європейського Парламенту засуджує арешт голови Законодавчої Ради Палестини. Про це йдеться в спеціальній заяві президента Європейського Парламенту Хосепа Борреля Фонтеєса, поширеній 6-го серпня.

Президент Європейського Парламенту називає „абсолютно неприйнятним” арешт голови палестинського парламенту Абделя Азіза Двейка. „Я рішуче засуджую цю нову акцію, вчинену проти Законодавчої Ради Палестини”, - йдеться в заяві. „В ім’я Європейського Парламенту я закликаю уряд Ізраїлю негайно звільнити пана Двейка”, - наголошує президент Європейського Парламенту.

Голова Законодавчої Ради Палестини Абдель Азіз Двейк був заарештований ізраїльськими вояками вранці 6-го серпня. Двейк є один із лідерів організації Хамас, що виграла січневі парламентські вибори в Палестині. Ізраїль вважає Хамас терористичною організацією і заарештував низку урядовців та парламентарів, що є членами цієї сили. Нинішньому арештові передували дві безуспішні спроби заарештувати Двейка. >>> докладніше

Міґраційна політика

ЄС докладає нових заходів для боротьби з нелегальною міґрацією до Канарських островів. Про це заявив Віце-президент Європейської Комісії, Комісар з питань юстиції та внутрішніх справ Франко Фраттіні.

„Це історичний момент для імміґраційної політики Європейського Союзу. Він є наочним прикладом солідарності держав-членів ЄС”, - наголосив пан Фраттіні.

Новими складниками цієї боротьби є спільна морська операція „Гера-ІІ” та операція з контролю за середземноморськими кордонами „Ясон”. Вони мають гуманітарну місію й покликані рятувати життя міґрантів на морі, боротися з нелегальною міґрацією та незаконним переміщенням людей. Ініціатива також покликана створювати нові можливості для легальної міґрації громадян африканських країн.

Операції здійснюються в рамках Євро-Африканського партнерства з питань міґрації та розвитку. Конкретними рамками операцій став План дій, підписаний минулого місяця 56-ма країнами Європи та Африки в Рабаті, столиці Марокко.

Канарські острови є територією Іспанії, розташованою біля західного узбережжя Африканського континенту. Вони є транзитним пунктом для численних міґрантів, що прямують з африканських країн до Європейського Союзу. У непристосованих човнах вони перетинають води Атлантичного океану. Надскладні умови призводять до загибелі великої кількості людей.

Тільки цього року кількість нелегальних міґрантів, що прямували до ЄС через Канарські острови, сягнула 10 тисяч. >>> докладніше

Депортація узбецьких біженців суперечить міжнародному праву, стверджує Європейський Союз. Про це йдеться в заяві уряду Фінляндії, країни-голови Ради ЄС, поширеній 10-го серпня.

Європейський Союз „із великою прикрістю” дізнався про те, що уряд Киргизстану вислав чотирьох узбецьких біженців та одного узбецького шукача притулку до Узбекистану. Уряд Фінляндії називає депортацію „серйозним порушенням Конвенції про статус біженців 1951-го року”.

Факт депортації викликає особливий осуд ЄС через те, що Управління Верховного комісара ООН у справах біженців уже знайшло притулок для цих громадян Узбекистану в різних країнах світу.

За вимогами Конвенції про статус біженців, жодного біженця чи шукача притулку неможна силою повертати до країни, де йому можуть загрожувати переслідування. 1996-го року Киргизстан ратифікував Конвенцію.

П’ятеро депортованих громадян Узбекистану були серед інших 400 узбецьких біженців, що перебувають на території Киргизстану. У цій країні вони шукали притулку після подій, що відбулися в травні 2005-го року. Тоді в узбецькому місті Андижані було розстріляно демонстрацію протесту, унаслідок чого загинули сотні людей, а тисячі зазнали переслідувань та тортур. Узбецький уряд звинувачував демонстрантів у підтримці закликів до насильницького скинення влади та терористичних акцій.

В червні та жовтні 2005-го року, на прохання Узбекистану, уряд Киргизстану заарештував п’ятьох узбецьких біженців, пов’язаних із андижанськими подіями. 9-го серпня вони були передані узбецькій владі. >>> докладніше

Зовнішня торгівля

Міфи про зависокі європейські тарифи не відповідають дійсності, стверджує Європейська Комісія. Спростуванню закидів про зависокі тарифи для країн, що розвиваються, присвячена спеціальна заява, поширена 9-го серпня Генеральним директоратом із зовнішньої торгівлі Європейської Комісії.

Одним із найпоширеніших міфів про торгівельну політику ЄС є теза, що тарифи на імпорт сировинної продукції до Союзу значно нижчі, ніж тарифи на імпорт обробленої продукції. Стверджують, наприклад, що африканській країні дешевше експортувати до ЄС боби какао, ніж готовий шоколад. Так само вважають, що до ЄС дешевше експортувати необроблені кавові зерна, ніж готову каву.

Ці міфи не відповідають дійсності, заявляє Генеральний директорат із зовнішньої торгівлі. Тарифи на сировинну та оброблену продукцію товари однакові для країн, що є торгівельними партнерами ЄС. Відповідно до домовленостей між ЄС та Африканськими, Карибськими та Тихоокеанськими країнами (АКТ), чимало товарів країн, що розвиваються, узагалі звільняються від тарифів, стверджує Генеральний директорат.

Генеральний директорат із зовнішньої торгівлі є одним із підрозділів Європейської Комісії.

Детальну інформацію про тарифні ставки ЄС та вимоги до продукції, імпортованої до Союзу, можна отримати у Довідкової службі з питань експорту (http://export-help.cec.eu.int). Служба була заснована Європейської Комісією для упрозорення зовнішньоторгівельної політики Європейського Союзу. >>> докладніше

Інші питання зовнішньої політики ЄС

Республіка Тоґо

Європейський Союз вітає поступ політичного діалогу в Тоґо. Про це йдеться в заяві уряду Фінляндії, країни-голови Ради Європейського Союзу, поширеній 7-го серпня.

Європейський Союз вітає нещодавній поступ політичного діалогу в країні. Зокрема, ЄС схвалює згоду Тоґолезької влади на прибуття до країни двох Спеціальних доповідачів Організації Об’єднаних Націй. Союз вітає домовленість, досягнуту між урядом Тоґо та службою Верховного комісара ООН з прав людини, про відкриття Тоґолезької місії служби Верховного комісара у вересні цього року.

Як і чимало інших африканських країн, Республіка Тоґо здобула незалежність 1960-го року. 1967-го року, після серії державних переворотів, владу захопив генерал Етьєн Еядема Ґнассінґбе. Еядема правив країною протягом наступних 38 років.

Після його смерті, у лютому 2005-го року, влада фактично перейшла до його сина, Фора Ґнассінґбе. Унаслідок сумнівних квітневих виборів 2005-го року протистояння нового президента з опозицією спричинило загибель понад тисячі громадян Тоґо.

У квітні 2006-го року в країні було ініційовано політичний діалог, покликаний знайти вихід із нинішньої кризи.

Для розв’язання проблем у країні Європейський Союз спрямував понад 15 мільйонів євро. Допомога передусім сприятиме динамізації економіки країни. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Юстиція та внутрішні справи

За п’ять років ЄС матиме уніфіковану статистику з питань злочинності. Таку мету ставить оприлюднене 8-го серпня Повідомлення Європейської Комісії „Розвиток всеохопної та послідовної стратегії ЄС для вимірювання рівня злочинності та правосуддя в кримінальних справах”.

„Розвиток цього напряму статистики ЄС дозволить оцінювати й порівнювати масштаби злочинності в різних регіонах Європейського Союзу”, - прокоментував документ Віце-президент Європейської Комісії, Комісар із юстиції та внутрішніх справ Франко Фраттіні. Документ дозволить „досліджувати динаміку цих проблем та розробляти найліпші шляхи їхнього розв’язання”, - зазначив він.

Наприкінці 2006-го року Статистична служба ЄС оприлюднить перше статистичне дослідження з проблем злочинності в ЄС. Спеціальна експертна група досліджуватиме ці дані та працюватиме над досконалішими методиками оцінювання. Метою п’ятирічного плану Європейської Комісії є вироблення уніфікованих методик статистичного аналізу злочинності на всій території ЄС. >>> докладніше

Сільське господарство

Цьогорічний європейський врожай буде меншим від очікуваного, прогнозує Європейська Комісія. Про це йдеться в оновленому прогнозі Комісії, оприлюдненому 11-го серпня.

Липнева спека та засуха в багатьох реґіонах ЄС були основними причинами песимістичнішого прогнозу Комісії. Порівняно з попереднім роком, вважає Комісія, врожай м’якої пшениці зменшиться на 4 %, ячменя - на 2 %, кукурудзи - на 5,1 %, картоплі - на 4,3 %, цукрового буряку - на 3 %.

Загальний врожай зернових зменшиться на 3,6 %. Найбільше від спеки постраждають аграрні сектори Німеччини, Польщі, Великої Британії, Франції та Італії, підсумовує Європейська Комісія. >>> докладніше

Довкілля

Європейський Союз допомагає Іспанії боротися з лісовими пожежами. Допомога стала відповіддю на заклик Іспанії підтримати її в боротьбі з полум’ям, що охопило ліси Ґалісії.

Зранку 9-го серпня Іспанія звернулася за допомогою до Європейського Союзу. На запит негайно зреагував Інформаційно-моніторинґовий центр Європейської Комісії. Він звернувся до органів цивільної оборони понад 30-и країн-учасниць Механізму цивільної оборони Європейської Спільноти. За кілька годин від цілої низки держав-членів надійшли додаткові літаки, спеціальні автомобілі та навчені пожежні команди.

„Механізм цивільної оборони ще раз довів, що він є ефективним інструментом Європейської Спільноти”, - наголосив Комісар з питань довкілля Ставрос Дімас. Миттєва відповідь на лісові пожежі в Іспанії стала „найліпшим проявом Європейської солідарності”, - наголосив Комісар.

Механізм цивільної оборони сприяє співпраці держав-членів ЄС та низки інших країн-партнерів для забезпечення якнайшвидшого реагування на екологічні та гуманітарні виклики. Від моменту його створення Механізм було застосовано для врегулювання наслідків низки катаклізмів, зокрема землетрусу в Ірані (2003), цунамі в Південно-східній Азії (2004), лісових пожеж у Португалії (2005), урагану „Катріна” в Сполучених Штатах (2006), нещодавнього землетрусу в Індонезії та гуманітарної кризи в Лівані. >>> докладніше

Європейці

Задоволення своєю роботою є найважливішим чинником щастя європейців. Такими є висновки соціологічних досліджень проекту „Епікур”, профінансованого Європейським Союзом.

За результатами досліджень, задоволення роботою є важливішим для щастя громадян ЄС, ніж родинне життя чи приємне дозвілля. Водночас що освіченішим є європеєць, то меншим є рівень його задоволення роботою, свідчить дослідження.

Результати дослідження стали певною несподіванкою, вважають експерти. Нині європейці стикаються з дедалі вищими вимогами на роботі. Підвищення середнього віку населення ЄС стає дедалі тяжчим вантажем для середнього європейського працівника. Жорсткішими стають терміни виконання роботи, збільшуються обсяги завдань та вимоги до працівників. Дедалі більше європейців стикаються з хворобами, викликаними стресом на робочому місці, стверджують експерти.

Але навіть за цих умов робота залишається найважливішим чинником щастя європейців. >>> докладніше

Анонси

14-17 серпня Близький Схід відвідає Луї Мішель, Європейський Комісар з питань розвитку та гуманітарної допомоги. Комісар зустрінеться з політичними лідерами Лівану та Ізраїлю. Метою візиту є забезпечення належного постачання гуманітарної допомоги постраждалим від лівано-ізраїльського конфлікту. >>> докладніше

Веб-сайт тижня:

Спеціальне число інформаційного вісника „Європа” присвячене питанням мобільності працівників у Європейському Союзі: http://europa.eu/newsletter/index_en.htm

2006-й рік був оголошений Європейським роком мобільності працівників. Спеціальне число вісника присвячене обговоренню переваг та недоліків цього феномену, зокрема переваг і недоліків праці закордоном. Вісник також знайомить з проектами ЄС, спрямованими на підвищення студентської мобільності.  

Упорядник: Володимир Єрмоленко

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору