Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Хав’єр Солана та Беніта Ферраро-Вальднер відкривають Місію ЄС з надання допомоги на українсько-молдавському кордоні 30 листопада 2005 року в Одесі

Брюссель, 29 листопада 2005 р.

Високий представник ЄС Хав’єр Солана та Комісар ЄС з питань зовнішніх зносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер представлятимуть Європейський Союз (ЄС) в Одесі 30 листопада на церемонії відкриття Місії ЄС з надання допомоги на українсько-молдавському кордоні та представлення розширеного колективу Спеціального представника ЄС у Молдові. У церемонії також візьмуть участь Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк та Міністр закордонних справ Молдови Андрій Стратан. Керівником місії призначено бригадного генерала Ференца Банфі (Угорщина). До складу Місії входять посадовці прикордонних правоохоронних і митних служб з 16 країн ЄС. Місія надаватиме допомогу з попередження контрабанди, торгівлі людьми та митного шахрайства шляхом проведення консультацій та навчань для підвищення спроможності прикордонних і митних служб України та Молдови. Місія тісно співпрацюватиме з колективом Спеціального представника ЄС у Молдові Адріааном Якобовіцем де Сегедом, який було посилено додатковими радниками з прикордонних питань з Києва, Кишинева та Одеси.

Напередодні церемонії Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана сказав: “Ми відкриваємо цю Місію у відповідь на прохання Президентів України та Молдови, які продемонстрували свою високу відданість європейським цінностям. Ця Місія також відіграватиме важливу роль у створені передумов для знайдення рішення щодо мирного врегулювання придністровського конфлікту.”

У свою чергу Комісар Беніта Ферреро-Вальднер сказала: “Місія ЄС з надання допомоги на кордоні, організована Європейською Комісією за участю експертів з 16 країн ЄС, сприятиме розвитку спроможності прикордонних служб України та Молдови щодо здійснення ефективного контролю. Це має знизити ризик злочинної діяльності, такої як торгівля людьми, контрабанда, розповсюдження зброї та митне шахрайство. Я сподіваюся, що вона також допоможе уряду Молдови отримати усі належні йому збори, що має принести справжні економічні переваги цій країні”.

Місія розрахована на два роки з можливістю подовження строку її діяльності. Обсяг фінансування Місії складає близько 8 млн. євро. Центральний штаб Місії знаходитиметься в Одесі. Крім того, вона також матиме 5 регіональних відділень. До складу Місії входять 69 експертів, які були направлені країнами ЄС, а також 50 чоловік місцевого персоналу, що разом складає близько 120 співробітників Місії. До Місії направили своїх представників такі країни ЄС як Австрія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Швеція та Великобританія.

У рамках Місії будуть проводитися навчання на місцях та надаватимуться консультації українським і молдавським посадовцям для підвищення спроможності їхніх служб щодо здійснення ефективного прикордонного та митного контролю і ведення прикордонного спостереження. Мета роботи Місії полягає у тому, щоб забезпечити довіру і посилити транскордонну співпрацю та обмін інформацію між двома країнами.

Місія проводитиме свою основну діяльність на українсько-молдавському кордоні та частково всередині країн по обидва боки кордону.

Зазначена прикордонна співпраця спрямована також на вирішення замороженого конфлікту у Придністров’ї, відображеного у Планах дій Європейської політики сусідства, укладених торік як з Україною, так і з Молдовою. Відкриття цієї Місії свідчить про роль, яку ЄПС відіграє у підтримці регіональної стабільності та вирішенні таких заморожених конфліктів.

Додаткова інформація:

Відносини між Молдовою та ЄС:

http://http://ec.europa.eu/external_relations/moldova/intro/index.htm

Емма Удвін 02/29 59577

нагору