Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 18

Новини ЄС-Україна

Двері для України повинні залишатися відчиненими

Хоча Європейська політика сусідства (ЄПС) не веде до членства в Євросоюзі країн, яких вона стосується, двері ЄС для України повинні залишатися відкритими: таку думку висловила під час слухань у Європарламенті кандидат на посаду комісара ЄС з питань зовнішніх відносин та ЄПС Беніто Ферреро-Вальднер. Вона також підкреслила, що майбутнє відносин між ЄС та Україною залежатиме від позиції Києва. Говорячи про Білорусь, пані Ферреро-Вальднер зазначила, що ця держава поки що сама „викреслює” себе з участі у Європейській політиці сусідства й наголосила, що за нинішнього стану демократії в ній політика ЄС щодо офіційного Мінська залишиться незмінною, посилюватиметься лише підтримка демократичних сил і громадянського суспільства.
http://www.europarl.europa.eu

ЄС закликає до чесної передвиборчої кампанії

Європейський союз закликає українське керівництво забезпечити всі необхідні умови для проведення чесних та вільних президентських виборів, які б відповідали її міжнародним зобов’язанням як члена Ради Європи та ОБСЄ. „Розглядаючи умови, в яких поки що відбувається передвиборча кампанія, ЄС знову нагадує про першочергове значення медіа та свободи висловлювань для чесної та прозорої кампанії, - йдеться в заяві, оприлюдненій від імені ЄС головуючими в союзі Нідерландами. – Це передбачає рівну та незаангажовану участь мас-медіа, реєстрацію та ліцензування відповідно до політичних критеріїв, а також припинення відключення приватних телевізійних каналів через “технічні причини”. Це також передбачає незаангажоване висвітлення позицій кандидатів у медіа, особливо в загальнонаціональних державних телеканалах, і відсутність будь-якого втручання з боку керівництва, включаючи надсилання інструкцій або вказівок до медіа (так звані „темники”)”. ЄС також наголосив на важливості нейтральності держчиновників та держструктур загалом протягом передвиборчої кампанії.
http://www.eu2004.nl

Про „табори біженців” не йдеться

Представництво Європейської комісії в Україні спростувало мусовану останнім часом в ЗМІ інформацію про нібито плани ЄС створити табори для чеченських біженців на території України. „Представництво Європейської комісії в Україні хотіло би роз’яснити, що Європейська комісія не вносила таких пропозицій стосовно України чи будь-якої іншої країни, а також не здійснює підготовку таких пропозицій, - йдеться в заяві для преси. - У своєму повідомленні „Розробка більш доступних, законних і контрольованих притулків”, оприлюдненому в червні 2003 року, Європейська комісія чітко зазначила, що пропозиції розгляду Європейським союзом чи окремими державами-членами ЄС заяв про надання притулку поза межами території ЄС викликають багато запитань, зокрема щодо юрисдикції, яка повинна розповсюджуватися на такі ситуації, тобто запитань, на які немає простих відповідей і швидких рішень”. А якщо й розглядатимуться нові заходи щодо надання притулку, то це буде питанням, що вимагатиме рішення, узгодженого з усіма зацікавленими сторонами, наголошує Представництво.
www.delukr.ec.europa.eu

Канал „Дунай-Чорне море”: європейська сторона просить зачекати і пропонує допомогу

Українське керівництво зобов’язалося надати експертам Європейської комісії та низки міжнародних організацій з охорони довкілля всю документацію (опис проекту та результати дослідження впливу його на довкілля), що стосується будівництва каналу „Дунай-Чорне море”. Про це йдеться в прес-релізі, оприлюдненому командою експертів за результатами свого перебування в Україні. Зі свого боку експерти закликали українське керівництво не розпочинати здійснення другої фази цього проекту доти, доки вони не вивчать усю інформацію щодо будівництва й не проведуть подальші дискусії з українською стороною. Європейська ж сторона також знову підтвердила свою готовність допомагати у подоланні „викликів, що стосуються питань довкілля та транскордонного впливу таких проектів”.
www.delukr.ec.europa.eu


Новини ЄС

В Іспанії всі згодні з необхідністю референдуму і підтримки на ньому Конституції ЄС

Тепер вже точно відомо, що Іспанія стане першою державою Євросоюзу, яка проведе референдум з ухвалення Конституції ЄС: іспанський парламент схвалив відповідну урядову ініціативу. Всенародне голосування пройде 20 лютого наступного року. Іспанці матимуть відповісти на запитання: „Чи схвалюєте ви проект договору, що засновує Конституцію для Європи?” Очікується, що іспанці скажуть тверде „так” - за це агітують головні політичні партії країни. „Цього потребує Європа, це те, про що було домовлено і те, що містить набагато більше позитиву, аніж негативу”, - заявив лідер провідної опозиційної Народної партії Маріано Рахой. Очікується, що з-поміж інших країн ЄС після Іспанії першими визначаться зі схваленням Конституції Нідерланди та Португалія. Офіційне підписання конституційного договору відбудеться 29 жовтня у Римі.
http://www.euobserver.com

Болгарія і Румунія впевнено наближаються до ЄС

Болгарія й Румунія прямують до своєї мети - вступу до ЄС у 2007 року – згідно з затвердженим раніше розкладом. Таким є головний висновок оприлюднених Європейською комісією доповідей зі стану передвступної підготовки країн, „Переговори з Болгарією, технічно кажучи, завершено. Ми б бажали завершити переговори з Румунією до кінця року, хоча й свідомі того, що це буде важко”, - заявив комісар ЄС з питань розширення Гюнтер Ферхойген. Протягом наступних двох років, підкреслив він, Софія та Бухарест повинні імплементувати ключові положення правової, політичної реформ та у сфері конкуренції. „І це те, що буде дуже пильно відстежуватися”, - попередив Гюнтер Ферхойген. У разі невиконання Румунією або Болгарією своїх зобов’язань, ЄС має право відсунути вступ кожної з країн на рік.
http://ec.europa.eu/enlargement/report_2004/

Систему надання допомоги ЄС буде спрощено

Європейська комісія вирішила спростити існуючу систему надання зовнішньої допомоги ЄС: замість величезної кількості географічно- й тематично спеціалізованих програм та інструментів, інколи тимчасових, їх стане всього шість. Вони чітко розмежовуватимуться за сферами застосування: передвступна допомога, Європейське сусідство і партнерство, співробітництво з розвитку та економічне співробітництво, підтримка стабільності, гуманітарна та макрофінансова допомога. Зокрема, допомога у рамках інструменту Європейського сусідства і партнерства поширюватиметься на Україну, Молдову й Білорусь, а пріоритетним завданням цього інструменту здійснення Європейської політики сусідства буде сприяння співробітництву між регіонами країн-членів та сусідніх з ним областей у країнах –сусідах Євросоюзу.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Понад мільярд на закриття атомних реакторів

Європейська комісія пропонує виділити понад 1 млрд. євро у період з 2007-го по 2013-й рік на допомогу Литві та Словаччині на закриття ними реакторів збудованих ще за радянських часів атомних станцій. Річ у тім, що Вільнюс під час переговорів про вступ до ЄС зобов’язався закрити Ігналінську АЕС: до 2005 року вивести з роботи перший реактор і другий – до кінця 2009 року. Братислава так само має припинити роботу двох реакторів на АЕС „Богуніце”: до кінця 2006- го і 2008-го року відповідно. Отож Єврокомісія закликала держави-члени зробити крок до виконання зобов’язань Євросоюзу, внісши суму фінансової допомоги до проекту фінансових перспектив ЄС на 2006-2013 роки. Литві пропонується виділити 815 млн. євро, Словаччині – 237 мільйонів.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

В ЄС будуть єдині водійські права

Міністри транспорту країн-членів ЄС погодилися на запровадження єдиної для всіх країн союзу моделі посвідчення водія. Це означає, що, в перспективі, ЄС відмовиться від понад 100 різних видів ліцензій. Єдині права матимуть форму кредитної картки, вони видаватимуться терміном на десять років для водіїв легковиків та мотоциклів, і на п’ять - вантажівок і автобусів. Досягти згоди щодо цього аспекту євро інтеграції було непросто, оскільки деякі країни-члени наголошували на високій вартості цього. Очікується також, що невдоволеними рішенням Ради міністрів транспорту можуть бути і громадяни країн-членів, які звикли мати пожиттєві водійські права без складання регулярних переіспитів. http://euractiv.com

Визначено кандидатів на „Приз Сахарова”

Комітет у закордонних справах Європейського парламенту визначився з кандидатами на отримання „Призу Сахарова-2004”. Їх троє: білоруська асоціація журналістів, яка бореться за свободу слова, проти утисків ЗМІ і надає правову допомогу працівникам мас-медіа; росіяни Наталя Естрімова та Сергій Ковальов, які виступають проти порушення прав людини в Чечні, і колумбійський парламентарій Інгрід Бетанкурт - також активістка боротьби за права людини, яка ще 2002 була викрадена Колумбійськими революційними збройними силами й досі перебуває в їхньому полоні. „Призом Сахарова” Європейський парламент щорічно відзначає внесок осіб або організацій в боротьбу за права людини, проти утисків та несправедливості в своїх країнах. Остаточне рішення щодо цьогорічного володаря призу буде ухвалено Європарламентом на одному з сесійних засідань у грудні.
http://www.europarl.europa.eu


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Обмежене „так” для Туреччини"

Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори про вступ до Європейського союзу Туреччини. Її довгоочікуваний і наперед жваво дискутований висновок може цілком задовольнити і прихильників приєднання до союзу цієї величезної, майже повністю розташованої в Азії держави, і противників. Доповідь комісії відзначається гнучкістю: констатуючи, що Туреччина відповідає стандартам, необхідним для початку перемовин, Брюссель дає зрозуміти - процес цей буде тривалим. „Комісія сьогодні каже ТАК. Тобто, її оцінка щодо відповідності критеріям є позитивною, і вона рекомендує розпочати переговори, - заявив, представляючи доповідь Єврокомісії, її Президент Романо Проді. – Однак це є обмежене ТАК, яке супроводжується великою кількістю рекомендацій щодо умов переговорів”.

Інакше кажучи, відносно швидкого - як у випадку з пострадянськими центральноєвропейськими країнами - приєднання Туреччини до ЄС навряд чи станеться. „Будучи переконаною, що процес вступу буде суттєвим у проведенні подальших реформ у Туреччині, комісія підкреслює, що переговори про вступ є, за їхньою природою, процесом з відкритою кінцевою датою, - йдеться в офіційному повідомленні Європейської комісії. – Мета – вступ є чіткою, але не може бути наперед гарантованою”. Брюссель бачить „три стовпи” майбутнього передвступного процесу Туреччини: зміцнення співробітництва задля посилення й підтримки реформ у країні, власне переговори і , нарешті, суттєве посилення політичного й культурного міжсуспільного діалогу задля зближення людей ЄС та Туреччини. „Ми переконані, що вступ до ЄС Туреччини може бути позитивним для союзу, - наголосив Романо Проді. – Однак розмір країни, географічне розташування і традиції регіонального лідера, її оборонні можливості, населення та демографічне зростання, її нинішній рівень розвитку й відмінності між регіонами, її інфраструктура та кількість сільського населення закликають до глибокого обдумування та обережності у проведенні переговорів про вступ, аби убезпечити себе від того, щоб інтеграція Туреччини послабила структуру, яку ми вибудовували останні 50 років”.

Комісія не рекомендувала також дати початку можливих переговорів, залишивши це політично-делікатне питання на розгляд глав держав і урядів країн-членів ЄС. Тобто, Європейської Ради, яка відбудеться в середині грудня, і яка й ухвалить остаточне рішення щодо початку переговорів з Туреччиною. Очікується, що лідери країн ЄС підтримають рекомендацію комісії: загальна картина настроїв у європейських столицях явно на користь Анкари. Принаймні, за приєднання до союзу Туреччини неодноразово висловлювалися найвпливовіші Франція, Німеччина, Британія, Італія, Іспанія. Хоча, можливо, остаточне слово буде не за високопоставленими урядовцями чи президентами, а за парламентами і громадянами – у Франції, наприклад, вже оголошено про майбутній референдум з цього питання. Єдиним явним противником приєднання до ЄС Туреччини виступає на сьогодні Австрія. Більшість інших держав ЄС свою позицію чітко не означили, отож дуже ймовірно, що вони просто погодяться з рекомендацією Європейської комісії, яку супроводжено ґрунтовним і аргументованим дослідженням.

Побоювання, сумніви, дискусії, аргументи, контраргументи – все це є і ще довго буде незмінними атрибутами теми вступу до ЄС Туреччини. На звершення свого виступу з нагоди презентації доповіді Єврокомісії, Романо Проді звернувся до турецького суспільства та уряду, а також до європейської громадськості. „Відповідаючи позитивно сьогодні, комісія визнає ваші історичні прагнення, орієнтиром яких є Ататюрк, розділити цілковито долю та цінності Європи. Вона також визнає масштаб зусиль, докладених протягом останніх років аби перевести ці прагнення в організацію й функціонування вашої демократії. Однак дуже багато повинно бути зроблено доти, доки ця мета буде повністю досягнута, і я прошу вас продемонструвати таку ж рішучість у просуванні подальших реформ, - заявив чинний глава Євро комісії турецькій стороні. І звернувся до європейців - Я хочу закликати європейську громадськість проявити таку ж настійливість. Європі, упевненій в собі, з Конституцією, з міцнити інституціями й добре організованими напрямками діяльності, Європі, яка є в процесі відновлення економічного зростання, з міцним фундаментом миру, процвітання й солідарності - їй нічого боятися вступу Туреччини. Інтеграція Туреччини є лише одним із багатьох викликів, перед якими ми стоїмо. І найбільшими викликами є внутрішні. Ми повинні також не забувати про можливості зростання та процвітання, які принесе нам вступ Туреччини. І ми повинні понад усе пам’ятати про ідеї батьків-фундаторів Європи, про проект поширення цінностей та миру, безпеки, демократії і співробітництва на всьому континенті, серед людей та націй”.

http://ec.europa.eu/enlargement/report_2004/
http://euractiv.com

нагору