This version of the page http://www.ipoteka.com.ua/consultation/glossary (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-01-12. The original page over time could change.
Міжнародний Іпотечний Банк :: Консультація :: Глосарій
| | |
Консультація :: Глосарій
Глосарій
А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  І  К  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Ц  Ч

Абсолютне право власності (право спадкування без обмежень): безумовне, необмежене спадкове право на нерухоме майно, яке забезпечує найбільші права на нерухомість і найширші права на використання землі. Право має безстроковий характер. Якщо об’єкт нерухомості — частина проекту-кондомініуму, то власник нерухомості — ексклюзивний власник лише повітряного простору своєї частини будівлі та співвласник землі та інших спільних частин нерухомості.
Амортизація боргу: поступове зменшення іпотечного боргу внаслідок здійснення періодичних виплат протягом терміну дії іпотечного кредиту
Андерайтер: працівник банку, що здійснює оцінку кредитного ризику та приймає рішення щодо затвердження/відхилення заяви на кредит.
Андерайтинг: процес оцінки кредитного ризику та прийняття рішення щодо затвердження/відхилення заяви на кредит.
Асоціація власників: неприбуткова компанія або асоціація, яка управляє спільними площами проекту-кондомініуму; компанія не має майнового інтересу (майнових прав) у спільних площах.
Асоціація головних представників: асоціація власників у проекті великого кондомініуму, яка складається з представників партнерів, які займаються окремими специфічними аспектами проекту.
Багатоквартирний кондомініум: проект-кондомініум, який дозволяє фізичній особі володіти більш ніж одним житловим об’єктом, при цьому право власності на всі такі об’єкти підтверджується іпотечним документом і єдиним документом про право власності.
Багатоквартирні будівлі: вид нерухомості, за яким надаються окремі помешкання для більш ніж однієї сім’ї, хоча вони забезпечуються тільки однією іпотекою.
Базисний пункт: 1/100 частина одного відсотка (тобто, 7-1/2 базисних пунктів дорівнює 0,075% або 0,00075).
Банківська комісія за організацію видачі кредиту: комісійні, які стягуються кредитором за підготовку кредитних документів, перевірку кредитоспроможності, огляд і інколи оцінку нерухомості. У більшості випадків комісія розраховується як відсоток від фактичної суми іпотечного кредиту.
Банкрутство: судова процедура, за якою боржник, який заборгував на суму, більшу за вартість його активів, може бути звільнений від сплати боргу через передачу його активів довіреній особі. Така процедура впливає на особисті зобов’язання позичальника за іпотечним боргом, але не впливає на заставне право, існуюче за цією іпотекою.
Борг, який виплачується у розстрочку: запозичення коштів, здійснене на визначену суму і на визначений термін часу, яке погашається певною кількістю послідовних виплат, зазвичай через рівні проміжки часу (апр.., кредит на покупку автомобіля).
Брак відсоткової ставки: недостатність відсоткової ставки, яка виникає, коли дохід за іпотекою менший від рівня необхідної доходності.
Вартісний підхід в оцінці: метод оцінки вартості нерухомості, заснований на вартості зведення такого ж помешкання з таким же цільовим призначенням, як і оцінювана нерухомість.
Вигодонабувач за страховим договором: особа, що отримує страхове відшкодування у разі настання страхового випадку.
Виплати (платежі) за борговими зобов’язаннями: щомісячна сума сплати за борговими зобовязаннями, що складається з визначеної частини зобов’язання та відсотків з ним.
Витрати на здійснення угоди: кошти, які сплачує позичальник, щоб уможливити отримання іпотечного кредиту. Вони здебільшого включають в себе комісійні за організацію видачі кредиту, складання плану місцевості, оцінку нерухомості, послуги юристів, також такі статті передоплат як податки і платежі за страхування рахунку «ескроу».
«Витриманий» іпотечний кредит: іпотечний кредит, якому виповнилось більше одного року.
Власник документів: особа, яка в офіційних документах зазначена як власник іпотечного активу.
Власність: правовідносини щодо володіння, користування та розпорядження майном.
Внески на спільну площу: внески, які стягуються з окремих власників кондомініуму для отримання додаткового капіталу на покриття витрат асоціації власників і на ремонт, відновлення, утримання, покращення і експлуатацію спільних площ об’єкту.
Готель-кондомініум: об’єкт-кондомініум, у якому є стіл реєстрації (здачі в оренду), який надає тимчасове короткострокове помешкання, харчування, телефонні послуги та інше щоденне обслуговування, і який функціонує як комерційний готель, — незважаючи на те, що окремі його приміщення належать окремим власникам.
Дата зміни відсоткової ставки: день, коли змінюється відсоткова ставка іпотечного кредиту з плаваючою ставкою.
Дата зміни платежу: (для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою) дата, коли відбувається зміна оплати; фактична дата, з якої позичальник повинен вносити нову суму платежу.
Депозитний рахунок «ескроу»: довірчий рахунок, який створюється для щомісячного розміщення коштів, призначених для оплати податків на нерухомість, страхових премій за страхуванням від небезпек тощо, — до того часу, поки ці кошти не будуть видані для оплати відповідних рахунків.
Доданий (включений) відсоток: повна сума відсотків, нарахована на початкову основну суму боргу за увесь термін користування кредитом, яка додається до основної суми і виплачується рівними частинами; таким чином, доданий відсоток стає частиною номінальної вартості боргового зобов’язання.
Додаткова вигода: характеристика нерухомості, яка збільшує її привабливість і задоволення її жильця або користувача від її використання, хоча ця характеристика не є конче необхідною для цілей використання цієї нерухомості. Природні додаткові вигоди — це приємне або бажане розташування біля води, гарний вид на оточуючу місцевість тощо. Штучні додаткові вигоди включають плавальні басейни, тенісні корти, інфраструктуру житлового району та інші можливості для розваг і відпочинку.
Документи андерайтингу: вся документація, яка використовується для прийняття рішення щодо видачі іпотечного кредиту, напр. заява на отримання кредиту та інші документи, які використовуються для підтвердження місця роботи, доходу, депозитів і кредитної історії позичальника.
«Домашній іпотечний кредит»: житловий іпотечний кредит, забезпечений нерухомістю, призначеною для проживання від 1 до 4 сімей.
Дохідність: дохід від інвестиції.
Еквіті – частка вартості майна, що є різницею між загальною вартістю майна та зобов’язаннями, які забезпечені даним майном.
Електронна обробка зображень: метод отримання точної копії (факсиміле) документа або фотографії за допомогою комп’ютера або іншого електронного пристрою.
Електронний: що належить до технологій, які використовують електричні, цифрові, магнітні, бездротові, оптичні, електромагнітні або подібні властивості речовин.
Електронний документ: контракт або інший документ, створений, надісланий, переданий, отриманий або збережений за допомогою електронних засобів.
Електронний підпис: електронний звук, символ або процес, приєднаний до контракту або іншого документу або логічно пов’язаний з ним, здійснений або підтверджений особою з метою підписання документу.
Житло: відокремлена одиниця нерухомого майна житлового призначення.
Житловий іпотечний кредит: іпотечний кредит, забезпечений житлом для проживання від однієї до чотирьох сімей, який використовується для забезпечення сімей місцем проживання.
Житловий іпотечний кредит за сприяння роботодавця: будь-який іпотечний кредит, на який роботодавець позичальника пропонує допомогу у внесенні/оплаті початкової суми/витрат на укладення угоди.
Завдаток: гроші, які вносяться покупцем нерухомості при досягненні покупцем і продавцем усної згоди про продаж нерухомості для підтвердження серйозності намірів покупця.
Заявник: особа, чий підпис значиться на заяві на кредит.
Звернення стягнення (реалізація застави): юридична процедура, згідно якої за іпотечним кредитом позичальника позбавляють його прав на нерухомість, яка перебуває в іпотеці. Це звичайно включає примусовий продаж нерухомості на публічному аукціоні, при якому виручка від продажу використовується для погашення заборгованості за іпотечним кредитом.
Земельна рента: грошова сума, яка виплачується за використання землі, коли право власності на нерухомість існує у вигляді використання на умовах оренди, а не у вигляді абсолютного права власності.
Зобов’язання (борг): позичені кошти, виплата яких може бути забезпечена або незабезпечена; застосовуються різноманітні схеми (графіки) виплати.
Зовнішнє знецінення (економічне старіння): втрата вартості, спричинена негативними впливами, які не стосуються фізичних аспектів нерухомості, — такими як економічні фактори або зміни у навколишньому середовищі.
Індекс: показник, який обчислюється за формулою і описує множину даних; використовується як індикатор для визначення (зміни) відсоткових ставок за іпотечними кредитами з плаваючою ставкою.
Індекс ЛІБОР: індекс, який використовується для визначення змін відсоткових ставок для деяких іпотечних кредитів з плаваючою ставкою. Він становить собою середню ставку депозитів строком на 6 місяців або на 1 рік, деномінованих у американських доларах або євродоларах, на ринку Лондона, виходячи з квотувань основних банків. LIBOR (ЛІБОР) — це скорочення терміну London Interbank Offered Rate (ставка пропозиції на лондонському міжбанківському ринку депозитів).
Індекс, який повідомляється позичальнику: величина обраного для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою індексу, яка повідомляється позичальнику при укладанні іпотечної угоди.
Інституціональний кредитор: фінансова установа, яка здійснює інвестиції в іпотечні активи і тримає їх у своєму власному портфелі.
Інтервал зміни відсоткової ставки: період часу між датами зміни відсоткової ставки для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою.
Інтервал зміни платежу: (для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою) період часу між датами зміни платежу.
Іпотечний кредит/актив: зобов'язання за будь-яким правочином, виконання якого забезпечене нерухомим майном.
Іпотечний кредит вищого пріоритету: іпотечний кредит, за яким існує перше заставне право на майно.
Іпотечний кредит з плаваючою ставкою: іпотечний кредит, відсоткова ставка за якою періодично коригується відповідно до зміни відповідного індексу.
Іпотечний кредит з фіксованою ставкою: іпотечний кредит, за яким використовується лише одна відсоткова ставка на всьому протязі її дії.
Іпотечний кредит з щомісячним погашенням: іпотечний кредит, за яким вимагається вносити щомісячні виплати для зменшення суми боргу.
Іпотечний кредит на цілі корпоративного переїзду: іпотечний кредит, спрямований на сприяння переїзду працівника до нового місцезнаходження його діяльності, яка ініціюється за прийнятою програмою корпоративного переїзду.
Іпотечний кредит нижчого пріоритету: іпотечний кредит, предмет забезпечення за яким підпорядкований по відношенню до вищої іпотеки.
Іпотечна маржа: (для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою) сума, яка додається до індексної вартості для визначення відсоткової ставки за іпотечним кредитом на кожну дату зміни відсоткової ставки.
Іпотечне зобов’язання: письмова боргова розписка (зобов’язання, вексель) або інше підтвердження заборгованості за іпотечним кредитом.
Іпотечний кредит на відновлення: іпотечний кредит, який видається з метою фінансування витрат на ремонт, покращення і інколи придбання існуючої нерухомості.
Капітал на базі праці: внесок у будівництво або відновлення нерухомості у вигляді праці і послуг, а не коштів.
Капіталізація: додавання до невиплаченої основної суми іпотечного кредиту певних сум, належних до сплати за іпотечним кредитом (таких як податки або страхові платежі; здійснюються обслуговуючою установою), або прострочених відсотків, — чи внаслідок неспроможності позичальника їх сплатити, чи внаслідок сплати їх обслуговуючою установою від імені позичальника.
Кваліфікація (позичальника): ряд заходів, спрямованих на відбір потенційних позичальників, чиї платоспроможність, кредитоспроможність та репутація відповідають вимогам, критеріям та умовам, що викладені у даному Керівництві.
Коефіцієнт «Зобов’язання–дохід»: коефіцієнт, який розраховується для визначення того, чи позичальник відповідає вимогам для видачі кредиту. Його отримують шляхом ділення загальної суми щомісячних зобов’язань позичальника (у тому числі витрат на ведення домашнього господарства) на його стабільний щомісячний дохід.
Коефіцієнт «Сума кредиту–вартість забезпечення»: коефіцієнт, що показує співвідношення між невиплаченою частиною основної суми за іпотечним кредитом та оціночною вартістю нерухомості (або ціною продажу, якщо вона нижче).
Комбінований коефіцієнт «сума кредиту - вартість забезпечення»: коефіцієнт, який використовується для іпотечних кредитів, що підлягають субординованому фінансуванню; коефіцієнт отримують діленням суми показників –
невиплаченого залишку основного боргу за першим іпотечним кредитом + невиплаченого залишку основного боргу за будь-якими кредитними лініями під забезпечення житловою нерухомістю, за якою позичальник отримував кошти + невиплаченого залишку всього іншого субординованого фінансування
– на менший з двох наступних показників: ціну продажу або оціночну вартість нерухомості.
Комерційні площі: площі (приміщення) у кондомініумі, які використовуються для отримання доходу шляхом їх здачі в оренду комерційним або бізнес-структурам.
Конвертована іпотечний кредит з плаваючою ставкою: вид іпотечних кредитів з плаваючою ставкою, яка передбачає право (на вибір позичальника) змінювати на початку строку іпотечного кредиту її вид — на іпотечний кредит з фіксованою ставкою.
Кондомініум: тип нерухомості, у якій власник кожного окремого об’єкту володіє частиною нерухомості, неподільним інтересом/правами щодо спільних площ, а інколи — ексклюзивним правом на використання певної обмеженої спільної площі.
Корпоративний переїзд: процедура, за якою роботодавець переміщує працівника у інший регіон, що є частиною звичної бізнес-практики цього роботодавця, або за якою він переміщує значну частину або всі свої операції та працівників у інший регіон внаслідок перенесення своєї штаб-квартири або внаслідок розширення своїх офісних площ.
Кредит Брідж: форма другого іпотечного кредиту, який забезпечується наявним житлом позичальника (яке звичайно планується до продажу), кошти від якого можуть використовуватися для придбання нового житла до моменту продажу наявного житла.
Кредитна лінія, забезпечена житловою нерухомістю: іпотечний кредит, здебільшого субординований, який дає змогу позичальнику, на його власний розсуд, отримувати багаторазові виділення коштів за кредитом аж до тієї суми, яка становить визначену процентну частку від реальної (чистої) вартості нерухомості позичальника.
Кредитний ліміт: максимальна сума заборгованості за кредитним зобов’язанням
Кредитоспроможність: здатність позичальника виконувати іпотечний кредит (сплачувати кредит і відсотки за ним) вчасно і в повному обсязі.
Майно: нерухоме майно.
Маржа: (для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою) величина, яка додається до показника індексу для отримання відсоткової ставки за іпотечним кредитом.
Місячний операційний дохід: орендний дохід від інвестиційної нерухомості, який визначається шляхом зменшення річного реального брутто-доходу від нерухомості на суму річних операційних витрат і ділення результату на 12.
«Молодше» заставне право: будь-яке заставне право, яке за черговістю є наступним по відношенню до вимог держателів першочергових («старших») заставних прав.
Надлишкова дохідність: сума, на яку чиста ставка боргового зобов’язання перевищує суму потрібної чистої доходності для будь-якого визначеного мінімуму комісійних за обслуговування. Для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою це може також означати суму, на яку чиста маржа за іпотечним кредитом перевищує необхідний рівень маржі.
Надлишкова маржа: надлишок, який утворюється, коли чиста маржа за іпотечним кредитом з плаваючою ставкою перевищує необхідний рівень маржі.
Наявний дохід: дохід, що залишається в розпорядженні позичальника після сплати щомісячних боргових зобов’язань.
Нерухомість для проживання 2-4 сімей: об’єкт нерухомості-будівля для проживання 2-4 сімей; право власності на цю будівлю засвідчується одним документом.
Нерухомість в обмін: величина вартості, яка виникає внаслідок того, що покупець нерухомості дає наявну у нього нерухомість (або інші активи) в обмін — як частину або повну суму першого внеску за нерухомість, яка придбавається.
Нетто-потік готівки: дохід, який залишається від інвестиційної нерухомості після того, як місячний операційний дохід зменшується на суму місячних затрат на житло, куди входять виплата основної суми боргу, відсотків, податків і страхування за іпотечним кредитом, внески асоціації власників, орендна плата і платежі з субординованого фінансування.
Номінал: номінальна вартість іпотечного активу (невиплачений залишок основної суми боргу), що дорівнює ціні її продажу.
Операції на взаємо не пов’язаній основі: операції, які здійснюються за умов, коли всі їх сторони незалежні одна від одної і не мають підстав для таємної змови/інших незаконних дій.
Операційні витрати: вартість утримання інвестиційної нерухомості, такі як витрати на електроенергію, газопостачання, паливо-мастильні матеріали, водопостачання/каналізацію, вивезення сміття, дезінсекцію, отримання ліцензій, фарбування, оздоблення, загальні ремонтні роботи, експлуатацію, постачання необхідних матеріалів, залучення тимчасових робітників, послуги професійного управління і резерви на заміну.
Операція з рефінансування: погашення боргу коштами, отриманими за рахунок нового кредиту, при використанні в якості застави тієї ж нерухомості.
Операція «придбання за гроші»: придбання нерухомості шляхом сплати грошей або їх еквівалентів.
Операція рефінансування з обмеженим збільшенням суми: операція рефінансування, при якій сума іпотечного кредиту здебільшого обмежується величиною невиплаченого залишку основної суми боргу за існуючим першим іпотечним кредитом, витрат на укладення угоди (у тому числі попередньо оплачуваних витрат), додатковими комісійними «пунктами», сумами, необхідними для задоволення будь-яких іпотечних застав, які тривають більше одного року (якщо позичальник вирішить задовольнити їх), і іншими коштами, призначеними для використання позичальником (але які не повинні перевищувати 2% від основної суми боргу за новим іпотечним кредитом).
Операція рефінансування зі збільшенням суми боргу: операція з рефінансування, у якій сума коштів, отриманих за новим кредитом, перевищує загальну суму коштів, необхідних для погашення існуючого першого іпотечного кредиту, затрат на укладання угоди, додаткових комісійних кредитора і сум, необхідних для задоволення вимог за будь-якими невиплаченими субординованими іпотечними заставами.
Оренда: письмова угода між власником нерухомості і орендарем, яка визначає умови, за якими орендар може володіти нерухомістю на протязі визначеного періоду часу, сплачуючи орендну плату.
Орендована власність: один з різновидів володіння нерухомістю, коли позичальник фактично не виступає власником майна, але має на нього письмово зафіксовані довгострокові права оренди.
Основний годувальник: позичальник, чий дохід складає більшу частину того доходу, який використовується для визначення можливості надання іпотечного кредиту. При застосуванні стосовно іпотечного кредиту на цілі корпоративного переїзду термін означає позичальника, що займає посаду, яка вимагає переїзду у інше місце.
Оцінка: звіт, який містить висновок щодо вартості об’єкту.
Партнер по помешканню: особа, яка не є родичем, але перебуває у тісних відносинах з основним годувальником, на певний момент проживає у тому ж житлі, що і основний годувальник, і має намір займати нерухомість, що служить забезпеченням, спільно з основним годувальником.
Передача оренди: письмова угода, за якою власник майна передає іншій стороні, зазвичай іпотекодержателю або кредитору, право володіння майном, але не право власності на майно, разом з правом стягувати орендну плату, управляти майном і використовувати чистий дохід на виплату простроченої заборгованості за іпотечним кредитом.
Передача прав власності: будь-який спосіб, яким може відбуватись зміна власника нерухомості.
Підхід до оцінки вартості, заснований на порівнянні цін продажу: метод оцінки вартості нерухомості, заснований на аналізі продаж аналогічних об’єктів, контрактних цін і списків тих виставлених на продаж об’єктів нерухомості, які найбільш подібні до тієї нерухомості, яка оцінюється.
Підхід до оцінки вартості з урахуванням доходності: метод визначення вартості нерухомості, який ґрунтується на величині ринкової орендної плати або доходу, які очікується отримати від нерухомості.
Платоспроможність: здатність позичальника виконувати всі свої фінансові зобов’язання вчасно і в повному обсязі.
Повністю амортизовуваний іпотечний кредит з плаваючою ставкою: іпотечний кредит з плаваючою ставкою, місячний платіж за якою за даною ставкою нарахування відсотків достатній для виплати непогашеного залишку основної суми боргу до кінця строку іпотечного кредиту.
Позичальник: отримувач кредиту, який має майновий інтерес (права) щодо об’єкту, який слугує забезпеченням, підписує документ про надання забезпечення та іпотечне або трастове боргове зобов’язання (якщо його кредит використовується для кваліфікаційних цілей).
Поліс загального страхування: єдиний поліс, який покриває більш ніж один об’єкт нерухомості (або більш ніж одну особу).
Положення про спільне страхування: положення у полісі страхування від небезпек, яким визначається рівень суми покриття, який повинен підтримуватись — у формі процентного співвідношення від загальної вартості нерухомості, — щоб страхувальник повернув повну суму кредиту.
«Поновлюваний» борг: кредитна лінія, за якою позичальник здійснює нерівномірні виплати, які залежать від поточного залишку невиплаченої заборгованості (наприклад, за платіжною карткою).
Поточні (непогашені) зобов’язання: зобов’язання, що не виконані на момент розгляду завки на кредит.
Початкова відсоткова ставка: первісна відсоткова ставка за іпотечним кредитом при її укладанні. Ця ставка змінюється в іпотеці з плаваючою ставкою.
Право доступу/право покидати приміщення: право входити в зазначене приміщення або покидати зазначене приміщення.
Право першої відмови: положення угоди, яке вимагає, щоб власник нерухомості надав іншій стороні першу можливість придбання або оренди нерухомості до того, як він/вона запропонує її на продаж/оренду іншим.
Прийняття відповідальності: метод продажу нерухомості, коли її покупець погоджується прийняти на себе основну відповідальність за погашення існуючого іпотечного кредиту.
Примусове відчуження (вилучення): винесення рішення про те, що будова непридатна для використання або небезпечна і підлягає знищенню; вилучення приватної власності у суспільних інтересах через здійснення права держави на примусове відчуження з виплатою справедливої компенсації.
Проект: будівля або будівлі, які складаються з п’яти або більше одно сімейних помешкань.
Реальний брутто-дохід: оцінка доходу від інвестиційної нерухомості; визначається шляхом вирахування річної орендної плати на основі 100-відсоткового використання нерухомості, додавання інших доходів і віднімання очікуваних втрат орендних платежів від очікуваних простоїв або нестягненої орендної плати з орендарів зайнятої нерухомості.
Різниця дохідності: різниця між необхідною дохідністю і чистою ставкою іпотечних активів з плаваючою ставкою.
Різниця маржі: недостатність маржі, яка виникає, коли чиста маржа за іпотечним кредитом менша від рівня необхідної маржі.
Родич: чоловік або жінка позичальників, діти, інші утриманці або будь-які інші особи, які пов’язані з позичальником внаслідок кровних, шлюбних зв’язків, усиновлення або відносин юридично оформленої опіки.
Співпозичальник: термін використовується для позначення будь-якого позичальника, за винятком першого позичальника, чиє прізвище вказується на іпотечному векселі, навіть якщо така особа володіє власністю спільно з першим позичальником.
Спільні площі: частини будівлі, землі та додаткових вигод, які перебувають у власності або управляються асоціацією власників кондомініуму. Використовуються всіма власниками об’єкту, які несуть спільні витрати на їх експлуатацію та утримання. Спільні площі звичайно включають у себе басейни, тенісні корти та інші об’єкти для відпочинку, спільні коридори, місця для паркування, вхід/вихід тощо.
Спрощений іпотечний кредит рефінансування: іпотечний кредит, ініційований як свого роду обмежена операція зі збільшенням суми боргу, в якій кредитору для підтвердження місця роботи і доходу позичальника дозволяється використовувати документи «замінники».
Ставка нарахування: ставка, за якою нараховуються відсотки; відсоткова ставка за іпотечним кредитом, належна до сплати відповідно до умов іпотечного боргового зобов’язання за період, який починається другим днем місяця, який передує даті здійснення платежу, і закінчується першим днем місяця, у якому відбувається таке здійснення, мінус спред на обслуговування.
Ставка нарахування відсотків: відсоткова ставка, за якою нараховується відсоток за іпотечним кредитом. У більшості випадків ця ставка використовується також для обчислення щомісячних платежів; проте вона не використовується для іпотечних активів з плаваючою ставкою, яка містить обмеження щодо зміни платежів.
Ставка платежу: відсоткова ставка, яка використовується для обчислення платежу за іпотечним кредитом, у випадку, якщо платіж не погашає іпотечного кредиту повністю.
Стартова ставка: (для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою) початкова відсоткова ставка, встановлена довільно, без виконання стандартної процедури визначення ставки шляхом додавання величини відповідного індексу і визначеної іпотечної маржі; ця ставка буде нижчою від поточної ринкової ставки.
«Стеля» відсоткової ставки за іпотечним кредитом: максимальна відсоткова ставка, яка може бути застосована протягом дії іпотечного кредиту з плаваючою ставкою.
Страхування від небезпек: страхове покриття, за яким здійснюється компенсація за фізичне ушкодження майна внаслідок дії сил вогню, вітру, або інших природних лих.
Страхування від повеней: страхування, за яким виплачується компенсація за фізичне ушкодження майна, спричинене повінню.
Страхування відповідальності: страхове покриття, яке захищає від претензій стосовно того, що недбалість власника майна або його неналежні дії спричинили тілесні ушкодження або ушкодження майна іншій стороні.
Страхування власника будинку: страхове покриття на нерухомість, у якій проживають власники, з метою страхування особистої відповідальності і на випадок фізичного ушкодження будівлі та її вмісту.
Страхування на випадок зменшення вартості заставленого майна: тип страхового покриття, який захищає кредитора від браку або невідповідності страхового покриття відповідного іпотечного кредиту у випадку, якщо кредитор безпосередньо не несе відповідальності за таку недостатність.
Субділянка: ділянка під майбутню житлову забудову, утворена внаслідок розділу тракту землі на окремі ділянки, призначені для продажу або оренди.
Субординоване фінансування: будь-який іпотечний кредит або інші заставні права, які мають нижчий пріоритет, ніж іпотечний борг кредит вищого приорітету.
Сума повної виплати: (для іпотечних кредитів з плаваючою ставкою) розмір щомісячної виплати, яка на кожну дату зміни відсоткової ставки потрібна для повного (за увесь строк дії іпотечних кредитів) погашення невиплаченого на дану дату залишку основної суми боргу відповідно до нової відсоткової ставки.
Титул: юридичний документ, що підтверджує право власності особи на майно.
Умова «належить до сплати при продажі»: положення іпотечного договору, за яким дозволяється оголошувати іпотечний кредит належним до сплати у разі, якщо право власності на нерухомість, передану в іпотеку, передається іншій стороні без дозволу кредитора.
Установчі документи: (стосовно кондомініуму) юридичні документи, декларація, опис юридичної структури, статут і внутрішні документи асоціації, угода про створення корпорації тощо.
Факсимільний підпис: форма підпису, яка відтворюється електронним шляхом або копіюється іншим прийнятним методом. Такі підписи прийнятні за певних умов, якщо вони дійсні та уможливлюють примусове виконання у тих юрисдикціях, у яких вони застосовуються.
Фізичне знецінення (погіршення): втрата вартості, спричинена погіршенням фізичного стану здійснених покращень нерухомості.
Фіксований регулярний внесок: та частина платежів за іпотечним кредитом, яка стосується основної суми боргу і відсотків.
Фінансовий рік: будь-який період, що складається з 12 місяців і використовується для складання фінансової звітності, балансів, звітів про прибутки та збитки та інших фінансових звітів.
Франшиза: обумовлена частина збитків, що не відшкодовується страховиком при настанні страхового випадку.
Функціональне знецінення (старіння, моральний знос): втрата вартості, яка спричинена дефектами дизайну будівлі або змінами у ринкових смаках, у результаті чого якісь аспекти нерухомості вважаються, відповідно до поточних стандартів, застарілими.
Цедент: особа, що відступає всі права та обов’язки іпотекодержателя за іпотечним активом на підставі договору про відступлення прав (цессії)
Цессіонарій або правонаступник: особа, до якої переходять всі права та обов’язки іпотекодержателя за іпотечним активом на підставі договору про відступлення прав (цессії) або в зв’язку з його реорганізацією/ліквідацією.
Ціна придбання: погоджена ціна, яку позичальник виплачує продавцеві за нерухомість, і яка вказана у договорі купівлі-продажу.
Чиста вартість: вартість всіх активів фізичної особи або компанії, у тому числі готівки, за мінусом їх загальних зобов’язань.
Версія для друку
Контактна інформація
Міжнародний Іпотечний Банк
04050 Київ, Бізнес-містечко "Форум", вул. Пимоненка 13, корп. 4А, 1-й поверх
Тел.: (044) 492-90-90, факс: (044) 492-90-99
info@ipoteka.com.ua
Онлайн – консультація
Питання, що задають найчастіше
Законодавство
Дані агентств нерухомості
Глосарій
ДОСЯГНЕННЯ!
МІБ – лідер рейтингу
Эксперты составили очередной рейтинг банковских кредитов на покупку жилья
Консультація
• Онлайн – консультація
• Питання, що задають найчастіше
Показники
Курс обміну валют на 12.01.2008 р.
купівля продаж
USD     5,030     5,070
EUR     7,400     7,600

Курс НБУ
USD    5,050000
EUR    7,469960
Ліцензія НБУ №217 від 31січня 2005 р.
Міжнародний Іпотечний Банк зберігає за собою усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті.
Передрук інформації можливий тільки з письмового дозволу банку.
© 2001—2006 Міжнародний Іпотечний Банк

© Розробка сайту AMT
Працює під управлінням CuteSITE