Родове Вогнище
 

Підписка на інформаційну розсилку ІНФОЛІСТ

Ваш E-mail:
Укр:
Рус:

Споріднені сайти


Дружні сайти



Покровонько, Покровонько...

Прагнучи відтворити прадавні звичаї нашого народу, Центр дитячої та юнацької творчості Ленінського району (директор Любич О.А.) спільно з Запорізьким обласним благодійним фондом сприяння розвитку української духовності і культури "Запорозькі святині" (президент Солод С.В.) 14 жовтня 2003 р. провели свято Покрови. Відомо, що на Запорожжі культ Покрови особливо був поширений за часів козацтва. Але дослідники дохристиянського періоду стверджують, що це свято було притаманним і нашим далеким предкам, праслов'янам. Тому на свято запросили Волхва Запорозького краю Рідної Православної Віри Світовита Пашника. Він і розпочав свято молитвою до рідного Бога.

Дійство проходило у артзалі Історико-архітектурного комплексу "700-літній Запорозький Дуб", який у цей день перетворився у справжню світлицю завдяки роботам, представленим членами гуртка "Джерела" ЦДЮТ Ленінського району (керівник Мазнева Л.І.) та вишивальницями міського творчого об'єднання громадян "Стежина" (керівник Кривова О.А.).

Змістовною і цікавою була розповідь про праслов'янські витоки свята Покрови одного з дослідників прадавніх традицій, поета і казкаря Запорозького краю Олександра Виженка. З його виступу присутні на святі дізналися про праслов'янську Богиню Макош, про те, як раніше шанували жінку.

Відомо, що до Покрови приурочувалися у давнину і весілля. Дуже доречним був виступ на святі Олени Супруненко, яка знана на Запорожжі як знавець українських звичаїв та обрядів і як керівник фольклорного ансамблю "Зернятка" ЦДЮТ Жовтневого району. У її виконанні прозвучали в цей день пісні, пов'язані з жіночою долею.

Під час дійства була представлена колекція весільних рушників, виготовлених вишивальницями міського творчого об'єднання громадян "Стежина".

А впродовж усього свята лунали українські пісні у виконанні ансамблю бандуристів Запорізького обласного державного музичного училища ім. П.Майбороди (керівник Обухівська О.В.).

Члени гуртка з народознавства "Криниця" ЦДЮТ Ленінського району (керівник Ситник Л.В.) продемонстрували знання приказок та прислів'їв про осінь та жовтень.

Дійство було продовжено біля славетного 700-літнього Дуба. Щиро вітав учасників свята голова правління Запорізького обласного фонду сприяння розвитку української духовності і культури "Запорозькі святині" Солод С.В.

Потім Волхв Запорозького краю Рідної Православної Віри Світовит Пашник розповів, як ушановували наші предки святу Матір-Землю і священні дерева, після цього виголосив молитву Дубу, а діти символічно накрили листям землю біля дерева-велетня.

І, як колись, нащадки запорозьких козаків демонстрували силу і міць. Звичайно, це були браві та дужі хлопці з Дитячо-юнацької школи козацького бойового мистецтва "Спас".

А потім всі учасники дійства стали навколо Дуба. Це було коло єднання, коло братерства.

І насамкінець свята всіх присутніх почастували козацьким кулішем господарі Історико-архітектурного комплексу "700-літній Запорозький Дуб".

Мабуть, надовго запам'ятається учням 6-х класів загальноосвітніх шкіл № 86 та №87 цей день Покрови. Саме такі заходи і виховують у наших дітей любов до рідного краю, рідної землі, рідних звичаїв.

Людмила Ситник,
методист ЦДЮТ Ленінського р-ну м.Запоріжжя.


Головна · Віровідання · Обрядодіяння · Волхвування · Святилища · Образи · Пісні · Світогляд · Дослідження · Літопис · Світлини · Форум · Слов'янська спільність · Посилання · Наші банери · Контакти


Долучись до побудови Храму



Нові книги Родового Вогнища"


Залишіть свої контакти в базі даних рідновірів і прихильників

2003-2007. Родове Вогнище Рідної Православної Віри