This version of the page http://www.ukrpatent.org/ua/derj_mito (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-01-02. The original page over time could change.
Державне мито і збори | Державне підприємство 'Український інститут промислової власності'

Державне мито і збори

Терміни і порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи та корисні моделі, а також їх розміри зазначені у "Про затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності", що затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року №1716, (далі Положення).

Перелік і розміри зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи та корисні моделі, зазначені у Додатку до Положення.

Згідно з Положенням збори за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, сплачуються на розрахункові рахунки закладу, уповноваженого Міністерством освіти і науки України. Таким закладом для проведення експертизи винаходів і корисних моделей та інших дій, пов'язаних з правовою охороною винаходів і корисних моделей визначено Державне підприємство "Український інститут промислової власності" (Укрпатент).

Як сплачуються збори

Всі збори, пов'язані з охороною прав на винаходи та корисні моделі, які зазначені у Положенні, необхідно сплачувати на відповідний розрахунковий рахунок Укрпатенту з такими реквізитами:
 
• у гривнях: АБ "Брокбізнесбанк" м. Київ, р/р 2600401457, МФО 300249, ЗКП 31032378;

• у євро: ВАТ Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк), р/р 26034012820371/978, МФО 322313, місцезнаходження банку: вул. Горького, 127, м. Київ, 03150, Україна;

• у доларах США: ВАТ Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк), р/р 26034012820371/840, МФО 322313, місцезнаходження банку: вул. Горького, 127, м. Київ, 03150, Україна.

Фізичні особи, що постійно проживають в державах, в яких валовий національний дохід на душу населення становить менше ніж 3 тис. доларів США на рік (за останніми даними, оприлюдненими Світовим банком), та юридичні особи з місцезнаходженням у цих державах сплачують збори у розмірах, установлених згідно з графою 3 додатка до цього Порядку.

Інші особи сплачують збори у розмірах, установлених згідно з графою 4 додатка до цього Порядку.

Фізичні особи, що постійно проживають за межами України та юридичні особи з місцезнаходженням за межами України можуть сплачувати збори у національній валюті України, євро чи доларах США за офіційним курсом Національного банку на день сплати збору.

У разі сплати збору кількома особами кожна з них вносить частину розміру, встановленого для неї згідно з графою 3 або графою 4 додатка до цього Порядку, пропорційно її частці у складі платників збору.

До суми збору не включається вартість послуг, пов’язаних з його сплатою.

До відома заявників:

перелік держав з валовим національним доходом на душу населення 3 тис. доларів США на рік і більше, а також реквізити поточних рахунків закладу експертизи – Державного підприємства “Український інститут промислової власності” (далі – Укрпатент), на які сплачуються збори, оприлюднені на веб-сайті Держдепартаменту за адресою www.sdip.gov.ua/ukr/about/perelik1716/ та опубліковані в офіційному бюлетені “Промислова власність” № 1 за 2005 р. і газеті “Урядовий кур’єр” від 26 січня 2005р. №14.

У разі сплати збору декількома платниками, серед яких є нерезиденти України з держав, в яких валовий національний дохід на душу населення становить менше ніж 3 тис. доларів США на рік, і нерезиденти України з держав, в яких валовий національний дохід на душу населення становить 3 тис. доларів США на рік і більше, кожний сплачує частину розміру, встановленого відповідно до графи 3 або 4 додатка до Порядку, пропорційну його частці у складі платників збору.

Якщо Порядком та додатком до Порядку передбачено декілька підстав для зменшення та/або збільшення розміру певного збору, остаточний розмір збору визначається з урахуванням усіх наявних з таких підстав.
 
Під час сплати збору у реквізиті “призначення платежу” розрахункового документа зазначаються:

слово “збір”;

код збору та його вид (скорочено), визначені згідно з графою 1 додатка до Порядку;

номер заявки на відповідний об’єкт інтелектуальної власності, наданий закладом експертизи, або, якщо цей номер заявнику не повідомлено, – порядковий номер заявки, визначений заявником під час подання заявки. У разі коли сплата збору стосується виданого патенту чи свідоцтва, замість номера заявки зазначається номер відповідного патенту чи свідоцтва;

у разі коли збір сплачено від імені нерезидента, – двобуквений код його країни відповідно до стандарту ST.3 Всесвітньої організації інтелектуальної власності або міжнародного стандарту ISO 3166-1.
 
Порядковим номером заявки, визначеним заявником під час подання заявки, є номер, проставлений заявником під заголовком заяви про видачу патенту, заяви про реєстрацію знака для товарів і послуг тощо чи зазначений ним у супровідному листі до заявки.
 
Відповідно до пункту 5 Порядку документом про сплату збору вважається виписка з особового банківського рахунка закладу експертизи, тобто Укрпатенту, яка в установленому порядку надходить до нього від обслуговуючого його банку. Тому, як правило, розрахунковий документ про сплату збору на паперовому носії не потрібно додавати до відповідної заявки, клопотання, заперечення тощо або подавати до Укрпатенту як доказ сплати збору за публікації про видачу патенту чи свідоцтва. Виключення з цього правила передбачені пунктами 5 і 6 Порядку.

Крім того, з метою забезпечення виконання вимог пункту 8 Порядку щодо обліку коштів розрахунковий документ на паперовому носії необхідно додати до відповідної заявки, клопотання, заперечення тощо у разі сплати збору нерезидентом України у валюті, яка відрізняється від валюти, зазначеної відповідно у графі 3 або 4 додатка до Порядку.

Документ про сплату збору слід подавати за адресою: вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601, Україна.

Пільги у сплаті зборів за дії,
пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності

Державний департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України доводить до відома зацікавлених громадян України, що у зв'язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України Постанови від 23.12.04 № 1716 "Про затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності" змінився порядок надання передбачених чинним законодавством України пільг у сплаті зазначених зборів.

Натепер пільги у сплаті зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, топографії інтегральних мікросхем та знаки для товарів і послуг надаються громадянам України згідно з наступними нормативно-правовими актами:
 
— Законом України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" від 16.12.93 р. № 3721 — ХІІ;
— Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 22.10.93 р. № 3551 — ХІІ;
— Декретом Кабінету Міністрів України "Про пільги Героям Радянського Союзу і повним кавалерам ордена Слави" від 23.04.93 р. № 37-93.
Перелік категорій громадян, які мають право на такі пільги, вид пільги, коло осіб, які належать до пільгових категорій та підстави для надання пільг наведені у Повідомленні щодо пільг у сплаті зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Як сплачується мито

Державне мито за видачу патенту України на винахід (корисну модель) сплачується:

- фізичною (юридичною) особою, яка постійно проживає (знаходиться) в Україні у розмірі 17 гривень на рахунок, що відкритий відповідно до коду бюджетної класифікації 22090300 у територіальному органі Державного казначейства. Номер відповідного рахунку надається за місцем реєстрації платника в органі державної податкової служби;

- фізичною (іноземною юридичною особою), яка постійно проживає (знаходиться) за межами України, – у розмірі 100 доларів США до ВАТ „Державний експортно-імпортний банк України” у м. Києві на рахунок Головного управління Державного казначейства 2513101284489, МФО 322313, код ЄДРПОУ – 20055032.

У розрахунковому документі про сплату мита в реквізиті „призначення платежу” має бути зазначено: „державне мито за видачу патенту на винахід (корисну модель) за заявкою № ...”.

Відповідно до ст. 12 Закону, якщо протягом трьох місяців від дати надходження до заявника рішення про реєстрацію винаходу документи про сплату державного мита за видачу патенту і збору за публікацію про видачу патенту в розмірі та порядку визначених законодавством, до Укрпатенту не надійшли, публікація не провадиться, заявка вважається відкликаною.

Версія для друку
© 2007 Державне підприємство
«Український інститут промислової
власності». Всі права захищено.
розроблено компанією
Finport Technologies