29 грудня 2007 рiк № 250 (4250)
на головну | пошук | контакти | передплата
    

медицина

15.06.07

Чиє ж здоров’я ми охороняємо?


Григорій БЕЗВЕРХИЙ.

Про це на сторінках «Голосу України» розмірковує заступник голови Київської облдержадміністрації з питань соціальної та гуманітарної політики Валерій Кондрук

«Село... і серце одпочине»

О, як воно, те бідне, виснажене приниженнями та знущаннями серце, як і надірвані тяжкою працею руки українського селянина, хотіло б відпочити, перевести дух. Та, видно, історично так не судилося. Вочевидь, маємо те, що маємо: все змучене, підірване, виснажене не може бути здоровим. Треба визнати: сільське населення Київщини має чи не найгірші показники смертності та інвалідності від хвороб системи кровообігу, ішемічної хвороби серця, гіпертонії та інфарктів...

Коли два роки тому Валерій Кондрук прийшов на посаду заступника голови Київської облдержадміністрації, він прийняв украй занедбану сільську медицину, а про сучасну кардіо-хірургічну службу годі було й говорити.

А сьогодні на Київщині вже діє майже 60 амбулаторій сімейної медицини. Із 100 відкритих в селах України. Тобто тепер, коли селянину стало дуже зле, його везуть, приміром, до обласної чи районної лікарні, знаючи, з якою хворобою, а не коли вже пізно чимось зарадити. Амбулаторії дають можливість вчасно діагностувати людей, щоб не допустити розвитку якихось патологій.

Було б наївним думати, що це все стало реальним тільки завдяки нормальній, системній роботі. Усякого було: агресивне несприйняття з боку частини депутатів облради, відверті палки в колеса, підкилимне урізання бюджетних коштів... Уявіть: голова облдержадміністрації Віра Ульянченко повністю підтримує програму розвитку сільської сімейної медицини, ставить її чи не найголовнішим пріоритетом, а комісія з охорони здоров’я тихенько знекровлює фінансування. Слава Богу, сьогодні, схоже, досягнуто порозуміння.

І ось тут далися взнаки яскраві навички Валерія Кондрука як кризового менеджера, держуправлінця з безпомилковим державницьким політичним чуттям.

— Щоб досягти успіху, — згадує Валерій Петрович, — треба було у стислі строки сформувати потужну команду фахівців, залучити громадськість, науковців, відпрацювати потрібні програми. І моє стажування, і вивчення досвіду в провідних зарубіжних країнах тут дуже знадобилися. У США, Англії, Нідерландах сімейна медицина стала складовою культури життя народу, може слугувати для нас прикладом. Та, попри всю креативність цього напряму, «сердечну» проблему тільки амбулаторіями радикально не вирішити. І ось зроблено другий надзвичайно важливий крок.

«Магдалена — Україна»

Суворі реалії сьогодення міцно прив’язують лікування серцевих недуг людей до їхнього гаманця. А незаможні громадяни знемагають в безнадійних чергах київських кардіологічних інститутів. Навіть у столичній області, щоб прооперувати хворе серце, треба чекати від трьох до п’яти років. Дедалі більше стає сердечників-дітей. А можливості обласної кардіологічної служби істотно обмежені. У кого є кільканадцять тисяч доларів, лікуються за кордоном.

— Є різні підходи до розв’язання цієї кардіологічної проблеми, — розмірковує Валерій Кондрук. — Треба, звичайно, шукати кошти на реалізацію державної програми лікування серцево-судинних захворювань. Але пошуки — це час. А він забирає щодня життя у десятків сердечників. Отже, підхід потрібен революційний, точніше інноваційний. Я тішуся з того, що мені вдалося залучити до нього потужний зарубіжний приватний медичний заклад. Йдеться про «Магдалену» — хорватський центр, відомий своєю успішною хірургічною практикою. Вони погодилися відкрити у нас філію та інвестувати на це 15 млн. євро. Тож незабаром у Боярці ми почнемо споруджувати центр «Магдалена — Україна». А через два роки, якщо не раніше, він зможе прийняти перших пацієнтів. Усі вони матимуть можливість отримати допомогу незалежно від своїх статків. Кардіологічний центр буде досить компактним: від 60 до 80 ліжок. Але щороку тут робитимуть майже 6 тисяч операцій на серці та судинах. Наш проект підтримують і голова Київської облдержадміністрації, і Президент України, і Прем’єр-міністр. Нині ми впроваджуємо схеми обміну з хорватами бригадами хірургів, підготовку та залучення власних фахівців, особливо перспективної молоді.

Тема відкриття на Київщині кардіологічного центру «Магдалена — Україна» дуже широка. За раз і не розповісти. Тож я буду радий на шпальтах «Голосу України» регулярно висвітлювати всі аспекти її реалізації. А вони, обіцяю, будуть дуже цікавими і несподіваними.

Як захистити право на охорону здоров’я?

Таку функцію покликана здійснювати держава, уособлена в держуправлінцях, менеджерах нового фахового рівня, інших підходах до розуміння місця адміністративної складової у вирішенні життєвих проблем людей. Сьогодні — це медична, завтра — екологічна, післязавтра — демографічна... Та все це разом і є нашим життям, гарантією того, що його ниточка ніколи не обірветься назавжди.

Таку філософію сповідує Валерій Кондрук — один із яскравих представників нової течії в держуправлінні.

На знімку: віднині турботи про здоров’я і благополуччя трійні, що народилася у мешканки Ставищанського району Валентини Чекан, — службовий обов’язок заступника голови Київської облдержадміністрації Валерія Кондрука.

Фото Леоніда ДОБРОВОЛЬСЬКОГО.







Iншi матерiали роздiлу "медицина":

Інвалідність треба виборювати в суді / 22.12.07
«Позивач, Ущенко Ніна Іванівна, 1933 року народження, вимагає від Медико-соціальної експертної комісії присвоїти їй, згідно з наданими медичними документами, статус інваліда війни і стягнути в... 

Вроджена вада серця, яку «не почули» / 22.12.07
Горе сталося в сім’ї Заровних в кінці жовтня. Через місяць і два тижні після народження Наталія втратила дитину. 

У МОЗ представлено нового керівника / 22.12.07
Призначений на посаду міністра охорони здоров’я України Василь Князевич на своєму представленні у МОЗ пообіцяв не робити чергових революцій, а дати можливість галузі якомога швидше вийти на рівень... 

Ліміт на безплатні ліки вичерпано / 08.12.07
У Міжнародний день інвалідів киян з особливими потребами повідомили: безплатних ліків, рецепти на які їм видавали першого числа кожного місяця, до кінця року вони, найімовірніше, не отримають.  

Немає метадонової програми, немає і мільйонів на боротьбу зі СНІДом / 08.12.07
Метадоновий скандал триває. Днями Глобальний фонд відмовив Україні у фінансуванні програми з боротьби з ВІЛ/СНІДом у розмірі 151 млн. доларів. Причина — в нашій країні не запроваджено замісну терапію. 

Для профілактики раку потрібно схуднути / 08.12.07
У Ріо-де-Жанейро відбувся другий міжнародний конгрес з питань профілактики раку. В ньому брали участь всесвітньо відомі вчені, котрі за п’ять років досліджень проаналізували 7 тисяч історій хвороб.... 

На гроші від продажу «Криворіжсталі» побудовано діагностичний центр / 08.12.07
У Кривому Розі розпочало роботу комунальне підприємство «Криворізький медичний діагностичний центр».  

До села «швидка» доїде... / 09.11.07
В Україні щороку понад 15 млн. громадян потребують екстреної медичної допомоги з різних причин.  

Не вистачає донорських органів / 09.11.07
Потреба в трансплантації органів в Україні в сотні разів перевищує кількість зроблених операцій.  

Порятунок для «поспішайок» У Донецьку відкрито центр надання допомоги новонародженим / 09.11.07
Крихітка, яка лежить у кювезі дитячої реанімації регіонального центру охорони материнства та дитинства, народилася вагою 860 грамів.  

На допомогу серцю / 09.11.07
Нещодавно на базі Одеської обласної клінічної лікарні відкрився регіональний Центр кардіохірургії, розрахований на обслуговування населення півдня України.  

94 відсотки полтавчан обслуговується сімейними лікарями / 09.11.07
В Полтаві підбито підсумки роботи галузі охорони здоров’я. За 9 місяців цього року у місті не зареєстровано материнської смертності, а рівень дитячої смертності нижчий, ніж в області і по Україні.  

У черзі по надію / 03.11.07
150 тисяч нових злоякісних новоутворень реєструється в Україні щорічно. Довідавшись діагноз, людей охоплює зневіра, особливо на останніх стадіях, коли практично нічим не можна допомогти.  

Рак не страшний, коли «молодий» / 03.11.07
У цьому намагалися переконати тернопільських журналістів медики. Вони запросили їх на «круглий стіл» до обласного онкологічного диспансеру, щоб поділитися своєю тривогою стосовно зростання... 

Будьте уважні до дітей! / 03.11.07
Закликають дорослих лікарі-наркологи і соціальні працівники. Тільки так можна помітити та вчасно попередити розвиток наркотичної залежності у неповнолітньої дитини, та й у дорослого.  
Сьогоднi в номерi
політика

Національні пріоритети в інтерактивному спілкуванні

Ми різні, але ми єдині

Головний фінансовий документ не може мати кольорів

На лобістських програмах поставлено хрест

Суд уже не боїться тиску. Артеріального

Смерть Беназір Бхутто спричинить нові конфлікти?
економіка

Методи неінфляційної компенсації вкладів громадянам України, втрачених в Ощадбанку колишнього СРСР
новини звідусіль

ЗІрка року:

На ярмарках можна купити надії і мрії...

Королівські бетлегеми бажають вам щастя
суспільство

Працювати на перспективу, а не на короткий результат

«А всім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли»

Замовляти Снігуроньку треба... влітку

Із гріхами та злом борються із зав’язаними очима

Зірка року: Політик

Ковбасна «родзинка»

Ви ще не здивовані? Тоді 1 січня іде до вас

Щасливий колір — рудий

Ніч перед Різдвом у Карпатах (майже за Гоголем)

Велика радість з маленького гостинця

Зірка року: Журналіст

Випити шампанського на Хортиці біля багаття

Завізовані інтерв’ю радянських часів

Зірка року: Бізнесмен

У Вінниці запалили вогонь Олімпіади-2008

Як зелену красуню «репресували» і «реабілітували»

Пікнік на пляжі

Зірка року: Письменник

У лісі, під зорями

Доброчинність врятує світ

Татусі виходять винести сміття, а повертаються з бородою

Після «ходи королів» — парений горох

В очікуванні сьомого «шофера»

Стережіться: з вікна можуть жбурнути холодильником!

Прелюдія справжнього свята

Під крики: «Гірко!»

Зірка року: Спортсмен

Усю нечисть затримують у старому році

...А після з’їзду — банкет

І в снігу, і на піску

А під ялинку — двокімнатна квартира

Фронтові сто грам, або Звідки в Милорадівці з’явилися вагони з чорноземом

Білі страви очищують та оздоровлюють
курінь

З богом під дахом!
передплачуйте і вигравайте
  Eкспорт матерiалiв

За умови повного або часткового вiдтворення посилання на
www.golos.com.ua є обов'язковим (для iнтернет-ресурсiв гiперпосилання).