This version of the page http://www.eds.ssmsc.gov.ua/01267876_rpt21_sect3.aspx (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-01-02. The original page over time could change.
ЕСКРІН - ВАТ Калуський завод 'Будмаш' - Річний звіт - Розділ 2. Фактори ризику
ЕСКРІН > ВАТ Калуський завод 'Будмаш'
Розділ 2. Фактори ризику

      Ринкові ризики
      1. Ризик посилення конкуренції внаслідок виходу на ринок нових підприємств по виробництву вантажопідіймальної техніки та виробництву металоконструкцій і металоформ.
      Ризик посилення конкуренції зумовлений потенційною можливістю виходу на ринок, зокрема український, підприємств, які обслуговують будівельну галузь. Так, якщо у 80-ті - 90-ті роки нашими основними конкурентами були Черкаський завод `Будмаш`, Гусятинський завод `Будмаш`, запорізький завод по випуску підіймальної техніки, які практично вже не працюють, то на сьогоднішній день конкуренцію, поруч з українськими підприємствами, такими як Харківський завод підйомобудівної техніки, Олександрійський кранобудівний завод, Червоноградський завод металоконструкцій, складають зарубіжні підприємства, головним чином, китайські та турецькі. Крім того, спостерігається тенденція відновлення діяльності підприємств-конкурентів, зазначених вище, та виникнення нових підприємств по обслуговуванню будівельної галузі. Ці тенденції спостерігаються також і в Росії, що призводить до виникнення ризику посилення конкуренції підприємству безпосередньо на ринках, на яких працює ВАТ «Калуський завод «Будмаш», що може позначитися на результатах фінансово-господарської діяльності підприємства.
      З метою мінімізації зазначеного ризику ВАТ «Калуський завод Будмаш» працює над посиленням своїх конкурентних переваг, підкріплених 45-річним досвідом роботи та позитивною репутацією підприємства в Україні, зокрема:
      1) здійснює інвестиції в основні фонди (у звітному році було придбано основних фондів на суму 330 тис.грн.),
      2) працює над вдосконаленням виробничого процесу,
      3) проводить дослідження з метою вдосконалення продукції та використання новітніх технологій при її виготовленні з урахуванням міжнародного досвіду.
      2. Ризик втрати частки ринку
      Ризик втрати частки ринку зумовлений наступними факторами:
      1) виникненням нових підприємств — конкурентів та наступного перерозподілу ринку не на користь ВАТ «Калуський завод Будмаш»,
      2) зменшенням попиту на продукцію підприємства внаслідок зменшення обсягів виробництва продукції підприємствами-покупцями. Так, за останні 15 років обсяги поставки кранів козлових зменшився на 90%.
      Збереження такої тенденції в подальшому може негативно позначитися на фінансово-господарському стані підприємства.
      Задля мінімізації ризику втрати частки ринку наше підприємство здійснює наступні заходи:
      1) диверсифікація клієнтської бази шляхом виходу на ринки зарубіжних країн. Зокрема, у 2006 році товариство вийшло на європейський ринок і уклало угоду з німецькою фірмою «А і Ф Шталь унд Машиненбау» на виготовлення металоконструкцій для сонячних батарей;
      2) вдосконалення процесу виробництва, застосування новітніх технологій з метою підвищення якості продукції та закріплення лідерства ВАТ «Калуський завод «Будмаш» в тих сегментах, у яких підприємство працює сьогодні;
      3) диверсифікація виробництва підприємства та освоєння нових напрямків виробничої діяльності. Так, у 2006 році створено дільницю по виготовленню сертифікованих протиударних протипожежних квартирних дверей.
      Фінансово-господарські ризики
      3. Ризик збільшення собівартості продукції
      Виникнення ризику збільшення собівартості продукції зумовлено залежністю від змін вартості металу, сировини та інших складових частин, а також робочої сили, необхідних для виробництва продукції ВАТ «Калуський завод «Будмаш».
      Мінімізувати ризик збільшення собівартості продукції можливо, головним чином, за умови прогнозованості змін вартості металу, енергоносіїв, робочої сили, складових частин тощо, укладення довгострокових угод на придбання сировини за фіксованими цінами, а також шляхом включення до контрактів на поставку продукції (що має тривалий строк виготовлення) пункту, який дозволить індексувати її вартість. Проте, зважаючи на те, що коливання цін на складові продукції є непередбачуваними, здійснення нашим підприємством зазначених вище заходів не є гарантією усунення ризику збільшення собівартості продукції.
      4. Високий ступінь зносу основних фондів.
      Основним фактором ризику стосовно фінансово-господарського стану емітента є частково неякісне та застаріле (ступінь зносу перевищує 70%) технологічне обладнання, яке не дозволяє встигати за розвитком і впровадженням сучасних технологій.
      В умовах зростаючої конкуренції цей фактор може зумовити зниження обсягів виробництва, адже ринок перенасичений аналогічною продукцією виробників-конкурентів, виготовленою відповідно до більш сучасних технологій, зокрема, модульною опалубкою українського та іноземного, в першу чергу, китайського, виробництва.
      Задля зменшення впливу даного фактору ризику на ВАТ «Калуський завод «Будмаш» здійснює інвестиції в оновлення основних фондів. Так, у 2006 році в основні фонди проінвестовано 330 тис. грн., а у 2007 році заплановано інвестувати 50 тис. грн.
      Макроризики
      5. Обмеження на валютні операції
      У зв`язку з тим, що механізм повернення податку на додану вартість в державі не є досконалим та існують обмеження на валютні операції. Це негативно впливає на обсяги виробництва продукції, оскільки підприємство змушено виготовляти на експорт не більше 50% від загального обсягу продукції, що виготовляється, тоді як потреба в цій продукції та можливості її випуску є значно більшими.
      6. Політичні та макроекономічні ризики для емітента включають:
      - податкове навантаження – високі податки (сума податків, сплачених до бюджету – 2178.1 тис.грн.);
      - політична нестабільність;
      - рецесія чи зниження темпів економічного розвитку ;
      - зростання інфляції чи зниження впевненості споживачів у майбутньому.