This version of the page http://www.eds.ssmsc.gov.ua/00210594_rpt16_sect7.aspx (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-01-02. The original page over time could change.
ЕСКРІН - ВАТ 'Словважмаш' - Річний звіт - Розділ 6. Інформація про працівників емітента
ЕСКРІН > ВАТ 'Словважмаш'
Розділ 6. Інформація про працівників емітента

      6.1. Облікова кількість штатних працівників ВАТ “Словважмаш” на кінець 2006р. 1161 чол., крім яких у звітному періоді працювало зовнішніх сумісників – 4чол., за цівільно - правовими договорами – 3 чол., практикантів – 1 чол. Працювали на умовах неповного робочого часу у 2006р. – 727 чол., з них за особистим бажанням -12чоловік.
      У 2006 році середньооблікова чисельність працівників знизилася на 207 чоловік (13,3 %) і склала 1345 чоловік. Чисельність робітників підприємства зменшилась в наслідок впровадження заходів по зменшенню долі допоміжного персоналу та приведенню кількості працюючих до необхідної частки у співвідношенні до обсягів виробу продукції.
      При цьому треба звернути увагу на те, що у кількості працівників товариства ще значна доля пенсіонерів та осіб передпенсійного віку(196 чол. або 14,5% до загальної кількості), та також інвалідів яких 72 чол. або 5,4% загальної кількості. Середній вік працівників на підприємстві – 43 роки.
      6.2. ВАТ “Словважмаш” проводить соціальну політику спрямовану на впровадження мотиваційних механізмів керування персоналом та залучення кваліфікованих кадрів.
      Так, працюючи у напрямі залучення перспективних молодих кадрів, правлінням товариства розроблені і упроваджені механізми матеріальної зацікавленості в роботі на заводі молоді, через додаткове стимулювання при укладенні довгострокових договорів на роботу, надання можливості закріплення або отримання навичок і професійних знань безпосередньо на виробництві:
      - при укладанні довгострокових договорів на роботу (не менш 3-х років) молодими робітниками і фахівцями, що мають дефіцитні і гостро затребувані професії і спеціальності, їм щомісячно проводяться додаткові виплати із засобів підприємства в розмірі від 20 % до 50 % основної заробітної платні протягом першого року роботи на заводі;
      - учням за весь період навчання проводиться доплата до 100 % тарифної частини по підвищених погодинних ставках із заводських коштів;
      - молодим фахівцям, що мають сім'ї, під час прийняття на завод додатково виплачується одноразова «підйомна» допомога у розмірі 500 грн.;
      - працівникам, працюючим на підприємстві і одночасно навчаючимся у вищих навчальних закладах по фаху, потрібному для виробництва, провадиться оплата навчання за всі роки на умовах договорів.
      Для стимулювання основних кваліфікованих робітників в передачі досвіду і професійних навиків молодому поколінню, упроваджений механізм матеріального заохочення наставників, не звільнених від основної роботи, у розмірі 15-20 % середньомісячного заробітку основного робітника в залежності від кількості закріпленої молоді.
      Для вирішення проблеми укомплектовування робочих кадрів дефіцитних професій через навчання безпосередньо в умовах ВАТ «Словважмаш", в червні 2005 р. була одержана ліцензія на право професійної підготовки і навчання на виробництві по всіх основних напрямах силами працівників заводу, упроваджений стимулюючий механізм за умов отримання другої, суміжної професії.
      Використовуючи всі можливі варіанти залучення і навчання робочої молоді, правлінням так само застосовуються договірні відносини з установами професійно-технічної освіти, з наданням практикантам училищ оплачуваних робочих місць і закріпленням за ними наставників.
      Починаючи з лютого 2004 року, на заводі введена система застосування «плаваючих» коефіцієнтів, що підвищують, до посадових окладів (основної тарифної частини), яка щорічно уточнюється.
      У 2006 році введені основні показники роботи підрозділів, що визначають максимальні розміри нарахування коефіцієнтів, що підвищують, за умови виконання встановлених показників за звітний місяць, що дозволило поліпшити взаємозв'язок між величиною засобів, що направляються на оплату праці і досягнутими економічними результатами.
      До складу питань соціальної політики товариства також входять:
      - виплата робітникам матеріальної допомоги при наданні щорічної оплачуваної відпустки;
      - надання безвідсоткової грошової позики робітникам по їх проханню на особисті потреби;
      - заохочення працівників при досягненні пенсійного віку та до ювілейних дат;
      - виділення разової матеріальної допомоги по заяві працівникам та непрацюючим пенсіонерам підприємства;
      - надання додаткових оплачуваних відпусток на умовах колективного договору;
      - пільгове виділення путівок до санаторію - профілакторію, на заводську базу відпочинку, безкоштовне користування заводським спортзалом;
      - надання безкоштовних ритуальних послуг померлим пенсіонерам та працівникам підприємства.