This version of the page http://www.eds.ssmsc.gov.ua/00210594_rpt16_sect3.aspx (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-01-02. The original page over time could change.
ЕСКРІН - ВАТ 'Словважмаш' - Річний звіт - Розділ 2. Фактори ризику
ЕСКРІН > ВАТ 'Словважмаш'
Розділ 2. Фактори ризику

      Підприємство, що виробляє продукцію сфери машинобудування, неодмінно знаходиться серед поля внутрішніх та зовнішніх, суб'єктивних та об'єктивних ризиків.
      1. Ризик посилення конкуренції внаслідок виходу на ринок нових підприємств по обслуговуванню коксохімічної промисловості
      Ризик посилення конкуренції зумовлений потенційною можливістю виходу на ринок, в тому числі український, підприємств, які обслуговують коксохімічну промисловість, зокрема російських. Так, якщо у 80ті роки практично всі коксохімічні заводи СРСР працювали на машинах та устаткуванні під маркою «Словважмаш», то на сьогодні поставка та обслуговування такого обладнання на терени пострадянського простору, що забезпечується нашим підприємством, складає орієнтовно 85%. Основними конкурентами є підприємства Індії, Китаю та Росії. Тенденція створення нових підприємств по обслуговуванню коксохімічної промисловості зберігається і в Росії, що призводить до виникнення ризику посилення конкуренції підприємству безпосередньо на ринках, на яких працює ВАТ «Словважмаш», який може позначитися на діяльності та прибутках підприємства.
      З метою мінімізації зазначеного ризику ВАТ «Словважмаш»: 1) здійснює інвестиції в основні фонди (за останній рік їхні обсяги склали близько 865 тис. грн.), 2) працює над вдосконаленням виробничого процесу (оптимізація виробництва: ), 3) проводить дослідження з метою вдосконалення продукції та використання новітніх технологій при її виготовленні з урахуванням міжнародного досвіду. Метою цих заходів є посилення своїх конкурентних переваг, підкріплених 75-річним досвідом роботи та позитивною репутацією підприємства у світі.
      2. Ризик втрати частки ринку
      Потенційний ризик втрати частки ринку зумовлений наступними факторами: 1) виникненням нових підприємств – конкурентів та послідуючих перерозподілом ринку не на користь ВАТ «Словважмаш», 2) зменшенням попиту на продукцію підприємства внаслідок зменшення обсягів виробництва продукції клієнтами. Так, за останні 10 років обсяги поставки продукції ВАТ «Словважмаш» в Україні зменшилися на 8,7%, з 41,8млн. грн. до 33,1млн.грн., в Росії з 54,2 млн.грн. до 4,5 млн.грн., тобто на 49,7%. Збереження такої тенденції в подальшому може негативно позначитися на фінансово-господарському стані підприємства.
     
      Задля мінімізації ризику втрати частки ринку наше підприємство здійснює наступні заходи: 1) диверсифікація клієнтської бази шляхом виходу на ринки зарубіжних країн. Так за останні 10 років, перелік покупців нашої продукції поповнився підприємствами Казахстану, Ірану, Італії; 2) вдосконалення процесу виробництва, застосування новітніх технологій з метою підвищення якості продукції та закріплення лідерства ВАТ «Словважмаш» в тих сегментах, в яких підприємство працює сьогодні (ми оптимізували хімічний склад чавуну для виробництва коксохімічного устаткування; так для знесірчування чавуну зменшено застосування дорогого ферромарганцю, із заміною на обпалене вапно і каустичну соду, виготовлено і передано у виробництво установку для вдування коксу в ківш, що дозволяє проводити повнішу металургійну обробку розплаву, стабілізувати вміст вуглецю в чавуні); 3) пропонується збільшення терміну обслуговування продукції на підставі укладання договорів на монтаж батарей спеціалістами ВАТ “Словважмаш”, підвищення стандарту співвідношення ціна/якість продукції ; 4) укладення контрактів з основними клієнтами, що передбачають довгострокове співробітництво у частині поставки та обслуговування продукції нашого підприємства впродовж всього терміну її експлуатації.
     
      3. Ризик збільшення собівартості продукції
      Виникнення ризику збільшення собівартості продукції зумовлено тривалістю виробничого процесу по виготовленню машин та устаткування для коксохімічної промисловості та залежністю від змін вартості енергоносіїв, сировини та складових частин, а також робочої сили, необхідних для виробництва цієї продукції, тоді як ціна на неї фіксується на етапі укладення договору з клієнтом, та залишається незмінною. Наприклад, контракт на будівництво коксохімічної батареї, укладений в 2002 році, має вартість, зафіксовану на момент укладення, що відповідає середній ціні на виготовлення такої продукції у 2002 році, що не підлягає зміні. Разом з тим, строки розробки конструкторської документації підприємствами – розробниками та термін виготовлення такої батареї в середньому становить близько 3-х років. Враховуючи те, що за період з 2002 по 2007 рік відбулося зростання цін на енергоносії на 130 %, на чавун 125 %, на металопрокат на 140%, а також заробітної плати на 217%, ці зміни істотно позначилися на собівартості цієї батареї, та, у разі збереження такої тенденції у майбутньому, її виготовлення може стати збитковим для підприємства.
      Мінімізувати ризик збільшення собівартості продукції ймовірно, головним чином, за умови прогнозованості змін вартості сировини, енергоносіїв, робочої сили, складових частин тощо та за наявності контрактів на довгострокове постачання зазначених видів товарів/послуг за фіксованою ціною впродовж терміну виконання виробництва. З метою мінімізації зазначеного ризику ВАТ «Словважмаш» використовує метод індексації середньої вартості відповідної продукції у світі на час укладення договору на середній ймовірний розмір збільшення ціни сировини та інших складових, виходячи з поточної тенденції зміни цін на ці продукти/послуги за останні 5 років , а також шляхом укладення контрактів на закупівлю сировини/комплектуючих за фіксованими цінами на певний період часу . Проте, вважаючи на те, що зміни вартості енергоносіїв, сировини та інших комплектуючих є непередбачуваними, то здійснення нашим підприємством означених вище заходів не є гарантією усунення ризику збільшення собівартості продукції, яка що виробляється.
     
      4. Нестача власних коштів
      Ризик виникнення нестачі власних коштів зумовлений часо- та ресурсоємністю виробничого процесу, що залежить від зміни вартості сировини, матеріалів та складових частин продукції, що виготовляється; а також від зміни кон’юнктури ринку, попиту на продукцію та інших чинників, які впливають на фінансово-господарську діяльність підприємства.
      ВАТ «Словважмаш» здійснює довгострокове планування своєї господарської діяльності та, у разі виникнення ризику нестачі власних коштів, залучає позикові кошти від фінансово кредитних установ.
     
      5. Обмеженість доступу до кредитних коштів.
      Доступ до кредитних коштів фінансових установ є обмеженим через достатньо високі вимоги до фінансово-господарського стану підприємства, поточних та очікуваних результатів його діяльності, які висувають комерційні банки при розгляді заявки на кредитування, а також через високий рівень відсоткових ставок та вартість обслуговування кредитів, які призводять до значних додаткових витрат підприємства. Зокрема, у 2005 році підприємство сплатило 1 616,1 тис. грн. відсотків за користування кредитом (за ставкою 18%), у 2006 році – 1 504,6 тис. грн. (ставка - 18%).
      Задля зменшення ризику обмеженості доступу до кредитних коштів ВАТ «Словважмаш» планує залучати кошти інвесторів,
      6. Високий ступінь зносу основних фондів.
      Станом на кінець 2006 року знос основних засобів виробничого призначення підприємства склав 70%. Нестача коштів не дозволяє здійснити оновлення парку обладнання підприємства у короткі строки з метою оптимізації виробничих процесів та підвищення якості продукції, що виготовляється.
     
      ВАТ “Словважмаш” протягом останніх років все ж виділяв кошти на підтримання в робочому стані основних виробничих фондів, продовження строку Ії служби, оновлення деяких об`єктів парку обладнання. Так, ми проводили капітальний ремонт будинків і споруджень у 2004 році на суму 3519,2 тис.грн., у 2005р. – 2120,4тис.грн., у 2006р.- 687,7 тис.грн., провели модернізацію та технічне переозброєння обладнання і придбали устаткування на суму у 2004р. – 1551,3тис.грн., у 2005р. – 1480,5тис.грн., у 2006р. - 864,6тис.грн.
      7. Обмеження на валютні операції.
      Тому як тенденція реалізації нашої продукції має все більший уклін на реалізацію за кордон, нас турбує більш ніж жорсткий контроль з боку держави за валютними операціями. Так, неузгодженість законодавчої бази щодо відліку строків оплати продукції призводить до непорозумінь з податковою інспекцією.
     
      В нашому випадку залишається лише чекати, коли уряд прийме рішення по сприянню умов регулювання валютних розрахунків.
      8. Податкове законодавство
      ВАТ “Словважмаш” – промислове підприємство, на якому проводяться планові перевірки вимог податкового та іншого видів законодавства щорічно. Складна система обчислення податків, неузгоджені різними нормативними актами об`єкти обчислення призводять до нарахування штрафів, додаткових витрат при обчисленні податків.
      Ми намагаємося не уклінно дотримуватися вимог податкового законодавства. Проте, якщо рішення податкових органів, прийнятих відносно об`єктів оподаткування обчислених на нашому підприємстві, нас не задовольняє, ми змушені звертатися до судових органів.
      9. Рівень інфляції
     
      У зв`язку з довготривалістю виконання укладених контрактів, не врегулюванням цінової політики на енергоносії і, як слідство, на інші матеріали, ріст інфляції безпосередньо впливає на фінансові результати роботи нашого підприємства.
      Як вихід із залежності від рівня інфляції, використовувати можна заходи обумовлені у п.3 цього розділу.
      10. Вік спеціалістів
      У складі робітників значна кількість пенсіонерів і осіб перед пенсійного віку (196 чол. або 14,5 % від загальної чисельності), а також інваліди, кількість яких складає 72 особи або 5,4 % від загальної чисельності. Середній вік працюючих на заводі – 43 роки.
      Нами розроблені програми соціального розвитку робітникам (надання житла), стимулювання в оплаті молодих спеціалістів( виплата підйомних, проведення доплат та ін.), проводиться агітаційна робота по залученню спеціалістів, що випускають учбові заклади нашого регіону.