This version of the page http://artvertep.dp.ua/news/883.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-30. The original page over time could change.
Модернізовані «Шешори» - Новини - АртВертеп

Вы хотите выйти из системы авторизации Face2Control:

Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Art-Vertep
 
Потік Інформація

Автори / Фестиваль Шешори / Модернізовані «Шешори»

Нині мальовниче гуцульське село Шешори Косівського району на Івано-Франківщині перетвориться на велетенський людський вулик із наметовим містечком уздовж гірської ріки Пістиньки.

Адже тут стартує IV Міжнародний фестиваль етнічної музики і лендарту «Шешори». Традиційно в середині літа — 12–14 липня — його проводить інформаційний центр «Зелене досьє» у співпраці з Івано-Франківською облдержадміністрацією й Івано-Франківською облрадою. «Цьогоріч він проходитиме у вигляді взаємозв’язків у мистецтві», — повідомила Мирослава Ганюшкіна, координатор фестивалю.

Фестивальна програма «Шешори-2006» дещо різниться від програм попередніх років. Насамперед тому, що в місцевому Народному домі вперше представлять кінопрограму з двадцяти документальних стрічок на етнографічну й екологічну тематику французьких, німецьких, польських і швейцарських авторів. Серед них будуть також роботи відомих українських режисерів — Ганни Яровенко, Надії Кошман, Леся Саніна, Валентина Васяновича. Декого з режисерів глядачі зможуть побачити на власні очі. Другою перевагою цьогорічного фестивалю є те, що з об’єктами лендарту, які разом із українськими митцями створюватимуть троє чехів, можна буде ознайомитися під час прогулянки екостежиною. Таким чином організаторам удалося об’єднати дві програми, економлячи час усіх зацікавлених (минулоріч вони затрачали його для пошуку кожного окремого лендартівського проекту).

А тепер докладно про програму цієї, без перебільшення, грандіозної акції. Нині гостями її музичної частини разом із «Очеретяним котом» із Вінниці та «Гайдамаками» з Києва будуть українсько-молдовський колектив «ХО!», румунська група Fanfare Ciocаrlia й естонська Vagilased. Fanfare Ciocаrlia у квітні 2006 року виграла премію ВВС — Planet Award, сьогодні вона подарує публіці повноцінну дозу балканського духового божевілля, яке напевне приголомшить слухачів. Виконавців називають майстрами балканської музики, на ріжках, трубах, кларнетах і литаврах вони грають танцювальні мелодії Румунії та Туреччини, Болгарії та Македонії.

Цікавими будуть гості з Німеччини Di Grine Kuzine, які виступлять 13 липня. Проект поєднав болгарську співачку та музикантів-випускників Віденської консерваторії. Серед гостей фестивалю цього дня варто згадати родинний ансамбль Лупанів із Бессарабії, Джонатана Шорленда та Кліфа Степлтона з Великої Британії. Кліф Степлтон спеціалізується на грі на хурді-гурді — стародавньому європейському струнному інструменті, що зовні дещо нагадує ліру. Він був одним із перших музикантів, хто почав писати нові мелодії до старовинних танців, співпрацював із багатьма гуртами та музикантами в різних стилях: фолк, поп, джаз; імпровізував, виконував електронну музику, а особливо захоплювався грою та написанням музики для лялькових театрів. Донедавна Кліф виступав у складі гурту COIL, майстерно поєднуючи свої фолкові мотиви з електронним стилем гри гурту. Кліф також практикував викладання гри на хурді-гурді в США, Німеччині, Нідерландах та Австралії. Його колега Джонатан Шорленд грає на різних інструментах, а деякі виготовляє власноруч. Він славиться як один із основних рушіїв відродження валлійських традицій гри на волинці. Джонатан Шорленд і Кліф Степлтон працюють уже понад рік у складі гурту Primaeval із молодим талановитим гітаристом і мультиінструменталістом Сонні Девідсоном.

14 липня вперше на «Шешорах» виступить колектив із Білорусі — «нагУаль», який, за словами Мирослави Ганюшкіної, покаже сміливі експерименти з етнічною музикою у стилі психо-фолк. Від часу свого утворення 2000 року команда чимало концертувала не лише в Білорусі та Росії, а й у Польщі, Литві, Франції. Кожного фестивального дня в Шешорах працюватиме відкрита група митців із Чехії MOIRE. VJ, музиканти, дизайнери, графіки та виконавці експериментуватимуть у просторі з новими медійними засобами. У Шешорах вони створюватимуть інтерактивні інсталяції, а 14 липня організують відеоімпровізацію під час виступу українського гурту «Бурдон». До слова, «Бурдон» — це львівський фолк-бенд, який спецiалiзується на виконаннi схiдноєвропейської, зокрема карпатської народної, музики, а джерела його iнспiрацiй знаходяться на теренах мало не всієї Європи — вiд Скандинавiї до Балкан. Стосовно ж MOIRE, то свої відеоексперименти за участю публіки вони демонструватимуть щовечора, коли посутеніє, на стадіоні, де відбуватимуться концерти.

Цікавою буде також програма українських музичних гуртів. Не вперше шешорську публіку тішитимуть київські «ДахаБраха» та «Гайдамаки» й івано-франківська «Перкалаба». Варто зазначити, що чимало музичних колективів приїдуть у Шешори з фестивалю Олега Скрипки «Країна мрій», який проходив наприкінці минулого тижня в Києві. Проте це зовсім не означає, що фестивалі повторюють один одного. За словами Мирослави Ганюшкіної, «Країна мрій» представляє архаїчно-фольклорну програму, а «Шешори» — це фольклор, лендарт та екологія. До того ж, фестиваль «Шешори» на рік старший за «Країну мрій».

Варто зазначити, що технічний бік музичної програми фестивалю представляє ТМ «АРТ-МАКС», яка відома тим, що працювала з різними закордонними, а також українськими колективами та співаками. Серед останніх це «Океан Ельзи», «Скрябін», «ВВ», Руслана, Гайтана.

Окрім концертів, які розпочинатимуться о 18.00 і триватимуть до півночі, в Шешорах буде традиційна програма лендарту. Свої об’єкти, створені на лоні природи з допомогою дерев, води, каміння тощо, представлять одинадцять митців. Петро Бевза запропонує на огляд проект «Той, що змінює шкіру», Ілона Сільваші та Ярослав Присяжнюк — «Тинктури. Три кольорові водоспади», Анатолій Бєлов — «Ріка-книга», Мирослав Вайда — «Дихання», Юлія Толмачова — «Тато і мама», Геннадій Донець — «Сіно-солом’яні годинники», Андрій Гуренко — «Лист», а чеські митці Вацлав Перл, Лукаш Кале та Ричард Пакоста, які вперше на фестивалі, — «Дерев’яні ворота». Екологічна частина фестивалю складатиметься зі змістовних екскурсій — фахівці-біологи розкажуть про їстівні рослини і таємничу флору Карпат тощо. Другого дня заплановано міжнародний «круглий стіл», під час якого представники різних країн та організацій презентуватимуть проекти з питань впровадження Карпатської конвенції, що здійснюватимуть за підтримки екологічної програми ООН в Європі, UNEP — секретаріату Карпатської конвенції у Відні.

Удень паралельно працюватимуть чотири танцювальні майданчики, на яких проводитимуть майстер-класи зі східних, українських, ірландських, естонських народних танців. Цікаво, що під час майстер-класів ірландських танців лунатиме жива музика у виконанні гуртів «Татхагата», «Комаха», «ГуртЙо’Гурт» та ін. Народні майстри навчатимуть охочих ремесел місцевих жителів — ткацтва, виготовлення сирних коників. А уроки розпису по склу та виготовлення вузлової ляльки-мотанки даватиме Людмила Тесленко-Пономаренко, добре відома шешорській аудиторії член Національної спілки художників України.

Головною метою фестивалю є збереження навколишнього середовища та народних традицій, а «Шешори» — це спроба творчого й гармонійного існування людини у світі, що її оточує. «Шешори» — це культурний відпочинок на лоні природи.

Леся Олендій, «Львівська газета»

 

Додав Art-Vertep 12 липня 2006

Про автора

Міжнародний фестиваль етнічної музики та лендарту

 

Коментарi

12 липня 2006
Макс

Бурдон-Огогогогогооооооооооооо!!!!!!

позавчора о 19:27
Марина

Руслана просто киця! Я її обожнюю! Дика Енергія завжди в моєму серці!!!

Коментувати