This version of the page http://artvertep.dp.ua/news/609.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-30. The original page over time could change.
Жадан у Дніпрі - Новини - АртВертеп

Вы хотите выйти из системы авторизации Face2Control:

Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дмитрий Светличный Светличный
ceny_bab
Андрей Хорсев
Antonio de Plaza
Виктор Бурлык
Міла Вольнова
Mercury
сестри Гаєві
 
Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Сергій Жадан / Жадан у Дніпрі

Так, у нашому місті були читання українського письменника та поета Сергія Жадана. Під катом — дуже багато моєї імхи. Я попередив.

Сьогодні зі мною знов стався щасливий «випадок». У лапках, бо випадків нема, є тільки події, зв’язок між якими хтось поки не може усвідомити.

Так от, я стояв на зупинці і без видимої причини провтикав свою маршрутку. Поки чекав наступну — побачив афішу, яка скромненько так сповіщала, що сьогодні, 17 червня о 18,30 відбудеться презентація книжки Сергія Жадана самим автором у приміщенні Літмузею. Отакої! Ледь не проґавив класну тему приходжу до хати, клац в жж — так і є, Артвертеп анонс не кинув, він тільки після подій статті в френд-стрічку закидає, а ти гризи собі лікті потім і якби не та афішка — дулю я б почув, а не Жадана

Так от, прибіг у Літмузей на подвір’я — перший приємний сюрприз — подруга не з минулого, а навіть з позаминулого життя — ще з ліцею. Потеревенили про своє, ну то таке, сто років не бачились — є про що язики почесати. Народ купчився потроху, як завжди на таких зустрічах: що середнє зі студентів, «богєми» та якихось хіп-хоп хлопчиків з дредами. Жадан підкотив на демократичній таврії-таксі. Народ трохи ожив, але не дуже. Жадан заскочив в середину, ми ще трохи потовклися, потім запхнулися у музей (ну і задуха була на першому поверсі!), потім нас попросили нагору.

Підіймаюсь на другий поверх. А я в Літмузеї до цього не був. Так, тільки вивіску бачив, коли рисачив собі по Карла Маркса. А на другому все обідране таке, підлога бетонна, стелі бетонні з арматурою. В іншому місці було б як бомжатник, а тут з класссними дитячими малюнками на стінах — навіть якась концепція типу, отак малюнки — то усе! Лазив по стінам і видивлявся. Всі малюнки про котів. Шагал відпочиває, точно кажу. Хто не бачив — уперед, поки не зняли. Мені особисто «Кіт-оберіг» сподобався, авторка — дівчинка 15 років, вибачай, забув я твоє прізвище. Там такий величезний кошак розлігся на даху будинку і так оберігає свою господарку, яка в тому будинку живе — супер. Хочу се собі на стінку.

А ще на другому ятка з книжечками. Ну тут я «цитатник» Жадана прикупив, антологію альтернативної української поезії та «екзотичні птахи і рослини» Андруховича. Зайшли у залу. А там вже мікрофона виставили, мужичок з камерою крутиться, дівчата на свої фотикі та мобілки Жадана і одне одну клацають — все нормально.

Стоїмо. Утворили таке приблизне півколо. Перші ряди попадали на сраки — дарма що підлога бетонна, так хтось підстелив газетку, а хто й просто так. Я б теж упав — але ж треба було, щоб переді мною став той хлопець. Я так глянув — бля, ти ж горбань, хлопець! Стоїть переді мною, спина в нього колесом — такий сутулий що горб реально світить, без перебільшень. Нащо про цю гидоту розповідаю? Почекайте, то приказка, казка буде попереду, цей персонаж ще вигулькне у нашій історії. І стояв же він, зараза така, прямо перед носом мені. І хитався з боку на бік, перебиваючи мені вид, і тхнуло від нього… ні, шановні хлопці та дівчата, поки ми у тій задусі на першому поверсі потовклися — від всіх запашок пішов, точно кажу на другому було легше, вікно прочинене — вивітрилося. А від нього так і перло… і тхнуло заздрощами, але це я зрозумів тільки потім. Але я від нього намагався абстрагуватися, не псувати собі настрій та почав уважно дослухатися, а що ж воно там таке?..

Після короткого виступу ведучого, Жадан почав розповідати: «цитатник» його вийшов ще місяць тому, тож це презентацією книжки вважати не можна, але він її згодом таки почитає. «цитатник» — то така компіляція з віршованих збірничків різних років. Мені, особисто, до смаку. А зараз, каже він, хочу презентувати дійсно нову річ, тільки-но написав, вийде десь за місяць, називається «Анархія в Україні» — ну хто сучукрлітом цікавиться, той про неї чув, той ж Артвертеп анонс книжки робив. Anarchy In The UKR по-іншому, потім він казав, що це посилання на пісню Ганз’н’Роузес — але це і так зрозуміло. Буду вам читати уривки з книги, каже, вибачайте, що прозою. Жадан взагалі декілька разів за різне вибачався і на мене справив враження досить стриманої (щоб не сказати сором’язливої) людини, але може я й помиляюсь, може він це просто нервував трохи на публіці читати — стверджувати нічого не буду, я з ним пива не пив і «по душам» не говорив. А він собі розповідає: книга тому так називається, що пов’язана з історією Махна, що писалася вона з вражень про «махновські» місця. Але, каже, зараз я вам це читати не буду, прочитаю декілька уривків що не з історією пов’язані, а з моїм життям, автобіографічні трохи, так би мовити — десь приблизно так він висловився, якщо я все вірно згадав.

І починає читати. Що тут скажеш — це треба було чути або треба буде читати самому, коли книжка вийде. Дуже по кайфу. Стоїть Жадан, за його спиною розкрите навстіж вікно, за вікном — Карла Маркса. Всі сидять/стоять — втикають. А читає голосно, виразно, матюкається, та в міру — тут головне не пересипати, як з приправами — Жадан не пересипав. Так послухаєш — ну нічого ж особливого, нормальні життєві історії певного хлопця-раздолбая. А за душу бере. Бо правдиві. І, зрештою, просто класні.

Мені особливо сподобалося про дівчину, яка написала йому листа на мило, де розповідає про те, що вони з двома її однокласниками живуть разом, утрьох, кохаються, все в них добре — але ось один хлопець поступово від них «відходить». Поступово перестає бути «ненормальним», поступово вливається туди, де всі такі «як треба». І ось вже розповідається про конформізм, з відчаєм таким, з болем розповідається, відчуваю, що то справжнє, що то мене пре. Література — це як трава (про яку Жадан теж багато писав). І він знає, про що пише  якщо трава «вставляє» — то «вставляє». А якщо ні — то хоч ти раком встань та каструлю на голову начепи — кайфу не буде і все тут. Можна обманювати оточуючих, хизуватися там всякими модними слівцями про «сучасних модерністських письменників», що ото їх творчість почитаєш — і здохнути з нудьги можна. Себе не обдуриш. Або тобі кайф — або ні. Це як деяким людям трава взагалі не вставляє — скільки їх не розкурюй, скільки «паровозиків» не задувай — все то буде галімий пєрєводняк. Ну не любить їх трава. треба їм щось інше пробувати — так і з літературою, та з рештою — і з усім в світі.

Ось читає Жадан, розійшовся, між паузами ми аплодуємо так нічогенько. Ну, закінчив він зі своєю анархією, задавайте питання, каже.

Стали питати його — так про всяке-різне, я не дуже запам’ятовував. І тут горбань тягне руку і починає: а чи правда що ви пишите тільки для підлітків? Та чого у вас така примітивна література? Скрізь секс, травка, п’янка та інша аморалка, а чого ви взагалі це пишите — отаку хуйню поніс. Я злий став як сатана, от, думаю, кайфоломщик сраний. Бачу — його ніщо не торкнуло. Ну ніщо зовсім! Він все з ноги на ногу переминався та ждав поки питаннячка свої слиняві кидати почати. Отут я й зрозумів що від нього тхне заздрістю. Не люблю ці американські заморочки — але невдаха він повний, з гіршого підрозділу невдах — заздрісників. Чую, його аж крючить, що це Жадан стоїть і своє читає, і читає прикольне і про прикольні речі (бо він, той горбань, я певен, сам щось собі пописує, заздріть стопудово)

І замість злості такий жаль мені до нього прийшов. Іноді людина каліка, долєю ображена — а не наволоч. Навпаки, щира та добріша за «нормальних». А цей, навіть не до кінця горбатий, так сутулий дуже — а таке гівно. Паскудне в нього, напевно, життя. Його ж дійсно нічого не заціпило! Не прикидається! Та невже ж ти ніколи травку не курив? (ну то ще ладно, проїхали, невже ж ти з друзями шмурдяк якийсь дешевий з горла не пив? Невже дівчат, вибачаюсь, не трахав? Не сміявся, не дурів по різному з друзями-пацанами? Невже тобі ніякої радості немає? Що ж ти за потвора така темна?

Коротше кажучи, ніяково аж всім трохи стало. Жадан все перевів на жартики, більш менш вдало — загалом всі його підтримували, так що горбань отримав копняка під сраку, фігурально висловлюючись. Пішов собі. Я подумки послід його гидкий змахнув та врешті решт всівся на бетонку по-турецькі, а то заманався вже стояти.

А тут ще на останок якесь лисе чмо вискакує збоку і теж таким агресивним цапиним голоском: чи порівнюєте ви себе з російським письменником Сорокіним, який називає себе «калоєдом» — саме так і ляпнув, не брешу!

Ну все, думаю. Пісець рожевий пухнастий. Як у тому фільмі: «дядя, ви дурак?» він би ще Жадана з де Садом порівняв — а що, і той і той книжки написав, є щось спільне.

У Жадана аж очі трохи вирячились таких розкладів він не чекав, це точно.

Ну, коротше кажучи, відбрехався він і від того лисого чмиря  публіка була на боці автора.

Поки не забув: коли я книгу у нього підписував, єдине що йому сказав — що все про Сорокіна — то фігня. Він так знічено трохи плечима знизав і трохи всміхнувся, мовляв — сам дивуюсь. І сказав, що теж не бачить нічого спільного.

А ще поки не забув: мені ця історія про «amour de trois» «Мрійників» Бертолуччі нагадала. Дуже схоже, і хлопець там один від них віддалився, скурвився. І зірочка з Мао і назва цитатник підозріло скидається на посилання на тих же мрійників.

Ну гаразд. Починає Жадан читати поезії свої. Вже розкочегарився на повну. Я сиджу, слухаю, пальцями бетон трохи так мацаю — і ввижається мені, що я в якомусь басейні бетонному, що навкруги — прозора зелена вода, що я дихаю тією водою — і разом з віршами вона у мене входить. Все ритмічно так, пульсує потрохи. Я ж кажу — головне кайф упіймати а Жадан читає, голосно, класно. А за ним відчинене вікно — і на Карла Маркса виливається українська прикольна поезія, чи було таке досі, чи чув цей проспект щось подібне до цього — не знаю.

Дуже жаль було, коли закінчив читати. Потім підписав книжку. Поряд крутився якийсь бритоголовий у футболці з цитатою Махна та символікою «братства». Яким боком анархізм до цього «радикально-православного-хєр-знає-якого» братства корчинського — я без понятія. Юзають бідолаху Нестора хто як захоче. Але то все пусте. Поезія — от де сила.

Я вийшов на вулицю. На автоматі купив цигарок, курю — а в голові все дим та вірші. І йду так по Маркса. Назустріч люд суне, хтось вже п’яний в сраку, хтось по справах ще біжить… всі щось несуть: зонтики, пляшки з пивом, газети, портфелі, сумки, пакети з магазинів — а я йду і несу лише тоненькі книжечки з українськими віршами — але мені так класно

P.S. «Тіко жиш не Ганс-н-Роузес, напевно, а таки Секс Пістолз» як правильно абсолютно мене виправив один друзяка пістолз «анрши ин юкей» звичайно, вибачаюсь, бєс попутал на кампі грали ганс — от я й тиснув автоматом.

Sparrow hawk

Фото Ігоря Петровського спеціально для Арт-Вертепа

 

Додав Art-Vertep 19 червня 2005

Про автора

Сергій Жадан (народився 1974 р.) — поет, прозаїк, перекладач, есеїст, органзіатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих перфоменсів та акцій громадянської непокори. Автор кількох книжок віршів та прози.

 

Коментарi

19 червня 2005
sparrow_hawk

опаньки, не думав-не гадав - сам в Артвертеп попав %) ну і добре, я не проти :0)

19 червня 2005
Тім

2sparrow_hawk: заходь в гості:http://artvertep.dp.ua/contacts

19 червня 2005
марія

хороший матеріал :) - дякую за задоволення! мені також історія про дівчинку найбільше сподобалася. якось йому (Жаданові) вдається говорити про життєві речі так небанально. уникаючи тієї межи за якою вже тільки дівочі соплі та сльози можливі. От же ж Боженько поцілив :) з приводу того горбаня, як каже мій бос - "самі повиздихають!". коротше кажучи, існування таких суб’єктів наводить хоч якийсь лад у світовому безладі - якщо є Жадан, то мають бути і ті, хто йому заздрить.

20 червня 2005
Класнота

Назвичайно зворушлива кінцівка. Не так часто, хоча б заочно, зустрінеш людину, яку вражає поезія, до того ж приємно усвідомлювати, що в Дніпропетровську є особи, що здатні піти на письменницький вечір лише тому, що побачили афішу про проведення, а не тому, що це типу круто або за компанію із студенткою філфаку. Коротше кажучі, з радістю почули б вашу думку про інших учасників "сучукрлітпроцесу".

20 червня 2005
Класнота

Єдине, що шкода було, так це оцих двох ображених долею й автором хлопців. Зазвичай, такі елементи завжди є, і, як правило, на них вже давно ніхто не звертає уваги. Тому якось дивно було побачити таку обурену реакцію автора статті, навіть трохи шкода, що він надав цьому стільки уваги...

20 червня 2005
Чиж

2 Класнота: Не чіпай студенток FeelFuckа! Вона маси просвіщають і праально роблять! :) Щоправда на цьому вечорі я їх не бачив... журналістів бачив, художників бачив... Студентки філфаку! Альо! Ви були? Щодо до елементів "зі взором горящім" - дик і прикольно що вони є... без них було б не так весело.

22 червня 2005
Куся

2 Чиж: Де ж ти раніше був, душа моя?!. Знала б, як альмаматер правильно називається, – вчитися було б втричі легше! :) А вумниє вьюноши, "со вздором говорящім", вибачай, кайф усе-таки ламають. Це вже давно не весело,це вже давно задовбало. Як на мене, це те саме, що нібито солідні тьоті-доценти, які на кожній зустрічі суються із питанням: "А як відбувається ваш творчий процес?" ("Коли ви відчули себе письменником?", "Де ви черпаєте натхнення?", "Ваші плани на майбутнє?" – нужноє подчєркнуть). Може, в мене кепсько з гумором, але чомусь обмеженість мене не веселить. Обмеженість бісить. Особливо коли виставляє себе на показ саме там, де ти, змучений життєвими негодами, спрагло припадаєш до джерела істинного естетичного задоволення... :)) Ги...

22 червня 2005
Чиж

Було б краще, якби всі стояли і заглядали в рот автору? Який не є, але контрвипад, котрий створив (нехай ілюзорне) відчуття "справжньої зустрічі з автором", з "різними поглядами" на його творчість, так би мовити (ги-ги! :-)), а не просто читання перед захопленими жаданофілками und їхніми бой-френдами. І ваще, "пріпадашних до джерела задоволення" було багато, але питання чомусь задавав тільки пан Хом’як, типу ведучий, і ці "два танкіста, два веселих друга". Так що всьо відбулося правильно. Є і є! :)

22 червня 2005
Куся

Не зрозуміло лишень, чому ти позбавляєш бідного Жадана права на жаданофілів?.. ;) По-моєму, такі теж існують у природі. І взагалі зустріч з автором на те й зустріч з автором, щоб йому фанати в рота заглядали. А то носії протилежної точки зору на жаданську творчість в дійсності клали на те, шо ж їм пан письменник про матюки відповість, їм головне було потрясти світ своїм праведним гнівом (як цікаво, в слові гнівом можна дуже доречно для цього випадку літерки переставити, навіть не помічала...) Отож дискусії-то все одно не було, а в іншому режимі мені ці ходячі літературні старожитності чогось вислуховувати не кортить... Але це все так, імхо...

22 червня 2005
Козаченко Віталій

Нещодавно ходив на презентацію "Анархії в Україні" та "Цитатника" Жадана . "За цим протягом, який ти здійняв, пройшовши крізь час, можна здогадатись, як сильно ти любив і як не вистачатиме тобі твоєї любові там, де ти незабаром зникнеш". Поет Сергій Жадан, прозаїк Сергій Жадан – чи це не одна і таж людина. Здається, більше поет, ніж прозаїк, хоча поезія його більше схожа на прозу. Навіть не з-за відсутності римування. Сказати б, що в нім поезія і проза протистоять одне одному, так ні, вони, як воно зазвичай і буває, мирно співіснують, підтримують, переходять одне в одне. «Живемо нині під знаком печального слова ПІСЛЯ». Сама культура сьогодення спирається на попередній досвід, і, як мені здалося, ми маємо укшталтуватися їй щоб сприймати її відповідно: треба жити не в ній, а жити після неї. Мені раніше здавалось, що постмодернізм знаходиться десь після, тобто зрозуміло, що попереду: є класична культура, крізь яку просуваєшся і десь на обрії бачиш постмодернізм (насправді бачиш, бо були ж антиутопії). Та зараз, за той невеличкий шматочок життя, що мені довелося прожити, ми вже маємо до діла з неабиякими змінами. Постмодернізм опиняється посередині культури, бо ж «Історія не закінчується. Немає краю людським стражданням. Ще не вмерла поезія – особливо та, в якій мовиться не про безглуздя опору, а про опір безглуздю». Він виник при безглузді системи (чи із-за безглуздя системи), та сьогодні, здається, розуміємо, що за анархії жити теж не дуже приємно, і тому будуємо нову систему, яка, на наш погляд, буде більш справедливою. Але ж будуємо систему, відштовхуємо постмодернізм, відштовхуємось від постмодернізму, і залишаємо його позаду, точніше посередині, як я вже сказав, посередині між минулим (передминулим, в англійській коли б говорили про це минуле, вживали б Past Perfect) і тим, що вступає в свої права сьогодні. Та задля нашої ж нової системи маємо співіснувати з постмодернізмом, брати від нього все, за допомогою чого можемо уникнути вад системи старої. А це насамперед принцип сприйняття. Бо ж наша інформаційна доба вже майже навчила нас обирати, чи то вибирати щось з того, що подано, навіть якщо подано не так багато і не такого доброго. "За цим протягом, який ти здійняв, пройшовши крізь час, можна здогадатись, як сильно ти любив і як не вистачатиме тобі твоєї любові там, де ти незабаром зникнеш". Це ледь не єдине, що я почув з презентації нової прозової книги Сергія Жадана «Анархія в Україні» та поетичної збірки «Цитатник». Але вже те єдине «здійняло протяг». І, як це не банально, я вдячний йому за те, що він існує.

02 липня 2005
студентка филфаку

фу ...мля, менi не сподобалось...

02 липня 2005
Чиж

Да здравствуєт наш дніпрапітровський філфак зі своїми студентками! :)

30 січня 2006
Хочу зв`язатися з Жаданом ы превзти его в Кременчук(полтавська обл.)

Люди добры!Я,Рудь руслан, активст громадянськоъ мережы "ОПОРА"(колишня "чорна" ПОРА!) (http://kuchmizm.info/weblog/archives/002436.html), дуже хочу превезти жадана у наш Кременчук. мій т.8(097)793-39-43,r_rud@mail.ru. Будь ласка,допоможить!!!

15 листопада 2007
Unknown

Коментувати