This version of the page http://artvertep.dp.ua/news/1234.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-30. The original page over time could change.
«Етно-Диско Вечорниці на Дніпрі з гуртами: Мандри, Вертеп, Чоботи з бугая та dj O’Скрипкою» - Новини - АртВертеп

Вы хотите выйти из системы авторизации Face2Control:

Увійти · Зареєструватися
 

MP3

Олег Скрипка Не питай (український романс) 3.33 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Олег Скрипка / «Етно-Диско Вечорниці на Дніпрі з гуртами: Мандри, Вертеп, Чоботи з бугая та dj O’Скрипкою»

У четвер, 26 квітня, мистецька агенція «Арт-Вертеп» та Гуманітарний Рух «Культурна Столиця» привезли до Дніпра проект Олега Скрипки «Етно-диско вечорниці», який вперше виїхав із столиці України міста-героя Києва, і, за словами Тимофія Хом’яка, примандрував Дніпром до Дніпра, щоб на Фестивальному причалі подарувати мешканцям нашого змученого весняним авітамінозом мегаполіса вибух позитивної енергії.

Стрибаймо високо і низько - ми танцюєм ЕТНО-ДИСКО!

Із проектом Етно-Диско місцева преса знайомилася на прес-конференції у готелі «Дніпропетровськ». Там Олег Скрипка представив свою команду, зробивши коротку анотацію кожному із київських гостей.

Отже, увечері на Дніпрі нас розважали:

«Мандри» - найцікавіший український гурт, що грає етно-рок,

Брахман української культури Олег Скрипка (DJ О’Скрипка) представив міжнародну програму - не тільки українську, а й угорську, пакистаньску, іранську музику у власних міксах,

А також спеціально створений оркестр-капела «Чоботи з бугая», які грають етно-грув хаус на базі українських народних стандартів. Вони роблять український нон-стоп, граючи виключно на народних інструментах: барабан-бухало, цимбали, скрипка, акордеон, контрабас і спів.

«Вертеп», зі стабільним веселим драйвом, з новими і добре знаними мелодіями і нашими словами - власне, хто ж у цьому місті не знає «Вертепу»? Вертеп знають усі, і він прєкрасєн. Цього разу - з двома барабанними «кухнями», одну з яких «юзав» баяніст, та з модним ноутбуком і з клавішами, які об’єднував скрипаль. Виходить бомба! Так і було, повірте на слово.

Так от, власне про Вечорниці. Олег Скрипка розповів, що у Києві проект «Вечорниці» живе іще з 2003 року, і проведено їх було уже багато. Ці вечорниці поєднують сучасний і традиційний способи проведення вечірки.

Подякувавши організаторам за теплий прийом, Олег висловився: «Факт того, що ми приїхали сьогодні до вас - це втілення мети нашої роботи: ми створюємо культурну революцію. Я думаю, що активізація народних мас і їх інтерес до музики, до етнічної традиції - це і є сублімація тої енергії, яка відвернулася від політики до культури.

Дуже приємно, що нас приймають у Дніпропетровську. Відбувається культурне об’єднання країни. Ми йшли паралельними курсами, а тепер зможемо працювати разом. Є план привезти „Країну Мрій“ - повний фестиваль - сюди, до Дніпра. Я думаю, варто це зробити.»

Сергій Фоменко, фронтмен «Мандрів» теж не скупився на улесливі для дніпропетровських вух слова вдячності: «Мені теж дуже приємно, що цей фестиваль відбудеться у Дніпропетровську, бо в Києві це дуже модна і популярна акція, вона завжди збирає величезну кількість культурної публіки, що, до речі, доволі важливо.

Приємно також, що цей фестиваль не тільки піднімає глибинні пласти української культури; туди приїжджають музиканти, які привозять традиції своїх власних народів. Це і татари з Криму (якщо говорити про Країну Мрій), і казахи, і всі інші народи, які бачать у цій акції свято духу народу - кожен свого. Але в тому всьому є Культура. Я дуже радий, що у Дніпропетровську відбудеться цей фестиваль».

Фестиваль «Країна мрій» як глобальна акція зробив великий рух, і відбулися серйозні процеси: сьогодні багато музикантів, які грали на Країні Мрій, починають робити свої альбоми, і Мандри у травні видають свій перший LIVE-альбом «Мандри на Країні Мрій». Фестиваль на Співочому Полі у Києві обростає масивом інформації і власними традиціями, а цього року, можливо, іще й почне рухатися, якщо буде на те можливість, що, до речі, більш ніж вірогідно, якщо зауважити, що партнерами «Вечорниць» стали Рух «Культурна Столиця», заснований Святославом Олійником, а також Фінансова Група «Славутич-Капітал». Це добре, це просто чудово, бо Україна потребує саме такої музики і таких акцій. Відроджуємо Дніпро - відроджуємо Україну!

«Чи знаєте ви українську ніч? - Ні, ви не знаєте української ночі…» - писав, перефразовуючи Гоголя, Володимир Маяковський, щоправда, то було давно і російською мовою. І якщо ми звернемося до історії, то зрозуміємо, що вечорниці - це давній спосіб знайомства для молоді, який існує в Україні тисячоліттями. Ця традиція ділиться на дві складові: власне вечорниці і «вулиця». На вулицю ходили протягом літа. Молодь працює, потім танцює, співає і розважається, знайомиться між собою і любиться - це, власне, те, що відбувається зараз на дискотеках. Коли Олег Скрипка започпатковував свої Вечорниці, він отримав досить грунтовні консультації із авторитетними людьми, істориками, етнографами і знавцями традицій.

Наш рідний Арт-Вертеп, між іншим, хоч і без спілкування зі спеціалістами, але проводив (і на якому рівні!) суперові вечорниці кілька років поспіль - з казками Лірниками Сашка, піснями Максима Паленка, картинами Дмитра Дрозда - тут, у Дніпрі! А далі…

А далі творчий запал допоміг поєднати все, що робилося раніше на Вечорницях, із сучасними музичними стилями, з диско.

Ні для кого не секрет, що на дискотеках грає нецікава музика, і цей формат уже встиг набриднути. DJ О’Скрипка зробив для нас чудове поєднання новітнього формату із великою колекцією етнічної музики з усього світу. Він не збирав етно-обробок, які робилися лондонськими чи іншими модними ді-джеями. Він шукав (і, головне, знайшов!) сучасне народне диско - те, що крутиться сьогодні на хорватських, словацьких чи індійських дискотеках. Потім поєднав усі форми вечорнць і концертну програму «Країни Мрій» (диско музику, народну, танцювальну музика і етнічний рок) у глобальний проект, у велике свято, що ми ним насолоджувалися цілий вечір - фантастичний вечір над Дніпром.

Олег Карпинець

Фото Святослава Зоркого

 

Додав Art-Vertep 29 квітня 2007

Про автора

Олег Скрипка (24 травня 1964) — український музикант, вокаліст, композитор, лідер групи «Воплі Відоплясова».

 

Коментарi

30 квітня 2007
Mia

Суперово було! Шалений драйв! Але мені здається, що захід не був належно прорекламований

01 травня 2007
Тур

Так, я взагалі нічого не чув і не бачив в мас-медіа

06 травня 2007
Ромко [Suc]

Світлини просто суперові! Автору мегареспект!!!

Коментувати