This version of the page http://artvertep.dp.ua/news/1179.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-30. The original page over time could change.
«Краще провести день народження в лісі». 19 березня Ліні Костенко виповниться 77 років - Новини - АртВертеп

Вы хотите выйти из системы авторизации Face2Control:

Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Ліна Костенко / «Краще провести день народження в лісі». 19 березня Ліні Костенко виповниться 77 років

«ГПУ» зателефонувала Ліні Костенко до її київської квартири, що на вулиці Олеся Гончара. Увімкнувся автовідповідач. Потім поетеса підняла слухавку:

- Представтеся ще раз, - попросила. - Взагалі слухавку я не беру. Але мені сподобався ваш голос. Часто телефонують різні нахаби, навіть після 10-ї вечора. Ставлять абсолютно нерозумні запитання: якими парфумами я користуюся, що п’ю і їм. Минулого тижня телефонувала журналістка із Франції. Не взяла слухавку. Не хочу відокремлюватися від людей, просто не маю часу.

На запитання, як проведе день народження, відповідає коротко:

- Удома.

Подумавши, додає:

- Дозволю привітати мене всім, хто забажає. А потім знову закриюся. Взагалі, краще провести день народження десь у лісі, подалі від людей.

- Над чим зараз працюєте? - цікавлюся.

- Цього місяця здаю дві книги, - каже Ліна Василівна. Потім чемно прощається і кладе слухавку.

- Ліні Василівні додзвонитися - щось фантастичне, - розповідає Олег Медведєв. Під час помаранчевої революції він організовував прес-конференцію Ліни Костенко у штабі «Нашої України». - Навіть тоді до неї не можна було додзвонитися. Вона брала слухавку, лишень коли телефонував сам Ющенко або - іноді - Борис Тарасюк.

У Спілці письменників нам повідомили, що творчого вечора Ліні Костенко робити не будуть. Адже Ліна Василівна не належить до Спілки.

- 1999-го на свій ювілей вона влаштовувала творчий вечір у Києво-Могилянській академії, - згадує президент цього вузу В’ячеслав Брюховецький, 59 років. - Казала: тільки те, що відбувається в Могилянці, є її ювілеєм.

Додає, що цього року в Могилянці нічого не буде.

- Іноді я ходжу вітати Ліну Костенко з днем народження. Цього року не знаю, чи піду. Якщо буду в Києві і мене запросять, то піду, звісно. Що дарувати, не придумав.

В’ячеслав Степанович розповідає, що працював із донькою Ліни Костенко Оксаною Пахльовською в Інституті літератури:

- Вона організувала кафедру літератури в університеті.

77-річний

Юрій Мушкетик зізнався, що Ліну Костенко не бачив кілька років:

- Із задоволенням читаю публікації Ліни Василівни. Вітати не піду, бо не запрошений. Ліна Костенко - найбільший поет України і найбільший громадянин. Коли ми востаннє спілкувалися, вона чи не щотижня їздила до Чорнобильської зони. Проводить там дуже багато часу. А після смерті свого чоловіка зовсім усамітнилася, - каже про Василя Цвіркунова, який до 1973 року очолював столичну кіностудію імені Довженка. Саме в часи його керівництва було знято фільми «Тіні забутих предків», «Камінний хрест» та «Криниця для спраглих».

Поет Іван Драч, 70 років, розповів по телефону, що бачився з Ліною Василівною дуже давно. На питання про день народження зреагував бурхливо: «Це питання інтимне, і я не знаю на нього відповіді». Після чого поклав слухавку.

Богдан Логвиненко, «Газета по-українськи»

 

Додав Art-Vertep 16 березня 2007

 
Коментувати