Номер 005 за 12.01.2007
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи є для вас Новий рік найприємнішим (найбажанішим) святом?
Так
Ні, для мене на першому місці - інше свято
На першому місці для мене Різдво
Важко сказати
     

Без лікаря не оженишся!
Перш ніж стати на весільний рушничок, українцям доведеться проходити медичне обстеження
Наталя РОТАЙ   

«Муж і жона — одна сатана», — казала моя бабуся. Тому подружжя має знати одне про одного якщо не все, — то бодай половину. Зокрема про хронічні болячки чи приховані патології нареченого (нареченої), які можуть позначитися на здоров'ї подружжя чи майбутньої дитини. А для того щоб медичні проблеми не стали для когось несподіванкою, українцям, які хочуть поєднатись узами Гіменея, доведеться додати до списку обов'язкових передвесільних завдань візит до лікарні. Президент України Віктор Ющенко підписав відповідний закон, за яким наречені повинні проходити медичне обстеження перед шлюбом. Власне, Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Сімейного та Цивільного кодексів України» 22 грудня минулого року, але чинності документ набуває від дня його опублікування.


Арсеній Яценюк: Стосунки між Банковою і Кабміном — це не двобій, а державотворчий процес
Перший заступник голови секретаріату Президента — про те, що відбувається в не надто прозорому «акваріумі» органів державної влади
Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ   

Ситуація у найвищих ешелонах влади завжди викликала жвавий інтерес у людей — як у тих, що мають перепустку до владних коридорів, так і простих громадян, які бачать високопосадовців тільки на телеекранах. Нині, коли про помилки та прорахунки державних чиновників почали говорити не тільки на кухнях, цей інтерес зріс у багато разів. Чому Президент та Прем'єр так довго не могли дійти згоди під час формування бюджету, якщо обидва декларували, що дбають про країну і людей? Які наслідки для кожного з нас може мати протистояння між гілками влади?..
Завжди дипломатичний і стриманий в емоціях, перший заступник глави президентського секретаріату Арсеній Яценюк спілкувався з журналістом «УМ» у напівофіційному форматі: «з краваткою, але без піджака». На прямі запитання на тлі святкової ілюмінації відповідав ненабагато вiдвертiше, ніж дозволено йому за протоколом.


Ярослав Мендусь: Сьогоднi є персональна вiдповiдальнiсть полiтичних лiдерiв за все, що вiдбувається
Народний депутат-соціаліст, якого вважають «правою рукою Олександра Мороза», — про підсумки минулого політичного року і другої сесії Верховної Ради, стосунки вищих органів влади, «зраду» «помаранчевих» і «не-зраду» Соцпартії
Леся ШОВКУН   

— Ярославе Петровичу, наприкінці сесії прийнято підбивати її підсумки. Оскільки ми з вами зустрічаємося ще й на початку нового року, можливо, заодно викладете свiй погляд на підсумки року минулого?
— Насамперед робота парламенту минулого року переконливо продемонструвала переваги політичної реформи. Я розумію, що на сторінках вашої газети ця тема висвітлюється з дещо іншої точки зору, але пропоную в цій дискусії послуговуватися об'єктивними фактами. Судіть самі: велику частину законопроектів Верховна Рада тепер ухвалює конституційною більшістю (понад 300. — Авт.) голосів. Це переконливе свідчення того, що сьогодні у парламенті якість підготовки законодавчих актів є на порядок вищою, ніж раніше.


«Укртелеком» продадуть
Верховна Рада підтримала пропозиції Президента щодо переліку об'єктів приватизації
Леся ВОЛОШКА   

Довгоочікуваного призначення нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини вчора так і не відбулося — парламентарії вирішили перенести розгляд цього питання на наступну сесію (вона, нагадаємо, стартує 6 лютого). Однак для «розминки» таки зайнялися «кадровими» питаннями: позбавили повноважень народного депутата «регіоналку» Олену Лукаш, яка перейшла на роботу в уряд першим заступником міністра Кабінету Міністрів, а Ганну Герман перевели з Комітету з питань свободи слова та інформації до Комітету із закордонних справ.


Немає прийому проти московського лому
Білорусь поступилася тиску Росії — нафта пішла в Європу
Олександр ШИМАНСЬКИЙ   

Білоруська сторона вчора опівночі повідомила, що російська нафта, починаючи з 23.35, знову транспортується до Польщі, Німеччини, України, Словаччини, Угорщини та Чехії. Білорусь капітулювала. Адже відмінила експортне мито в розмірі 45 доларів за тонну російської нафти, транспортованої до Європи через її територію. При цьому запроваджене з 1 січня Росією експортне мито в розмірі 180,7 долара за тонну експортованої до Білорусі російської нафти залишилося в силі.


«Терористка» виходить на телеекрани
Діалог про новий серіал за романами Марини Меднікової та кон'юнктуру, гроші і славу українського письменника
Вікторія СТАХ   

Видавництво «Кальварія» перед самісіньким новим роком надало ліцензію продакшн-компанії Star Media на право створення телесеріалу за мотивами книжок Марини Меднікової. Читачі «УМ» ще мають пам'ятати участь пані Марини у «Кальварійському» проекті «Жіночий кулак». А в лютому місяці українські та російські (російські, звісно ж, перші) телемани матимуть змогу зустрітися з героями книжок Марини Меднікової «Зірка. Терористка» і «Крутая плюс. Терористка-2». Творча група компанії Star Media разом із Мариною Медніковою і режисерами Туранським і Альошечкіним активно, аж гай гуде, працюють над новим проектом.


Віртуальна пам'ять
В Українi досi немає державного переліку місць нацiональної пам'яті
Ярослава МУЗИЧЕНКО   

В Україні могил героїв, мабуть, більше, ніж калинових кущів. Однак досі немає переліку місць пам'яті — не те що електронного, а хоча б на папері. У вигляді своєрідної мапи зафіксованої національної історії. Як це прийнято в зацiкавлених своїм нацiональним «я» суспільствах. Кілька громадських організацій і одна державна декларують свою причетність до такої праці. Утім реальний і відкритий облік пам'ятних місць та фахове інформування про них в Українi провадить, здається, тільки львівське товариство «Пошук».
Якось, мандруючи інтернетівськими місцями пам'яті, я випадково натрапила на Віртуальний музей ГУЛАГу. Виявилося, що в ньому на високому рівні представлено експозиції майже десяти українських музеїв тоталітаризму та визвольного руху. Стало цікаво: як одна організація змогла подвигнути таку, непідсильну цілій державі, справу? Виявилося, що товариство не тільки музеями опікується, а й досліджує місця поховань, встановлює імена загиблих, описує пам'ятники й меморіальні дошки. Тобто наповнює скарбницю національної пам'яті. Про все це — наша розмова з головою львівського товариства «Пошук» Інною Федущак.


Ласкаво просимо до автокраїни дурнів!
Купуючи машину в кредит, дуже просто нарватися на «лохотрон»

Компанія «Автоплан» діє в Україні, судячи з реклами, ще з 1998 року. Реклама приваблива: мінімум документів при оформленні — і ви можете мати нове авто дуже швидко, сплачуючи від 281 гривні на місяць. Салонів «Автоплану» — повно по всій Україні. Заходь, купуй, виплачуй. Але чомусь нарікання на стиль роботи «Автоплану» лунають звiдусюди. Люди скаржаться, що їх банально «розвели на гроші». Машини багатьом таки видають (фірма «АIСЕ-Україна», що є «дахом» для «Автоплану», звітує про більш як 21 тисячу проданих автівок). Але якою ціною!..
Чим може обернутися купiвля авто в такiй компанії, спробував розібратися наш журналіст.


Олександр Матвійчук: Між поколіннями українських хокеїстів пролягла величезна прірва
Ветеран збірної України та київського «Сокола» висловлює свою думку щодо занепаду нашого хокею та пропонує деякі рецепти порятунку
Андрій ФОМЕНКО   

Київський «Сокіл» продовжив свою безвиграшну серію у відкритому чемпіонаті Білорусі вже до 14 матчів. Цього разу українці поступилися в Мінську «Кераміну». Команда, що на початку сезону потрапила у фінансове піке й зазнала значних кадрових утрат, ніяк не вийде з піке ігрового. Один із лідерів нинішнього «Сокола», ветеран збірної України Олександр Матвійчук у грі з «Кераміном» бився, як завжди, заробив 25 хвилин штрафу, але «Сокіл» продовжив падіння. Триває занепад і всього українського хокею. Про це, в основному, і йдеться в нашому інтерв'ю з Матвійчуком.


РОЗДIЛИ
Політінформація
ІнФорУМ
Політика великим планом
Гаманець
Нація
Постаті
Кримінал
ТелебУМ
Спорт
Зірки
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода на найближчі дні в Києві, Львові, Донецьку, Полтаві, Сумах, Сімферополі, Одесі, Рівному, Вінниці, Хмельниць-кому, Дніпропетров-ську, Кіровограді, Ужгороді, Запоріжжі, Харкові, Луцьку, Херсоні, Івано-Фран-ківську, Миколаєві, Житомирі, та інших містах України...
КУРСИ ВАЛЮТ

28 грудня, пт (НБУ)
1$ = 5,0500 грн.,
1Є = 7,3305 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2049 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
КОНКУРС МАЛЮНКУ: "Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну" (24.02.07)
  На нашому сайті можна подивитися усі роботи, які надійшли на конкурс «Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну». У конкурсі беруть участь ті, хто передплатив "УМ" на цей рік. На квитанції повинен бути і поштовий штемпель. Знайомтеся з малюнками конкурсантів (за посиланнями).

Новий уряд - новий Президент - мають бути й нові анекдоти. Сподіваємося, вони з'являться в цьому розділі. Закликаємо "сторожових псів демократії" та інших небайдужих до роботи. (17.02.05)
 

У цьому розділі зібрано україномовні анекдоти про Януковича (пов'язані з минулими виборами). (01.10.04)