This version of the page http://www.nkrz.gov.ua/discuss/44a0d730f1a70/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-28. The original page over time could change.
Національна комісія з питань регулювання зв'язку України - Проект Порядку здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій

Головна  |  Контакт  |  Мапа сайту  |  Обговорення проектів  





Офіційне Інтернет-представництво
Пошук на сайті


Українська
Русский
English










Про КомісіюДіяльність КомісіїПрес-службаНормативна базаРеєстр радіоелектронних засобівРеєстр присвоєнь радіочастотРеєстр дозволів номерного ресурсуРеєстр виданих ліцензійКаталог пропозицій взаємоз'єднанняОператори і провайдериПерелік засобів телекомунікаційОголошення








лінки

ДСТСЗІ СБ України
Міністерство транспорту та зв'язку України
Державний департамент з питань зв'язку та інформатизації

Обговорення проектів



Проект Порядку здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій


Проект

ПОРЯДОК
здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій


Порядок здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій (далі – Порядок) розроблено відповідно до Закону України “Про телекомунікації”, інших нормативно-правових актів у сфері телекомунікацій.

1. Загальні положення

1.1. Державний нагляд за додержанням суб’єктами ринку телекомуні-кацій законодавства про телекомунікації забезпечує Національна комісія з питань регулювання зв’язку (далі – НКРЗ).
Державний нагляд за ринком телекомунікацій здійснює Державна інспекція зв’язку (далі – ДІЗ).
На письмове звернення ДІЗ за дорученням Голови НКРЗ участь у здійсненні державного нагляду за ринком телекомунікацій бере Український державний центр радіочастот (далі – УДЦР).
У разі необхідності ДІЗ має паво залучати фахівців центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державної податкової служби, правоохоронних органів, науково – дослідних установ, інших установ та організацій (за погодженням з їх керівниками) до участі в перевірках в якості технічних консультантів, експертів.
1.2. Об’єктом державного нагляду (перевірок) є діяльність суб’єктів ринку телекомунікацій (операторів, провайдерів телекомунікацій, споживачів телекомунікаційних послуг, виробників, постачальників технічних засобів телекомунікацій), їх відокремлених структурних підрозділів у сфері телекомунікацій.
1.3. Цей Порядок визначає вимоги щодо:
організації та здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій;
контролю за додержанням суб’єктами ринку телекомунікацій операторами законодавства про телекомунікації, ліцензійних умов та особливих умов, визначених у ліцензіях;
контролю за виконанням розпоряджень НКРЗ та приписів ДІЗ стосовно усунення суб’єктами ринку телекомунікацій порушень законодавства у сфері телекомунікацій;
застосування до суб’єктів ринку телекомунікацій санкцій за порушення законодавства у сфері телекомунікацій.
1.4. ДІЗ здійснює аналіз результатів державного нагляду за ринком телекомунікацій та інформує НКРЗ про його результати. Інформація щодо результатів державного нагляду публікується в офіційному бюлетені НКРЗ та на сайті ДІЗ.

2. Основні завдання державного нагляду за ринком телекомунікацій

2.1. Основними завданнями державного нагляду за ринком телекомунікацій є:
нагляд за додержанням суб’єктами ринку телекомунікацій законодавства, стандартів, інших нормативних актів у сфері телекомунікацій;
нагляд за додержанням встановлених законодавством умов застосування технічних засобів телекомунікацій;
перевірки додержання операторами, провайдерами телекомунікацій ліцензійних умов та особливих умов, визначених у ліцензіях;
контроль за якістю телекомунікаційних послуг;
запобігання, виявлення та усунення правопорушень при здійсненні діяльності у сфері телекомунікацій.

3. Організація державного нагляду за ринком телекомунікацій

3.1. Державний нагляд за ринком телекомунікацій здійснюється шляхом проведення планових, позапланових, в тому числі - цільових інспекційних перевірок та комплексу відповідних заходів, зокрема, з вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж, спрямованих на виявлення та усунення порушень суб’єктами ринку телекомунікацій.
3.2. ДІЗ організовує, а УДЦР здійснює заходи з вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж в порядку, встановленому НКРЗ.
У випадку виявлення в ході здійснення вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж, порушень законодавства про телекомунікації, УДЦР направляє матеріали вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж до ДІЗ.
На запит ДІЗ УДЦР надає будьяку іншу інформацію щодо здійснення вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж та його результатів.
Результати вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж, враховуються ДІЗ при здійсненні планових, позапланових, в тому числі - цільових інспекційних перевірок суб’єктів ринку телекомунікацій.
3.3. Планові перевірки операторів, провайдерів телекомунікацій здійснюються згідно з річними планами перевірок суб’єктів ринку телекомунікацій (додаток 1), які розробляються ДІЗ та затверджуються Головою НКРЗ до 15 грудня року, що передує року, в якому проводяться перевірки.
3.4. Позапланові перевірки операторів, провайдерів телекомунікацій, виробників, постачальників технічних засобів телекомунікацій, їхніх відокремлених структурних підрозділів здійснюються на підставі надходження до НКРЗ або ДІЗ у письмовій формі обґрунтованої заяви (повідомлення) про порушення законодавства про телекомунікації та/або ліцензійних умов, особливих умов, визначених у ліцензіях або з метою перевірки виконання розпоряджень НКРЗ чи приписів ДІЗ про усунення виявлених порушень.
Позапланові перевірки проводяться в обсягах, визначених для планових перевірок.

3.5. Цільові інспекційні перевірки є позаплановими перевірками, що здійснюються щодо операторів, провайдерів телекомунікацій, споживачів телекомунікаційних послуг, виробників, постачальників технічних засобів телекомунікацій, їхніх відокремлених структурних підрозділів з метою перевірки дотримання конкретних вимог нормативно-правових актів, стандартів, інших нормативних актів у сфері телекомунікацій, ліцензійних умов, особливих умов, визначених у ліцензіях.

Цільові інспекційні перевірки здійснюються за рішенням ДІЗ на підставі:
доручень НКРЗ;
результатів перевірок інших суб’єктів ринку телекомунікацій, в ході яких виявлені порушення з боку даного суб’єкта ринку телекомунікацій;
невиконання вимог розпоряджень НКРЗ чи приписів ДІЗ про усунення виявлених порушень;
надходження до ДІЗ обґрунтованих повідомлень щодо:
порушень законодавства, стандартів, інших нормативних актів у сфері телекомунікацій, ліцензійних умов, особливих умов, визначених у ліцензіях;
недотримання показників якості телекомунікаційних послуг;
порушення умов застосування технічних засобів телекомунікацій;
порушення встановленого порядку маршрутизації міжнародного, між-міського телефонного трафіку, зафіксовані при здійсненні технічного контролю телекомунікаційних мереж.
3.6. Планові перевірки суб’єктів ринку телекомунікацій проводяться відповідно до річного плану перевірок суб’єктів ринку телекомунікацій, а позапланові в тому числі цільові інспекційні перевірки проводяться на підставі розпоряджень ДІЗ про проведення відповідної перевірки.
Для здійснення планової, позапланової у тому числі цільової інспекційної перевірки суб’єктів ринку телекомунікацій ДІЗ призначає голову та членів комісії та надає голові комісії Посвідчення на проведення перевірки суб’єкта ринку телекомунікацій (далі – Посвідчення), яке підписується керівником ДІЗ або його заступником і засвідчується печаткою ДІЗ (додаток 2).
3.7. Посвідчення реєструються в Журналі обліку посвідчень на проведення перевірок суб’єктів ринку телекомунікацій (додаток 3), сторінки якого мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою ДІЗ.
3.8. Термін проведення перевірки становить до 10 робочих днів, який у разі необхідності може бути одноразово продовжений керівником ДІЗ (його заступником) на 5 робочих днів, про що ДІЗ повідомляє суб’єкта ринку телекомунікацій.

4. Порядок проведення перевірок

4.1. ДІЗ повідомляє суб’єкта ринку телекомунікацій (його відокремлений структурний підрозділ) про проведення планової або позапланової перевірки (за виключенням цільової інспекційної перевірки) не пізніше ніж за п'ять робочих днів до її початку. Повідомлення здійснюється письмово (листом чи засобами факсимільного зв’язку) або телефонограмою, засобами електронної пошти мережі Інтернет з подальшим пересиланням поштою оригіналу повідомлення суб’єкта ринку телекомунікацій.
Про проведення цільової інспекційної перевірки суб’єкт ринку телекомунікацій (його відокремлений структурний підрозділ) повідомляється безпосередньо перед її початком.
4.2. На початку перевірки голова комісії повинен пред’явити керівнику (уповноваженому представнику) суб’єкта ринку телекомунікацій Посвідчення та документи, які засвідчують особу голови та членів комісії. Ненадання цих документів є підставою для недопущення голови та членів комісії ДІЗ до проведення перевірки.
4.3. Голова комісії перед початком перевірки повинен зробити запис у Журналі реєстрації перевірок (за його наявності) заповнюючи всі передбачені графи, та засвідчити його своїм підписом.
4.4. Керівник (уповноважений представник) суб’єкта ринку телекомунікацій на зворотному боці Посвідчення робить запис про ознайомлення з Посвідченням, призначення особи, відповідальної за забезпечення перевірки та підписання акта перевірки, засвідчує цей запис підписом та печаткою.
4.5. Суб’єкт ринку телекомунікацій під час перевірки надає комісії усі необхідні для проведення перевірки документи або засвідчені в установленому порядку копії документів, що перевіряються, та забезпечує умови для її проведення.
4.6. При проведенні планової та позапланової перевірки оператора, провайдера телекомунікацій комісія перевіряє:
наявність оригіналу ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності у сфері телекомунікацій або довідки про прийняття заяви на переоформлення ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, якщо в період проведення перевірки триває переоформлення ліцензії;
наявність копій ліцензії, що підтверджують право філій або інших ві-докремлених структурних підрозділів оператора телекомунікацій, його провайдерів телекомунікацій на провадження певного виду господарської діяльності у сфері телекомунікацій, а також – договорів оператора телекомунікацій з провайдерами телекомунікацій;
своєчасність подання повідомлення до НКРЗ для внесення до реєстру суб’єктів господарювання, передбаченого ст.42 Закону України "Про телекомунікації";
достовірність відомостей, наведених у документах, що подавались для отримання ліцензії;
своєчасність переоформлення ліцензій у разі наявності підстав;
своєчасність, у разі наявності підстав, подання повідомлення до органу ліцензування про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;
відомості щодо створеної телекомунікаційної мережі та її подальшого використання, технічної експлуатації;
відомості щодо кадрового забезпечення провадження діяльності з надання телекомунікаційних послуг;
дотримання вимог нормативно-правових актів, стандартів, інших нормативних актів в сфері телекомунікацій, в тому числі, щодо:
надання та отримання телекомунікаційних послуг,
взаємоз’єднання телекомунікаційних мереж,
вторинного розподілу та використання номерного ресурсу,
порядку маршрутизації міжміського та міжнародного телефонного трафіка;
дотримання умов застосування технічних засобів телекомунікацій;
вжиття технічних та організаційних заходів із захисту телекомунікаційних мереж, засобів телекомунікацій, інформації з обмеженим доступом про організацію телекомунікаційних мереж та інформації, що передається цими мережами;
здійснення операторами телекомунікацій заходів щодо встановлення на своїх телекомунікаційних мережах технічних засобів, необхідних для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів, і забезпечення функціонування цих технічних засобів;
якість телекомунікаційних послуг відповідно до порядку, встановленого НКРЗ;
дотримання порядку обліку, розгляду та прийняття рішень за зверненнями та скаргами споживачів телекомунікаційних послуг відповідно до вимог Законів України “Про телекомунікації”, “Про радіочастотний ресурс України”, “Про захист прав споживачів”, “Про звернення громадян”;
усунення пошкоджень засобів та споруд телекомунікаційних мереж, які використовуються для надання телекомунікаційних послуг, у терміни, вста-новлені нормативно-правовими актами;
своєчасність виконання розпоряджень НКРЗ, приписів ДІЗ та інших вимог законодавства.
4.7. При проведенні цільової інспекційної перевірки оператора, про-вайдера телекомунікацій комісія перевіряє дотримання конкретних вимог нормативно-правових актів, стандартів, інших нормативних актів у сфері телекомунікацій, ліцензійних умов, особливих умов, визначених у ліцензіях, в тому числі щодо окремих питань, зазначених у п. 4.6. цього Порядку.
4.8. Перевірки виробників, постачальників технічних засобів телекомунікацій проводяться у випадках, передбачених у п.п. 3.4., 3.5. цього Порядку.
При проведенні позапланової перевірки виробників, постачальників технічних засобів телекомунікацій комісія перевіряє:
наявність виданого у встановленому законодавством порядку документа про підтвердження відповідності технічних засобів телекомунікацій, що виробляються, постачаються виробником чи постачальником технічних засобів телекомунікацій вимогам нормативних документів у сфері телекомунікацій;
відповідність технічних засобів телекомунікацій, що виробляються виробником, стандартам і технічним регламентам;
дотримання інших вимог законодавства щодо технічних засобів телекомунікацій, їх ввезення з-за кордону та реалізації.
4.9. При проведенні цільової інспекційної перевірки виробників, поста-чальників технічних засобів телекомунікацій комісія перевіряє дотримання конкретних вимог нормативно-правових актів, стандартів, інших нормативних актів у сфері телекомунікацій, в тому числі щодо окремих питань, зазначених у п. 4.8. цього Порядку.
4.10. Перевірки споживачів телекомунікаційних послуг проводяться у випадках, передбачених у п. 3.5. цього Порядку.
При проведенні цільової інспекційної перевірки споживача телекомунікаційних послуг комісія перевіряє:
наявність документу про підтвердження відповідності кінцевого обладнання, що використовується для отримання телекомунікаційних послуг;
дотримання вимог щодо недопущення використання кінцевого обладнання споживача для вчинення протиправних дій або дій, що суперечать інтересам національної безпеки, оборони та охорони правопорядку;
дотримання вимог щодо недопущення дій, що можуть створювати загрозу для безпеки експлуатації мереж телекомунікацій, підтримки цілісності та взаємодії мереж телекомунікацій, захисту інформаційної безпеки мереж телекомунікацій, електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів, ускладнювати чи унеможливлювати надання послуг іншим споживачам;
дотримання вимог щодо недопущення використання на комерційній основі кінцевого обладнання та абонентських ліній для надання телекомунікаційних послуг третім особам;
дотримання, у разі використання абонентами лічильників обліку тривалості телекомунікаційних послуг, вимог щодо користування тільки такими лічильниками, що мають документ про підтвердження їх відповідності вимогам законодавства, та щодо періодичного здійснення їх метрологічних перевірок в установленому законодавством порядку;
дотримання інших вимог законодавства про телекомунікації.
4.11. При проведенні перевірки суб’єкта ринку телекомунікацій комісія ДІЗ має право застосовувати засоби фото, відео та аудіо запису.

5. Порядок оформлення результатів перевірок

5.1. За результатами перевірки складається акт перевірки додержання суб’єктом ринку телекомунікацій законодавства у сфері телекомунікацій (далі – Акт перевірки), який оформлюється в такому порядку (додаток 4):
5.1.1. Акт перевірки складається у двох примірниках До акту перевірки додаються засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують факти, викладені в акті (при наявності).
5.1.2. Примірники Акта перевірки не пізніше останнього дня перевірки, зазначеного у Посвідченні, підписуються головою і членами комісії, та передаються для ознайомлення керівнику (уповноваженому представнику) суб’єкта ринку телекомунікацій.
5.1.3. Керівник (уповноважений представник) суб’єкта ринку телекомунікацій на одному примірнику Акта перевірки особисто засвідчує, що ознайомлений з Актом перевірки і отримав один примірник, ставить свій підпис, дату, печатку і повертає цей примірник голові комісії. У разі необхідності додає письмові зауваження та/або пояснення до Акта, про що зазначає при підписанні Акта перевірки.
Якщо для подання письмових зауважень та/або пояснень через їх значний обсяг або складність недостатньо останнього дня перевірки та для цього потрібний додатковий час, то керівнику (уповноваженому представнику) суб’єкта ринку телекомунікацій необхідно зазначити в Акті конкретну дату їх подання, роблячи перед своїм підписом надпис: "Зауваження (пояснення) будуть подані додатково не пізніше "__" ______ 200 __ р.", та надсилає їх у формі листа на адресу ДІЗ. Строк подання зауважень не повинен перевищу-вати трьох робочих днів від дня закінчення перевірки.
5.1.4. У разі відмови керівника (уповноваженої особи) суб’єкта ринку телекомунікацій від ознайомлення з Актом перевірки, або підписання Акта перевірки (у тому числі із зауваженнями), голова комісії робить відповідний запис в одному примірнику Акта перевірки про те, що ця особа відмовилася від ознайомлення з Актом перевірки або з актом ознайомлена, але від підпису відмовилася. Цей запис засвідчується підписами голови та членів комісії.
Копію Акта перевірки з відповідним записом протягом не більш ніж трьох робочих днів після завершення перевірки ДІЗ направляє рекомендованим листом з повідомленням про вручення суб’єкту ринку телекомунікацій.
У цьому випадку зауваження (пояснення) до Акта перевірки не додаються.
5.1.5. Порушення, викладені в Акті перевірки, повинні мати посилання на конкретні пункти, статті, розділи нормативно-правових актів, ліцензійних умов чи особливі умови, зазначені у ліцензії.
Не допускається включення до Акта перевірки різного роду висновків, пропозицій та непідтверджених документами даних про виявлення порушень або про діяльність суб’єкта ринку телекомунікацій.
5.1.6. Забороняється включати до Акта перевірки відомості та пору-шення, які не було виявлено під час перевірки, раніше виявлені порушення, які було усунуто, та інші відомості, які не підтверджені документально.
5.1.7. У разі наявності підстав для анулювання ліцензії, встановлених за наслідками перевірки, комісія складає акти, визначені частиною першою статті 55 Закону України «Про телекомунікації».
5.1.8. У разі виявлення порушень з боку суб’єкта ринку телекомунікацій вимог законодавства та/або ліцензійних умов, особливих умов, визначених у ліцензії, які не є підставою для анулювання ліцензії (щодо оператора телекомунікацій), за результатами перевірки уповноважена посадова особа ДІЗ оформляє приписи встановленої форми (додаток 5), складає протокол про вчинення адміністративного правопорушення (додаток 7). Уповноважена особа ДІЗ розглядає справу та виносить постанову за справою про адміністративне правопорушення в сфері телекомунікацій (додаток 8) та застосовує санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення.
Припис щодо усунення виявлених порушень протягом не більш ніж двадцяти робочих днів з дати складання акта перевірки ДІЗ надсилає рекомендованим листом з повідомленням про вручення суб’єкту ринку телекомунікацій.
Дозволяється вручення припису особисто представнику суб’єкта ринку телекомунікацій з обов’язковим записом ним на зворотному боці другого екземпляру припису свого прізвища, ініціалів та дати отримання, засвідчених підписом та печаткою суб’єкта ринку телекомунікацій.
У разі невиконання оператором, провайдером телекомунікацій припису щодо усунення виявлених порушень, ДІЗ надає до НКРЗ матеріали для прийняття рішення про усунення порушень ліцензійних умов та видачі відповідного розпорядження (додаток 6) та вживає інші заходи, передбачені законодавством.
5.1.9. У разі виявлення за наслідками перевірки визначених законодавством підстав для анулювання ліцензії, ДІЗ протягом 10 робочих днів від дати складання Акта перевірки направляє до НКРЗ пропозиції щодо анулювання ліцензії, до яких додає копії Акта перевірки, а також застосовує до оператора телекомунікацій санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення.
5.1.10. Суб’єкт ринку телекомунікацій, який одержав припис ДІЗ про усунення порушень законодавства у сфері телекомунікацій, зобов'язаний в установлений в приписі строк усунути виявлені порушення та в письмовій формі сповістити про це ДІЗ.
5.1.11. У разі невиконання суб’єктом ринку телекомунікацій припису ДІЗ про усунення виявлених порушень та/або ненадання ним відповідної інформації ДІЗ складає акт про невиконання припису ДІЗ.
5.1.12. Невиконання припису ДІЗ тягне за собою відповідальність згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення.

6. Заключні положення

6.1. При здійсненні в установленому порядку державного нагляду за ринком телекомунікацій голова та члени комісії мають право:
безперешкодного доступу на територію і в приміщення операторів, провайдерів телекомунікацій для з’ясування питань, що є предметом перевірки;
знайомитись з необхідними для проведення перевірки документами, отримувати їх копії, в тому числі, засвідчені;
безоплатно отримувати від суб'єктів ринку телекомунікацій необхідні інформацію, пояснення та інші матеріали.
6.2. Голова та члени комісії зобов’язані:
керуватись у своїй роботі нормами законодавства України;
об’єктивно відображати стан справ щодо додержання суб’єктом ринку телекомунікацій вимог законодавства, ліцензійних умов, особливих умов, зазначених у ліцензіях;
забезпечувати збереження державної таємниці, конфіденційної та іншої інформації з обмеженим доступом суб’єкта ринку телекомунікацій.
6.3. У разі виявлення в ході здійснення державного нагляду правопорушень, що можуть містити ознаки злочину, ДІЗ передає матеріали до правоохоронних органів, відповідно до компетенції.
6.4. Суб’єкт ринку телекомунікацій має право оскаржити дії голови та членів комісії до НКРЗ чи до суду.


Начальник ДІЗВ.П. Звєрєв





Додатки до Порядку здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій





[ Версія для друку ]

додати коментар

Ваше повідомлення відправляється до редактора для премодерації. Тобто прямо зараз воно не з'явиться у стрічці комментарів.

Ваше ім'я



Ваше повідомлення:







Анонси



Наступне засідання НКРЗ

[ ... ]








Укрчастотнагляд








Державна інспекція зв'язку








Допомога бажаючим отримати ліцензію








Бюлетень НКРЗ








Documents in English








архів


з:
до:
дд мм рррр












Головна  |  Контакт  |  Мапа сайту  |  Обговорення проектів

© 2006. Права на всі матеріали, розміщені на сайті належать Національній комісії з питань регулювання зв'язку України

Передрук матеріалів сайту дозволяється за умови розміщення лінку на зазначені матеріали.