This version of the page http://www.nkrz.gov.ua/discuss/4474185141de9/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-28. The original page over time could change.
Національна комісія з питань регулювання зв'язку України - Проект Ліцензійних умов провадження діяльності у сфері телекомунікацій з надання в користування каналів електрозв'язку

Головна  |  Контакт  |  Мапа сайту  |  Обговорення проектів  





Офіційне Інтернет-представництво
Пошук на сайті


Українська
Русский
English










Про КомісіюДіяльність КомісіїПрес-службаНормативна базаРеєстр радіоелектронних засобівРеєстр присвоєнь радіочастотРеєстр дозволів номерного ресурсуРеєстр виданих ліцензійКаталог пропозицій взаємоз'єднанняОператори і провайдериПерелік засобів телекомунікаційОголошення








лінки

ДСТСЗІ СБ України
Міністерство транспорту та зв'язку України
Державний департамент з питань зв'язку та інформатизації

Обговорення проектів



Проект Ліцензійних умов провадження діяльності у сфері телекомунікацій з надання в користування каналів електрозв'язку




проект


ЛІЦЕНЗІЙНІ УМОВИ
провадження діяльності у сфері телекомунікацій з надання в користування каналів електрозв'язку



1. Загальні положення

1.1. Ці Ліцензійні умови розроблені відповідно до Законів України "Про телекомунікації", "Про радіочастотний ресурс України" та інших нормативно-правових актів, що регулюють здійснення діяльності у сфері телекомунікацій.

1.2. Ліцензійні умови є нормативно-правовим актом, що містить вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних, технологічних та інших спеціальних вимог, обов'язкових для виконання при здійсненні діяльності у сфері телекомунікацій, що підлягає ліцензуванню.

1.3. Ліцензійні умови поширюються на всіх суб'єктів господарювання, які здійснюють або звернулись із заявою про видачу ліцензії на діяльність з надання в користування каналів електрозв'язку.

1.4. Суб'єкти господарювання провадять діяльність у сфері телекомунікацій, яка підлягає ліцензуванню, тільки за наявності ліцензій.

1.5. Суб'єкти господарювання можуть отримати ліцензії на надання в користування каналів електрозв'язку (далі – Ліцензія):
місцеві;
міжміські;
міжнародні.

1.6. Ліцензія дає право суб'єкту господарювання провадити надання в користування каналів електрозв'язку на території, визначеній ліцензією.

1.7. Ліцензування надання в користування каналів електрозв'язку не може використовуватись для обмеження конкуренції у здійсненні цієї діяльності.

1.8. Національна комісія з питань регулювання зв'язку (далі - НКРЗ) може включати до ліцензій на провадження діяльності у сфері телекомунікацій для окремих Суб’єктів господарювання особливі умови в межах визначених законодавством.

1.9. Приймання документів, що подаються для одержання ліцензії, видача, переоформлення, визнання недійсною та анулювання ліцензії, видача дубліката ліцензії, копії ліцензії, продовження строку дії ліцензії здійснюються НКРЗ у порядку і терміни, визначені Законом України "Про телекомунікації".

1.10. Суб'єкт господарювання, який має намір здійснювати надання в користування каналів електрозв'язку, особисто або через уповноважений ним орган чи особу, або рекомендованим листом з описом вкладення звертається до НКРЗ із заявою про видачу ліцензії (додаток 1).

У разі наявності в заявника філій, інших відокремлених підрозділів, які здійснюватимуть господарську діяльність у сфері телекомунікацій на підставі отриманої суб'єктом господарювання ліцензії, у заяві зазначається їх перелік та місцезнаходження.

1.11. До заяви про видачу ліцензії додаються документи згідно зі статтею 45 Закону України "Про телекомунікації".

Заявник повинен документально підтвердити наявність фінансових можливостей та кадрового забезпечення провадження виду діяльності, який він має намір провадити, а також надати відомості щодо можливості створення та подальшого використання каналів електрозв'язку.

Документи, що підтверджують фінансові можливості здійснення надання в користування каналів електрозв'язку, визначені додатком 2.

Документи, що підтверджують кадрове забезпечення здійснення надання в користування каналів електрозв'язку, визначені додатком 3.

Вимоги до планів утворення та використання телекомунікаційної мережі визначені в додатку 4.

Заява про видачу ліцензії та документи, що додаються до неї, приймаються за описом (додаток 5), копія якого видається заявнику або надсилається заявнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення з відміткою про дату прийняття документів та підписом відповідальної особи НКРЗ.

1.12 . Ліцензії видаються на бланках, які є захищеними документами суворої звітності. Зразок бланка ліцензії наведено в додатку 6, зміст Ліцензії – у додатку 7.

1.13. Суб'єкт господарювання зобов'язаний письмово повідомляти НКРЗ про зміни даних, зазначених у заяві про видачу ліцензії та документах, що додавалися до неї, протягом 30 робочих днів після виникнення таких змін разом з документами або їх засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.

1.14. Суб'єкт господарювання не може передавати ліцензію або її копію іншій юридичній або фізичній особі для провадження діяльності у сфері телекомунікацій.

1.15. Для кожної філії, іншого відокремленого підрозділу суб'єкта господарювання, що здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій на підставі отриманої цим суб'єктом ліцензії, НКРЗ видає йому засвідчені копії ліцензії.

1.16. Засвідчена НКРЗ копія ліцензії є документом, що підтверджує право філій, інших відокремлених підрозділів ліцензіата провадити діяльність з надання в користування каналів електрозв’язку.

1.17. У разі створення суб'єктом господарювання нової філії, іншого відокремленого підрозділу, які провадитимуть надання в користування каналів електрозв'язку, цей суб'єкт повинен подати до НКРЗ заяву встановленого зразка про видачу копій відповідних ліцензій (додаток 8).

До заяви про видачу копії ліцензії додаються засвідчені в установленому порядку копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та копії документів, що підтверджують право власності суб'єкта господарювання або користування ним виробничими приміщеннями.

1.18. У разі ліквідації філії, іншого відокремленого підрозділу суб'єкта господарювання, що провадили господарську діяльність згідно з ліцензіями, отриманими суб'єктом господарювання, або в разі припинення ними діяльності у сфері телекомунікацій цей суб'єкт зобов'язаний протягом семи робочих днів з дати ліквідації або припинення діяльності у сфері телекомунікацій філією, іншим відокремленим підрозділом суб'єкта господарювання письмово повідомити НКРЗ та повернути відповідну копію ліцензії.

1.19. У разі, якщо суб'єкт господарювання має намір провадити надання в користування каналів електрозв'язку після закінчення строку дії ліцензії, він повинен не пізніше ніж за чотири місяці до закінчення строку дії ліцензії звернутися до НКРЗ із заявою про продовження строку її дії (додаток 9).

1.20. У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії відповідно до статті 50 Закону України "Про телекомунікації" суб'єкт господарювання (ліцензіат) зобов'язаний протягом 30 робочих днів подати до НКРЗ заяву про переоформлення ліцензії (додаток 10) разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх копіями, засвідченими в установленому порядку, які підтверджують наявність підстав для переоформлення ліцензії.

1.21. У разі втрати чи пошкодження бланка ліцензії суб'єкт господарювання, відповідно до вимог статті 52 Закону України „Про телекомунікації”, зобов'язаний звернутися до НКРЗ із заявою про видачу дубліката ліцензії (додаток 11).

До заяви про видачу дубліката ліцензії додається документ, що підтверджує оплату видачі дубліката ліцензії.

1.22. Анулювання ліцензії здійснюється у порядку, установленому статтею 55 Закону України "Про телекомунікації".


2. Спеціальні вимоги до суб'єкта господарювання, який провадить господарську діяльність з надання в користування каналів електрозв'язку

2.1. Дія цього розділу поширюється на всіх суб’єктів господарювання, які надають у користування канали електрозв'язку (місцеві, міжміські та міжнародні).

2.2. Для отримання ліцензії на здійснення діяльності з надання каналів електрозв’язку, які побудовані лише з використанням радіоелектронних засобів, суб'єкт господарювання повинен мати ліцензію на користування радіочастотним ресурсом.

2.3. Суб’єкти господарювання, для здійснення діяльності з надання в користування міжміських каналів електрозв'язку повинні мати суцільну телекомунікаційну мережу, яка управляється з єдиного центру суб’єкта господарювання, з точками, у яких можливе взаємоз'єднання з іншими телекомунікаційними мережами в більше ніж 50 відсотках регіонів України (Автономна Республіка Крим, області, міста Київ і Севастополь).

2.4. Суб’єкти господарювання для здійснення діяльності з надання в користування каналів електрозв'язку повинні документально підтвердити можливість забезпечення виконання вимог щодо відновлення роботи телекомунікаційної мережі, каналів електрозв’язку у відповідності до галузевих технічних документів та нормативно-правових актів.

2.5. Суб’єкти господарювання мають право надавати в користування канали іншим операторам, фізичним або юридичним особам, резидентам і нерезидентам України.

2.6. Тарифи на послуги, що надаються за Ліцензією, встановлюються в порядку, визначеному статтею 66 Закону України “Про телекомунікації”.

Технічні, організаційні та економічні умови взаємопідключення з операторами телекомунікацій, що займають монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, регулюються НКРЗ.

2.7. Суб’єкти господарювання незалежно від форм власності в першу чергу надають у користування на договірних засадах ресурси своїх мереж державній системі урядового зв'язку, національній системі конфіденційного зв'язку, органам з надзвичайних ситуацій, безпеки, оборони, внутрішніх справ України в порядку, установленому ЦОВЗ.

2.8. Суб’єкти господарювання можуть надавати юридичним або фізичним особам в межах України, що визначена ліцензією канали електрозв’язку, які мають технічну можливість передавати інформацію голосу та/або відео, та/або даних в аналогових та/або цифрових та/або волоконно-опичних системах передачі по проводовим, повітряним, радіорелейним, супутниковим, оптичним та іншим лініям зв’язку за показниками якості, не нижчими від встановлених нормативно-правовими актами та нормативно-технічними документами в сфері телекомунікації.

2.9. Суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність з надання в користування міжнародних каналів електрозв'язку, повинні забезпечувати виконання вимог щодо надання в користування міжміських каналів електрозв'язку за умови наявності взаємоз'єднань з телекомунікаційними мережами операторів телекомунікацій інших країн.

2.10. При наданні в користування каналів електрозв'язку суб’єкти господарювання укладає із іншою юридичною або фізичною особою договір, у якому визначаються права, обов'язки і відповідальність сторін, умови надання послуг, порядок фінансових розрахунків тощо.

Ліцензіат зобов'язаний надавати юридичним та фізичним особам необхідну, доступну, достовірну, своєчасну та вичерпну інформацію щодо каналів електрозв’язку, інформацію про себе як виконавця договору, щодо наявності відповідних ліцензій та іншу інформацію, необхідну для укладання договору. Надана ліцензіатом інформація повинна забезпечувати можливість свідомого та компетентного вибору та контролю за виконанням договору.

2.11. Особливі умови ліцензій окремих ліцензіатів можуть включати такі вимоги:

2.11.1. Ліцензіат не має права відмовити у взаємоз'єднанні з телекомунікаційною мережею іншого оператора в точках, які зазначені в каталозі пропозицій щодо взаємоз'єднання з їхніми телекомунікаційними мережами.

2.11.2. Ліцензіат повинен забезпечити резервування технічних засобів телекомунікацій, фрагментів телекомунікаційних мереж і альтернативні маршрути в разі пошкодження, а також надзвичайних ситуацій у телекомунікаційній мережі загального користування.

2.11.3. Ліцензіат повинен забезпечити за допомогою технічних та програмних засобів управління каналами електрозв’язку та їх технічний контроль в межах території, що визначена ліцензією самостійно шляхом створення власних центрів управління або делегувати функції управління Національному центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України (далі - НЦУ), на договірних засадах та відповідно до законодавства України.

2.11.4. З метою забезпечення оптимізації розвитку телекомунікаційної мережі загального користування ліцензіат погоджує з ЦОВЗ схему розвитку власних каналів електрозв’язку.


3. Кваліфікаційні вимоги до суб'єкта господарювання, який провадить господарську діяльність з надання в користування каналів електрозв'язку

3.1. Штат суб'єкта господарювання, який планує надавати в користування канали електрозв’язку, повинен налічувати не менше 30 відсотків працівників, які мають базову вищу освіту та досвід роботи у сфері надання телекомунікаційних послуг не менше одного року.

3.2. Суб'єкт господарювання - фізична особа повинен мати базову вищу або вищу освіту та досвід роботи у сфері надання телекомунікаційних послуг не менше двох років.

3.3. Склад персоналу, зазначений в п. 3.1. цих Ліцензійних умов, повинен відповідати вимогам кваліфікаційних характеристик відповідно до галузевого довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого ЦОВЗ в установленому порядку.


4. Організаційні вимоги до суб'єкта господарювання, який здійснює діяльність з надання в користування каналів електрозв'язку

4.1. Ліцензіат повинен у місячний строк поінформувати НКРЗ про початок надання послуг за ліцензією, а про припинення (зупинення) надання послуг, із зазначенням підстав, в порядку, встановленому ЦОВЗ та узгодженому з НКРЗ.

4.2. Ліцензіат зобов'язаний оперативно інформувати в установленому порядку НКРЗ, НЦУ, інших операторів телекомунікацій стосовно ситуацій, які призвели або можуть призвести до припинення користування, та надзвичайних ситуацій, у тому числі спричинених аваріями, пожежами тощо.

Про надзвичайні ситуації, у тому числі спричинені аваріями, пожежами тощо, суб’єкт господарювання зобов'язаний надавати інформацію в порядку, установленому ЦОВЗ.

4.3. На об'єктах телекомунікацій, а також в окремих структурних підрозділах суб’єкти господарювання, де передається, обробляється або зберігається інформація з обмеженим доступом, що є власністю держави, установлюється спеціальний режим доступу відповідно до законодавства.

4.4. Ліцензіат зобов'язаний забезпечувати готовність своїх каналів електрозв’язку до роботи за надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, у тому числі можливість оповіщення своїх споживачів за цих умов. Під час надзвичайного стану всі засоби та телекомунікаційні мережі зв'язку незалежно від форми власності використовуються для забезпечення проведення мобілізації та задоволення потреб національної безпеки, оборони, охорони правопорядку. Суб’єкти господарювання взаємодіють при цьому з НЦУ з питань, що належать до його компетенції.

4.5. Ліцензіат зобов'язаний періодично, шляхом оприлюднення, інформувати юридичних та фізичних осіб щодо стану своїх каналів електрозв’язку, вартості та порядку надання їх у користування.

Ліцензіат зобов'язаний оприлюднювати тарифи на надання в користування своїх каналів електрозв’язку, що ним встановлюються, не пізніше ніж за сім календарних днів до їх уведення.

4.6. Суб’єкти господарювання, ліцензіати, повинні забезпечувати і нести відповідальність за схоронність відомостей щодо юридичних та фізичних осіб, отриманих при укладенні договору про надання у користування каналів електрозв’язку.

4.7. Ліцензіат, який припиняє діяльність з надання в користування каналів електрозв’язку, зобов'язаний попередити юридичних та фізичних осіб, що уклали з ним договір не пізніше ніж за три місяці до припинення надання в користування каналів електрозв’язку.

4.8. Ліцензіат несе відповідальність перед юридичними та фізичними особами (контрагентами) за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань у порядку, визначеному законодавством України, а також договорами про надання в користування каналів електрозв’язку.

4.9. Ліцензіат зобов'язаний відповідно до законодавства забезпечувати проведення експертиз проектів будівництва, реконструкції та модернізації каналів електрозв’язку , у тому числі схем і планів розвитку власних каналів електрозв’язку.

4.10. Ліцензіат повинен уживати заходів щодо модернізації телекомунікаційного обладнання й упровадження нових послуг та інформувати про це НКРЗ у місячний термін.

4.11. Ліцензіат має право вести переговори та укладати угоди з іншими юридичними та фізичними особами, а також зобов'язаний проводити облік розрахунків за надання в користування каналів електрозв’язку.

4.12. Ліцензіат зобов'язаний подавати відповідну звітність за встановленими формами згідно із законодавством України.

4.13. Ліцензіат повинен надавати інформацію на запити НКРЗ та ЦОВЗ щодо технічного стану та перспектив розвитку каналів електрозв’язку, умов надання їх обсягів в користування, установлених цін (тарифів) на надання в користування каналів електрозв’язку.

4.14. Ліцензіат повинен уживати заходів для недопущення несанкціонованого доступу до каналів електрозв’язку та інформації, що передається цими каналами.

4.15. Ліцензіат має право зупинити діяльність у сфері телекомунікацій відповідно до Закону України "Про телекомунікації".

4.16. Ліцензіат зобов'язаний не допускати порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

4.17. Ліцензіат має право подавати пропозиції щодо розробки проектів нормативно-правових актів, а також галузевих нормативних та технічних документів у сфері телекомунікацій.
4.18. Суб’єкт господарювання, який здійснює надання в користування каналів електрозв’язку повинен надавати на запит посадових осіб Державної інспекції зв’язку (далі - ДІЗ) інформацію щодо технічних характеристик, застосування, розміщення технічних засобів телекомунікацій.

4.19. Суб’єкт господарювання, який здійснює надання в користування каналів електрозв’язку повинен забезпечувати у встановленому законодавством порядку доступ посадових осіб ДІЗ на територію та в приміщення з метою перевірки використання розташованих у них технічних засобів телекомунікацій, а також пред’являти за їхньою вимогою відповідні Ліцензії, дозволи, сертифікати й документи, які стосуються питань діяльності за Ліцензією.

4.20. Суб’єкт господарювання, який здійснює надання в користування каналів електрозв’язку повинен своєчасно виконувати розпорядження (приписи) НКРЗ, ДІЗ, Українського державного центру радіочастот стосовно усунення порушень умов відповідної Ліцензії, норм законодавства в сферах телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України.

4.21. Суб’єкт господарювання, який здійснює надання в користування каналів електрозв’язку повинен надавати можливість доступу в установленому законодавством порядку на територію і в приміщення для здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства в сфері телекомунікацій та ліцензійних умов.


5. Технологічні вимоги до суб'єкта господарювання, який провадить господарську діяльність з надання в користування каналів електрозв’язку.

5.1. Суб’єкт господарювання (ліцензіат) повинен додержуватися вимог законодавства, державних та галузевих стандартів, нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів, чинних у сферах телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України.

5.2. Ліцензіат повинен використовувати технічні засоби телекомунікацій, застосування яких погоджено ЦОВЗ і які мають документ про підтвердження відповідності вимогам нормативних документів у сфері телекомунікацій (сертифікат відповідності), виданий акредитованими в установленому порядку органами з сертифікації, перелік яких узгоджено з НКРЗ.

5.3. Ліцензіат повинен створювати канали електрозв’язку згідно з нормативно-правовими актами та нормативно-технічними документами в сферах телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України.

5.4. Ліцензіат для здійснення діяльності з надання в користування каналів електрозв’язку повинен забезпечувати відповідність їх параметрів технічним нормам.

5.5. Ліцензіат повинен виконувати вимоги метрологічного забезпечення у сфері телекомунікацій.

5.6. Підключення каналів електрозв’язку ліцензіата до телекомунікаційної мережі загального користування здійснюється відповідно до правил взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж, визначених законодавством. Порядок такого взаємоз’єднання визначається окремою угодою.

5.7. Ліцензіат повинен забезпечити можливість ведення обліку телекомунікаційних послуг у точках взаємоз’єднання його каналів електрозв’язку із телекомунікаційною мережею загального користування.




Додатки до Ліцензійних умов провадження діяльності у сфері телекомунікацій з надання в користування каналів електрозв'язку





[ Версія для друку ]

додати коментар

Ваше повідомлення відправляється до редактора для премодерації. Тобто прямо зараз воно не з'явиться у стрічці комментарів.

Ваше ім'я



Ваше повідомлення:







Анонси



Наступне засідання НКРЗ

[ ... ]








Укрчастотнагляд








Державна інспекція зв'язку








Допомога бажаючим отримати ліцензію








Бюлетень НКРЗ








Documents in English








архів


з:
до:
дд мм рррр












Головна  |  Контакт  |  Мапа сайту  |  Обговорення проектів

© 2006. Права на всі матеріали, розміщені на сайті належать Національній комісії з питань регулювання зв'язку України

Передрук матеріалів сайту дозволяється за умови розміщення лінку на зазначені матеріали.