This version of the page http://zaxid.net/article/9905/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-24. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Мінус 25 копійок

Анонси

25.12 11:00 Презентація результатів екпертного опитування за 2007 рік
25.12 11:00 Круглий стіл «Забудова львівських парків -- загроза їх зникнен...
25.12 11:00 Прес-конференція «ГО «Захист» та мешканці м. Новояворівська пр...
18:00 24.12.2007
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне інформаційно-аналітичне інтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Інтерв'ю
  • Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Щоденник

  • Чудо творить Президент, або «святий» ЮщенкоЛана Світла для zaxid.net , 24.12.2007
  • «Партія регіонів» уряду ТимошенкоВадим Скуратівський для zaxid.net , 21.12.2007
  • Найулюбленіший святий… із секонд-хендуНаталя Зубрицька zaxid.net , 17.12.2007
  • Мінус 25 копійокАліна Небельмес zaxid.net , 14.12.2007
  • Володимир Путін як єдиний російський політикАндрій Окара для zaxid.net , 11.12.2007
  • Росія. Осінь СередньовіччяВадим Скуратівський для zaxid.net , 07.12.2007
  • Цілодобове водопостачання? Нізащо!Ольга Кулик zaxid.net , 04.12.2007
  • Про «синьо-жовтого слона в повітрі». Хроніки кризиВадим Скуратівський для zaxid.net , 30.11.2007

Щоденник

Мінус 25 копійок

Попередження про те, що з 20 листопада проїзд у маршрутці буде коштувати на півгривні дорожче в салоні авто висіло давно. І ось цей день настав. Ранок видався сомнамбулічним. Заходячи в авто, дехто одразу давав 1.50, дехто більше – аби побачити, якою буде решта.

А ще хтось перепитував – скільки коштує проїзд?

 

Як це було

Стоячи вранці на одній нозі у переповненій маршрутці, заплативши за проїзд півтора гривні,  мовчки слухала, про що говорять навколо мене... Дехто бурмотів, щоб більше водій не брав людей, дехто - що маршрутки, як їздили рідко, так і продовжують, і що не має на них управи.

Ввечері втомлені пасажири, не дивлячись на водія, тицяли «кровні» в їхню п'ятірню. Самі ж скаржились вголос - «водії свого не втратять: мало того, що підняли незаконно вартість за проїзд, другі двері в маршрутці не відчиняють, та ще й враження таке, ніби поменшало цих маршруток»; «та вони спеціально черги на зупинках збирають, аби люди добряче промерзши, воліли хоч за 5 гривень, але добратися до домівки»...

Наступні два дні були схожі на футбольний матч, м'ячем у якому були пасажири: чиновники міської ради розповідали, що «підвищення ціни за проїзд міська влада вважає незаконним та не обґрунтованим», і що «мешканці міста не мають абсолютно ніяких підстав, щоб платити за проїзд більше аніж гривню»; водії маршруток гнули своєї: «вартість проїзду - 1.50 грн». А звичайні пасажири, яких футболили то в одні, то в інші ворота, самі боролися за те, щоб недоплачувати 50 копійок. Дехто далі платив 1.50 - нерви дорожчі.

Як на мене, третій день проїзду за 1.50 був найбільш спокійний і найбільш... дурний. Усі - і перевізники, і пасажири - знали про неправомірність 1.50, але платили їх (як інакше добратися до місця роботи?). Всім набридло нервуватися. І я, заплативши «незаконні» гроші, міркувала: де той Синютка із його офіційним коментарем на веб-сайті міської ради, і що би він говорив цьому водію, який завзято матюкав дороги, бензин, пасажирів, і ті «кляті» 1.50...

 

Перші дні за 1.25

Раді тим, що перемогли (?), люди їхали додому. Можливо, вони думали, що справедливість відновлено (?). Одначе подорожчання все ж відбулося.

Ранок 11 грудня минув спокійніше та якось буденно. Практично нічого не змінилося (ні якість, ні обслуговування, ні дороги). Переважна більшість пасажирів геть забула про те, що відбулося подорожчання, адже цього разу ніде в салонах маршруток не писали про 1.25. Лише водій спокійно нагадував кожному про нові тарифи на послуги.

Люди їхали і мовчали. Цього разу ніхто не казав, що йому тісно їхати, що важко дихати, не робив зауваження водію. І так зрозуміло, хто має можливість їздити трамваями і тролейбусами, перейшов на цей транспорт, а що робити тим, хто не має навіть такої можливості?

 

Три зупинки

Отже той, хто не може добиратися громадським (міським) транспортом (це я про трамваї і тролейбуси) додому чи на роботу, користується послугами маршрутних таксі. Часто навіть двома-трьома, аби не мерзнути по 40 хвилин в очікуванні «манни небесної» в образі хоч якоїсь маршрутки у свій бік. Траплялося, що другою чи третьою маршруткою проїжджаєш десь три зупинки (звичайно, можна пройтися пішки, якщо та територія освітлена і є частина дороги, де можуть ходити мешканці міста. А якщо нема?). І якщо раніше за проїзд у три зупинки можна було «попроситися» і заплатити 50 коп., то зараз таке не проходить. Навіть за 75 копійок чи гривню водії не дуже беруться «підвозити» таких пасажирів. Можливо, «усе» втихомириться: пасажири знову зможуть платити за три зупинки неповну вартість проїзду. А, можливо, хтось вигадає мінімальний дешевий транспортик, який курсуватиме на маленькі відстані (наприклад, підвозитиме мешканців міста до зупинок трамваїв та тролейбусів), таким чином звільнить чиновників міської ради від «зашморгу маршруток»...

Як то кажуть - мріяти не шкодить...

Аліна Небельмес  ZAXID.NET

Коментарi

77.87.*.*XXL16-12-2007 14:33

Жертвами як слід було очікувати, стали водії та пасажири. Власники-шакали й чиновники-хабарники на тому дуже добре поживилися. Мій родич працює водієм --18 год. на добу! Але мусить, бо треба здавати касу (немаленьку!)"хозяїну" + заправити за свій рахунок+помити автобус. Повірте, такого бардаку як у Львові з маршрутками ніде немає.

194.44.*.*Prometeus14-12-2007 13:19

Витівка з 1.50 була спеціально зроблена, а потім спеціально скасована, щоб львів"яни через декілька днів спокійно сприйняли 1.25.

Акцію проводили ВЛАСНИКИ маршруток (а не водії, як дехто помилково думає) напару з корумпованими чиновниками міської ради.

Варто зауважити, що акція була надзвичайно успішною - при 1.25 пасажири, як правило, не обурювалися.

Результат: і вовки ситі (власники маршруток "наїлися"), і вівці цілі (міські чиновники таки затвердили подорожчання, а виглядають гарно).

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Програмна частина - e-design. Дизайн - Ярослава Лозинська
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї посилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.