This version of the page http://7chudes.in.ua/info/245.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-24. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім чудес України
 

 

Заповідник «ÐšÐ°Ð¼’янець»

 
Києво-Печерська Лавра
 
Софіївка
 
Софія Київська
 
Херсонес Таврійський
 
Хортиця
 
Хотинська фортеця
   Спецномінації
 
Визначна пам'ятка сучасної України
 
Визначна пам'ятка духовної України
 
Визначна пам'ятка новітньої історії


Національний заповідник „Херсонес Таврійський” (м. Севастополь, АР Крим)


Історія Херсонеса є частиною історії Давньої Греції, Давнього Риму, Візантії, Київської Русі. Адже саме тут, у Херсонесі, згідно з літописними даними, відбулося велике Таїнство – Хрещення Київського князя Володимира, який потім поширив християнство на всю Київську Русь...

Про місто:
Фото з сайту http://www.chersonesos.org
 
Херсонес Таврійський - таку назву носило місто, засноване древньогрецькими колоністами більше ніж дві з половиною тисячі років тому на південному заході Криму. Нині його руїни є однією з визначних пам'яток Севастополя.
 
Слово "Херсонес" зазвичай перекладають з грецької як "півострів". Місто дійсно було розташоване на невеличкому півострові проміж двох бухт. Таври - войовниче плем'я, що заселяло сусідні гористі місцевості, - спричинили народження епітету "Таврійський", тобто, "розташований на території таврів".
 
Херсонес виник наприкінці VI ст. до н.е. і проіснував до початку XV ст. н.е. За часів розквіту стародавньої Греції, Риму та Візантії Херсонес був значним центром культури на Кримському півострові. Херсонес відіграв також особливу роль у взаємовідносинах між Візантією та Київською Руссю і був провідним центром розповсюдження християнства на східнослов'янських землях. Херсонес та його сільськогосподарська округа (хора) насичені пам'ятками, які в унікальному автентичному стані збереглися до сьогодення тільки на цій території та є надбанням світової цивілізації.
 
Про заповідник:
Фото з сайту http://serg-klymenko.narod.ru
 
Територія сучасного заповідника охоплює межі стародавнього грецького міста – Херсонеса Таврійського, що виникло тут, на узбережжі Чорного моря, у V ст. до н.е. Місто було огороджене могутніми оборонними стінами і розплановане за схемою, поширеною тоді у грецькому та римському світах. До наших днів збереглося багато давніх споруд. Серед них – елліністичний театр, римська цитадель, середньовічні християнські храми, житлові квартали, вулиці, гончарні майстерні, обладнання для засолювання риби, колодязі тощо.
 
У кінці XIV ст. навала кочівників поклала кінець існуванню міста, а його руїни поховала земля. Лише у 1827 р. тут розпочалися розкопки, які майже відразу принесли Херсонесу ще одну назву – „Руська Троя”. Масштаб досліджень та велика кількість археологічних пам’яток, що потребують збереження, спонукали до створення Національного заповідника „Херсонес Таврійський”.
 
Територія Херсонеса досліджується археологами уже 180 років. За цей час відкрито понад третину міста. Серед археологічних знахідок є унікальні – присяга громадян Херсонеса початку ІІІ ст. до н.е., декрети, фрески, мозаїки, шиферні ікони християнських храмів, написи-присвяти, численні побутові предмети. Загалом музейні зібрання заповідника нараховують понад 200 тисяч експонатів.
 
Варто оглянути:
 
Музейну колекцію, основою якої є речі, знайдені під час археологічних розкопок на території Херсонесу. Серед знахідок – предмети нумізматики, епіграфіки, скульптури, кераміки, виробів з кості, світильники тощо.
 
Екскурсії:
„Херсонес Таврійський – розкопки та музей" - оглядова екскурсія. Тривалість - приблизно 90 хвилин.
"Середньовічні храми Херсонеса" - тематична екскурсія по розкопках. Тривалість - приблизно 90 хвилин.
 
"Мистецтво античного Херсонеса" - тематична екскурсія по античному залу. Тривалість - приблизно 60 хвилин.
 
"Історія херсонеського монастиря Святого Володимира" - тематична екскурсія по городищу. Тривалість - приблизно 90 хвилин.
 
"Середньовічна фортеця Чембало" - виїзна екскурсія в район Балаклави. Тривалість - за домовленістю.
 
"Рослинний світ Херсонеса" - екскурсія, однаково цікава як дітям, так і дорослим, що розповідає про дерева та чагарники, що ростуть на території Херсонеса. Тривалість - приблизно 60 хвилин.
 
Для дітей:
"Як ми дізнаємося про далеке минуле" - тематична екскурсія для молодших школярів, тривалість близько 45 хвилин.
 
"Херсонес – древньогрецька держава на території нашої батьківщини" - тематична екскурсія для учнів 6-х класів середньої школи.
 
"Історія середньовічного Херсонеса" - тематична екскурсія для учнів 7-х класів.
 
Цікавинки заповідника:
 
Ви можете провести у заповіднику цілий день, розглядаючи численні музейні експонати або просто насолоджуючись прогулянкою по території стародавнього городища.
Можна здійснити й віртуальну екскурсію, скориставшись картою, на якій позначені розкопані ділянки міської території.
А ті, хто особисто бажає взяти особисту участь у розкопках, можуть зробити це, попередньо домовившись з адміністрацією.
 
Корисна інформація:
 
Місто Севастополь розташоване на південному заході Кримського півострова, на узбережжі численних (понад 30) бухт Чорного моря. Севастополь - один із 27 адміністративних регіонів України. Ð’ідстань від Києва автодорогами – 935 км.
 
Адреса заповідника:
99045 Крим, м. Севастополь, вул. Древня, 1.
Тел.: 8-0692-24-13-01, 8-0692-23-15-61.
Факс: 8-0692-55-02-78.
Email: info@chersonesos.org
 
Час роботи: без вихідних (окрім 1 січня).
У літній період – з 9:00 до 20:00, у зимовий – з 9:00 до 17:00.
 
Вартість квитка для екскурсії (станом на грудень 2007 року):
Для дорослих в середньому 15 грн
Для дітей в середньому 6 грн
 
Готелі у місті:
„Олімп” (8-0692-45-57-89),
„Севастополь” (8-0692-53-90-60),
„Україна” (8-0692-54-21-27),
„Ярд” (8-0692-42-98-57),
„Аврора” (8-0692-54-67-55) та ін.
 
Корисні сайти:
 
http://www.chersonesos.org – офіційний сайт заповідника
http://www.sevastopol.info – інформаційний портал м. Севастополь (карти міста, інформація для туристів, розклад потягів)
http://sevastopol.net.ua – міський інформаційний центр „Севастополь” (корисна інформація гостей міста, довідник, митні правила, транспорт)
 
* Інформація з офіційного сайту Національного заповідника „Херсонес Таврійський”


© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua