This version of the page http://www.sdl.net.ua/osb.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-23. The original page over time could change.
ОСБ плити - СДЛ
Завантаження...
Реклама
Головне меню
|RU||UA|
Наші партнери
Реклама

ОСБ плити

ОСБ - це плоско-пресовані плити деревного походження з орієнтованою стружкою (Oriented Stand Board). Прямокутні пласкі щепи товщиною 0,6-0,8мм і довжиною до 140мм вкладаються в три шари, при цьому щепи в зовнішніх шарах розташовуються вздовж головної осі, а у внутрішньом - перпендикулярно до неї.

Процес пресування в умовах високого тиску і температури, з використанням синтетичних зв'язуючих смол. Завдяки вдосконаленій технології виробництва ця плита характеризується високою міцністю, особливо вздовж головної осі.

Плити ОСБ - це конструкційні плити, вологостійкі, важко-займисті, широко використовуються при будівництві.

Вони використовуються для обшивки стін, даху, підлоги, перекриттів, як конструктивний елемент сходів та площадок. Завдяки високим параметрам, вони використовуються, також, для будівництва і оснащення приміщень на кораблях і в залізничних вагонах.

Плита ОСБ - це основний матеріал який використовується в каркасному будівництвві, для виготовлення будинків, контейнерів, торгівельних павільйонів, дач та альтанок.

ОСБ (відповідно до стандарту якості EN 300:2006)
Формат/Товщина 8 10 12 15 18 22 25
Прямий край              
2500 х 1250 120 90 78 60 52 42 38
2070 х 2800         26 22  
Гребінь-паз 4-ьох сторонній              
2500 х 675 P/W 4     78 60 52 42 38
2500 х1250 P/W 4     78 60 52 42 38

Плити ОСБ повинні бути, обов'язково захищені від безпосереднього впливу вологи, як під час складування, так і під час проведення будівельних робіт. Безпосередньо після монтажу стін і даху зовні будівлі слід захистити відповідною ізоляцією від несприятливих впливів.
Використовуючи плиту для даху і підлоги, слід монтувати печаткою вниз, При укладці плит ОСБ в ряд, довжиною більше 12м, слід забезпечити делятаційний зазор шириною мінімум 25мм.

Складування піддонів на складі

Для зберігання плит зручніше всього передбачити закрите складське приміщення з хорошою вентиляцією. Можливо також складування плит під навісом таким чином, щоб вони не піддавались дії атмосферних опадів

Складування плит на будівельній площадці

У випадку неможливості складування плит під навісом, необхідно підготувати для укладки плит рівну горизонтальну поверхню, наприклад у вигляді платформи і забезпечити ізоляцію від грунту шаром плівки, а також огорнути паллету плівкою, накрити брезентом або яким-небудь іншим способом захистити від вологи, при одночасній можливості доступу повітря до плити.

До того, як плиту буде змонтовано, рекомендується провести 24-х годинну акліматизацію в новому навколишньому середовищі. Згідно правилам зберігання матеріалів деревного походження, рекомендовано щоб вологість не перевищувала 15%. При таком рівні вологості виключається можливість виявлення плісняви та грибків.

Плити з прямими краями з'єднувати на лагах зберігаючи делятаційний зазор мінімум 3мм кругом плити. При монтажі плит між стінами чи у випадку "плаваючої підлоги" між плитою і стіною, слід залишити делатаційний зазор 12мм. Плити класти головною вісью перпендикулярно до лаг. З'єднання коротких країв плити завжди повинно знаходитись на лагах.

Підлога

При дерев'яному перекритті першого поверху будівлі, яке торкається грунту, слід створити захист від вітру, з нижньої сторони конструкції перекриття, плюс додаткова гідроізоляція безпосередньо на грунті.

Стіна

Плити ОСБ на стінах можуть бути вмонтовані в горизонтальному та вертикальному положенні. Між плитами і навколо дверей, вікон, обов'язково потрібно залишити зазор мінімум 3мм. Рекомендована товщина плити для обшивки стін 12мм, проміжок між колонами 400мм і 600мм.

Для кріплення настінних плит слід використовувати спіральні цвяхи довжиною 51мм (2") або 45мм (1¾"), кільцеві до 75мм. Цвяхи забивати кожні 3см на проміжних підпорах і кожні 15см на з'єднаннях плит. На зовнішніх краях стін цвяхи вбиваємо кожні 10см. Проміжок між цвяхом і краєм плити не повинно бути менше, ніж 1см.

Дах

Перед монтажем обшивки слід провірити на скільки стропові ноги чи обрешітки які знаходяться на одній вісі, прямі і рівні. Викривлення чи нерівності стропової ноги впливають на кінцевий вигляд даху. Плити, котрі промокли під дощем слід залишити до повного висушення й захистити від біологічної корозії перед тим, як буде покладена черепиця, покрівельні листи, терморубероїд чи гонти. Вентиляційні отвори повинні бути не менше 1/150 всієї горизонтальної поверхні. Якщо брати до уваги будівлю, довгим краєм поперек стропових ніг чи обрешітки. З'єднання коротких країв плити завжди повинно бути на підпорах даху. Довгі края повинні бути підперті чи з'єднані скобами "Н" там, де це необхідно. Між плитами з прямими краями слід залишити делятаційний зазор мінімум 3мм. Плита повинна бути покладена не менше ніж на двух опорах, а її з'єднання повинні лежати на опорі. Під час кріплення плити, робочі повинні стояти на стропових балках чи обрешітці. Якщо в конструкції даху є отвори для димоходу, то обшивку даху необхідно відводити від димоходу на відстань у відповідності до будівельних норм. Під час монтажних робіт на даху слід дотримуватись правил безпеки по роботі на висоті.

Таблиця попередньої оцінки залежності відстані між строповими ногами чи обрешітки і товщиною плити для даху нахилом 14°;
Відстань між лагами 600 мм 800 мм 1000 мм
Рекомендована товщина плити ОСБ 12 мм 15 мм 18 мм

 

Для кріплення плит ОСБ на даху слід використовувати спіральні цвяхи довжиною 51мм (2") або 45мм (1¾"), кільцеві до 75мм. Цвяхи вбиваємо кожні 30см на стропових ногах чи обрешітці, і кожні 15см на на з'єднаннях плит. Проміжок між цвяхом і краєм плити не повинно бути менше, ніж 1см.