This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/9871 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-22. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Оніщук
Микола Васильович
  • Міністерство юстиції України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України
  • Координаціїна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України
  • До уваги об’єднань громадян, зареєстрованих Міністерством юстиції України
  • До уваги редакцій та засновників друкованих засобів масової інформації
  • Роз`яснення щодо повноважень Міністра юстиції України з питань ініціювання питання про дисциплінарну відповідальність судді
ГРОМАДЯНАМ
Порядок реєстрації народження чи смерті
  • ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ НАРОДЖЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ ТА ЇЇ ПОХОДЖЕННЯ
    • Загальна інформація
    • Реєстрація прізвища, імені та по батькові
    • Місце реєстрації народження
    • Терміни реєстрації народження
    • Документи, необхідні для реєстрації народження
    • Реєстрація дитини, народженої у шлюбі
    • Реєстрація дитини, народженої поза шлюбом
    • Зразки заяв, що подаються для встановлення батьківства
      • Зразок заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, про визначення походження народженої дитини
      • Зразок заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, про визначення походження не народженої дитини
      • Зразок заяви про визнання батьківства щодо дитини, мати якої померла, оголошена померлою, визнана недієздатною, безвісно відсутньою, позбавлена батьківських прав або не проживає з дитиною більше 6-ти місяців і не виявляє про неї материнської турботи та піклування або місце проживання якої невідоме
      • Зразок заяви щодо запису про батька дитини, мати якої не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду про встановлення батьківства
      • Зразок спільної заяви чоловіка та дружини про невизнання чоловіка батьком дитини
      • Зразок спільної заяви попереднього чоловіка матері та чоловіка у повторному шлюбі щодо визнання батьківства

  • ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ СМЕРТІ
    • Місце реєстрації смерті
    • Терміни реєстрації смерті
    • Особи, що мають право подати документи на реєстрацію смерті
    • Документи, необхідні для реєстрації смерті
    • Реєстрація смерті іноземців та осіб без громадянства

ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ НАРОДЖЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ ТА ЇЇ ПОХОДЖЕННЯ


Загальна інформація

Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові і засвідчується свідоцтвом про народження (стаття 144 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Невиконання цього обов’язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

2. У разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини реєстрація провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

3. Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

4. Реєстрація народження дитини засвідчується Свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).

Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому державним органом реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122X

1. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини.

2. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

3. Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства.

Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

та 125 Сімейному кодексу УкраїниX

1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини.

2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

1) за заявою матері та батька дитини;

2) за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини;

3) за рішенням суду.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

(стаття 121 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому державним органом реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).


Реєстрація прізвища, імені та по батькові

Прізвища, імена та по батькові є тими ознаками, які індивідуалізують особу, виділяють її з-поміж інших, надаються їй при реєстрації народження і є невід’ємними від неї.

Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом (стаття 145 Сімейного кодексуX

1. Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою.

2. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ.

3. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).

Ім’я дитини визначається за згодою батьків. Ім’я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір’ю дитини. Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько. Спір між батьками щодо імені дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом (стаття 146 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Ім’я дитини визначається за згодою батьків.

Ім’я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір’ю дитини.

2. Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько.

3. Спір між батьками щодо імені дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).

По батькові дитини визначається за іменем батька. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком (стаття 147 Сімейного кодексу УкраїниX

1. По батькові дитини визначається за іменем батька.

2. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).



Місце реєстрації народження

Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них за їх усною чи письмовою заявою.

В разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження - реєстрація народження дитини провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, у якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває (стаття 163 розділу V Кодексу про шлюб та сім’ю УкраїниX

Реєстрація народження провадиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них, а в разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження - за заявою родичів, інших осіб або адміністрації лікувального закладу, в якому перебувала мати під час народження дитини.

(Кодекс про шлюб та сім’ю, ВР УРСР від 1969.06.20,
“Кодекс про шлюб та сім’ю України” Редакція від 2004.01.01.)

, що зберігає свою чинність у частині, яка не суперечить Сімейному кодексу України, до прийняття спеціального закону, пункт 2.1 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

2.1. Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Реєстрація народження дитини провадиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них за їх усною чи письмовою заявою, а в разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження - за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, у якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Якщо батьки дитини не перебувають у шлюбі, то народження дитини може бути зареєстроване за місцем проживання особи, яка визнає себе батьком дитини, якщо із заявою про реєстрацію народження ця особа одночасно подає заяву про визнання батьківства.

Державний орган реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в реєстрації народження, мотивуючи відмову доцільністю провести її в іншому державному органі реєстрації актів цивільного стану.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 "Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні"
Редакція від 2004.01.01)

).


Терміни реєстрації народження

Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану (стаття 144 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Невиконання цього обов’язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

2. У разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини реєстрація провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

3. Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

4. Реєстрація народження дитини засвідчується Свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).

Несвоєчасна без поважної причини реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 212¹ Кодексу України про адміністративні правопорушенняX

Утаювання обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу, або повідомлення завідомо неправдивих відомостей державним органам реєстрації актів цивільного стану -

тягне за собою накладення штрафу від одного до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Несвоєчасна без поважної причини реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану -

тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Кодекс про адміністративні правопорушення, ВР УРСР
від 1984.12.07, № 8073-Х “Кодекс України про адміністративні
правопорушення” Редакція від 2007.03.16)

).


Документи, необхідні для реєстрації та що засвідчують народження

При реєстрації актів цивільного стану подається паспорт або паспортний документ заявника, а також документи, які підтверджують факти, що підлягають реєстрації (стаття 20 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану"X

При реєстрації актів громадянського стану подається паспорт або паспортний документ заявника, а також документи, які підтверджують факти, що підлягають реєстрації. Перелік цих документів визначається правилами реєстрації відповідних актів громадянського стану.

(Закон, ВР України від 1993.12.24, № 3807-ХІІ "Про органи реєстрації
актів громадянського стану" Редакція від 2002.02.07)

).

З урахуванням даних вимог при реєстрації народження подається медичне свідоцтво про народження, а у виняткових випадках у разі народження дитини вдома чи в іншому місці без надання медичної допомоги факт і час її народження підтверджуються двома свідками, присутніми при пологах, а також медичною довідкою про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (пункт 2.5 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

а) медичного свідоцтва про народження форми N 103/о-95. У виняткових випадках у разі народження дитини вдома чи в іншому місці без надання медичної допомоги факт і час її народження підтверджуються підписами двох свідків, присутніх при пологах, а також медичною довідкою про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о-96).

Медична довідка заповнюється лікарем-педіатром, під наглядом якого перебуває новонароджений, і засвідчується підписом керівника лікувального закладу та печаткою;

б) паспорта або паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то орган реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб. Дані про громадянство в актовому записі про народження та свідоцтві не заповнюються, про що робиться відповідний запис у графі "Для відміток". Надалі ці дані можуть бути доповнені відповідно до Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, що затверджується Міністерством юстиції України;

в) документа, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява матері та батька дитини, заява батька про визнання батьківства). За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то орган реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб. За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини (пункт 2.5 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

а) медичного свідоцтва про народження форми N 103/о-95. У виняткових випадках у разі народження дитини вдома чи в іншому місці без надання медичної допомоги факт і час її народження підтверджуються підписами двох свідків, присутніх при пологах, а також медичною довідкою про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о-96).

Медична довідка заповнюється лікарем-педіатром, під наглядом якого перебуває новонароджений, і засвідчується підписом керівника лікувального закладу та печаткою;

б) паспорта або паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то орган реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб. Дані про громадянство в актовому записі про народження та свідоцтві не заповнюються, про що робиться відповідний запис у графі "Для відміток". Надалі ці дані можуть бути доповнені відповідно до Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, що затверджується Міністерством юстиції України;

в) документа, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява матері та батька дитини, заява батька про визнання батьківства). За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).


Реєстрація дитини, народженої у шлюбі

Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб (частина перша статті 122 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини.

2. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

3. Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства.

Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).

Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя (частина друга статті 122 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини.

2. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

3. Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства.

Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).


Реєстрація дитини, народженої поза шлюбом

Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства. Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком (частина третя статті 122 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини.

2. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

3. Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства.

Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).

Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за їх заявою; за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини; за рішенням суду (частина друга статті 125 Сімейного кодексу УкраїниX

1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини.

2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

1) за заявою матері та батька дитини;

2) за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини;

3) за рішенням суду.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).

Орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень на підставі заяви про визнання батьківства або рішення суду та видає нове свідоцтво про народження (стаття 134 Сімейного кодексу УкраїниX

1. На підставі заяви осіб, зазначених у статтях 126 і 127 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове Свідоцтво про народження.

(Кодекс сімейний, ВР України від 2002.01.10, № 2947-ІІ
“Сімейний кодекс України” Редакція від 2006.12.22)

).


Зразки заяв, що подаються для встановлення батьківства


Зразок заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, про визначення походження народженої дитини

До _________________________________
(назва органу реєстрації актів цивільного стану)
від _________________________________
(прізвища, імена, по батькові батьків)
____________________________________

ЗАЯВА

про визнання батьківства

Я, ________________________________________________________, визнаю
(прізвище, ім’я, по батькові)
себе батьком _____________________________________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові дитини)
який(а) народився(лась) "___" ____________ 20__ р. у громадянки
_________________________________________________________________.
(прізвище, ім’я, по батькові)

Я, _________________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові)
______________________________________,
(прізвище при реєстрації народження дитини)
мати

___________________________________________________ підтверджую, що
(прізвище, ім’я, по батькові дитини)
громадянин _______________________________________ є його (її) батьком.
(прізвище, ім’я, по батькові)

Відповідно до статті 126 Сімейного кодексу України просимо внести відомості про батька до актового запису про народження нашої дитини, по батькові дитини просимо вказати за іменем батька _________________________________________, присвоїти їй прізвище батька ____________________________________________, виправити дошлюбне прізвище матері з ____________________________________ на шлюбне прізвище ________________________________________, яке взяте при укладенні шлюбу з батьком дитини, та видати свідоцтво про народження дитини.

Про себе повідомляємо:

БАТЬКО МАТИ
1. Прізвище
2. Ім’я
3. По батькові
4. Дата народження
5. Громадянство

місце реєстраційного
штампа (відмітки)

6. Відношення до військової служби:
а) де перебуває на обліку
б) назва міста та номер поштової скриньки військової частини, де служить
7. Місце постійного проживання (адреса повна)
8. Назва документа, що посвідчує особу: паспорт або паспортний документ (його серія, номер, яким органом і коли виданий)
9. Якщо батьки дитини перебувають у шлюбі, то вказати місце реєстрації шлюбу, номер та дату складання актового запису про шлюб
До заяви додаємо: _______________________________________________
(перелік документів)
_______________________________________________
_______________________________________________

Підписи батьків:

Батько _________________________ Мати __________________________

"___" ____________ 20__ р.



Зразок заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, про визначення походження не народженої дитини

До _________________________________
(назва органу реєстрації актів цивільного стану)
від _________________________________
(прізвища, імена, по батькові батьків)
____________________________________

ЗАЯВА

про визнання батьківства

Я, _____________________________________________, визнаю себе батьком
(прізвище, ім’я, по батькові)
дитини, яка буде народжена в громадянки ______________________________.
(прізвище, ім’я, по батькові)

Я, _____________________________________, підтверджую, що батьком моєї
(прізвище, ім’я, по батькові майбутньої матері)
майбутньої дитини є громадянин _____________________________________.
(прізвище, ім’я, по батькові)

Надалі при реєстрації народження, відповідно до ст. 126 Сімейного кодексу України, просимо внести відомості про батька до актового запису про народження нашої дитини, по батькові дитини просимо вказати за іменем батька _____________________, присвоїти їй прізвище батька _____________________.

Про себе повідомляємо:

БАТЬКО МАТИ
1. Прізвище
2. Ім’я
3. По батькові
4. Дата народження
5. Громадянство
6. Відношення до військової служби:
а) де перебуває на обліку
б) назва міста та номер поштової скриньки військової частини, де служить
7. Місце постійного проживання (адреса повна)

місце реєстраційного
штампа (відмітки)

8. Назва документа, що посвідчує особу: паспорт або паспортний документ (його серія, номер, яким органом і коли виданий)
До заяви додаємо: _______________________________________________
(перелік документів)
_______________________________________________
_______________________________________________

Підписи батьків:

Батько _________________________ Мати __________________________

"___" ____________ 20__ р.



Зразок заяви про визнання батьківства щодо дитини, мати якої померла, оголошена померлою, визнана недієздатною, безвісно відсутньою, позбавлена батьківських прав або не проживає з дитиною більше 6-ти місяців і не виявляє про неї материнської турботи та піклування або місце проживання якої невідоме

До __________________________________
(назва органу реєстрації актів цивільного стану)
від __________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові батька)
_____________________________________
(місце постійного проживання)

ЗАЯВА БАТЬКА ДИТИНИ

ПРО ВИЗНАННЯ БАТЬКІВСТВА

Я, ______________________________________________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові батька)
визнаю себе батьком дитини _______________________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові дитини)
________________________________________________________________,
яка народилась "___" ________________ р. у громадянки ________________
_________________________________________________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові матері)

яка померла, оголошена померлою, визнана недієздатною, безвісно відсутньою, позбавлена батьківських прав або не проживає з дитиною більше 6-ти місяців і не виявляє про неї материнської турботи та піклування, місце проживання якої невідоме (потрібне підкреслити), що підтверджується документами

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

Прошу записати мене батьком дитини в записі акта про її народження, указавши по батькові дитини за моїм іменем ________________________________,
прізвище дитині присвоїти __________________________________________
та видати свідоцтво про її народження.

Про себе повідомляю:

N з/п Питання Відповіді
1 Прізвище, ім’я, по батькові
2 Число, місяць, рік народження
3 Громадянство

місце реєстраційного
штампа (відмітки)

4 Відношення до військової служби:
а) де перебуває на обліку
б) назва міста та номер поштової скриньки військової частини, де служить
5 Місце постійного проживання
місто (село)
район
область, держава
вулиця
будинок N квартира N
6 Назва документа, що посвідчує особу: паспорт або паспортний документ
серія N
орган, яким виданий
дата видачі

До заяви додаю:

документи, що підтверджують відомості про матір, яка померла, оголошена померлою, визнана недієздатною, безвісно відсутньою, позбавлена батьківських прав, не проживає з дитиною більше 6-ти місяців і не виявляє про неї материнської турботи та піклування, місце проживання якої невідоме (потрібне підкреслити), на ____________ аркушах.
(кількість)

"___" ____________ 20__ р. ____________________________
(підпис батька


Зразок заяви щодо запису про батька дитини, мати якої не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду про встановлення батьківства

До ________________________________
(назва органу реєстрації актів цивільного стану)
від гр-ки ___________________________
(прізвище, ім’я, по батькові заявниці)
________________________
Місце постійного проживання _________
________________________

ЗАЯВА

Відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України прошу внести відомості про батька до актового запису про народження сина (дочки) (потрібне підкреслити)

_________________________________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)

У графі "Відомості про батька" прошу записати прізвище батька за моїм прізвищем і вказати таке його ім’я та по батькові: _________________________________________________________________________

"___" ____________ 20__ р. Підпис _____________________

місце реєстраційного
штампа (відмітки)



Зразок спільної заяви чоловіка та дружини про невизнання чоловіка батьком дитини

СПІЛЬНА ЗАЯВА

чоловіка та дружини
про невизнання чоловіка батьком дитини

Я, __________________________________, не визнаю себе батьком дитини,
(прізвище, ім’я, по батькові чоловіка)
народженої ____________________ моєю дружиною ____________________
(число, місяць та рік народження)

_________________________________________________________________.
(прізвище, ім’я, по батькові дружини)

Я, _____________________________________, підтверджую, що мій чоловік
(прізвище, ім’я, по батькові матері)
________________________ не є батьком народженої ___________________
(прізвище, ім’я, по батькові) (число, місяць та рік народження)
мною дитини.

Відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України прошу внести відомості про батька до актового запису про народження сина (дочки) (потрібне підкреслити)

_________________________________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)

У графі "Відомості про батька" прошу записати прізвище батька за моїм прізвищем і вказати таке його ім’я та по батькові:

_________________________________________________________________

"___" ____________ 20__ р. Підпис _____________________

місце реєстраційного
штампа (відмітки)



Зразок спільної заяви попереднього чоловіка матері та чоловіка у повторному шлюбі щодо визнання батьківства

СПІЛЬНА ЗАЯВА

попереднього чоловіка матері
та чоловіка у повторному шлюбі
щодо визнання батьківства

Я, _____________________________________, визнаю себе батьком дитини,
(прізвище, ім’я, по батькові батька)
народженої ____________________________ __________________________,
(число, місяць, рік народження дитини) (прізвище, ім’я, по батькові матері)
яка перебуває у шлюбі з ____________________________________________.
(прізвище, ім’я, по батькові чоловіка)
Я, ______________________________________, не заперечую проти запису
(прізвище, ім’я, по батькові чоловіка)
батьком _________________________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові батька дитини)
дитини, народженої ___________________ моєю дружиною _____________
(число, місяць, рік народження дитини)
_________________________________________________________________.
(прізвище, ім’я, по батькові)

Я, ____________________________________, даю згоду на визнання і запис
(прізвище, ім’я, по батькові матері)
батьком __________________________________________________ дитини,
(прізвище, ім’я, по батькові)
народженої мною _________________________________________________.
(число, місяць, дата народження дитини)

Про себе повідомляю (заповнюється батьком дитини):

N з/п Питання Відповіді
1 Прізвище, ім’я, по батькові
2 Число, місяць, рік народження
3 Громадянство

місце реєстраційного
штампа (відмітки)

4 Відношення до військової служби:
а) де перебуває на обліку
б) назва міста та номер поштової скриньки військової частини, де служить
5 Місце постійного проживання
місто (село)
район
область, держава
вулиця
будинок N квартира N
6 Назва документа, що посвідчує особу: паспорт або паспортний документ
серія N
орган, яким виданий
дата видачі

"___" ____________ 20__ р.

Підпис
_____________________
(батька дитини)
Підпис
_____________________
(матері дитини) Підпис
_____________________
(чоловіка у повторному шлюбі)

ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ СМЕРТІ


Місце реєстрації смерті

Реєстрація смерті провадиться в органах реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання померлого або за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання. Реєстрація смерті особи, оголошеної судом померлою, а також реєстрація факту смерті, встановленого в судовому порядку, провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника (стаття 169 розділу V Кодексу про шлюб та сім’ю УкраїниX

Реєстрація смерті провадиться за останнім місцем проживання померлого або за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Реєстрація смерті особи, оголошеної судом померлою, а також реєстрація факту смерті, встановленого в судовому порядку, провадиться за місцем проживання заявника.

(Кодекс про шлюб та сім’ю, ВР УРСР від 1969.06.20,
“Кодекс про шлюб та сім’ю України” Редакція від 2004.01.01.)

, що зберігає свою чинність у частині, яка не суперечить Сімейному кодексу України, до прийняття спеціального закону, пункти 3.1X

3.1. Реєстрація смерті провадиться в органах реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

та 3.4 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.4. Реєстрація смерті особи, оголошеної судом померлою, а також факту смерті, установленого в судовому порядку, провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника.

Датою смерті особи, оголошеної судом померлою, вважається день набрання рішенням суду законної сили, якщо інше не зазначено в рішенні суду. У цих випадках реєстрація смерті провадиться у книгах поновлених актових записів про смерть.

Реєстрація факту смерті особи, встановленого в судовому порядку, якщо з часу настання смерті не минуло одного року, провадиться у книгах актових записів про смерть як первинна, а якщо минуло більше року, - у книгах поновлених актових записів.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

Смерть особи, яка померла в дорозі (у потягу, на судні, у літаку та ін.), може бути зареєстрована в найближчому органі реєстрації актів цивільного стану (пункт 3.7 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.7. Смерть особи, яка померла в дорозі (у потягу, на судні, у літаку та ін.), може бути зареєстрована в найближчому органі реєстрації актів цивільного стану на підставі документів, зазначених у пункті 3.5 цих Правил.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

Реєстрація смерті осіб, які померли в установах, у яких ці особи перебували під арештом або відбували покарання, провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання цих осіб до їх арешту або за місцезнаходженням установи виконання покарань (пункт 3.8 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.8. Реєстрація смерті осіб, які померли в установах, у яких ці особи перебували під арештом або відбували покарання, провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання цих осіб до їх арешту або за місцезнаходженням виправно-трудової установи, про що робиться відмітка в графі "Для відміток". В актовому записі про смерть записується причина смерті, зазначена в лікарському свідоцтві про смерть.

Реєстрація смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів, незалежно від часу її настання, провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану в книгах поновлених актових записів про смерть за поточний рік на підставі повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України.

В актовому записі графи "Причина смерті" та "Місце смерті" заповнюються відповідно до зазначеного повідомлення. Якщо причина та місце смерті невідомі, то у відповідних графах записується "Не встановлено".

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).


Терміни реєстрації смерті

Якщо заява про реєстрацію смерті надійшла після закінчення року з дня настання смерті, то реєстрація провадиться за місцем проживання заявника (пункт 3.15 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.15. Якщо заява про реєстрацію смерті надійшла після закінчення року з дня настання смерті, то реєстрація провадиться за місцем проживання заявника за наявності лікарського свідоцтва або фельдшерської довідки про смерть установленої форми в книзі реєстрації поновлених актових записів про смерть на загальних підставах як первинна, без складання висновку, але після перевірки наявності реєстрації смерті за місцем настання смерті, за місцем останнього проживання заявника, за місцем поховання чи виявлення трупа.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

Заява про смерть повинна бути зроблена не пізніше трьох діб із дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі неможливості одержання довідки медичної установи або висновку судово-медичної експертизи чи прокурора - не пізніше п’яти діб (стаття 172 розділу V Кодексу про шлюб та сім’ю УкраїниX

Заява про реєстрацію смерті повинна бути зроблена не пізніше трьох діб з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі неможливості одержання довідки медичної установи або висновку судово-медичної експертизи чи прокурора - не пізніше п’яти діб.

(Кодекс про шлюб та сім’ю, ВР УРСР від 1969.06.20,
“Кодекс про шлюб та сім’ю України” Редакція від 2004.01.01.)

).


Особи, що мають право подати документи на реєстрацію смерті

Із заявою про реєстрацію смерті можуть звернутись родичі померлого, його сусіди, працівники житлово-експлуатаційних організацій та інші особи, в тому числі з адміністрації лікувального закладу, де сталася смерть (стаття 171 розділу V Кодексу про шлюб та сім’ю УкраїниX

Реєстрація смерті провадиться за заявою родичів померлого, його сусідів, працівників житлово-експлуатаційних організацій та інших осіб, а також за повідомленням адміністрації лікувального закладу, де сталася смерть.

(Кодекс про шлюб та сім’ю, ВР УРСР від 1969.06.20,
“Кодекс про шлюб та сім’ю України” Редакція від 2004.01.01.)

).

Особа, яка звернулась щодо реєстрації смерті, повинна пред’явити на своє посвідчення паспорт або паспортний документ. Відсутність зазначеного документа не є підставою для відмови в реєстрації смерті (пункт 3.2 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.2. Реєстрація смерті провадиться за заявою родичів померлого, його сусідів, працівників житлово-експлуатаційних організацій або інших осіб чи за повідомленням адміністрації лікувального закладу, де сталася смерть.

Особа, яка звернулась щодо реєстрації смерті, повинна пред’явити на своє посвідчення паспорт або паспортний документ. Відсутність зазначеного документа не є підставою для відмови в реєстрації смерті, але про це робиться відповідна відмітка в графі "Для відміток" актового запису про смерть.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).


Документи, необхідні для реєстрації смерті

Факт смерті підтверджується лікарським свідоцтвом або фельдшерською довідкою про смерть, виданими лікувальним закладом, рішенням суду про встановлення факту смерті чи оголошення громадянина померлим, а також повідомленням з місць позбавлення волі, надісланим разом із лікарським свідоцтвом про смерть (пункт 3.5 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.5. Підставою для реєстрації смерті є: лікарське свідоцтво про смерть (форми N 106/о-95) або фельдшерська довідка про смерть (форми N 106-1/о-95), видані лікувальним закладом, рішення суду про встановлення факту смерті чи оголошення громадянина померлим, а також повідомлення з місць позбавлення волі, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть. Ці документи додаються до другого примірника актового запису про смерть.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

Підставою для реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів, є повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України (пункт 3.8 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.8. Реєстрація смерті осіб, які померли в установах, у яких ці особи перебували під арештом або відбували покарання, провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання цих осіб до їх арешту або за місцезнаходженням виправно-трудової установи, про що робиться відмітка в графі "Для відміток". В актовому записі про смерть записується причина смерті, зазначена в лікарському свідоцтві про смерть.

Реєстрація смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів, незалежно від часу її настання, провадиться відділами реєстрації актів цивільного стану в книгах поновлених актових записів про смерть за поточний рік на підставі повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України.

В актовому записі графи "Причина смерті" та "Місце смерті" заповнюються відповідно до зазначеного повідомлення. Якщо причина та місце смерті невідомі, то у відповідних графах записується "Не встановлено".

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

Якщо померлий мав паспорт або паспортний документ, а також військово-облікові та пільгові документи, то орган реєстрації актів цивільного стану, який реєструє смерть, вилучає їх і в цих документах проставляє відповідний штамп про смерть власника. Непередача зазначених документів померлих не є перешкодою для реєстрації смерті (пункт 3.11 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.11. Якщо померлий мав паспорт або паспортний документ, а також військово-облікові та пільгові документи, то орган реєстрації актів цивільного стану, який реєструє смерть, вилучає їх і на першій сторінці цих документів проставляє штамп "Власник помер ____________ 200_ року. Актовий запис про смерть N ___ від ____________ 200_ року".

Паспорти, паспортні документи, а також військово-облікові документи та пільгові посвідчення померлих осіб щотижня передаються за списком до органів внутрішніх справ та військових комісаріатів за місцем реєстрації смерті (додаток 10).

Непередача зазначених документів померлих не є перешкодою для реєстрації смерті. Про їх непередачу орган реєстрації актів цивільного стану зобов’язаний у тижневий термін повідомити органи внутрішніх справ та військові комісаріати за місцем реєстрації смерті, про що робиться відмітка в актовому записі в графі "Для відміток".

Реєстрація смерті іноземців та осіб без громадянства провадиться на загальних підставах з дотриманням вимог чинного законодавства України. У цих випадках паспорти або паспортні документи померлого надсилаються до відділу реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції в Автономній Республіці Крим, обласного, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції для подальшого пересилання їх до Міністерства закордонних справ України або повертаються особі, яка супроводжує тіло померлої особи, про що в графі "Для відміток" робиться відповідна відмітка, яка засвідчується підписом цієї особи.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).


Реєстрація смерті іноземців та осіб без громадянства

Реєстрація смерті іноземців та осіб без громадянства провадиться на загальних підставах із дотриманням вимог чинного законодавства України (пункт 3.11 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.11. Якщо померлий мав паспорт або паспортний документ, а також військово-облікові та пільгові документи, то орган реєстрації актів цивільного стану, який реєструє смерть, вилучає їх і на першій сторінці цих документів проставляє штамп "Власник помер ____________ 200_ року. Актовий запис про смерть N ___ від ____________ 200_ року".

Паспорти, паспортні документи, а також військово-облікові документи та пільгові посвідчення померлих осіб щотижня передаються за списком до органів внутрішніх справ та військових комісаріатів за місцем реєстрації смерті (додаток 10).

Непередача зазначених документів померлих не є перешкодою для реєстрації смерті. Про їх непередачу орган реєстрації актів цивільного стану зобов’язаний у тижневий термін повідомити органи внутрішніх справ та військові комісаріати за місцем реєстрації смерті, про що робиться відмітка в актовому записі в графі "Для відміток".

Реєстрація смерті іноземців та осіб без громадянства провадиться на загальних підставах з дотриманням вимог чинного законодавства України. У цих випадках паспорти або паспортні документи померлого надсилаються до відділу реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції в Автономній Республіці Крим, обласного, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції для подальшого пересилання їх до Міністерства закордонних справ України або повертаються особі, яка супроводжує тіло померлої особи, про що в графі "Для відміток" робиться відповідна відмітка, яка засвідчується підписом цієї особи.

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

Після проведення запису орган реєстрації актів цивільного стану видає заявнику свідоцтво про смерть та довідку для одержання допомоги на поховання (частина друга статті 158 розділу V Кодексу про шлюб та сім’ю УкраїниX

Народження, смерть, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, переміна прізвища, імені, по батькові підлягають реєстрації в державних органах реєстрації актів громадянського стану.

Про зроблений запис акта громадянського стану видається відповідне свідоцтво.

Актові записи, вчинені в органах реєстрації актів громадянського стану, до спростування їх по суду є безспірними доказами посвідчуваних ними актів.

(Кодекс про шлюб та сім’ю, ВР УРСР від 1969.06.20,
“Кодекс про шлюб та сім’ю України” Редакція від 2004.01.01.)

та пункт 3.12 Правил реєстрації актів цивільного стану в УкраїніX

3.12. На підставі актового запису про смерть орган реєстрації актів цивільного стану видає довідку про смерть для одержання допомоги на поховання, про що в графу "Для відміток" актового запису про смерть уноситься відповідна інформація, яка засвідчується підписом заявника (додаток 11).

(Наказ/Правила від 2000.10.18, № 52/5 “Про затвердження
Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні”
Редакція від 2004.01.01)

).

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
21.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у засіданні кваліфікаційної комісії суддів господарських судів України
21.12.2007р.
Засідання Координаційної ради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України
21-27.12.2007р.
Семінар для начальників територіальних відділів ДВС та спеціалістів, відповідальних за ведення обліку депозитних сум

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті
Перелік політичних партій в Україні
Реєстр адвокатських об’єднань
Перелік всеукраїнських професійних спілок
Перелік об‘єднань організацій роботодавців
Список постійно діючих третейських судів
Перелік бюро кредитних історій

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн310172431
Вт4111825
Ср5121926
Чт6132027
Пт7142128
Сб18152229
Нд29162330

Всі новини >>