This version of the page http://www.niss.gov.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-20. The original page over time could change.
National Institute for Strategic Studies
 
 

Стратегія національного розвитку має спиратися на ґрунтовну наукову базу. До її розробки треба залучати кращі інтелектуальні сили країни: провідних українських вчених, експертів, фахівців неурядових аналітичних центрів. Ефективність влади визначається її здатністю оперувати сучасними інструментами аналізу, моделювання та прогнозування. У відкритому професійному діалозі ми будемо віднаходити такі шляхи модернізації країни, які дозволять без зайвих ризиків та стресів досягти відчутних, зрозумілих суспільству результатів.
З виступу Президента України В.А. Ющенка на нараді з питань підготовки щорічного Послання до Верховної Ради України 2 листопада 2005 року

 

Президент України Віктор Ющенко

утворив у складі Національного інституту стратегічних досліджень Центр нормопроектного забезпечення діяльності Президента України.


Підготовка щорічного Послання Президента України
до Верховної Ради України

 

  • У Секретаріаті Президента України 31 січня 2007 року відбулася презентація наукової частини
    з підготовки Послання Глави держави до Верховної Ради для засобів масової інформації
  • Під керівництвом Глави держави завершується підготовка його щорічного Послання до Верховної Ради
  • РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
  • Графік проведення заходів з підготовки Послання
  • Робоча нарада членів Робочої групи з підготовки розділу "Кроки на шляху формування
    соціально орієнтованої ринкової економіки"
  • Проблеми і перспективи створення спільного науково-освітнього простору України з ЄС
  • Науково-практичний семінар на тему "Теорія і практика політичного аналізу та прогнозування"
  • Регіональна політика та розвиток місцевого самоврядування
  • Формування українського гуманітарного простору - шлях до національної консолідації
  • Розвиток політичної системи та системи державного управління
 

ЕКСПЕРТНА ДОПОВІДЬ
"Україна в 2006 році: внутрішнє і зовнішнє становище та перспективи розвитку"

ЕКСПЕРТНА ДОПОВІДЬ "Україна в 2006 році: внутрішнє і зовнішнє становище та перспективи розвитку" підготовлена в рамках виконання Розпорядження Президента України від 6 травня 2006 року № 66/2006-рп "Про підготовку щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України". У підготовці доповіді, у якій визначаються і досліджуються актуальні проблеми розвитку України та окреслюються шляхи їх вирішення, взяли участь провідні українські вчені, експерти, фахівці неурядових аналітичних центрів та інституцій.

Організаційне, методичне та наукове супроводження підготовки доповіді здійснювалось Національним інститутом стратегічних досліджень.

 
Президент України Віктор Ющенко виступив 9 лютого 2006 р. у Верховній Раді України у зв`язку з Посланням Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2005 році».

Щорічне Послання Президента до Верховної Ради передбачене статтею 106 Конституції України.

 

ДОПОВІДЬ
"Про внутрішнє і зовнішнє становище України
у 2005 році"

Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України здійснював організаційне, методичне та наукове супроводження Послання, в підготовці якого взяли участь провідні українські вчені, експерти, фахівці неурядових аналітичних центрів та інституцій.


НОВИНИ






5 грудня 2007 року

Вчена рада Інституту заслухала інформацію керівників секцій Експертної ради та рекомендувала до друку Експертну доповідь "Україна в 2007 році: внутрішнє і зовнішнє становище та перспективи розвитку". Експертна доповідь буде оприлюднена на веб-сайті Національного інституту стратегічних досліджень.


4 грудня 2007 року

на засіданні зовнішньополітичної секції Експертної ради обговорювався розділ "Національні інтереси України у системі міжнародних відносин".


4 грудня 2007 року

на засіданні суспільно-політичної секції Експертної ради обговорювалися розділи "Гуманітарна політика держави як інструмент національного єднання" та "Розвиток політичної системи".


4 грудня 2007 року

на засіданні соціально-економічної секції Експертної ради обговорювалися розділи "Конкурентоспроможна економіка - соціальна держава" та "Регіональний і місцевий розвиток".


3 грудня 2007 року

на засіданні зовнішньополітичної секції Експертної ради обговорювався розділ "Забезпечення національної безпеки держави".


3-4 грудня 2007 року

у Національному інституті стратегічних досліджень відбулися засідання секцій Експертної ради Інституту з обговорення розділів Експертної доповіді "Україна в 2007 році: внутрішнє і зовнішнє становище та перспективи розвитку", підготовленої у межах науково-дослідної роботи Інституту "Проект щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України".


6 листопада 2007 року

в конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень відбулось засідання круглого столу "Українська економіка після виборів: що далі?". В обговоренні взяли участь співробітники наукових та аналітичних установ, органів державної влади, представники бізнесу, засобів масової інформації.

26 жовтня 2007 року

в конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень відбулось засідання круглого столу на тему "Український парламент - 2007: ефективність та політична відповідальність".


18 жовтня 2007 року

Регіональним філіалом НІСД у м. Ужгороді спільно з регіональним Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі було проведено міжнародний "круглий стіл" експертів на тему "МАЛИЙ ПРИКОРДОННИЙ РУХ: ВІДПОВІДЬ НА ВИКЛИКИ ШЕНГЕНУ".


09-16 жовтня 2007 року

Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень у м. Львові спільно з Львівською комерційної академією та Львівською національною академією мистецтв було проведено ІV міжнародний молодіжний семінар-практикум "Економіка в культурі, культура в економіці" на базі відпочинкового комплексу СОТ "Латориця" (Закарпатська обл., смт. Сусково).


21-22 вересня 2007 року

Регіональним філіалом НІСД у м. Львові спільно з Львівською комерційної академією, ЛГМО Інститутом міжнародних економічних досліджень, Українською асоціацією економістів-міжнародників, регіональним відділенням Українського національного комітету Міжнародної торгової палати за сприяння Фонду ім. Фрідріха Еберта (Представництво в Варшаві), Організації з регулювання міграційних процесів (СЕМЕ), організації "Міграційний Діалог", Міжнародних наукових мереж (США, Канада, Іспанія, Франція, Німеччина та Італія) було проведено міжнародний науково-практичний семінар на тему "Економічний розвиток регіону, торговельний обмін, міграція та трансфер коштів мігрантів з розглядом розвитку сільських територій".


11 вересня 2007 року

Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень у м. Одесі спільно з Фондом ім. Е.Еберта та Центром миру, конверсії і зовнішньої політики України проведено засідання круглого столу на тему "Зовнішня політика України та регіони: південний вимір".




5-8 вересня 2007 року

у м. Криниця-Здруй (Польща) відбувся ХVІI Економічний Форум, у проведенні якого на запрошення організаційного комітету взяли участь співробітники Національного інституту стратегічних досліджень: директор інституту Рубан Ю.Г., завідувачі відділів Воротін В.Є., Жаліло Я.А., Яблонський В.М.

АРХІВ





ДО УВАГИ АВТОРІВ

      Національний інститут стратегічних досліджень видає щоквартальний науково-аналітичний збірник "Стратегічні пріоритети".

    Публікації мають висвітлювати стратегії і моделі суспільно-політичного, соціально-економічного, воєнно-політичного, зовнішньополітичного, інформаційного розвитку України, окреслювати можливі шляхи вирішення регіональних проблем.
    Число 2 збірника присвячено 15-річчю Національного інституту стратегічних досліджень.
    Вимоги до статей…

Останні надходження

Нові книги

  • Особливості та шляхи детінізації економіки України.
    За редакцією З.С. Варналія.
  • Політична система і громадянське суспільство: європейські і українські реалії (pdf).
    За редакцією А.І. Кудряченка.
  • Підготовка нових членів ЄС – країн-сусідів України – до вступу в Шенген і виклики для України
    Матеріали Міжнародного “круглого столу” експертів.
  • Близькосхідний регіон
    у сучасних стратегіях трансантлантичної спільноти.
    Швед В.О.
  • Тіньова економіка: сутність, особливості та шляхи легалізації.
    За редакцією З.С. Варналія.
  • Україна: стратегічні пріоритети.
    Аналітичні оцінки - 2006.
    За редакцією О.С. Власюка.
  • "Гуманітарна політика Української Держави в новітній період".
    За редакцією С.І. Здіорука.
  • "Конкурентоспроможність економіки України в умовах глобалізації".
    За редакцією Я.А. Жаліла.
  • Регіони України: проблеми та пріоритети соціально-економічного розвитку.
    За редакцією З.С. Варналія.
  • Крисаченко В.С., Степико М.Т., Власюк О.С. та ін. "Український соціум".
  • Здіорук С.І. "Суспільно-релігійні відносини: виклики Україні XXI століття".
  • Матеріали "круглого столу" "Політичні партії України за рік до парламентських виборів: регіональний вимір".
  • Аналітичні оцінки "Регіональна політика ЄС після його розширення" (pdf).

 

Нові публікації

  • Словацько-українське прикордонне співробітництво: аналіз проблем та стратегія розвитку (pdf).
  • Консолідація суспільства і відповідальність еліт в умовах виборчого процесу - 2006 р. в Україні.
    За ред. С.І.Мітряєвої.
  • Аналітичні оцінки "Політика регіонального розвитку в Україні: особливості та пріоритети".