This version of the page http://zaxid.net/article/2601/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-19. The original page over time could change.
ZAXID.NET - „За усіх православних християн…”

Анонси

10:20 Урочисте відкриття першого у Львові дитячого будинку сімейного...
11:00 Прес-конференція «Підсумки роботи управління житлового господа...
12:00 Прес-конференція представників польського консульства щодо вне...
05:39 19.12.2007
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне інформаційно-аналітичне інтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Інтерв'ю
  • Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Точка зору

  • Деурбанизация: львовский опытІгор Клех для zaxid.net , 18.12.2007
  • Кілька зауваг про Львів, радянізацію та радянський ЛьвівТарік Сиріл Амар для zaxid.net , 14.12.2007
  • Львів радянський: pro et contraОлександр Хохулін для zaxid.net , 11.12.2007
  • Віртуальна політика. Семінар ZAXID.NET за участі Савіка Шустера zaxid.net , 07.12.2007
  • Три освітні столиці УкраїниСергій Квіт для zaxid.net , 04.12.2007
  • Leopolis multiplexВасиль Расевич для zaxid.net , 30.11.2007
  • «Львів’янин» – окрема ідентичність чи місце прописки?В.Середа, Д.Судин для zaxid.net , 27.11.2007
  • Культура як економічна категоріяБорис Возницький для zaxid.net , 23.11.2007

Точказору

„За усіх православних християн…”

Об’єднання людей на ґрунті християнської віри без „сприятливого” тиску обставин йде важко, а об’єднання християнських церков – ще важче. Просто співпраця, згідно з літургійною молитвою про єдність, виглядає реальнішою перспективою. Але і в першому, і в другому випадку потрібна справжність і глибина віри з обидвох сторін.

І тут необхідно знов повернутися до нашого історичного спадку. Четверте покоління „будівників комунізму" ставилося до духовних проблем „як Маркс до релігії". В час війни стихійне навернення до Бога було повсюдним, німецька влада відкривала церкви (це був чи не єдиний розумний крок окупантів), а на фронті майже кожен розумів, що надія тільки на Бога. Після війни як злидні, так і достаток сприяли отупінню релігійних почуттів. Та церква, яку „визволителям" незручно було знов закривати, стала в атеїстичній державі радше імітацією церкви під патронатом відомства Берії. Вона трохи забезпечувала міжнародну репутацію тоталітарної держави, але по суті, не мала впливу на молодь й на тих, що до війни виховувалися в атмосфері богохульства. Після війни у містах були переповнені храми на Великдень і на Водохреща, було потаємне хрещення дітей, було потаємне співчуття вірним. Але усі ці приховані прояви у поєднанні з демонстративним відхрещуванням від „релігійних забобонів", тотальним атеїзмом усього навчання і виховання - усе це забезпечувало ґрунт для духовної, моральної й інтелектуальної глухоти, як би вона не маскувалася блиском гордині і ритуальним для комуністів самохвальством обмежености.

Відчуваючи загрозу деградації, молодь 60-70-х років кинулася до вчення йогів, дзен-буддизму і східних езотеричних вчень, що толерувалося як втеча від традиційної віри, яка зобов'язує до активности. Якби школярів початку 80-х років запитати, чи можливе „у нас" відродження християнської віри, відповідь була б на 90% негативною. А то ті самі люди, яких своєчасно не пробудили до життя духовного. Тепер ми на кожнім кроці відчуваємо їхню глухоту, напівосвіченість і „стихійний матеріалізм", відповідні і їхні життєві цінності. Вони є серед церковного кліру, серед вчителів, серед робітників і селян. Нове заспокійливе слово „плюралізм" для них стало знахідкою для заспокоєння душевних тривог. Зараз чиниться адміністративний опір вивченню християнської етики в школі такий самий, як опір вихованню національної свідомости. А за цим, по суті, стоїть ця сама нехіть до усього, що вимагає, зобов'язує і твердо пропонує визначеність.

Ті самі проблеми маємо на рівні Церков. Найчисельніша УПЦ МП успадкувала в основному і приміщення, і обрядовість, і політичні пріоритети та цінності Московського центру, нині вони діють під пропагандивними псевдонімами „благодатности", „канонічности", „істинности". І навіть коли там є священнослужителі глибшої віри, зусилля їхні йдуть на нейтралізацію агресивної політики центру. Та політика, так само як політика КПСС, виключає діалог і толерантність. Зрештою, характер Церкви визначають її ключові постаті.

УПЦ КП більш відкрита до діалогу. Що ж стосується співпраці, то в попередній історії тут не закладено таких передумов. Власне, дух солідарности і співпраці залежить від висоти місійних візій Церкви.

По суті тільки УГКЦ будується як Церква західного типу, готова до місійної, соціяльної, екуменічної роботи. Церква репресована, вона не успадкувала сервілізму, хоча в середньому і вона поділяє хвороби соціяльного середовища та схильність до ізоляціоналізму. Однак та Церква, що дуже важливо, зберегла і рівень культури та національної свідомости, і свободу вибору та незалежність від влади, чим вирізнялася в найтяжчі часи до війни і в час війни. Вона має своє обличчя і тепер, подаючи голос в критичні моменти життя народу.

Сьогодні молодь не може тягнутися до Церкви щедро позолоченої, духовно невиразної, соціяльно пасивної і заполітизованої. Розбрат між церквами відштовхує людей. Зараз у православних церквах функціонує немало Ієрархів здискредитованих, і то навіть не стільки своїм минулим, скільки теперішньою антихристиянською поведінкою. Вони фігурують на телеекранах і наче не знають, що грають роль фурункулів на хворому тілі Церкви. Але суспільство знає, що Церква має своїх мучеників, але має і мучителів.

Рух за оздоровлення Церкви в Україні завжди починався з низу - від братських об'єднань. Нині суспільство гостро переживає кризу православної церкви, порізненої, розпорошеної, використовуваної.

Очевидно, ми стоїмо на порозі змін. Починається рух знизу, мирянська співпраця християнських Церков Київської традиції, спільні молитви за єдність біля Софії Київської, спільні екскурсії і культурні заходи. З мирянської ініціативи і починається боротьба за єдину Українську Помісну Церкву, яка повинна мати авторитетний голос в суспільстві.

Не треба перебільшувати, що така Церква створить погоду в державі. Ми вже бачили, який мізерний вплив на людей мала негативна політична активність Московського Патріархату під час Помаранчевої революції. Але позитивна християнська робота має значний вплив на суспільство. Єдина Церква, без сумніву, покінчила б з антихристиянським порізненням народу іменем Церкви і недостойними спробами принизити націю та її мову.

Церква в ХХІ ст. уже не може грати домінуючої ролі в суспільстві. Але вона повинна грати позитивну, наставницьку роль, оскільки духовне учительство лежить в людській натурі, і духовні вершини завжди будуть найвищими, попри всі зміни в житті людей.

Ось тут і є над чим поміркувати Львову, якщо він хоче стати одним із центрів відродження єдиної Української Помісної Церкви.

Довідка ZAXID.NET

Євген Сверстюк - доктор філософії, головний редактор газети „Наша віра", президент Українського пен-клубу.

Народився 1928 року на Волині. 

У 1959, 1960, 1961, 1965 (за виступи проти дискримінації української культури), 1972 (за промову на похороні Д. Зерова) роках звільнявся з роботи за політичними мотивами. Переслідувався радянською владою за участь у самвидаві, протести проти арештів і незаконних судів.

У січні 1972 року - заарештований, а в березні 1973 року - засуджений за статтею 62 ч. I КК УРСР (за виготовлення і розповсюдження документів „самвидаву") до семи років таборів (відбував покарання у Пермській області) та п'яти років заслання (з лютого 1979-го - столяр геологічної експедиції в Бурятії).

З жовтня 1983 до 1988 року працював столяром на київській фабриці індпошиву №2.

Автор книг, численних есе і статей з літературознавства, психології і релігієзнавства; поезій, перекладів із німецької, англійської, російської мов.

За книгу „Блудні сини України" у 1995 році отримав Державну премію України імені Тараса Шевченка.

Євген Сверстюк,  для ZAXID.NET

Коментарi

194.44.*.*Ігор07-08-2007 18:02

Поважний громадський діяч висловив поважні думки. Але не назвав сучасних мучителів Церкви. Хто вони? Питання відкрите для подальшої дискусії.

66.222.*.*nazar17-07-2007 09:12

Ce forum a ne perevirka !!!!

77.120.*.*Тарас до Nazar16-07-2007 12:33

Щось у вас, шановний, з українською мовою дуже важко... Як же можна всерйоз сприймати ваші відгуки, якщо ви так неграмотно пишете?...

66.222.*.*Nazar16-07-2007 08:28

Що краще було зрозуміло прочитайте статью Чому православя є істіна релігія а не католицизм , протестантизм http://www.tvspas.ru/audioarhiv01/osipov/statyi/?ID=3346

66.222.*.*Nazar16-07-2007 08:21

Такшо Греко-Католикам треба оприділитись чи вони збираються війти в лоно православ"я і ясно іспувідуваням її.?Також говорите про сліпе обєднаня недаючи чітких критеріїв обєднаня, не секрет що греко-католики відрізняються від православних по багатьом параментрам.Також Ви кажете неясно про "...УГКЦ будується як Церква західного типу,? Для світового православія Церква західного типу- католицизм є ложною церквою, яка ще відєдналась 1056р, тобто деградувала.

66.222.*.*Nazar16-07-2007 07:30

Odna hiba moshe buti istina relihiya hristiyanstka. mi kashem sho ce pravoslavie. a pro katolikiv kashev sho ihni svyati v velikiy "prelesti" ..prosto po svyatih srivnyami i todi yasno stane sho sa cerkva.Tomusho svyati nam daut pravilniy shlyah do boha. a ya mi sliduem nepravilnomu shlyahu i she visnaem ih "prelestsnih svyatih svyatimi to tut shos ne to!!!

66.222.*.*Nazar16-07-2007 07:27

Yak hreko-katoliki moshut obnetnatisya s pravoslavnimi yaksho vnih namishano trohi vsyali skatolikiv i obryadi pravoslavni,. i voni vzahali vinikli 16 st... yakras voni sprichinili roskol nacii na pravoslavnih i katolikiv

217.51.*.*Анонім13-07-2007 00:45

Надзвичайно важлива ідея,яка є дуже необхідною.На жаль ніколи ще не було легко що-небудь зреалізувати і тим більше таку велику ідею.Активність самих людей,не чекання на вказівки,буде мати величезний вплив на остаточний результат.

213.130.*.*Ага11-07-2007 17:00

Неймется человеку, зуд у него против УПЦ. Недемократично и неполиткорректно, можно было бы сказать... но поздно старичка учить, да и вообще все украинские шовинисты - в прошлом "запеклые" демократы.

89.105.*.*читач10-07-2007 22:23

а чи взагалі це можливе - створення єдиної УПЦ? чи достатньо для цього лише адміністративних важелів, які зараз, зазвичай, і пробують застосувати? чи, може, треба чекати поклику душі і серця людей, аби таке єднання сталося? невже хтось вірить, що коли Ющенко видасть указ про єдність, то вона буде тривкою?

зрештою, аби єдність була справжня, треба здолати усі незгоди і передусім пройти випробування теперішньою розрізненістю...

77.120.*.*Тарас10-07-2007 15:07

Думаю, сьогодні Львову вже не світить стати центром відродження єдиної Української Помісної Церкви. Він, як завше, може хіба виплекати Україні тих постатей, які будуть рушійною силою екуменізму. Цілком погоджуюся з п.Сверстюком щодо мирянської ініціативи знизу, і навіть можу назвати яскраві приклади такої праці (чи пак співпраці). От тільки достукатися до політично заангажованих єпископів МП буде ой як важко!

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Програмна частина - e-design. Дизайн - Ярослава Лозинська
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї посилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.