This version of the page http://zaxid.net/article/1751/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-19. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Запах сечі віє зі Сходу

Анонси

10:20 Урочисте відкриття першого у Львові дитячого будинку сімейного...
11:00 Прес-конференція «Підсумки роботи управління житлового господа...
12:00 Прес-конференція представників польського консульства щодо вне...
05:18 19.12.2007
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне інформаційно-аналітичне інтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Інтерв'ю
  • Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Точка зору

  • Деурбанизация: львовский опытІгор Клех для zaxid.net , 18.12.2007
  • Кілька зауваг про Львів, радянізацію та радянський ЛьвівТарік Сиріл Амар для zaxid.net , 14.12.2007
  • Львів радянський: pro et contraОлександр Хохулін для zaxid.net , 11.12.2007
  • Віртуальна політика. Семінар ZAXID.NET за участі Савіка Шустера zaxid.net , 07.12.2007
  • Три освітні столиці УкраїниСергій Квіт для zaxid.net , 04.12.2007
  • Leopolis multiplexВасиль Расевич для zaxid.net , 30.11.2007
  • «Львів’янин» – окрема ідентичність чи місце прописки?В.Середа, Д.Судин для zaxid.net , 27.11.2007
  • Культура як економічна категоріяБорис Возницький для zaxid.net , 23.11.2007

Точказору

Запах сечі віє зі Сходу

Львів – це українське місто. Хіба зараз, на початку XXI століття, це у когось викликає сумніви? Тут, за останнім переписом, понад 88% українців, росіян лише 8,9%. Від повоєнних часів позитивний український демографічний баланс невпинно зростав від 60 до майже 90 відсотків.

Та навіть коли українці складали у цьому місті меншість, Львів завжди (!) був українським містом. Львів був українським містом навіть тоді, коли з його заледве 16% населення "wyznania greko-katolickiego" майже половина визнавала своєю рідною мовою польську. Бо хіба може місто, занурене в українське етнічне море, бути неукраїнським, навіть якщо історично склалося так, що це місто стало чужинським прихистком, наїзницьким форпостом, глибоко вкоріненим у середовище вороже налаштованого завойованого народу?

В історії завжди ставалося так, що політичний конфлікт був стимулом розвитку думки. У ворожому оточенні краще працюють звивини третинних зон кори головного мозку. Такий мультикультурний, ментально і політично конкурентний Львів був чудовим полігоном для гартування ідентичності. Для всіх без винятку: і наїзників, і підкорених.

Хіба "вшехполяки" не захоплювалися тим, що на "Всходніх Кресах" і патріотизм плекався краще, і життя культурне, мистецьке, наукове буяло на повну силу? Хто буде заперечувати, що Станіслав Лем і Станіслав Єжи Лец - кресов'яки світового рівня. А хіба не в середовищі українців (хоча й поляків теж) виростали єврейські вихідці з галицьких містечок - лауреати Нобелівської премії Роальд Гофман і Шмуель Йосеф Агнон?

А чи не споконвічний чужинський пресинг карбував видатних українців-галичан: Івана Франка, Андрея Шептицького, Дениса Зубрицького, Маркіяна Шашкевича, Івана Левинського? На 1939 рік українці  в Галичині в цілому і у Львові зокрема мали добре вишколену національну інтелектуальну еліту, але ця еліта завжди є найбільшим ворогом тоталітарних режимів. Перший і найголовніший принцип тоталітаризму - знищити під корінь інтелектуалів, а з рештою люмпенів вже якось можна порозумітися. Те, що за менш чи більш ліберальної влади утворювало суспільне конкурентне середовище, треба було зрівняти з землею, бо тоталітаризм і конкуренція будь-чого з будь-чим - речі несумісні.   

Совєтська імперія роз'їдала підкорені народи зсередини найбільших міст - державних чи регіональних столиць, осередків інтелектуального життя. І що більше і важливіше місто, то потужніше його опановувала інвазійна корозія. Зараз у Ризі 50% населення - етнічні росіяни, і це понад 90% усіх росіян, які проживають у Латвії. Натомість Литві пощастило - тут зараз лише 8% російського населення на відміну від 38-42% росіян і "русскоязычных" у Латвії і Естонії, бо совєтські росіяни вважали Литву "занадто сільською".  

Від 1939 року з українським Львовом сталося те, що мало статися. Львівські українці спочатку раділи, що після приходу совєтів в Опері показували виставу Богдан Хмельницький і актор зі сцени кричав: "Будемо гнати ляхів до Вісли і ще далі!". Раділи, що замість звиклого "przystanku tramwajowego" висіла нова табличка "трамвайна зупинка". Але це була лише наживка на гачку: до 1946 року практично всю львівську інтелігенцію знищено фізично чи вивезено до Сибіру. Дотеперішні історичні жахіття знущання з українців у Львові, які проводили найвизначніші львівські українофоби за півтисячоліття - латинський архієпископ Димітр Соліковський, бурмистер Мартин Кампіана чи галицький намісник Агенор Голуховський, видавалися раєм.

Зачистка львівської української інтелігенції до ноги пройшла успішно і на її місце прийшла інша інтелектуальна еліта - совєтсько-російська. Партноменклатурники і "технократи" з російської глибинки швидко зачистили, "відпрацювали" і освоїли екс-європейське місто, а головно розкішні помешкання знищених і вивезених. Мізерні залякані і затероризовані недобитки українства лише писали або "Плюю на Папу", або "Тобі Москва життя нове дала і засвітила сонце над тобою". Російський Львів торжествував... (у 1959 році тут вже проживало 30% етнічних росіян і стільки ж зрусифікованих українців зі Сходу)

"Нові ляхи", самі вчорашні люмпени, зловтішалися між собою з принижених українців: "Поляки их даже близко не допускали в центр города, и в средние века они жили в специальном гетто, а сегодня эти босые оборванцы приходят с "парашютами" из сёл и клянчат: "Панюсю, панюсю, додайте ще десять копійок".

Люмпен є люмпеном, але прикро, що й справжні російські письменники-інтелектуали - Клехи, Комські і Ко, ніколи, окрім зверхності і презирства, жодних почуттів не висловлювали до того народу, серед якого жили:

"В средине 70-х во Львов пришли совершенно новые люди. Пришли из окрестных сел, чтобы получить городскую прописку. Жильцов они ненавидели классовой ненавистью люмпенов: жильцы занимали вышележащие этажи, а наши герои ютились в полуподвалах...

Способ жизни горожан злил его (нового львовянина), и он вослед шипел что-то матом. Ненависть к жильцам автоматически переносилась на недвижимость. На львовские парадные легла каменеющая пыль, стекла перестали пропускать свет, рефлексы покинули некогда сверкающие поверхности, а стойкий аммиачный запах, напротив, прильнул к ним...

Обвальный прирост населения катастрофически уменьшил процент коренных горожан. Львов вздулся, переполнившись агентами иной, чуждой ему ментальности. Чего стоит один только Сыхив, этот Анти-Львов, задавивший собою все, что оставалось еще в городе европейского?"

Нащадки кирзових підполковників "из Нечерноземья", які варили в "ноцнику" зупу і вмивалися з унітаза, за якихось 20-30 років раптом стали "коренными горожанами", європейцями з європейців, органічно всотали в себе урбаністичний дух Львова з глибоченним розумінням неоренесансу, віденського класицизму і сецесії в купі з Леонардо Марконі, Юліаном Захаревичем і Тадеушом Обмінським...   

Але ж чекайте, дорогенькі! Ви, а точніше ваші батьки і діди, під корінь вирубали усю українську міську еліту, стерли на порошок все, що думало, писало, творило, розвіяли цю еліту попелом по вітру, а тепер нарікаєте на "Анти-Львов"?! Нечемно з вашого боку. А щодо національної приналежності "аммиачного запаха" в під'їздах, то вона відома кожному львів'янину без огляду на його власну національну приналежність. Після Помаранчевої революції Тарас Чорновіл розповідав мені: "Коли я читав у київських ліфтах написи: "Не мочитесь в лифте, вы же не донецкий!", то згадував запах сечі у під'їздах львівських сецесійних кам'яниць". Завжди блискучий оратор Тарас на цьому пасажі осікся, бо кому, як не йому, достеменно відомо етнокультурне походження відомих львівських запахів.

Запах сечі віє зі Сходу...

Ілько Лемко  ZAXID.NET

Коментарi

91.124.*.*Мankurt21-07-2007 17:56

Згоден і незгоден з постом Читача.

"Львівська еліта була винищена і це факт. Цифри тут не головне".

Безумовно. Головне - емоції. Респект! :)))

213.130.*.*Ага11-07-2007 16:56

Запах счі віє з рота Ілька Лемка. А також і инший сморід з того самого місця.

91.124.*.*ukrainaforever.narod.ru04-07-2007 02:22

А ббез тараса чернаволава ніззя

84.126.*.*Vasyl25-06-2007 16:44

Zgidnyj,ale jak buty zi "svizhoju mocheju"? Mozhe,znov maskali,czy zhydy czy poljaky lyshyly?

Treba znyshchyty "ragulizm"-nash ridnyj brat "sovka".

62.64.*.*ZZZ20-06-2007 11:41

This is a test sentence

<br>

This is another test sentence.

212.58.*.*Левко19-06-2007 09:33

Якщо б не знати, що цю статтю написав "самопомічний" провідний спеціаліст відділу промоції Львова то можна було б розчулитись. Пане Лемко чи як вас там насправді... Львівський рагуль є таким самим за своєю суттю як і "вітер із Сходу". А ви підкидаючи ідею малої переможної війни із засцяними підїздами та поганими москалями насправді намагаєтесь відволікти увагу від бездіяльность та недолугості вашого шефа "самопомічного" А. Садового котрий стільки наобіцяв змін в міському ЖКГ, що тепер не знає де від людей заховатись.

89.105.*.*читач16-06-2007 19:52

у продовження. головний негативний спадок 20 століття для Львова - формування проблеми меншовартості і міста, і його жителів. я не поділяю песимізму та разикалізму оцінок Лемка, але це звичний стан багатьох. в мене є своє пояснення, не знаю, чи воно зрозуміле. ми живемо зі своїми болями, образами та поразками, вважаючи їх поясненням наших проблем. але ж це аргумент лишень почасти. ми не вміємо боротися, а боротьбою вважаємо прокльони на чиюсь адресу. після УПА - ми кучка ображених невдах, не здатних дати собі ради навіть на власній території.

89.105.*.*читач16-06-2007 19:46

згоден і незгоден з постом Манкурта. українська та львівська зокрема еліта дійсно впродовж 20 століття була винищена з особливою пристрастю. це факт і цифри тут не головне. питання в іншому: чи не занадто ми спекулюємо на цьому? часи міняються, повинні формуватися нові пріоритети та елітні групи, які б їх реалізували. але цього немає і невідомо чи буде. тепер дещо інше. постійні зойки про москалів, жидів і т.д. за списком - є результатом відсутності адекватної оцінки подій у 20 столітті. ми не маємо безпристрастної історії. ми не маємо відвертої розмови. допоки цього не буде, будуть зойки та пошуки ворогів.

82.207.*.*Mankurt15-06-2007 13:52

П. Лемко вважає, що чим частіше і наполегливіше він буде повторювати відверту брехню -

"...практично всю львівську інтелігенцію знищено фізично чи вивезено до Сибіру", тим більше йому повірять.

Ніяких даних він ніколи не наводить і не наведе із зрозумілих причин. Скільки було тої інтелігенціїї, скільки знищено? У відповідь тільки звичні плювання і зойк про ненависних обіссяних москалів. Типовий і характерний галицький інтелігент. :(

А вірить йому тільки остаточно задурена подібними інтелектуалами галицька молодь. Ну, нехай вірить...

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Програмна частина - e-design. Дизайн - Ярослава Лозинська
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї посилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.