This version of the page http://www.nceai.gov.ua/127.359.0.0.1.0.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-19. The original page over time could change.
Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України | 2006 рік | Бюлетень "Україна - НАТО" N 2
Розсилки English Version Авторизуватися    Мапа сайта   Контакти   
Про Національний центр
Правові засади євроатлантичної інтеграції України
План дій Україна-НАТО
Інформаційно-аналітичне забезпечення
Довідково
Виступи, статі, інтерв`ю
Інформаційно-аналітичні матеріали
Бюлетень "Україна - НАТО"
2007 рік
2006 рік
2005 рік
2004 рік
Журнал "Україна - НАТО"
Бюлетень "Євроатлантикінформ"
Посібники, підручники
Монографії
Дайджести
Дослiдження i розробки
Серія „Євроатлантичний курс України”
Досвід нових членів НАТО
Механізми співробітництва Україна-НАТО
Мережа партнерства Україна-НАТО / NATO-Ukraine Partnership Network
Неурядові організації
Публікації на тему НАТО
Фотогалерея
Кіноматеріали
Інтерактивна гра "НАТО"
Форум
Вакансії
  Пошук по БД ЗМІ   


   Пошук по сайту   



 2.96 MB


 540 KB


 2,3 MB


 1,5 MB











Бюлетень "Україна - НАТО" N 2

Швеція виступає за надання Україні чіткої європейської перспективи

В рамках робочого візиту до Королівства Швеція 5-17 січня п.р. Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк взяв участь у щорічній національній конференції шведської асоціації "Суспільство і оборона" (м. Селен), присвяченій питанням оборони і міжнародних відносин. Відкриваючи цей форум, Міністр закордонних справ Швеції Лайла Фрейвальдс, зокрема, наголосила на важливості перспективи членства в Євросоюзі для країн Центрально-Східної та Південної Європи з метою успішного здійснення ними процесу політичних та економічних реформ, розвитку регіональ-ного співробітництва, забезпечення миру та стабільності на континенті. Вона підкреслила, що виступає адвокатом Укра-їни у процесі її зближення з ЄС. Керівник шведської дипломатичної служби вважає, що європейська інтеграція для України не є вибором між Заходом і Сходом, ЄС чи Росією. Л.Фрейвальдс зазначила, що повномасштабне впроваджен-ня внутрішніх політичних та економічних реформ дозволить Україні відігравати істотну роль у регіоні.

У своєму виступі "Україна на шляху до миру, свободи і демократії" глава зовнішньополітичного відомства України виклав своє бачення ролі та місця нашої країни в регіональних, загальноєвропейських та світових політич-них процесах. Б.Тарасюк також поінформував учасників конференції щодо участі України у забезпеченні безпеки в регіоні та в усій Європі. Він особливо відзначив необхідність посилення миротворчої діяльності, поглиблення міжна-родного співробітництва з метою врегулювання "заморожених" конфліктів.

Міністр закордонних справ України мав зустріч з лідером найбільшої опозиційної політичної сили країни – Поміркованої партії Швеції Фредеріком Райнфельдтом, в ході якої поінформував його про внутрішньополітичний роз-виток України та окреслив зовнішньополітичні пріоритети нашої держави на нинішньому етапі. Сторони приділили особливу увагу питанням, пов'язаним з реалізацією євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України. Шведсь-кий політик, зокрема, заявив про послідовну підтримку України в наданні їй чіткої європейської перспективи та прове-денні нею економічних і демократичних перетворень для досягнення критеріїв, необхідних для вступу до ЄС та НАТО

До розвитку військових стосунків з країнами Вишеградської групи

18 – 20 січня п.р. з офіційним візитом в Угорській Республіці перебував Міністр оборони України Анатолій Гриценко. Відбулася його зустріч із керівником угорського оборонного відомства Ференцем Юхасом.

Обговорювались стан та перспективи розвитку двостороннього військового співробітництва. За підсумками пере-говорів було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорської Республіки про військово-технічне співробітництво.

Українська військова делегація відвідала військовий гарнізон міста Сольнок, де ознайомилася з роботою Центру підготовки миротворців Міністерства оборони Угорщини та спостерігала за діями миротворчого контингенту за учас-тю наземного та повітряного ешелонів. Крім того, українські військовики були поінформовані про структуру, систе-му бойової підготовки, можливості 86-го вертолітного полку Повітряних сил і 34-го батальйону спеціальних операцій та легкого змішаного батальйону Сухопутних військ Збройних Сил Угорщини.

А.Гриценко взяв участь у засіданні міністрів оборони країн Вишеградської групи, на якому поділився зі своїми колегами поглядами на ймовірні напрями надання допомоги Збройним Силам України з боку членів цього регіональ-ного об'єднання Центральної Європи в реалізації євроатлантичних прагнень нашої держави.

Щодо співробітництва НАТО з країнами-партнерами: Російська Федерація

Діалог з Росією Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер визначив серед головних пріоритетів діяльності Альянсу в поточному році. Участь російських кораблів у антитерористичній операції "Активні зусилля" з патрулювання Середземномор'я головний посадовець НАТО охарактеризував як важливий сигнал та непересічну подію у розвитку партнерства між Альянсом та Росією. Очікується, що Я.Схеффер проведе переговори з Міністром оборони Росії Сергієм Івановим у ході лютневої зустрічі міністрів оборони в Італії. У планах російського оборонного відомства також перед-бачено проведення цього року спільних навчань з НАТО із залученням військових підрозділів Індії та Узбекистану.

НАТО і Україна передали Іраку озброєнь більш ніж на €100 млн

В минулому році країни-члени НАТО, а також Україна, яка є активним учасником миротворчого процесу в Іраку, передали збройним силам цієї держави озброєнь і військової техніки більш ніж на €І00 млн. На думку експертів Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, саме ці країни зробили вагомий внесок в оснащення нової ірак-ської армії і тим самим надали допомогу у встановленні стабільності в регіоні.

Істотні надходження надійшли від Угорщини (77 модернізованих танків Т-72 і 4 броньованих машини на базі Т-72, орієнтовною вартістю близько €70 млн.), Румунії (близько 6000 автоматів АК-47) і Словенії (17000 автоматів АК-47 і близько 10000 захисних шоломів).

На цьому фоні достатньо солідно виглядає й Україна, яка передала Іраку військового майна вартістю до €10 млн., зокрема, 13 БРДМ-2, 38 вантажних автомобілів, 18 одиниць техніки зв'язку, 4 ремонтні май-стерні, 8 автозаправників, 11 машин для дегазації і дезактивації, 1 командно-штабну машину, 527 одиниць стрілецької зброї, близько 1500000 штук боєприпасів. Такий крок, окрім суто моральних дивідендів, може принести й практичну вигоду. При комплексному, продуманому підході це може стати запорукою для подальшого просування інтересів ОПК України в цій країні.

Сучасний стан та напрямки розвитку військового співробітництва України та Австрії

Ці питання обговорювалися в ході візиту до нашої країни австрійської військової делегації на чолі з начальником Генерального штабу Збройних Сил Австрійської Республіки генералом Роландом Ертелем. Відбулася його офіційна зустріч з начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України генерал-полковником Сергієм Кириченком.

Обговорено низку важливих питань, що становлять взаємний інтерес. Зокрема, йшлося про участь у воєнно-політичних заходах в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру", організацію і підготовку миротворчих під-розділів, співробітництво в галузі військової освіти. Значна увага приділялась стану і перспективам розвитку зброй-них сил двох країн. Представники австрійської військової делегації були детально ознайомлені з положеннями Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки, системою підготовки кадрів у Збройних Силах України, ходом вирішення проблем утилізації надлишкових боєприпасів і військової техніки.

Українські миротворці у Косовому отримали відзнаки командира багатонаціональної бригади "Еast"

Базовий табір "Бреза" національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" у Косовому відвідав командир багатонаціональної бригади "Еast" сил КФОР бригадний генерал Джон Харрел для наго-родження групи українських миротворців за високий професіоналізм та вагомий внесок у миротворчу діяльність.

Перебуваючи у розташуванні українського миротворчого контингенту, американський генерал також ознайомив-ся з ходом виконання завдань нашими військовими та обстановкою у зоні відповідальності "УкрПолбату" – муніци-палітеті Штрпце.

Плануючі конференції з підготовки навчань за миротворчою тематикою

В Кишиневі (Республіка Молдова) відбулася початкова конференція з планування багатонаціонального командно-штабного навчання Сил реагування НАТО "Кооператив Лонгбоу - 2006", яке передбачається провести у вересні п.р. на молдавській території в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру". У роботі цієї конференції взяли участь представники з понад 20 країн-членів і партнерів Альянсу. Нашу державу на ній представляв офіцер Команду-вання Сухопутних військ Збройних Сил України.

В ході даного плануючого заходу узгоджено Меморандум про взаєморозуміння, обговорено план-сценарій майбу-тніх маневрів та порядок їх всебічного забезпечення, розроблено оперативний план навчання, визначено сили та за-соби, які залучатимуться до нього від країн-учасниць, практично відпрацьовані дії за стандартними операційними процедурами НАТО в рамках проведення операції з підтримання миру.

У Стамбулі (Туреччина) за участю представника командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України проходила головна плануюча конференція з підготовки до навчань “Чорноморське партнерство-2006”. Обго-ворювались зміст і етапи майбутніх маневрів, склад їх сил і засобів. Організатором цих маневрів, які щорічно прохо-дять в турецьких територіальних водах і в яких будуть задіяні військові моряки Болгарії, Грузії, Російської Федерації, Румунії, Туреччини й України, є ВМС Туреччини.

Темою навчань стане проведення морської миротворчої операції, а метою – поліпшення стандартів взаємосуміс-ності між військово-морськими силами країн Чорноморського регіону, продовження взаємодії в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру".

Обмін досвідом використання систем імітаційного моделювання

Цій меті слугував візит 16-20 січня п.р. української військової делегації на чолі з начальником кафедри інформа-тизації штабів Національної академії оборони України полковником Олександром Пермяковим до Центру бойової підготовки Сухопутних військ США Європейського командування американських збройних сил, розташованого на базі Графенвойер у Німеччині.

Представники ЗС України ознайомились в ході даного візиту із загальними засадами функціонування центрів бо-йової підготовки Сухопутних військ США, методиками планування та проведення навчань з використанням комп'ю-терів. Крім того, українська делегація поінформувала американську сторону про власний досвід у цій галузі та обго-ворила розвиток співробітництва за напрямком бойової підготовки військ.

Перепідготовка колишніх військовослужбовців

У Сімферополі в Таврійському національному університету імені В.І.Вернадського відбувся урочистий випуск 30 військовослужбовців запасу, які завершили навчання на курсах перепідготовки, організованих в рамках проекту "Україна-Норвегія". У церемонії вручення свідоцтв цього учбового закладу та дипломів Регіонального університету Норвегії, розташованого в місті Будо, взяли участь його ректор професор Фруде Меллемвік та начальник Сімферо-польського гарнізону командир окремої бригади берегової оборони Військово-Морських Сил Збройних Сил України полковник Сергій Бондаренко.

"Співробітництво Україна-НАТО: регіональний вимір"

За такою назвою в Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.О.М.Горького відбувся "круглий стіл", в якому взяли участь працівники всіх районних бібліотек області, представники неурядових організацій, ЗМІ, студенти та науковці, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре і заступник голови Координаційної ради Всеукраїнської громадської організації "Демократична дія" Сергій Джердж. Обговорювались стан та стратегічні перспективи співробітництва України з Альянсом, питання національної безпеки в контексті євро-атлантичної інтеграції нашої держави та виконання Цільового плану Україна-НАТО. Розглядалася, зокрема, можли-вість надання об'єктивної інформації про НАТО, що є важливим саме для районних центрів, сіл та містечок, де про-живає значна частина населення України і де відсутня достатня кількість інформаційних матеріалів. Громадська дум-ка, що базується на реальних фактах, якраз і формує виважену та послідовну позицію суспільства.
Бюлетень "Україна-НАТО" № 2   409.50 KB

© Національний центр
   з питань євроатлантичної інтеграції України, 2004-2006

   Розроблено в ІЦ "Електронні вісті"