На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Книга відгуків | Зворотній зв'язок 


РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ












НАШІ ПАРТНЕРИ







ЛІЧИЛЬНИКИ










ІТАЛІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ ДІАЛОГ НА ВСІХ РІВНЯХ ПОКРАЩИТЬ ПАРЛАМЕНТСЬКА ГРУПА ДРУЖБИ З УКРАЇНОЮ - ГОЛОВА ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ ГРУПИ АНДРЕА РІГОНІ

До парламентської групи дружби з Україною, яку створено при італійському парламенті, ввійшло 105 депутатів і вони прагнуть покращити діалог між двома державами на всіх рівнях, у тому числі політичному та економічному. Про це заявив у розмові з кореспондентом УКРІНФОРМу віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи, глава італійської делегації при Раді Європи та голова новоствореної парламентської групи дружби Андреа Рігоні.

Він - частий гість України, тільки в 2007 році тричі приїздив в Україну. У травні - як віце-президент парламентської асамблеї Ради Європи та президент італійської делегації при Раді Європи брав участь у засіданні Комісії з політичних питань, що пройшло в Києві. У липні відвідав Україну з нагоди сесії ОБСЄ як представник Асамблеї Ради Європи, а 30 вересня був спостерігачес на парламентських виборах. Ініціюючи створення парламентської групи дружби, Андреа Рігоні виходив з того, що "нинішній стан відносин між Італією та Україною характеризується інтенсифікацією та поглибленням двосторонніх зв'язків".

"Не слід забувати, що серед кроків, які великою мірою зміцнюють діалог між двома народами є ті, що стосуються гостинності та допомоги, особливо коли йдеться про українських дітей з місцевостей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", - зазначає Андреа Рігоні. За його словами, "в Італії є розуміння, що зусилля, спрямовані на інтеграцію та культурний обмін з великою країною на порозі Європи, якою є Україна, є позитивним фактом, у тому числі з огляду на присутність великої кількості громадян України на території Італії".

Андреа Рігоні вважає, що "питання визнання українського Голодомору 1932-33 років геноцидом є наразі відкритим для дискусій міжнародної спільноти". Він зазначив: акції, спрямовані на підвищення чутливості суспільства до цієї страшної трагедії українського народу, наразі набувають великого розповсюдження й у Італії. Так, 21 листопада у римському Капітолії відбулася конференція-реквієм, присвячена жертвам Голодомору. Однією з її цілей, за словами голови новоствореної парламентської групи дружби, - "прискорити визначення офіційної позиції італійською владою". "Італія, безперечно, є країною, народ якої відчуває, наскільки важливо пам'ятати про драматичні події ХХ століття. Тому я вірю, що трагедія українського народу буде визнана", - заявив Андреа Рігоні.


Ірина Кащей - УКРІНФОРМ


УКРАЇНА МОЖЕ ВТРАТИТИ ДОСТУП НА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК ХІМІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ - ПРЕДСТАВНИК УКРАЇНИ ПРИ ЄС ПОСОЛ РОМАН ШПЕК

Україна може втратити доступ на європейський ринок хімічної продукції, якщо український уряд і профільні підприємства не вживатимуть негайних заходів із адаптації до європейської системи реєстрації, оцінки та авторизації хімічної продукції. Таку заяву під час зустрічі з українськими журналістами зробив Представник України при ЄС Посол Роман Шпек.

Єврокомісія ухвалила пропозиції з впровадження нової законодавчої бази ЄС в сфері хімічного виробництва (REACH) ще у 2003 році. Ця законодавча база, що передбачає введення системи реєстрації, оцінки та авторизації хімічної продукції, була погоджена на рівні Ради ЄС, Європарламенту та держав-членів наприкінці 2006 року. За словами дипломата, на практиці це означає, що вже з 1 січня 2009 року імпорт Європейським Союзом хімічних субстанцій та їх реалізація на європейському ринку відбуватимуться виключно після проведення відповідних процедур реєстрації, авторизації та надання дозволів. Система REACH охоплюватиме понад 30 тис. хімічних речовин, що виробляються в ЄС або експортуються на європейський ринок.

"Українська сторона поінформована про введення в дію європейської системи реєстрації, оцінки й авторизації хімічної продукції. Однак рівень готовності України до нововведень, у порівнянні з іншими країнами, є невисоким. У першу чергу, ми порівнюємо рівень готовності українських підприємств з економічними суб'єктами таких країн, як Росія, Китай, Корея та інших, які є нашими партнерами і конкурентами", - зауважив Р. Шпек.

Він висловив занепокоєння тим, що пропозиції Представництва України при ЄС щодо підготовки до впровадження REACH не отримали належної реакції з боку уряду. Зокрема, досі не визначено міністерство або державний комітет, який би відігравав роль координуючого органу, здатного поєднати інтереси різних відомств та українських виробників.

Ситуація ускладнюється й тим, що обмеження та дозволи в рамках REACH розповсюджуватимуться на всю номенклатуру продукції, де використовуються хімічні речовини, включаючи текстиль, взуття, фарби, вироби з металу та інші - така практика буде введена вже з 1 червня 2008 року.

Дипломат висловив переконання, що саме органи влади мають діяти на випередження ситуації уже зараз, не чекаючи появи списку підприємств, проти яких вводять обмежувальні заходи. Обсяг робіт треба визначити вже зараз, оцінити їх вплив на собівартість продукції, зважити на економічну доцільність такого виробництва, зберегти свою присутність на європейському ринку або диверсифікувати експорт та переорієнтувати його на інші країни, - підкреслив Р. Шпек.

Він зазначив, що європейські компанії та країни, з яких далеко не всі задоволені впровадженням REACH, вже шукають шляхи для такої диверсифікації експорту. Тобто, Україна вже зараз включається в боротьбу не тільки за європейський ринок, а й за ринки третіх країн.

"Якщо ми скоротимо виробництво власної продукції - ринки моментально захоплять інші. Європейські виробники ставляться до REACH, як до серйозного виклику, в той час, як для більшості міністерств та підприємств України це залишається чимось на зразок факультативного завдання. Необхідно розробити обов'язкову програму дій вже зараз, щоб не було запізно", - заявив Представник України при ЄС.

Він також сказав, що словосполучення "обов'язкова програма" є умовним, адже підготовка до впровадження REACH має відповідати, в першу чергу, інтересам хімічних виробників України. Урядові структури і, зокрема, Представництво України при ЄС, можуть допомогти їм знайти найбільш раціональний шлях до налагодження діалогу з Єврокомісією, контрольними установами Європейського Союзу та професійними асоціаціями. За рахунок "роботи на випередження" Україна може скоротити власне відставання від інших країн у підготовці до моменту впровадження нового економічного законодавства Євросоюзу.

Якщо ж цього не зробити, українські підприємства можуть втратити ринок Європейського Союзу. За підсумками минулого року обсяг торгівлі хімічною продукцією між Україною та ЄС становив 2 млрд 637 млн 670 тис. євро, або 10 відсотків від загального товарообігу. Якщо європейський ринок буде втрачено, наслідки стануть загрозливими для економіки країни, адже несуть не тільки небезпеку для експорту, а й перспективу зменшення кількості робочих місць, уповільнення темпів економічного зростання та наповнення бюджету, - заявив Роман Шпек.


Дмитро Шкурко - УКРІНФОРМ


УКРАЇНІ І ПОЛЬЩІ ТРЕБА ТІСНІШЕ СПІВПРАЦЮВАТИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СПІЛЬНИХ ПРОБЛЕМ - ЕКС-ПОСОЛ РП В УКРАЇНІ МАРЕК ЗЮЛКОВСЬКИЙ

Україні і Польщі потрібно тісніше співпрацювати для вирішення спільних проблем, зокрема, у питаннях енергобезпеки, проведення Євро-2012 та у позиціях щодо безпеки на Європейському континенті. Про шляхи їх вирішення розповів у інтерв'ю кореспондентові УКРІНФОРМу екс-посол Республіки Польща в Україні, заступник директора з політики національної безпеки МЗС Польщі Марек Зюлковський.

- Пане Мареку, чи можливі зміни у зовнішній політиці у зв'язку з обранням нового уряду у Польщі?

- На мою думку, ніяких труднощів у двосторонніх відносинах між державами не буде. Ми залишаємось вашим партнером, будемо і надалі підтримувати кроки України на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції.

- Як ви вважаєте, коли буде сформовано новий уряд в РП?

- За прогнозами, новий уряд у Польщі буде сформований 15-16 листопада. Кардинальних змін у двосторонніх відносинах між нашими державами не передбачається. Але нам треба серйозніше й активніше співпрацювати, зокрема - у питаннях підготовки до Євро-2012. Ми ще не почали будувати стадіони, комунікації. На урядовому рівні повинна бути офіційна домовленість щодо координації дій у підготовці до чемпіонату. Нам треба поспішати, бо 5 років - це не такий великий термін, як здається на перший погляд.

- Як у Польщі розвивається Програма забезпечення енергетичної безпеки?

- Програма енергетичної безпеки для Польщі і для України є дуже важливою. Польща планує завершити програму здійснення диверсифікації джерел постачання енергоресурсів через 3-5 років. У першу чергу це стосується незалежності від російського газу та нафти. У вирішенні цього питання ми відрізняємось від України, яка набагато більш залежна від Росії в цих питаннях. Польща споживає значно менше енергетичних носіїв у зв'язку із розвинутою системою енергозбереження. Перебуваючи на посаді посла Польщі в Україні, я страшенно дивувався великій кількості споживання енергоносіїв в Україні. Польщі всього потрібно 16-17 мільярдів кубометрів газу, а Україні - 60-70. Вже зараз РП сама забезпечує себе 40 відсотками газу. В РФ ми беремо також 40 відсотків. І хоча це трохи більше 1/3, ми плануємо скоротити поставки газу з РФ до 10-15 відсотків. Питання постачання нафти з Росії також не стоїть так гостро, як в Україні, після побудови нафтопереробного заводу у польському місті Можейко. Ми також сподіваємося на побудову нафтопроводу Одеса - Броди - Плоцьк, який дасть можливість нашим країнам стати менш залежними у питаннях поставок нафти із Росії. Напрацювань у Польщі в питаннях енергобезпеки дуже багато, і ми йдемо вперед. Україні ж у першу чергу потрібно фундаментально міняти свою енергетичну структуру - зробити її більш енергозберігаючою, і тоді багато проблем зникне.

- Розкажіть про ситуацію щодо Договору про скорочення звичайних збройних сил в Європі (ДОВСЄ) у зв'язку із можливим виходом із нього Росії.

- Польське керівництво постійно думає над тим, як переконати Російську Федерацію не виходити з ДОВСЄ. Цей договір є системою колективної безпеки, куди входять 32 країни. Тому небезпека виходу РФ з цього Договору торкнеться всієї схеми і розхитає цілісність системи ДОВСЄ.


Яна Лемешенко - УКРІНФОРМ



ВІТАЄМО!

ПОГОДА
Завтра в Києві
 вдень  -7°C
 вночі  -8°C
Погода на 5 днів...
ОПИТУВАННЯ!
Загружаю...
Інші курси валют ...

Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com