This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/chernykh.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-18. The original page over time could change.
Черних Валентин Петрович, фармацевт, член-кореспондент НАН України (Харків) — наукова біографія

Черних Валентин Петрович
Ректор Національної фармацевтичної академії,
член-кореспондент Національної академії наук України

 

Народився 5 січня 1940 року в с. Речиця Лівенського району Орловської області в сім’ї вчителів.

Все життя і діяльність присвятив підготовці висококваліфікованих спеціалістів з широкого спектру спеціальностей для фармацевтичної галузі, підготовці науково-педагогічних кадрів, розвитку наукових досліджень, зміцненню матеріальної бази академії. З його наукової школи вийшло 14 докторів, 41 кандидат наук.

Відомий учений у галузі органічної хімії. У колі наукових досліджень — цілеспрямований синтез нових фізіологічно активних речовин: похідних дикарбонових кислот і гетероциклічних структур. У творчому доробку Валентина Петровича — 14 патентів, 340 авторських свідоцтв, 12 монографій, 370 наукових статей, підручник і практикум з органічної хімії. Разом з учнями створив 8 нових лікарських препаратів. Неодноразово гідно представляв вітчизняну хімічну і фармацевтичну науку на міжнародному рівні, веде багатопланову громадську діяльність.

Заслужений діяч науки і техніки України, заслужений винахідник України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Нагороджений орденами: "За заслуги" II та III ступенів, Трудового Червоного Прапора, "Знак Пошани"; багатьма медалями та почесними грамотами.

Джерело інформації: www.chernykh.openua.net
[Last accessed 08.09.2007]


Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського
www.nbuv.gov.ua