This version of the page http://blogoreader.org.ua/getting-blog-in-ukraine/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-18. The original page over time could change.
Як завести блоґ? - Blogoreader 2.4 – українська блоґосфера - блоґи, новини, статті, персони

Як завести блоґ?

Як завести блог? - саме таким питанням задаються ті, хто нарешті дізнався, що то за новомодне слово, і собі вирішив зробити особистий (або навіть тематичний) блог. От саме про це ми й поговоримо; ви дізнаєтесь, як завести блог в Україні.

У вас, як у новачка, є два варіанти - платний і безплатний. Звичайно, платити вас ніхто не примусить, однак згодом, можливо за кілька місяців, або й через рік, ви зрозумієте переваги і недоліки такого блоггінгу.

Завести блог безкоштовно

В Україні діє кілька безкоштовних автоматичних сервісів для стоврення блогу. Так, всього кількома кліками ви зможете отримати досить пристойну сторінку в мережі.

Livejournal - певно, найвідоміший і найпопулярніший поки сервіс в Україні. Нещодавно була опублікована детальна статистика українського сегменту LJ (або ЖЖ - Живий Журнал). Україна знаходиться на 5 місці у світі за чисельністю ЖЖ-блогів, маючи, за оцінками до 80-85 тисяч користувачів. Щоб завести рахунок на ЖЖ, достатньо завітати на www.livejournal.com і натиснути “Створити журнал” (мову інтерфейсу можна обрати в налаштуваннях). Вам буде наданий у користування безкоштовний аккаунт типу ім’я.livejournal.com . Деякі функції присутні не в повному обсязі, тому вам пропонуватимуть перейти на платний рахунок, де більше можливостей (однак це зовсім не обов’язково. Тисячі людей користуються безплатними рахунками, і не скаржаться:) На ЖЖ можна писати як з основної сторінки, так і з спеціальної програми-клієнта Semagic вона дозволяє вам писати у блог не заходячи до вебу (але підключення потрібне). ЖЖ також дозволяє брати участь, створювати і писати до коммюніті (спільноти). Адреса кожної спільноти є community.livejournal.com/назва . На українській вже створено чимало спільнот на ваш смак. Детальніше ви можете дізнатись про нові спільноти на ua_ljpromo . Ви також можете змінити свій LJ-фейс з такого, наприклад, hellveen на такий hellveen Ну, поки досить про ЖЖ, треба йти далі.

Blogger. Цей сервіс є дочірнім від Google, тому, при наявності Google-аккаунта вам не потрібно буде створювати новий рахунок, а просто зайти з даними Google. І навпаки - якщо ви створили аккаунт на Blogger, то автоматично отримуєте рахунок Google. Blogger отримав український інтерфейс зовсім нещодавно - місяць тому. Як твердить головна сторінка, завести блог ви можете всього у кілька кроків - створити профіль, назвати блог, обрати шаблон. Вам буде надано домен типу ім’я.blogspot.com. Після створення блогу ви можете щось написати, або ж налаштувати зовнішній вигляд, настройки. Цікавим моментом є те, що Blogger, як підрозділ Google, дозволяє вам розмістити рекламні блоки Google Adsense, і, таким чином заробляти з трафіку (що неможливе у ЖЖ). Також сервіс повністю сумісний з іншими продуктами Google - Picasa Web Albums, Google Data API support, підтримує drag&drop при налаштуванні сторінки, а також тегування записів. І ще цікавим є те, що в деяких нових телефонах (приміром, Sony Ericsson) ви можете публікувати фото, зроблені з мобільного, безпосередньо у блог.

BLOG:NET.UA. Blog.Net.Ua - перший український автоматичний сервіс безкоштовних блогів. Він почав свою роботу 1 січня 2007 року, саме так датується перший запис LaSet’а, котрий адмініструє цей проект. Створити блог легше, ніж навіть у світових сервісах, котрі описані вище. Вам треба просто обрати назву блогу, і за кілька хвилин у вас буде безкоштовний блог на 100 мБ типу ім’я.blog.net.ua. Після цього ви перейдете у панель керування Wordpress. Сервіс працює саме на цьому двигунці. Wordpress майже ідеально підходить для блогу. Вам не потрібно щось настроювати - записи додаються автоматично, так само на автоматі тегування, віджети (widgets), теми, категорії та багато іншого. Зараз ви можете обрати одну тему оформлення серед таких - Big Pencil, Qwilm, Minimalistic, Wordpress Default (Kubric), Yura 1.0, iTheme. Передостання розроблена безпосередньо автором сервісу. За допомогою платного апгрейду ви можете збільшити місце для файлів, зняти певні обмеження. Загалом головною метою Blog.Net.Ua є українізація блогосфери, адже всі теми перекладені на український інтерфейс. Сервіс подарував нам чимало цікавих блогів, котрі зараз тримають велику популярність. Від себе можу додати, що за час функціонування Політичного блогу, який я веду, не було ніяких технічних проблем.

Завести блог самостійно та платно.

Всі ці вищеописані сервіси гарні та пухнасті, однак ви там лише творець контенту, більш ніякої участі крім вибору схеми дизайну, ви не берете. І якою не була б гарною адреса вашого блогу, ця адреса вам не належить, і ніколи не буде належати. Тому з часом ви зрозумієте, що значить бути “в чужій хаті”, де ви можете тільки бути гарним гостем, але аж ніяк не хазяїном.

Щоб стати хазяїном свого сайту, і взяти управління в свої руки, вам потрібні гроші. Скільки треба грошей - це вже ваше особисте вподобання. Звичайно, для невеличкого сайта-візитівки згодиться і 50 грн на рік, а для великих сайтів утримання може обійтись і більше ніж 1000 грн. Але оскільки ми зараз говоримо про блоги, і ви працюватиме над сайтом самі, то оперувати прийдеться з невеликими сумами. Головні витрати:

1. Домен. $5-20/рік

2. Хостинг. $10-40/рік

3. Система управління сайтом. $ - одноразово*

Проте у вас ще не все втрачено. не обов”язково платити за пункти 1-3, адже поки ще є безкоштовні рішення. Безкоштовний домен в зоні org.ua поки що надається, тож ви ще можете зайняти гарне ім”я для свого блогу. Безкоштовний хостинг також не проблема, однак його недолік - можливі перевантаження та обмеження дискового простору. Зі свіх наявних безплатних хостингів рекомендується TopUA. *Вас також ніхто не примусить платити за CMS - Content Managing System - поки є чудові безкоштовні рішення типу Wordpress. Тому надалі будемо розглядати випадок, коли ви купили домен та хостинг, щоб не мати мороки.

Надалі все залежить лише від вас. Якщо ви добре володієте HTML i CSS - то можете самостійно писати сторінки до свого блогу. Однак таке заняття не є легким, тому безкоштовні CMS як Wordpress набагато полегшать вам ведення блогу. При наявності вашого власного домену та безперебійного хостингу ви зможете цілком самостійно керувати сайтом, редагувати стиль, код, та все інше.

Обирати лише вам. Початкові вливання коштів для ведення блогу не є такими великими, як здається, тому цілком можливо, що через деякий час ці кошти вже повернуться вам у виді прибутків. Проте це вже інша тема для розмови.

Читайте також:

- Що таке RSS?

Популярність запису: 2% [?]

Нагору ↑

    Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на blogoreader.org.ua. Хочете бути нашим автором? Ласкаво просимо.