This version of the page http://ukraine.usaid.gov/ukr/accomp_dem.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-16. The original page over time could change.
USAID/Україна - Досягнення > Демократія та самоврядування
Ви знаходитесь тут: > Досягнення > Демократія та самоврядування
 Початок 
 Про нас 
 Програми 
 Новини та події 
 Досягнення 
 Публікації 
 Типові питання 
 Карта сайту 

Досягнення

   Україна
  • Економічне зростання
  • Демократія та самоврядування
  • Охорона здоров'я та соціальний сектор
  • Протидія корупції
  • Альянси для потреб розвитку (GDA)
  • Окремі завдання
   Молдова
   Білорусь

Карта діяльності

Перейти до карти діяльності>>>

Календар подій

Грудень 2007
Пн 310172431
Вт 4111825 
Ср 5121926 
Чт 6132027 
Пт 7142128 
Сб18152229 
Вс29162330 
<<Листопад

Після набуття незалежності, Україна розмірено та виважено розвиває демократичні політичні механізми та інститути. Програми та діяльність USAID були спрямовані на зміцнення плюралізму та прозорості політичних процесів, забезпечення Верховенства права, на зміцнення громадянського суспільства та НУО, допомогу розвитку місцевого самоврядування, та на підтримку незалежних ЗМІ.

Вибори

Передбачаючи те, що президентські вибори 2004 року та вибори до Верховної Ради 2006 року стануть центральними подіями у розвитку демократії в Україні, USAID ініціювало на цей період комплексну стратегію допомоги у організації та проведенні виборів. При цьому, заходи Агентства були зосереджені на розвитку основних елементів прозорого та вільного виборчого процесу, що перш за все включало розвиток правової та нормативної бази шляхом розбудови основ для демократичних виборів. Окрім того, допомога USAID надавалась у забезпеченні дотримання встановлених правових норм. По-друге, в рамках проектів, фінансованих USAID, здійснювалась широкомасштабна діяльність у сфері просвіти виборців, завдяки якій громадяни мали отримати можливість зробити обізнаний та вільний вибір. Ці програми також були спрямовані на окремі суспільні групи – такі, як молодь, що історично була найменш політично активною, та жінки, що мешкають у сільській місцевості (ця остання категорія найбільше потерпає від відсутності доступу до інформації, але у своїй більшості бере участь у голосуванні).

Хоча багато виборців вважали, що результат президентських перегонів заздалегідь вирішений, і що громадяни безсилі попередити масові фальсифікації, у ході виборчого процесу стало все важче наперед визначити його результат. Це само по собі було і продовжує бути досягненням - досягненням, у забезпеченні якого USAID і його програми з розвитку демократії та самоврядування відіграли суттєву роль.

Розвиток незалежних ЗМІ

Програми USAID з розвитку незалежних засобів масової інформації (ЗМІ) як і раніше надавали допомогу у зміцненні потенціалу професійних асоціацій ЗМІ: Незалежної Асоціації телерадіомовників (НАТРМ) та Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП), а також місцевих прес-клубів. В результаті, кількість членів НАТРМ зросла з 93 до 101 регіонального ЗМІ, а УАВПП – з 48 до 67 газет, що забезпечило більш потужний і сталий характер діяльності цих об"єднань. У 1994 р. за сприяння USAID була створена мережа з 24 регіональних прес-клубів; на сьогодні, цією мережею повністю керує українська неурядова організація, що працює за фінансової підтримки USAID, а 10 прес-клубів вже зареєстровані як незалежні медійні НУО. Прес-клуби надають приміщення, де провадяться медійні заходи для інших проектів USAID, пропонують безплатний доступ до Інтернету і фахових бібліотек та забезпечують правову підтримку журналістів. Робота прес-клубів значно сприяла проведенню публічних дебатів в усіх регіонах України. Під час двох турів президентських виборів, мережа клубів стала основою для більш активної діяльності організацій громадянського суспільства і ЗМІ, та продовжує відігравати цю роль і сьогодні.

Медійні програми USAID з одного боку допомогли вдосконалити якість доступної для громадян інформації, а з другого -  збільшити її обсяг, завдяки навчальним програмам з основ журналістики, суспільної журналістики, журналістської етики, висвітлення виборів, ведення журналістського розслідування та інших фахових аспектів. Протягом останнього року, понад 1700 українських журналістів взяли участь у цільових навчальних програмах, присвячених висвітленню конкретних питань – таких, як земельна реформа і муніципальний розвиток. Крім того, підтримка USAID в організації навчання з питань фінансового управління допомогла окремим ЗМІ реорганізувати управління збутом своєї продукції, перевірити нові ідеї з маркетингу, а також удосконалити управління кадрами.

Протягом 2004 року компанія "Інтерньюз" надавала підтримку українській НУО "Телекритика" у публікації перших шести випусків нового друкованого журналу цієї організації. Це видання допомогло активізувати і зосередити той спротив, що його викликав у журналістів все більший тиск з боку влади – тиск, що мав на меті змусити їх дотримуватися офіційної точки зору при висвітленні подій. За допомоги "Телекритики" було підготоване звернення проти тиску влади на ЗМІ під час виборів, яке підписали понад 300 журналістів. Це звернення викликало справжню міні-революцію у медійному просторі України.

Правничі програми USAID допомагали зменшити адміністративний та юридичний тиск на друковані та електронні ЗМІ завдяки безплатним юридичним порадам та консультаціям, а також представництва інтересів ЗМІ при розгляді кількох судових справ. Юристи, які займаються питаннями ЗМІ, розглядали законопроекти, що стосуються цієї сфери, і успішно обстоювали потребу у вдосконаленні правової бази діяльності ЗМІ.

Верховенство права

Проект USAID з Верховенства права, який виконує Американська асоціація юристів/Правова Ініціатива в країнах Центральної та Східної Європи (ABA/CEELI), розпочав надання безплатних юридичних послуг, якими можуть користуватися громадяни. Зараз в Україні функціонують 32 юридичні консультації, 7 з яких отримують допомогу від USAID. Правники проекту представляли інтереси студентів, на яких здійснювався тиск в учбових закладах за їх участь у виборчому процесі, допомагали громадянам наполягти на внесенні їхніх прізвищ до списків виборців, а також надавали юридичну допомогу у складенні позовів у день виборів. Були також створені гарячі телефонні лінії, що дали громадянам змогу отримати юридичні консультації або анонімно повідомити про порушення під час виборів.

Громадянське суспільство

Через інноваційні гранти, навчання та мережеві можливості для неурядових організацій, проект "Мережа громадянської дії в Україні" (МГДУ) прагнув змінити сприйняття населенням своїх обов"язків як громадян і працював над зміцненням інфраструктури громадянського суспільства. МГДУ надав неурядовим організаціям у 22 областях України гранти на суму 2,5 млн. доларів США.

В рамках правового та регуляторного компоненту діяльності МГДУ було створено більш сприятливе правове середовище для роботи неурядових організацій, що також отримали допомогу у забезпеченні своєї належної суспільної ролі та залученні фінансових ресурсів місцевої влади та бізнесу. Окрім того, МГДУ сприяла діяльності, спрямованій на підвищення суспільної активності громадян, надаючи НУО допомогу у налагодженні ефективної роботи безпосередньо з населенням.

Муніципальний розвиток та розбудова місцевого самоврядування

В рамках своєї стратегії по допомозі органам місцевого самоврядування, USAID продовжувало на широкій основі підтримувати заходи по реформі управління містами та реальному покращенню діяльності комунальних служб. Як і раніше, USAID забезпечувало виконання збалансованої програми технічної допомоги місцевим органам влади по трьох основних напрямах: 1) розвиток асоціацій міст; 2) основні навички муніципального управління з первинною увагою до таких питань, як участь місцевої громади, стратегічне планування, розробка міських бюджетів та фінансове управління; 3) підвищення якості роботи комунальних служб, зокрема у сферах централізованого теплопостачання, водопостачання та каналізації.

Завдяки програмі USAID значно поліпшилось професійне управління містами та було удосконалено роботу муніципальних служб. Більше половини з 450 міст України брали безпосередню участь в одному чи кількох проектах USAID, а ще більша частина користувалася послугами регіональних муніципальних навчальних центрів. Окрім того, в усіх містах та великих селах масово розповсюджувалися інформаційні пакети про передову практику у сфері муніципального управління. Асоціація міст України (АМУ) стала зразком для муніципальних об"єднань. Сьогодні, у містах-членах АМУ мешкає понад 80% населення України, а послуги, що їх цим містам надають 25 регіональних відділень Асоціації, відповідають міжнародним стандартам.

Ширший доступ до кредитів на потреби вдосконалення інфраструктури здатний допомогти місцевим органам влади підвищити якість комунальних послуг та забезпечити промисловий розвиток на рівні міст і регіонів. Для того, щоб забезпечити містам України цей доступ, USAID підписало угоди з часткового гарантування муніципальних кредитів з банками "Надра" та "Укрсиббанк".

<< Повернутися до розділу "Досягнення"

Початок | Про нас | Програми | Новини та події | Досягнення | Публікації | Посилання | Типові питання | Карта сайту
Вакансії | Інформація для партнерів | Наші контакти


Цей сайт створений та підтримується Агентством США з міжнародного розвитку, Київ, Україна
Останнє оновлення: 3 травня 2007 року