Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте









Прямая речь


Также в разделе:

Николай Азаров: «На чемоданах мы не сидим, а работаем в нормальном режиме»



Виступ Прем'єр-міністра України В. Ф. Януковича на 8-му позачерговому з'їзді суддів України



Виктор Янукович: Перспектив у них нет и не может быть



Стенограма брифінгу Першого віце-прем’єр-міністра України М. Я. Азарова 21 листопада 2007 р.



Виступ Прем'єр-міністра України В. Ф. Януковича на урочистому засіданні з нагоди Дня працівників сільського господарства





Віктор Янукович:

Не можна піклуватися лише про свої владні повноваження, слід згадати й про людей.


20.04.2005, 13:31

вернуться в раздел

Заяви про можливу ревізію результатів політреформи, озвучені держсекретарем О.Зінченком і прем'єр-міністром Ю.Тимошенко не можуть не тривожити кожного, хто вболіває за розвиток демократії в Україні.

Тим паче, що автори цих заяв навіть не пробують приховати реальні мотиви свого кроку – зберегти максимальну концентрацію влади в одних руках. Цим фактично нівелюються гучні заяви про відданість нової влади широким принципам реальної демократії.

Не секрет, що численні зловживання за всі роки незалежності виростали саме з відсутності балансу повноважень між гілками влади. Навіть найпорядніший, найдемократичніший політик, отримавши повноваження колишнього президента, незабаром перетвориться на відображення свого попередника. Свого часу Олександр Мороз сказав, що за таких широких повноважень навіть ангелові виростуть роги.

Якраз небажання повторювати негативи попередньої влади, надія створити в країні державну систему, при якій всі, кому народ доручив розпоряджатися своєю долею, чесно розділять між собою як повноваження, так і відповідальність, завжди спонукало мене активно виступати на підтримку політреформи.

Мушу також відзначити, що тиск на одне з найзначніших завоювань демократії, яким я вважаю в Україні політичну реформу, розпочався в той час, коли нова влада вже проявила вражаючі приклади волюнтаризму, несприйняття будь-якої нинішньої опозиції, а також повне нерозуміння прийнятих у всьому цивілізованому світі демократичних норм.

Цей тиск розпочався також на фоні зниження економічного розвитку держави, падіння виробництва в різних галузях, стрімкого зростання цін. Тому своєчасне введення в дію політреформи могло б врятувати нове керівництво країни від наступних, ще більш грубих помилок, а народ України – від значних соціальних, економічних та суспільних втрат. Не можна ж піклуватися лише про свої владні повноваження, слід згадати й про людей, серед яких навіть ті, які голосували за В.Ющенка, очікували на зовсім інші принципи управління державою.

Окрім того, тривожить і форма, за допомогою якої прагнуть здійснити ревізію Конституції. Як прийнято – якщо певні політичні сили не згідні з якимись нормами оновленої Конституції, то вони ініціюють законну процедуру змін. Натомість прем'єр-міністр висловлює бажання фактично викрутити руки Конституційному Суду й змусити його перекреслити свої попередні рішення. А держсекретар наполягає на поки що дуже хиткому завоюванні демократії – на референдумі. Але ж ніхто не забув референдум 2000 року, який організував тодішній прем'єр. 113% "за" на цьому референдумі – це не були якісь виняткові приклади.

Чи нам потрібно повторення такої практики?

І невже нова влада за менш ніж сто днів свого існування вже встигла пройти шлях від імітування демократії до відвертого тоталітаризму?

Українську Конституцію можна і треба вдосконалювати, оскільки нема меж досконалості, але повертатися на колишній, менш демократичний рівень, ніхто не має права. І ми цього не допустимо.




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2007 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии