This version of the page http://kut.org.ua/books_a0063.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-16. The original page over time could change.
Ірен Роздобудько. Він: Ранковий прибиральник. Вона: Шості двері, Мануела Гретковська. Полька. Наталка Сняданко. Автор: Євген Повєткін / Культурный тренажер. Интернет-журнал о культуре






архив статей
можна подивитися тут



анонсы статей

РАПТОМ ВИРОСТАЄ ЦІЛА ЗАКІНЧЕНА ІСТОРІЯ,

якою я починаю "хворіти" доти, доки не поставлю останню крапку".
Інтерв'ю з письменницею Ірен Роздобудько.


Есть затейники мастерить кукол, есть любители рукописать книжки. Кого-то прельщает произвол формы, кого-то эксперименты с материалом или игры с текстом в непривычных для чтения условиях.
полный текст здесь

АНАРХІЯ ВЖЕ ДЕСЬ ПОРУЧ

Cміливість незамовчування, що інколи доходить до зухвалого атакування дійсності з усіма її численними "чорними дірками" неправди, асоціються для героя книги Сергія Жадана "Anarchy in the Ukr" із справжньою справою, яка виправдовує його чоловічу самототожність.
докладніше тут

LET MY PEOPLE GO

Вийшла нова книга есеїстики Оксани Забужко.

Оксана Забужко сприймає події минулого року в трагічному ключі й розвінчує міф про "безкровність" Помаранчевої революції.
докладніше тут

МІЖ НАМИ І НЕЮ

Слід сказати, що в Україні нечасто з'являлися подібні до антології одинадцятьох авторок "Ми і Вона" поетичні видання, які б сполучали довершеність текстів й мистецькі концептуальні фотопортрети.
полный текст здесь

СЕЗОННИЙ РОЗПРОДАЖ БЛОНДИНОК

Видавництво "Лілея НВ" пропонує читачам книжкову серію "Агресивна бібліофілія". Для першого долучення до книголюбної агресії я вибрав збірку оповідань Наталки Сняданко з провокативною назвою "Сезонний розпродаж блондинок".
докладніше тут

ПРОМОЦІЇ, ПРОГУЛЯНКИ, МЕДИТАЦІЇ
у місті Львові під час Форуму книговидавців 2005 року.

Незважаючи на всі незручності, у цьогорічного Форуму є беззаперечний здобуток. Національна книжкова виставка "Форум видавців" стала вагомим брендом.
полный текст здесь

"БЕЗ МУЖИКА", НО С КИЕВОМ

Книга объединяет три произведения, представляющих автора виртуозным летописцем как событий собственной душевной жизни, так и жизни персонажей, перетекающей с разной степени потрясениями из советского экзистенциального опыта в постсоветский.
докладніше тут

КЛЮЧКИ ВАСИЛЯ ШКЛЯРА

Ми маємо - надзвичайно "читабельний" (саме цього Шкляр і прагне), написаний хорошою мовою, з цікаво закрученою інтригою, детектив. Цього достатньо, щоб книжка запам'яталася та зайняла належне місце в домашній бібліотеці.
полный текст здесь

ПОСТКОЛОНІАЛЬНИЙ ГЕНДЕР

Маємо звичну для постколоніальної та посттоталітарної країни гендерну інверсію: чоловічі образи в романі Жадана просякнуті фемінними рисами. А в романі Карпи з’являється жінка, яка претендує на володіння маскулінними рисами.
докладніше тут

"РЕДКАЯ ПТИЦА…"

Антология "НеИзвестная Украина" — это своего рода Ковчег: укромное пространство, стремящееся разомкнуться в руках отзывчивого читателя. Опытный Ной — автор проекта, составитель и редактор Игорь Клех — задался целью вывести из не- и малоизвестности произведения самых разных авторов.
полный текст здесь

НЕМНОГО МЫЛЬНЫЙ РОМ@Н

Не писатель, и не переводчик, - с гуманитарными штудиями никак не связанный, - скорее просто прагматик, вычисливший кратчайший путь к цели, - Януш Вишневский, доктор информатики и химических наук, в 2001 году выпускает роман "Одиночество в Сети".
полный текст здесь

УБЕЙ МЕНЯ НЕЖНО, или
Пасть жертвой "Слепого убийцы" Маргарет Этвуд.

Вот читатель - добровольная жертва - принимается за чтение "Слепого убийцы" Маргарет Этвуд, он полон сил и желания овладеть книгой, его даже не остановит невнятное начало.
полный текст здесь

ДМИТРИЙ БЫКОВ И ЕГО РОЛЬ В РУССКОЙ ОРФОГРАФИИ

О значении "Орфографии" для русской литературы можно сказать только то, что оно курьезно. Если этому произведению Дмитрия Быкова и суждено остаться в истории, то лишь в качестве примера несоответствия масштаба авторских амбиций и возможности их воплощения.
полный текст здесь





Незабаром новий день. "День Європи"

Євген ПОВЄТКІН, Київ.
Листопад 24, 2005 р., четвер.

Kнижкову серію, започатковану "Норою-друк", продовжують твори Ірен Роздобудько й Наталії Сняданко.

У письменниці Ірен Роздобудьмо цього року виходять дві книжки у київському видавництві "Нора-друк". Про це вона повідомила в суботу, 19 листопада, під час інтерв'ю радіостанції "Ера ФМ". Власне, перша книжка вже надрукована і продається в книжкових магазинах, зокрема, в Києві. Це дилогія "Він: Ранковий прибиральник. Вона: Шості двері", вперше представлена на ХІІ Форумі видавців у Львові. Ця книга продовжує серію "День Європи", котра покликана запрошувати, так би мовити, до діалогу текстів між сучасною українською й іншими європейськими літературами.


Так вийшло, що "Ранковий прибиральник. Шості двері" в рамках серії (і, до речі, в рамках Форуму видавців - представлення відбувалися разом) провадить діалог з ліричним і трохи контроверсійним щоденником від польської письменниці Мануели Гретковської, що має назву "Полька". Власне, обидві частини ділогії Ірен Роздобудько теж до певної міри можна зарахувати до щоденникового жанру: оповідь принаймні в "Ранковому прибиральнику" провадиться від першої особи і зорганізована навколо Я-героя, чоловіка, котрий покинув Батьківщину й після декількох пригод, серед них авіакатастрофа й три дні, проведені у відкритому морі, влаштовується ранковим прибиральником в розкішний готель на Мальті. В другій частині - оповідь про жінку, яка рятується від реальності, коли та вже надто дошкуляє, втечею крізь намальовані двері, частково теж викладена від першої особи.

Що ж стосується другої книги, то її виходу очікують до Нового 2006 року. Директор видавництва "Нора-друк" Елеонора Сiмонова в ефірі "Ера-ФМ" повідомила, що серію "День Європи" продовжить Наталка Сняданко публікацією нового роману. Наталя підтвердила, що це буде саме той роман, про роботу над яким вона розповідала в інтерв'ю "Культурному тренажеру". Щоправда, він ще не має назви, але написання його вже завершується. Нагадаємо, цього року Наталя Сняданко випустила збірку оповідань "Сезонний розпродаж блондинок" у видавництві "Лілея-НВ".