Номер 169 за 15.09.2006
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи є для вас Новий рік найприємнішим (найбажанішим) святом?
Так
Ні, для мене на першому місці - інше свято
На першому місці для мене Різдво
Важко сказати
     

Територія книжки
Члени журі XIII Форуму видавців, серед яких була і журналіст «УМ», віддали гран-прі конкурсу «Книга Форуму-2006» виданню «Україна і українці» — історико-етнографічному альбому візій iз приватної колекції Івана Гончара
Валентина КЛИМЕНКО   

Учора у Львівській опері відбувся перший і останній офіціоз «найбільшого у світі ярмарку української книги» — урочисте відкриття, вітальні промови, концерт, вручення дипломів і «равликів» переможцям конкурсу «Книга Форуму-2006» — на суд журі 120 видавництв прислали понад 500 видань. Тож фактично XIII Форум відкрився 13 числа.


НАТО, до побачення!
Янукович заявив Брюсселю: в НАТО Україна поки що не збирається
Тарас ЗАКУСИЛО   

Один із пунктів Універсалу фактично вже порушено. Видозмінено стратегічні зовнішньополітичні цілі держави, за великим рахунком. І зробив це Прем'єр-міністр Вiктор Янукович. Учора в Брюсселі європейці почули те, що хотіли, — правду. Втім, вочевидь, багатьом нашим європейським партнерам хотілося почути іншу правду. Іншої в Януковича не було. Отже, Прем'єр заявив, що для вступу України в НАТО потрібна широка підтримка населення, а поки що за такий крок виступають 12—25 відсотків громадян. Водночас, відзначив він, Україна має намір розширювати співпрацю з НАТО. Але це вже сказано було винятково із ввічливості, адже Україна вже настільки «розширила співпрацю» з НАТО, що далі нікуди — час було вступати.


Ваша зарплата — півпапірця
Сьогодні в обіг вводиться нова банкнота номіналом 500 гривень
Уляна СОБОРСЬКА   

Національний банк України дав життя новій банкноті — відсьогодні по руках українців ходитиме свіженька грошова купюра — 500 гривень. Дарма, що мінімальна зарплата наших громадян навіть не дотягує до цієї суми і навряд чи всі українці зможуть отримувати зарплати такими «папірцями». Нацбанк все ж пояснює введення п'ятисотки наявною тенденцією зростання грошових доходів населення (прес-служба НБУ тут же нагадує: за період із 2000 по травень 2006 року середньомісячна заробітна плата збільшилася із 230 до 1003 гривень, або більш як у чотири рази). А ще, мовляв, підвищився попит на банкноти великих номіналів, які використовуються населенням при розрахунках. Так українські банкіри сподіваються, що жителi країни зберігатимуть свої заощадження не в доларах, а в гривнях — усе для зручності, до того ж популярна сотка баксів якраз відповідає «по вазі» 500 гривням.


Людмила Кириченко: Поміркована влада — це та, яка розуміє, що красти треба з прибутку, а не з того, що вже є
Активістка Партії регіонів пояснює, навіщо «синім» коаліція з «помаранчевими» і як вони піднімуть економіку
Леся ШОВКУН   

Здається, наш розчарований у політиці й особливо політиках народ уже нічим не здивуєш. Навіть найполум'яніші активісти Майдану, спостерігаючи за тим, як їхні колишні провідники виторговують собі кращі умови вступу в коаліцію з колишніми противниками (або, якщо комусь іще до вподоби революційна риторика, «бандюками»), вже навіть спльовувати гіркою слиною перестали. Хіба ж їх збагнеш, тих політиків — ще вчора ладні були перегризти одне одному горлянки, а тепер... Утім «УМ» таки вирішила бодай спробувати розібратися в тому, що спонукає колишніх ворогів творити спільні коаліції. З цього приводу — інтерв’ю однієї з найвідданіших представниць Партії регіонів, народної депутатки Людмили Кириченко.


НезаСТУСованість великих
Син за батька. Дмитро Стус розповідає про залишки Стусових таємниць, засекречені архіви та про недофінансування як ознаку державної байдужості
Олена ЗВАРИЧ   

Дмитро Стус у розмові не називає його «батьком», а тільки —Василь Стус. Прізвище — це карма, обов'язок, потреба. «Привид батька Гамлета». Зберегти, систематизувати, архівізувати, вивчити спадщину Стуса — це життєва місія Дмитра. І слава Богу, бо без нього Василь Стус — найяскравіший українець ХХ століття — прийшов би до нас зі значно більшою кількістю «білих плям».
Сьогодні, вважає Дмитро, основний масив матеріалу збережено і вивчено, але водночас Василь Стус лишається неосмисленим, бо... Тут є кілька причин. Одна з них — робота думки потребує грошей, думати безплатно, як з'ясовується, — важко. Держава ж шкодує грошей на своїх героїв. Напевно, їй теж важко думати безплатно, тим більше безплатно думати про гроші.


Антон Бабчук: Свого дому в Америці не маю — влітку взагалі живу... в машині
Другий в історії український володар Кубка Стенлі міг привезти цей почесний трофей лише до Києва. Хоча й розуміє, що хокей в Україні зневажений...
Андрій ФОМЕНКО   

Видовищна й емоційна гра справжніх чоловіків під назвою «хокей» у нас у державі нiби доживає останні місяці. А колись дитяча спортивна школа київського «Сокола» входила до числа кращих у СРСР. Видавати «на-гора» класних хокеїстів вона продовжувала й у часи незалежності, щоправда, виступають вони нині все далі від Батьківщини. Цього літа вже другий вихованець українського хокею завоював найпочесніший трофей — Кубок Стенлі. 22-річний захисник команди НХЛ «Кароліна харікенз» Антон Бабчук, вигравши славетний Кубок, ні на хвилину не вагався, куди його везти, — лише до Києва. Напередодні від'їзду за океан для підготовки до нового сезону в найсильнішій лізі світу легіонер поспілкувався з кореспондентом «УМ».


Румунський погром
«Стяуа» побила «Динамо» його ж зброєю п'ятирічної давнини
Ігор КОРОЛЬОВ   

Ще за дві хвилини до початку гри на НСК «Олімпійський» стався символічний епізод: розперезалися «ультрас» із Бухареста. Радикальні румунські фани вирвалися зі свого 38-го сектора нижнього ярусу й почали молотити київських уболівальників у сусідньому секторі. Заїжджих хуліганів швидко втихомирив і «прорідив» загін рідної міліції. Шкода, що спецназівці не могли вийти на поле, щоб укоськати футболістів «Стяуа» у їхньому ігровому пориві...


РОЗДIЛИ
Політінформація
ІнФорУМ
Політика великим планом
Економіка
Постаті
Людина
ТелебУМ
Спорт
Зірки
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода на найближчі дні в Києві, Львові, Донецьку, Полтаві, Сумах, Сімферополі, Одесі, Рівному, Вінниці, Хмельниць-кому, Дніпропетров-ську, Кіровограді, Ужгороді, Запоріжжі, Харкові, Луцьку, Херсоні, Івано-Фран-ківську, Миколаєві, Житомирі, та інших містах України...
КУРСИ ВАЛЮТ

14 грудня, пт (НБУ)
1$ = 5,0500 грн.,
1Є = 7,4149 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2067 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
КОНКУРС МАЛЮНКУ: "Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну" (24.02.07)
  На нашому сайті можна подивитися усі роботи, які надійшли на конкурс «Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну». У конкурсі беруть участь ті, хто передплатив "УМ" на цей рік. На квитанції повинен бути і поштовий штемпель. Знайомтеся з малюнками конкурсантів (за посиланнями).

Новий уряд - новий Президент - мають бути й нові анекдоти. Сподіваємося, вони з'являться в цьому розділі. Закликаємо "сторожових псів демократії" та інших небайдужих до роботи. (17.02.05)
 

У цьому розділі зібрано україномовні анекдоти про Януковича (пов'язані з минулими виборами). (01.10.04)