This version of the page http://www.nkrz.gov.ua/discuss/4464339046c10/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-15. The original page over time could change.
Національна комісія з питань регулювання зв'язку України - Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України”

Головна  |  Контакт  |  Мапа сайту  |  Обговорення проектів  





Офіційне Інтернет-представництво
Пошук на сайті


Українська
Русский
English










Про КомісіюДіяльність КомісіїПрес-службаНормативна базаРеєстр радіоелектронних засобівРеєстр присвоєнь радіочастотРеєстр дозволів номерного ресурсуРеєстр виданих ліцензійКаталог пропозицій взаємоз'єднанняОператори і провайдериПерелік засобів телекомунікаційОголошення








лінки

ДСТСЗІ СБ України
Міністерство транспорту та зв'язку України
Державний департамент з питань зв'язку та інформатизації

Обговорення проектів



Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України”


Повідомлення
про оприлюднення проекту регуляторного акта


Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України” розроблений відповідно до статті 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України”.

Однією із засад регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України є забезпечення ефективного користування радіочастотним ресурсом України в інтересах усіх категорій користувачів.

Серед заходів, спрямованих на ефективне регулювання радіочастотного ресурсу України є конверсія радіочастотного ресурсу України, яка передбачає комплекс заходів, у результаті виконання яких відбувається вивільнення частини радіочастотного ресурсу України (радіочастот та/або смуг радіочастот) для подальшого їх використання користувачами інших категорій та/або впровадження інших стандартів і технологій.

Статтею 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України” визначені основні засади проведення конверсії радіочастотного ресурсу України, за результатами якої забезпечується впровадження в Україні нових стандартів та радіотехнологій, що створює умови для ефективного користування радіочастотним ресурсом України в інтересах усіх категорій користувачів, що відповідає тенденціям європейського і світового розвитку.

Цією ж статтею встановлені джерела фінансування для проведення конверсії – бюджетні кошти та додаткові позабюджетні кошти.

Планування залучення бюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України здійснюється на наступний рік на виконання та відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України, а також згідно із стратегічними завданнями держави щодо впровадження сучасних телекомунікаційних та інформаційних технологій.

Відповідно до статті 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України”, Кабінет Міністрів України може залучати додаткові позабюджетні кошти на проведення конверсії, але не визначено, який центральний орган виконавчої влади повинен розробити порядок залучення цих коштів.

Разом з тим, стаття 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України” визначає, що до повноважень Національної комісії з питань регулювання зв’язку України належить разом з іншими органами виконавчої влади проведення конверсії як у смугах радіочастот загального користування, так і у смугах радіочастот спеціального користування.

З метою забезпечення впровадження нових радіотехнологій, відкриття доступу населення до отримання сучасних телекомунікаційних послуг, сприяння створення додаткових робочих місць та додатковим надходженням до Державного бюджету України необхідно негайно забезпечити умови для проведення конверсії радіочастотного ресурсу та вивільнення необхідних смуг радіочастот.

Слід зазначити, що належне виконання Плану конверсії радіочастотного ресурсу України не можливе без своєчасного та повного фінансування всього передбаченого комплексу заходів по проведенню конверсії.

У зв’язку з вищенаведеним, Національна комісія з питань регулювання зв’язку України розробила проект постанови Кабінету Міністрів України, який передбачає встановлення механізму залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України.

Крім того, Порядок залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України, який буде затверджений цією постановою створює рівні умови отримання радіочастотного ресурсу України на прозорих та недискримінаційних засадах.

Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України” оприлюднені 28 квітня 2006 року на офіційному сайті Національної комісії з питань регулювання зв’язку України (НКРЗ) за адресою: www.nkrz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження до проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України” просимо надіслати до 31.05.2006 р. на електрону пошту zhdan@stc.gov.ua або на адресу НКРЗ (Національна комісія з питань регулювання зв’язку України, вул. Хрещатик, 22, м. Київ, 01001).



Голова Національної комісії
з питань регулювання
зв’язку України


О. Гайдук







проект



КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА


від _____________________ 200__ р. № _______

Київ



Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України


Відповідно до Закону України „Про радіочастотний ресурс України” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України (додається).

2. Національній комісії з питань регулювання зв’язку України, згідно з цим Порядком, при необхідності передбачати залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України на етапі проведення конкурсів (тендерів) щодо отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України.



Прем’єр-міністр УкраїниЮ.І. Єхануров




Проект

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
_________________ 200 №_________



Порядок залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України


1. Цей Порядок визначає процедуру залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України.

2. Відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України Національна комісія з питань регулювання зв’язку визначає частину радіочастотного ресурсу ( радіочастот та/або смуги радіочастот) для подальшого її використання користувачами іншої категорії та/або яка необхідна для впровадження інших стандартів і радіотехнологій одним оператором телекомунікацій та мінімальну смугу радіочастот, яка необхідна для початку її впровадження.

3. При наявності вільної смуги радіочастот, яка задовольняє вимогам мінімальної смуги радіочастот необхідної для початку впровадження нової радіотехнології і необхідності вивільнення решти смуг радіочастот Національна комісія з питань регулювання зв’язку України (далі-НКРЗ) розробляє та затверджує конкурсні умови щодо отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України.

4. Обсяги фінансування, строки виконання та етапність проведення заходів з конверсії радіочастотного ресурсу України визначаються Планом проведення конверсії радіочастотного ресурсу (далі-План).

5. План затверджується двома сторонами, з одної сторони – головою НКРЗ, а з другої сторони:
- Міністром оборони України, якщо здійснюються конверсія смуг радіочастот, які використовуються радіоелектронними засобами спеціальних користувачів;
- керівником центрального органу виконавчої влади в галузі зв`язку, який координує діяльність державного підприємства галузі зв`язку, у випадку здійснюється конверсія смуг радіочастот, які використовуються радіоелектронними засобами цього підприємства.

6. План проведення конверсії радіочастот розробляється безпосередньо Генеральним штабом Збройних Сил України або державним підприємством галузі зв`язку в залежності від смуг радіочастот, які підлягають конверсії. Для розробки Плану можуть залучатися науково-дослідні установи.
При поданні Плану до нього додаються обґрунтування щодо фінансування, обсягів робіт з конверсії та етапності їх проведення.

7. На підставі зазначеного Плану НКРЗ розробляє умови конкурсів (тендерів) щодо отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України. Умови конкурсів (тендерів) можуть передбачати повне або часткове фінансування конверсії за рахунок переможців конкурсів (тендерів).
Умови конкурсу повинні передбачати:
строки проведення конверсії;
строки вивільнення смуг радіочастот;
термін надання ліцензії переможцю конкурсу (тендеру).

8. Переможець конкурсу (тендеру) в 15 денний термін після визначення його переможцем здійснює фінансування конверсії радіочастот шляхом внесення коштів згідно Плану на спеціальний рахунок Міністерства оборони України або державного підприємства, в залежності від смуг радіочастот, які підлягають конверсії.

9. В разі несвоєчасної сплати коштів на фінансування конверсії, передбачених умовами конкурсу (тендеру) НКРЗ скасовує своє рішення щодо визначення переможця.






ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

“Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України”


1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
Однією із засад регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України є забезпечення ефективного користування радіочастотним ресурсом України в інтересах усіх категорій користувачів.

Одним із заходів, спрямованим на ефективне регулювання радіочастотного ресурсу України є конверсія радіочастотного ресурсу України, яка передбачає комплекс заходів, у результаті виконання яких відбувається вивільнення частини радіочастотного ресурсу України (радіочастот та/або смуг радіочастот) для подальшого їх використання користувачами інших категорій та/або впровадження інших стандартів і технологій.

Статтею 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України” визначені основні засади проведення конверсії радіочастотного ресурсу України, за результатами якої впровадження в Україні нових стандартів та радіотехнологій має забезпечити ефективне користування радіочастотним ресурсом України в інтересах усіх категорій користувачів, що відповідає тенденціям європейського і світового розвитку.

Цією ж статтею встановлені джерела фінансування для проведення конверсії – бюджетні кошти та додаткові позабюджетні кошти.

Планування залучення бюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України здійснюється на наступний рік на виконання та відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України, а також згідно із стратегічними завданнями держави щодо впровадження сучасних телекомунікаційних та інформаційних технологій.

Відповідно до статті 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України”, Кабінет Міністрів України може залучати додаткові позабюджетні кошти на проведення конверсії, але не визначено про те, який центральний орган виконавчої влади повинен розробити порядок залучення цих коштів.

Разом з тим, стаття 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України” визначає, що до повноважень Національної комісії з питань регулювання зв’язку України належить разом з іншими органами виконавчої влади проведення конверсії як у смугах радіочастот загального користування, так і у смугах радіочастот спеціального користування.

З метою забезпечення впровадження нових радіотехнологій, відкриття доступу населення до отримання сучасних телекомунікаційних послуг, сприяння створення додаткових робочих місць та додатковим надходженням до Державного бюджету України необхідно негайно забезпечити умови для проведення конверсії радіочастотного ресурсу та вивільнення необхідних смуг радіочастот.

Треба зазначити, що належне виконання Плану конверсії радіочастотного ресурсу України не можливе без своєчасного та повного фінансування всього передбаченого комплексу заходів по проведенню конверсії.

У зв’язку з вищезазначеним, Національна комісія з питань регулювання зв’язку розробила проект постанови Кабінету Міністрів України, який передбачає встановлення механізму залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України.

Крім того, Порядком залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України, який буде затверджений цією постановою створює рівні умови отримання радіочастотного ресурсу України на прозорих та недискримінаційних засадах.

2. Цілі та завдання прийняття акта
Відповідно до частин 3, 5, 6 статті 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України”, Кабінет Міністрів України координує проведення робіт з конверсії радіочастотного ресурсу України та може залучати додаткові позабюджетні кошти. Національна комісія з питань регулювання зв’язку України та Центральний орган виконавчої влади в галузі зв’язку забезпечують проведення конверсії радіочастотного ресурсу України в смугах радіочастот загального користування, а Генеральний штаб Збройних Сил України, Національна комісія з питань регулювання зв’язку України та Центральний орган виконавчої влади в галузі зв’язку забезпечує проведення конверсії радіочастотного ресурсу України у смугах радіочастот спеціального користування.

Основними цілями прийняття зазначеної постанови є встановлення прозорого та недискримінаційного порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України, а також механізму ліцензування частини радіочастотного ресурсу України (радіочастот та/або смуги радіочастот), яка вивільнена в результаті проведеної конверсії радіочастотного ресурсу України.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта
Згідно статті 22 цього Закону конверсія радіочастотного ресурсу України передбачає комплекс заходів, в результаті виконання яких відбувається вивільнення частини радіочастотного ресурсу України (радіочастот та/або смуг радіочастот) для подальшого її використання користувачами інших категорій та/або впровадження інших стандартів і технологій. Проведення заходів конверсії України потребує певних обсягів фінансування.

Відповідно до частини 5 статті 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України” конверсія радіочастотного ресурсу здійснюється за рахунок Державного бюджету України лише у смугах радіочастот спеціального користування.

На сьогодні конверсію радіочастот за бюджетні кошти можна здійснювати лише в смугах радіочастот спеціального користування. У смугах загального користування конверсія за бюджетні кошти не передбачена.

З прийняттям нової Національної таблиці розподілу радіочастот України у грудні 2005 року 76 % усього радіочастотного ресурсу віднесено до смуг загального користування. До смуг радіочастот спеціального користування віднесені тільки ті смуги, в яких використовуються виключно радіоелектронні засоби спеціальних користувачів. Тому ці смуги радіочастот з точки зору конверсії інтересу для НКРЗ не представляють.

З перерозподілом смуг радіочастот усі проблемні смуги, які раніше використовувалися спільно і загальними і спеціальними користувачами і потребували конверсії (вивільнення від РЕЗ спеціального призначення), зараз віднесені до смуг загальних користувачів, при цьому конверсія смуг може здійснюватися тільки за позабюджетні кошти.

З цих причин порядок залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України повинен визначатись окремою постановою Кабінету Міністрів України.

Тільки за умови прийняття даного порядку Національна комісія з питань регулювання зв’язку України на законних підставах зможе проводити конверсію радіочастотного ресурсу України для впровадження новітніх технологій у вивільнених смугах радіочастот.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання
Питання залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України відзначено в статті 22 Закону України “Про радіочастотний ресурс України”, у відповідності з якою Кабінет Міністрів України може залучати зазначені кошти та координує проведення робіт з конверсії радіочастотного ресурсу України. Національна комісія з питань регулювання зв’язку України та Центральний орган виконавчої влади в галузі зв’язку забезпечує проведення конверсії радіочастотного ресурсу України у смугах радіочастот загального користування, а Генеральний штаб Збройних Сил України, Національна комісія з питань регулювання зв’язку України та Центральний орган виконавчої влади в галузі зв’язку забезпечує проведення конверсії радіочастотного ресурсу України у смугах радіочастот спеціального користування.

Відповідно до Закону України “Про радіочастотний ресурс України” Центральний орган виконавчої влади в галузі зв’язку здійснює державне управління у сфері користування радіочастотним ресурсом України, а Національна комісія з питань регулювання зв’язку України здійснює регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України та відповідно до покладених на неї повноважень забезпечує проведення конверсії радіочастотного ресурсу України.

На теперішній час не встановлено жодного механізму та порядку залучення додаткових позабюджетних коштів проведення конверсії радіочастотного ресурсу України, а тому для вирішення цього питання необхідно прийняття зазначеного проекту постанови Кабінету Міністрів України .

5. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України” не потребує витрат залучення бюджетних коштів.

З іншого боку, постановою Кабінету Міністрів України передбачений механізм залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення робіт з конверсії радіочастотного ресурсу України, у відповідності з яким на конкурсних (тендерних) засадах визначаються суб’єкти господарювання, які заінтересовані у своєчасному проведенні конверсії та повністю або частково здійснюють фінансування витрат, пов’язаних з проведенням цієї конверсії.

6. Прогнозовані соціально-економічні та інші наслідки прийняття акта
Позитивними наслідками прийняття постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів на проведення конверсії радіочастотного ресурсу України” є можливість провести у визначений термін конверсію радіочастотного ресурсу України, не залучаючи бюджетні кошти, можливість вчасного впровадження нових радіотехнологій, забезпечення населення сучасними телекомунікаційними послугами, створення додаткових робочих місць, забезпечення надходжень до Державного бюджету України коштів за рахунок видачі нових ліцензій та зборів за користування радіочастотним ресурсом України.

У довгостроковому плані залучення додаткових позабюджетних коштів сприятиме розвитку ринку телекомунікаційних послуг, ефективному використанню радіочастотного ресурсу України, рівноправному отриманню радіочастотного ресурсу на прозорих та недискримінаційних засадах, конкуренції операторів телекомунікацій та збільшенню надходжень до Державного бюджету України.



Голова Національної комісії
з питань регулювання
зв’язку України


О. Гайдук







[ Версія для друку ]

додати коментар

Ваше повідомлення відправляється до редактора для премодерації. Тобто прямо зараз воно не з'явиться у стрічці комментарів.

Ваше ім'я



Ваше повідомлення:







Анонси



Наступне засідання НКРЗ відбудеться 26 грудня 2007 року

[ ... ]








Укрчастотнагляд








Державна інспекція зв'язку








Допомога бажаючим отримати ліцензію








Бюлетень НКРЗ








Documents in English








архів


з:
до:
дд мм рррр












Головна  |  Контакт  |  Мапа сайту  |  Обговорення проектів

© 2006. Права на всі матеріали, розміщені на сайті належать Національній комісії з питань регулювання зв'язку України

Передрук матеріалів сайту дозволяється за умови розміщення лінку на зазначені матеріали.