Форма подання та передача інформації
до Національної системи реферування

Форма подання

Інформація для включення до Загальнодержавної реферативної бази даних та Українського реферативного журналу подається у вигляді текстового файла (rtf, doc, txt), який вміщує елементи бібліографічного опису та реферати статей.

Бібліографічний опис (мовою оригіналу публікації) повинен містити наступні елементи:

Ці дані обов'язкові при оформленні статтей і є в редакціях періодичних видань. Передача їх у електронному вигляді в Національну бібліотеку України імені В.І. Вернадського прискорить включення інформації про наукові публікації до Українського реферативного журналу (в країнах з розвиненою інформаційною інфраструктурою свідоцтвом оприлюднення результатів наукових досліджень є їх відбиття в реферативних журналах).

З метою більш повного відображення результатів вітчизняних наукових робіт у світовому інформаційному просторі та організації міждержавного обміну реферативною інформацією дані бажано надсилати трьома мовами: українською, російською, англійською (за наявності).

Файл має починатися супровідною інформацією, що включає назву періодичного видання, рік, номер (том, випуск), загальну кількість поданих статей.

Приклад подання реферативної інформації

Акустичний вісник. — 1999. — Т. 2, N 4.
Статей: 3

Вовк И.В., Дахнов С.Л., Крижановский В.В., Олийнык В.Н. Изменение акустических характеристик шумов дыхания пневмонийных больных в процессе выздоровления // Акуст. вісн. — 1999. — 2, N 4. — С. 3-12. — Библиогр.: 8 назв. — рус.
За допомогою адаптивного і спектрально-часового методів досліджено зміну акустичних характеристик шумів дихання пневмонійних хворих у процесі їх одужання. Показано високу ефективність обох методів з точки зору одержання інформації про поточні зміни тяжкості захворювання та його локалізації. Визначено, що адаптивний метод дозволяє одержати оцінку загального стану респіраторного тракту обстежуваного, а спектрально-часовий метод - оцінювати динаміку практично всіх основних та додаткових рис шумів дихання.
Ключові слова: шуми дихання, акустичні характеристики, адаптивна класифікація, спектрально-часовий метод, динаміка одужання.

Гельман Л.М., Горпинич С.В. Виброакустический метод свободных колебаний для неразрушающего контроля трещин // Акуст. вісн. — 1999. — 2, N 4. — С. 13-22. — Библиогр.: 21 назв. — рус.
Висвітлено теоретичні та експериментальні дослідження віброакустичного методу вільних коливань для неруйнівного контролю тріщин від утоми. Запропоновано узагальнення декремента згасання вільних коливань для нелінійних коливальних систем. Вперше одержано вираз для декремента згасання вільних коливань нелінійної одномасової моделі з тріщиною. Проведено систематизовані дослідження залежності декремента згасання від розміру тріщини. Вперше показано, що з розвитком тріщини в об'єкті контролю декремент згасання може зростати або зменшуватись. Доведено, що характер залежності декремента згасання від розміру тріщини визначається залежністю показника несиметрії згасання від відносного розміру тріщини. Досліджено декремент згасання для внутрішнього та зовнішнього тертя. Наведено результати експериментальних досліджень методу для компресорної лопатки газотурбінного авіаційного двигуна, які узгоджуються з результатами теоретичних досліджень. Одержані результати носять загальний характер, їх можна використовувати для об'єктів контролю, що описуються нелінійною одномасовою коливальною моделлю.
Ключові слова: віброакустичний метод, неруйнівний контроль тріщин, декремент затухання.

Гончарова И.Ю. Акустические резонаторы сложной формы с частично проницаемыми стенками // Акуст. вісн. — 1999. — 2, N 4. — С. 23-31. — Библиогр.: 10 назв. — рус.
За допомогою методу часткових областей наведено математичний опис моделі розповсюдження звуку в багатоступінчаcтому резонаторі з частково проникними стінками, акустичне поле в якому збуджується плоским випромінювачем, що коливається за гармонічним законом. Досліджено поведінку частоти першого резонансу даного резонатора відповідно до геометричних та фізичних параметрів на прикладі найпростішого резонатора плоскої та циліндричної форми. Описано залежність резонансних властивостей від кількості сходинок. Розглянуто приклад апроксимації складної багатоступінчастої структури за допомогою простого резонатора.
Ключові слова: акустичний резонатор, багатоступінчаста структура.

Передача файлів

Контактні телефони


Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua