This version of the page http://www.etag.com.ua/article/94.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-15. The original page over time could change.
Этаж.com.ua: Зiпсованi земельним питанням, або Хто отримує землю в Києвi
  недвижимость на этаже
Новости
Последнее на сегодня
Объявления
Арендуй, продавай, покупай
Калькулятор
Расчитай стоимость кредита
войти     регистрация     забыли пароль ?    
Последние статьи
Статьи            Зiпсованi земельним питанням, або Хто отримує землю в Києвi
26 Октября

Як вiдомо, з того часу київська влада взяла себе в руки i намагається бути у своїх дiях максимально демократичною i вiдкритою, запрошуючи вже другу сесiю поспiль на свої засiдання людей, яким має бути видiлена земля.

Утiм навiть через три тижнi київська влада не може сказати, кому ж 1 жовтня видiлила землю. Як повiдомив журналiстам 25 жовтня секретар Київради Олесь Довгий, це досить трудомiсткий процес i на пiдготовку стенограми може пiти мiсяць.

Але опозицiя вимагає надати їм проекти рiшень та iнформацiю про те, якi з них пiдписанi мером. Саме його пiдпис остаточно закрiпить землевiдвiд.

Поки ж такої iнформацiї немає, УП намагалася розiбратися, кому ж дiсталась київська земля, опираючись на порядок денний тiєї сесiї.

Легiон студентiв-невидимок

Згiдно iз законом кожен киянин має право на 10 соток столичної землi. Це згiдно з законом. В реальностi ситуацiя, зовсiм не така приваблива. Звернувшись з таким проханням до можновладцiв, можна отримати вiдповiдь, що на жаль дане питання не може бути вирiшене через вiдсутнiсть дiлянок, а генпланом Києва до 2020 року не передбачено нових територiй для iндивiдуального житлового будiвництва.

Втiм 1 жовтня в Києвi знайшлося до пiвтисячi щасливцiв, яким видiлили за пiдрахунками опозицiї 1,3 тисячi гектарiв землi в Пущi-Водицi, Конча-Заспi, i також заповiдного лiсу бiля Катеринiвки.

Все, що знає опозицiя про них, що свої заяви вони подали в один день – 17 листопада 2006 року.

"Ми пiдозрюємо, що це студенти, в яких взяли паспорти, щоб написати заяви на iндивiдуальне житлове будiвництво", - каже Наталiя Новак з блоку Кличка.

За її припущенням, студенти за свою "роботу" отримали по тисячi доларiв, а хтось на цьому отримає мiльярднi статки. Адже сотка землi в Києвi в середньому коштує $20 тисяч, а видiляли її гектарами.

У нових землевласникiв немає нi iмен, нi прiзвищ. Є лише номери кадастрових справ. Пiвтори сторiнки цифр i лiтер – ось так виглядають чи не найбiльшi землевласники Києва.

Олесь Довгий продовжує наполягати, що землю 1 жовтня отримали люди, якi десятками рокiв намагалися її добитися вiд попередньої влади, носячи торби хабарiв у їх кабiнети.



А Вiталiй Кличко каже, що землю вже почали продавати на вторинному ринку.

Бiльшовицько-опозицiйнi землевласники

Якщо з`ясувати, хто з фiзичних осiб отримав землю (оприлюднення їх iмен заборонено законом), майже неможливо, то землевiдводом юридичним особам ситуацiя дещо простiша.

Дуже часто зв`язок мiж фiрмою i депутатом, який голосує за видiлення їй землi, можна виявити навiть через сайт Київради.

У своїй статтi для УП Олесь Довгий стверджує, що "всi заяви (опозицiї), що нiбито земля роздається "своїм", просто дешевенький пiар без будь-якої аргументацiї".

Тодi як пан Олесь може пояснити те, що в порядку денному сесiї вiд 1 жовтня кандидатами на отримання землi значилися "ВК-БРОК", чий гендиректор Євген Шевчук є керiвником фракцiї блоку Черновецького в Шевченкiвськiй райрадi мiста?

На тiй же сесiї Київрада дозволила продаж земельної дiлянки ЗАТ "Променергоавтоматика" для експлуатацiї та обслуговування адмiнiстративного будинку на бульварi Дружби Народiв, 19 у Печерському районi.

Ще у 2006 до наглядової ради цього пiдприємства входив Анатолiй Чуб Васильович, начальник головного управлiння комунальної власностi мiста Києва, депутат блоку Черновецького i просто чоловiк сестри дружини мера.

65-м та 66-м пунктами порядку денного сесiї вiд 1 жовтня пропонувалося передати 4 земельнi дiлянки в Деснянському районi Києва акцiонерному товариству холдинговiй компанiї "Київмiськбуд", до наглядової ради якого входить той таки Чуб i голова фракцiї блоку Черновецького в Київрадi Сергiй Комарницький.

67-м, 68-м та 69-м пунктами землю видiлено ТОВ "Нексус-про", "Атланта iнвест енд девелопменд", "Том i Ко". За даними блоку Кличка iснує зв`язок цих фiрм з Максимом Саврасовим з блоку Черновецького.
Фракцiя Черновецького сидить в першому ряду. Максим Саврасов - третiй справа


Так само в блоцi Кличка шукають витоки землевiдводiв для "Київської мiської ради профспiлок" та Всеукраїнської професiйної спiлки працiвникiв органiв державної податкової служби, якi разом з НВЦ "Євродiм", "Нестi Ойл ЛТД" та "Ергон", "Аквiтеко" будуватимуть там житловi комплекси, заправки та кафе.

В блоцi Кличка цi землевiдводи пов`язують з Вiктором Гринюком, чоловiком сестри дружини Черновецького. Документальним пiдтверджень зв`язку цiєї особи з даними компанiями УП знайти не вдалося.

Втiм iнодi фiрми, яким дають землю, можуть мати зовсiм iнших засновникiв i юридично бути нiяк не пов`язаними з депутатом.

"Вони створюються пiд отримання землi. В нас же тi, хто отримує землю, не будують, а тiльки заробляють на нiй. Вони отримують (землю), а потiм уже iнвестор заходить i будує. Або видають своїм будфiрмам", - пояснює спiвголова фракцiї БЮТ Юрiй Дмитрук.

Але повернемося до наших баранiв.

Згiдно з порядком денним планувалося продати земельну дiлянку "Укренергобуд" на вул. Шота Руставелi, 18 у Печерському районi.

Серед засновникiв цiєї кампанiї, за даними БЮТ, значаться зять Черновецького Супруненко та депутати його фракцiї Чуб i Комарницький.

Але це питання було зняте з розгляду.

Також землю отримали i депутати-члени бiльшостi Черновецького.

Чи не найбiльше перепало компанiям, пов`язаним з Леонiдом Крючковим - колишнiм бютiвцем, який нинi входить у групу "Демократичний Київ" i бiльшiсть Черновецького.

Очолювана ним "Київреконструкцiя" отримала дiлянки на вулицi Причальнiй, 11-а у Дарницькому районi та на вулицi Сирецькiй, 33-а у Подiльському районi

Засноване Крючковим ТОВ "Iнтер-Енерго Iнвестмент" отримала земельнi дiлянки для будiвництва, експлуатацiї та обслуговування торговельно-офiсного центру на вул. Iзюмськiй, 1-а у Голосiївському районi.

Так само три дiлянки отримали компанiї Льва Парцхаладзе, який хоч i не є нинi депутатом, але непогано презентує свої iнтереси.

Зокрема, ТОВ "Промiнвестгруп" "Промiнвестгруп-1" передано двi земельнi дiлянки на вулицi Лютеранськiй. Крiм того, його компанiї "Елiтне Житло" передано земельну дiлянку для будiвництва житлово-готельного комплексу з пiдземним паркiнгом та реставрацiї нежилого будинку – пам’ятки архiтектури на Крутому узвозi, 4 у Печерському районi – це прямо Бессарабкою.

Дiлянку для реставрацiї та пристосування до торговельно-офiсного комплексу на розi Хрещатику i Богдана Хмельницького (Центральний гастроном) отримало "АБ iнвестицiї та розвиток". Його засновник Павло Погиба йшов до Київради за списком "Нашої України".
"Наша Україна" - Андрiєвський дружить з БЮТ, а Ледовських представляє Мартиненка i Жванiю


Незважаючи на те, що Партiя регiонiв, за винятком двох осiб, не брала участь у засiданнi 1 жовтня, її представники того дня отримали як мiнiмум три дiлянки.

Київрада ухвалила рiшення про поновлення закритому акцiонерному товариству "Київмiськбуд-1" договору оренди земельної дiлянки для будiвництва житлового будинку з об’єктами соцiальної сфери на вул. Вiтрянi Гори, 2 у Подiльському районi (А 8597). Головою спостережної ради цього пiдприємства є лiдер групи ПР у Київрадi Олексiй Омельяненко.

Також передано земельну дiлянку "Д.I. А. ДЕВЕЛОПМЕНТ" для благоустрою територiї з влаштуванням паркової територiї, спортивного майданчику та причалу з лодочною станцiєю мiж вул. Раїси Окiпної та просп. Броварським (набережна р. Днiпро) у Днiпровському районi Екс-директором цього пiдприємства є регiонал Сергiй Кучер

Ще одне "регiональне" землевiдведення - поновлення договору оренди земельної дiлянки для обслуговування та експлуатацiї торговельного комплексу оптово-продовольчого ринку на вул. Горького, 174 товариству з обмеженою вiдповiдальнiстю "Саммiт-М". Президентом ТОВ "Саммiт-М" до обрання в Верховну Раду був "регiонал" Олександр Римарук.

Але землевiдводи для регiоналiв – це зовсiм не сенсацiя. Набагато цiкавiше виглядають землевiдводи, якi отримали люди, пов`язанi з БЮТ.

На сесiї Київради було видiлено 64,5 гектара землi ТОВ "Київрибгосп", головним акцiонером якого є один з лiдерiв БЮТ Богдан Губський.

Отримало землю ТОВ "Енергоресурс-Україна" до якої причетний Юрiй Павлов, депутат Київської обласної ради вiд БЮТ.

Крiм того, поновлено договiр оренди товариству з обмеженою вiдповiдальнiстю "ЕКОБУД", пов`язаному з депутатом вiд БЮТ в Верховнiй Радi 2002-2006 рокiв Юрiєм Сербiним.

Представники бiльшостi Черновецького глузують – це треба вмiти бути в опозицiї i при цьому отримувати землю! Заступниця Черновецького Iрена Кiльчицька тиждень тому звинуватила представникiв БЮТ в тому, що вони беруть вiдкати у три тисячi доларiв за те, що не здiймають галас навколо видiлення певних земельних дiлянок.

Цi звинувачення в БЮТ вiдкидають, але iснування проблеми визнають. За словами спiврозмовника УП в блоцi, свого часу значна частина фракцiї БЮТ у Київрадi сидiла на дотацiях Андрiя Iванова, який нинi перейшов у бiльшiсть Черновецького. I навiть зараз, попри жорсткi лещата, у яких тримають фракцiю, дехто з неї примудряється вiддавати картки, щоб забезпечувати голосування в iнтересах Iванова.

Єдиний хто, здається, не замарався в землевiдводах 1 жовтня – це блок Кличка. Пояснення просте – вiд колись потужної фракцiї у Вiталiя Кличка залишилося лише 8 осiб. Серед них є лише одна людина, причетна до великого будiвництва. Це Семен Борисенко - голова спостережної ради ВАТ "Трест "Київспецбуд". Кажуть, саме його iнтереси змусили блок Кличка навеснi цього року голосувати за видiлення 30 га агрокомбiнату "Пуща-Водиця".

Як писало тодi "Дзеркало тижня", справа в тому, що Борисенко за рiк перебування в опозицiї до київської влади майже разорився.

Його бiзнес базувався на партнерствi з "Київмiськбудом", у якого органiзацiя Борисенка виконувала пiдряднi роботи. Але з приходом до влади нової команди (а мiсто володiє 80% акцiй компанiї) його послуг перестали потребувати.

Тодi Борисенко знайшов нових партнерiв. Ними стали будiвельнi компанiї — "Укрспецторг", "Нове мiсто" i "Столиця", якi лихi язики пов’язують з iм’ям прем’єрського мiнiстра Кабмiну Анатолiя Толстоухова. Цi компанiї отримали землю, а Борисенко пiдряд, розповiло ДТ.

Зараз блок Кличка розгорнув бурхливу дiяльнiсть по оскарженню рiшень Київради. Спочатку вiн подав позов до Окружного адмiнiстративного суду, але той первiв справу до Шевченкiвського.

На думку представникiв блоку, судова гiлка влади вчергове продемонструвала свою полiтичну заангажованiсть та абсолютну пiдзвiтнiсть i пiдконтрольнiсть мiсцевiй владi.

Їх насторожує той факт, що секретар Київради знав про ухвалу Окружного адмiнiстративного суду ранiше вiд позивача i його представникiв, та повiдомив журналiстам заздалегiдь неправдиву iнформацiю.

БЮТ рiшення Київради в судi не оскаржував – звернувся до прокуратури, але теж не дуже сподiвається на успiх.

Зло, яке неможливо подолати

"Корупцiя iснує взагалi у владi. Ми часто чуємо, що генпрокуратурi чи мiлiцiї видiляється якась дiлянка для будiвництва житла. Але ж генпрокуратура - бюджетна органiзацiя... I за iдеєю, земля має видiлятися не як хабар генпрокуратурi, а управлiння справами. I тодi управлiння справами шукає iнвестора i будує житло. А не однiй прокуратурi дiлянку, iншiй, МВС, УВС, судам...", - каже бютiвець Юрiй Дмитрук.

За його словами, через таку корупцiю стає неможливим розгляд справ у судах i правоохоронних органах.


Юрiй Дмитрук з БЮТ кожну сесiю шукає проколи влади


До речi, на засiданнi Київради 25 жовтня розглядалося питання про видiлення прокуратурi 200 квартир в престижних районах Києва.

"Звернiть увагу на пункт 2 (порядку денного сесiї Київради), яким 10% житла, збудованого в трьох центральних районах – Голосiївському, Печерському i Шевченкiвському, – пропонується передати Генпрокуратурi. У мене виникає питання: чи не є це тiєю платою за 1 жовтня?", – запитав у журналiстiв цього четверга Дмитрук.

***

Щоб вiдвести вiд себе обвинувачення, Довгий запросив на сесiю 18 жовтня людей, яким мала видiлятися земля. Це виявилися лiтнi люди, якi володiли своїми надiлами ледь не з часiв вiйни.

Секретар Київради впевнений, що цим запрошенням вiн зруйнував пiдвалини звинувачень опозицiї.

Натомiсть вже 25 жовтня опозицiя в особi БЮТ влаштувала йому конр-хiд. Тетяна Мелiхова привезла на сесiю жiнку, яка вже кiлька рокiв оббиває пороги, але не може отримати землю.

Крiм того київська влада сама дала привiд для критики – в порядок денний внесли пункт про видiлення двох земельних дiлянок по 10 соток Петру i Єлизаветi Сусленським. Все б нiчого, але батько цих двох осiб – радник мера Леонiда Черновецького.

Як вiдомо, москвичiв зiпсувало квартирне питання, а Київську владу, схоже, зiпсувало земельне. I немає нiякої гарантiї, що нова влада, яка прийде, не робитиме теж саме.

Адже земля в Українi наразi найдорожчий товар i найчастiше "бруднi" грошi в Українi вiдмивають через оборудки iз землею...

комментировать    источник: pravda.com.ua
Разделы этажа:
Главный этаж
Ещё статьи на нашем этаже:
Все статьи на этаже
Комментировать статью:
Ваше имя: Ваш email:
перейти на простой режим

   
2 + 2 =
все статьи   
Поиск объявлений
Я хочу:
Тип здания:
Кол-во комнат:
от: до:
Цена ($):
от: до:
Местоположение:
+ Добавить объявление  
Новости
Компании
   
Реклама на сайте            Сотрудничество            Контакты