Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Факультети

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Перелік кафедр

     Кафедра

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Кафедра фiзичної та колоїдної хiмiї
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Завідувач кафедри - проф. Манк Валерій Веніамінович
       Телефон:
          міський: 227-92-06
          внутрішній: 2-06

     Завідувач лабораторій - Домашевська Марія Теодорівна
       Телефон:
          міський: 221-70-22
          внутрішній: 5-22

     Викладацька
       Телефон:
          міський: 221-79-04, 227-98-70
          внутрішній: 9-04, 8-70


Короткі відомості

Назад

      Кафедра фізичної та колоїдної хімії створена в 1930 р. Першим завідувачем кафедри був відомий вчений в галузі фізико-хімічних та колоїдно-хімічних процесів цукрового виробництва доктор хімічних наук, професор О.Г. Архипович, який очолював кафедру в 1930 – 1934 рр. Він є автором 80 наукових праць, двох підручників, кількох монографій. У довоєнні роки кафедрою завідували професор О.К. Кудря, академік АН УРСР А.В. Думанський, член-кореспондент АН УРСР О.Д. Куриленко, доценти О.А. Думанський і Р.В. Михалюк, професор В.В. Фесенко. Викладачі кафедри брали участь у Великій Вітчизняній війні. О.Д. Куриленко воював з 1941 по 1944 рр. Інвалідом повернувся з війни ветеран кафедри, доцент П.П. Туров. Він кавалер ордена Трудового Червоного Прапора. Ветераном війни була і М.Д. Мозгова та ін.

      У 1946 – 1949 рр. кафедрою фізичної та колоїдної хімії завідував доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент АН СРСР, академік АН УРСР А.В. Думанський. Він був фундатором Інституту колоїдної хімії АН СРСР, а також наукового журналу «Колоїдна хімія». Професор А.В. Думанський та його учні обгрунтували значення зв`язаної води в технологічних процесах цукрового, крохмалепатокового, хлібопекарського та інших виробництв. У 1949 р. кафедру очолив учень А.В. Думанського випускник Київського політехнічного інституту член-кореспондент АН УРСР О.Д. Куриленко. Під його керівництвом на кафедрі широко розгорнулися дослідження в галузі термодинаміки та гідрофільності дисперсних систем і високомолекулярних сполук. У 1962 р. О.Д. Куриленко видав підручник «Фізична хімія» для студентів вищих навчальних закладів. Підготував десять кандидатів наук.

      Велику роль у становленні та розвитку кафедри відіграли відомі вчені член-кореспондент АН УРСР І.О. Шека, професори О.К. Кудря та І.О.Чалий. Понад 30 років на кафедрі працювали її ветерани доценти О.А. Думанський, П.П. Туров, К.А. Яковкіна, В.П. Лещенко, Р.В. Михалюк, а також препаратор М.Д. Мозгова.

      З 1970 по 1992 рр. кафедрою завідував доктор хімічних наук, професор, лауреат Державної премії України (1985 р.) В.В. Фесенко. Коло його наукових інтересів – дослідження термодинамічних та фізико-хімічних властивостей тугоплавких сполук та композиційних матеріалів, які проводилися у тісному співробітництві з науково-дослідними інститутами НАН України та вузами СРСР, Болгарії, Польщі. Він підготував п`ять кандидатів наук.

      З 1992 р. кафедру очолює доктор хімічних наук, професор В.В. Манк. Головним напрямом його наукової діяльності є фізична хімія харчових продуктів та технологій їх використання. Під його керівництвом наукові дослідження переорієнтовані в напрямі використання досягнень фізичної та колоїдної хімії для вивчення складних фізико-хімічних процесів, що відбуваються у виробництві харчових продуктів. В.В. Манк – автор двох монографій, підручника «Колоїдна хімія» та навчального посібника «Фізична хімія», понад 500 наукових праць, має понад 20 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. Підготував три доктори і 20 кандидатів наук.

      Нині на кафедрі працюють: професор Л.С. Дегтярьов, доценти Є.І. Кова- левська, Г.А. Федоренко, О.М. Мірошніков, Л.С. Воловик, М.І. Сербова, В.В. Тимохін, кандидати хімічних наук О.В. Подаревська, Н.О. Стеценко. З 1960 р. завідує лабораторією М.Т. Домашевська. У складі лабораторії працюють старші лаборанти Т.В. Макєєва, В.П. Перекотій, О.Ю. Триліс. Як базова загальноосвітня кафедра постійно приділяє увагу науково- методичній і навчально-виховній роботі: удосконалюються зміст і форми, викладачами кафедри розроблені типові та робочі програми дисциплін з урахуванням специфіки підготовки студентів різних технологічних спеціальностей, а також вимог наскрізної програми хімічної підготовки. Одним з головних факторів, який характеризує високий рівень організаційної та науково-методичної роботи кафедри, є забезпечення студентів підручниками, навчальними посібниками та іншою навчально- методичною літературою: з 1990 р. співробітниками кафедри видано 47 навчально-методичних розробок.

      Поряд з іншими кафедрами факультету кафедра фізичної та колоїдної хімії активно використовує кінофільми, інші засоби активного навчання. Постійна увага приділяється питанням ефективного застосування комп'ютерної техніки в навчальному процесі. В 1988 р. тут було створено один з перших в університеті клас обчислювальних машин УК-НЦ «Електроніка», в результаті чого вивчення всіх розділів курсу фізичної та колоїдної хімії забезпечено комп'ютерною технікою. На кафедрі створена спеціалізована навчальна лабораторія, обладнана сучасними приладами та установками, лабораторія є базовою для науково- дослідних робіт студентів.

      Основним напрямом наукових досліджень кафедри є «Фізична хімія харчових продуктів та технології їх використання». Розвиваючи його, співробітники кафедри плідно працюють над такими темами, як дослідження та розроблення процесів комплексного перероблення меляси з виділенням цукру та інших цінних компонентів (професор В.В. Манк, доценти О.М. Мірошніков, Г.А. Федоренко, асистент О.В. Подаревська, співробітник Н.О. Стеценко). Робота частково фінансується ДКНТ України і виконується спільно з кафедрою технології цукристих речовин, ПНДЛ університету та Інститутом біоколоїдної хімії НАН України. Частково результати дослідження пройшли успішне випробування на Яготинському цукровому заводі. Спільно з кафедрою технології бродильних виробництв УДУХТ вивчається склад та фізико-хімічні властивості компонентів технологій у виноробстві, пивоварінні та спиртовиробництві (професор В.А. Дома- рецький, доцент Л.С. Воловик). Спільно з кафедрою технології хлібопекарських і кондитерських виробництв УДУХТ створюються технології нових желюючих виробів на білковій та вуглеводневій основі та сухих сніданків (професори А.М. Дорохович, В.М. Ковбаса, доценти Є.І. Ковалевська, М.І. Сербова).

      За результатами науково-дослідної роботи в галузі тугоплавких сполук професор В.В. Фесенко став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки.

      За час існування кафедри співробітниками опубліковано 685 наукових праць і одержано 21 авторське свідоцтво та патенти на винаходи, в тому числі монографії професора В.В. Фесенка «Испарение тугоплавких соединений», «Редкоземельные материалы и их тугоплавкие соединения», «Термодинамический состав карбидов» і професора В.В. Манка «Изучение взаимодействий в ионообменных смолах методом ЯМР», «Спектроскопия ядерного магнитного резонанса воды в гетерогенных системах». Кафедра піклується про підготовку наукових кадрів. За час її існування через аспірантуру підготовлено 19 кандидатів наук. Співробітники кафедри за останні 10 років брали участь у роботі 20 міжнародних форумів з науки та техніки в Москві, Ленінграді, Львові, Одесі, Новосибірську, Тамбові, Анапі, Красноярську, Мінську, Алма-Аті, Черкасах, Тбілісі, Ризі, Ужгороді, а також у Австрії, Болгарії, Канаді, Швеції та ін.

      Велику увагу кафедра приділяє роботі студентського наукового товариства. Щорічно в роботі наукових гуртків товариства беруть участь в середньому 20 – 30 студентів, які проводять наукові дослідження під керівництвом викладачів кафедри та доповідають про їх результати на щорічних наукових студентських конференціях. У багатьох випадках результати наукової діяльності студентів є складовою частиною їх дипломних проектів або публікуються у наукових виданнях (Н.А. Бабич, Н.О. Ємельянова, І.М. Плевако, О.І. Савенко та ін.). Науково-дослідна робота студентів на кафедрі спрофільована відповідно до спеціальності, якої набуває студент, з тим, щоб ця робота продовжувалася на старших курсах і захищалася у вигляді дипломної роботи. Свідченням комплексного підходу до організації науково-дослідної роботи кафедри є залучення до співпраці фахівців різних кафедр університету. Наприклад, спільно з кафедрою технології цукристих речовин проводяться дослідження адсорбційних, електрокінетичних та реологічних властивостей продуктів та напівпродуктів цукрового виробництва, розроблення та добір нових ефективних природних адсорбентів для очищення промислових цукрових розчинів. Разом з ПНДЛ УДУХТ під керівництвом професора Л.С. Дегтярьова проводяться дослідження фізико- хімічних властивостей пектину та пектинопродуктів, впливу на них різних зовнішніх чинників, квантово-хімічні розрахунки атомно-молекулярної структури комплексів пектину з різними органічними речовинами та іонами важких металів, радіонуклідами.

      Набутий кафедрою досвід з організації навчальної, методичної та наукової роботи дає їй можливість успішно справлятися з завданнями, які ставляться керівництвом університету.

 

© 2001 Design by LightGraphics