Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Факультети

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Перелік кафедр

     Кафедра

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Кафедра технологiї м'яса, м'ясних та олiєжирових продуктiв
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Завідувач кафедри - проф. Пешук Людмила Василівна
       Телефон:
          міський: 289-92-77
          внутрішній: 5-64

     Завідувач лабораторій - Михайлова Марія Кас’янівна (м’ясо)
       Телефон:
          міський: 221-79-30
          внутрішній: 9-30

     Завідувач лабораторій - Піддубна Лариса Іванівна (жири)
       Телефон:
          внутрішній: 8-57
          міський: 227-98-57

     Викладацька
       Телефон:
          міський: 221-70-18
          внутрішній: 5-18


Короткі відомості

Назад

      Роком утворення кафедри можна вважати 1967 р., коли у КТІХП була зорганізована кафедра технології та обладнання виробництв м'ясної і молочної промисловості, яку очолила доктор технічних наук, професор Г.В. Твердохліб. На базі цієї кафедри у 1969 р. була створена кафедра технології та обладнання підприємств м'ясної промисловості, першим завідувачем якої був кандидат технічних наук, доцент М.Г. Тульчевський. У 1970 р. кафедра стала кафедрою технології м'яса і м'ясних продуктів, а у 1998 р. – кафедрою технології м'яса, м'ясних та олієжирових продуктів. На кафедрі у пору її становлення працювали доценти М.М. Клименко, М.Г.Тульчевський, Т.Б. Процюк, Г.М. Сергєєва, Н.М. Цимбалова. З 1970 – 1978 рр. на кафедрі працювали також доценти В.С. Гуць, Т.І. Кудрявцева, С.А. Сенніков.

      З часу створення кафедри керівництво інституту велику увагу приділяло комплектуванню її досвідченим професорсько-викладацьким складом, постійному підвищенню кваліфікації працівників. Так, якщо в 1990 р. на кафедрі працювали дев'ять викладачів, 67 % з яких мали вчений ступінь кандидата наук, то в 1995 р. до її складу входили 12 викладачів, двоє з яких мали вчений ступінь доктора наук і семеро – кандидата технічних наук. Нині професорсько-викладацький склад кафедри налічує 14 чоловік, з яких два – доктори і дев'ять – кандидати технічних наук.

      Важливе місце у формуванні кафедри як навчального і наукового підрозділу належить першому її завідувачу доцентові М.Г. Тульчевському. Сімнадцятилітнім юнаком він був призваний на Велику Вітчизняну війну, був учасником бойових дій і нагороджений двома бойовими орденами та десятьма медалями. Проводячи велику організаційну роботу, він виконував значний обсяг науково-дослідної роботи, результати якої були впроваджені на підприємствах України і мали великий економічний ефект. М.Г. Тульчевським була створена наукова школа з фізико-технічних основ оброблення вторинної сировини підприємств м'ясної промисловості. За цим напрямом захищено сім кандидатських дисертацій. Принцип і теоретичні основи виготовлення сухих тваринних кормів, запропоновані М.Г. Тульчевським, знайшли широке застосування в технології м'ясного виробництва на підприємствах харчової промисловості, зокрема були використані у виготовленні відстійної центрифуги на заводі ім. М.В. Фрунзе у м. Суми та ін.

      З 1991 р. кафедру очолює доктор технічних наук, професор, академік Академії інженерних наук України М.М. Клименко. Кафедра готує фахівців з напряму "Харчова технологія та інженерія" за спеціальностями "Технологія жирів та жирозамінників" і "Технологія зберігання, консервування та переробленням м'яса". Підготовка ведеться за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст та магістр.

      Згідно з вимогами "Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах" та Закону України "Про освіту" кафедрою розроблені нормативні і методичні документи для проведення навчально- виховного процесу: кваліфікаційні характеристики, навчальні плани, програми дисциплін та їх методичне забезпечення.

      З метою вдосконалення підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів в робочих навчальних планах передбачені нові дисципліни: "Мікропроцесорні системи управління технологічними процесами", "Ресурсоощадні технології в галузі", "Методи контролю харчових виробництв", "Метрологія, стандартизація" та ін. Програмами цих дисциплін передбачається вивчення таких важливих для професійної підготовки фахівців питань, як автоматизація технологічних процесів з використанням мікропроцесорної техніки, обчислювальних машин і систем, аналіз основних виробництв, ситуацій, виконання спеціальних технологічних розрахунків, ведення обліку та складання звітної документації, аналіз економічного стану підприємства, сертифікація сировини та готової продукції, ефективне використання побічних продуктів, питання екології та ін.

      Велика увага приділяється роботі зі зміцнення матеріальної, навчально- дослідницької бази кафедри, розширенню робочих площ. Так, у 1969 – 1981 рр. кафедра розміщувалась на площі 150 кв. м, в 1995 р. – 497, у 1997 р. – 677 кв. м. За останні роки створено дві нові й переобладнано дві існуючі навчальні лабораторії. На кафедрі функціонує комп'ютерний клас, кабінет тваринництва, дві науково-дослідні лабораторії, оснащені сучасними приладами і обладнанням.

      Колектив кафедри активно працює над пошуком і впровадженням у навчальний процес нових ефективних форм організації навчання. Зокрема, з відкриттям філії кафедри на Київському м'ясокомбінаті, значна частина навчально-практичних занять проводиться в його цехах і лабораторіях, до навчального процесу залучаються директор консервного заводу АТ "Київський м'ясокомбінат" кандидат технічних наук Ю.П. Венглюк та технолог С.В. Данильченко.

      Для практичного здійснення інтеграції освіти з наукою і виробництвом на базі КТІХП було створено навчально-науково-виробниче об'єднання "Київм'ясо", до складу якого ввійшли УкрНДІм'ясомолпром, УкрДІПРОм'ясомолпром, Київський м'ясокомбінат. Об'єднання спрямовує зусилля вчених, проектувальників, спеціалістів виробництва на вирішення актуальних проблем промисловості та підвищення рівня практичної підготовки студентів і науково-педагогічних працівників. З метою активізації самостійної роботи студентів на кафедрі створений комп'ютерний центр, розроблено понад 80 методичних вказівок до вивчення дисциплін, виконання лабораторних та практичних занять, технологічних розрахунків у дипломному і курсовому проектуванні, проведення ознайомчих, загальноінженерних, технологічних та переддипломних практик. Розроблено каталоги з технологічного обладнання, технологічні регламенти, нормативно- технічна документація на виготовлення різноманітної продукції за фахом, методичні вказівки до виконання науково-дослідницької роботи. Видані навчальні посібники "Технологічне проектування підприємств м'ясної промисловості" та "Загальна технологія м'яса і м'ясопродуктів". На кафедрі працює науково-методичний семінар, роботу якого очолюють професор М.М. Клименко та старший викладач К.Д. Ткаченко. У проведенні навчально-виховного процесу, створенні та зміцненні матеріально-технічної бази кафедри вагома роль належить навчально- допоміжному персоналу. Навчальну лабораторію технології м'яса з 1976 р. очолює М.К. Михайлова. З 1970 р. в лабораторії сумлінно працюють старші лаборанти Т.В. Конопляста і П.М. Гаврильченко. Багато сил і знань віддали створенню навчальної лабораторії технології жирів її завідувач Л.І. Піддубна та старший лаборант А.М. Холохоренко. Нині на кафедрі працюють старші лаборанти Л.В. Диченко, М.Р. Гончар, Н.Я. Макарова, інженер В.І. Недобор та навчальний майстер В.І. Диченко.

      Науково-дослідна робота викладачів кафедри здійснюється у напрямі розроблення технології виробництва сухих тваринних кормів з проміжним відбором жиру, ресурсоощадних технологій з використанням білкової сировини тваринного та рослинного походження, створення технологій м'ясних продуктів з лікувально-профілактичними властивостями. Співробітниками кафедри під керівництвом доцента М.Г. Тульчевського була розроблена технологія виготовлення сухих тваринних кормів зі знежиренням м'ясної шквари на центрифугах відстійного типу і потоково- механізована лінія для виробництва тваринних кормів, впроваджена на підприємствах м'ясної промисловості України, Російської Федерації, Білорусії, Литви та Молдови (доценти Г.І. Гончаров, В.С. Гуць, В.М. Старчова).

      Під керівництвом професора М.М. Клименка була розроблена технологія виготовлення фаршу для варених ковбасних виробів і потоково-механізована лінія для її здійснення.

      Колективом кафедри розроблені й впроваджені технології виготовлення ковбасних виробів і харчових продуктів понад 60 найменувань. Такі ковбаси, як Шахтарська, Луганська варена, Субпродуктова (автори – доценти Т.Б. Процюк, О.О. Буша) та шинки з яловичини і свинини у фарші (автори – Л.Т. Клименко, М.Г. Тульчевський) широко використовуються на підприємствах м'ясної промисловості. Доцент О.В. Дядечко є автором і співавтором розробок 34 харчових продуктів з використанням крові. Значна кількість розробок кафедри спрямована на виконання Державної програми охорони здоров'я дітей від впливу наслідків Чорнобильської катастрофи. В цій роботі активну участь брали старший викладач О.О. Буша, доцент С.А. Сенніков.

      Розроблено понад 20 технологій виготовлення ковбасних виробів і напівфабрикатів з використанням продуктів переробки сої, екструзованих рослинних круп, харчової мідійної білкової маси та м'ясних субпродуктів. Новизна наукових розробок співробітників кафедри підтверджена понад 100 авторськими свідоцтвами та 13 патентами України. За результатами наукових досліджень надруковано 965 праць, в тому числі з виробництва сухих тваринних кормів – понад 200, з виробництв ковбасних виробів – 250, використання тваринних та штучних жирів у харчовій промисловості і техніці – 102.

      Про результати наукових досліджень викладачі кафедри доповідають на міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях. Тільки за останні три роки співробітники кафедри взяли участь більш як у 12 наукових конференціях.

      До наукової роботи на кафедрі широко залучаються студенти, з якими вдумливо працюють професор М.М. Клименко, доценти Г.І. Гончаров, О.В. Дядечко, І.І. Кишенько, старший викладач О.О. Буша, асистент В.М. Пасічний.

      Про результати науково-дослідних робіт понад 50 студентів щорічно доповідають на студентських наукових конференціях УДУХТ та інших навчальних закладів України.

      Результати студентських досліджень з використання рослинного та тваринного білка на харчові цілі були представлені на конференції з проблем білка в Україні (КДТЕУ, 1996р.), а з питань виготовлення продуктів з лікувально-профілактичними властивостями – на семінарі "Наслідки катастрофи ЧАЕС", який проводило Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, на виставці "Вибу-ЕКСПО-97". У 1998 р. на конкурсі студентських робіт УДУХТ робота студентки О.В. Сосіної (керівник – В.М. Пасічний) отримала друге місце, у 1999 р. в конкурсі взяли участь п'ять студентських робіт. Всі науково-дослідні роботи входять до складу дипломних проектів. Найрезультативніші НДР оформляються у вигляді випускових дипломних робіт. Кращі випускники рекомендуються до магістратури та аспірантури. Зокрема 28 випускників кафедри мають вчені ступені доктора або кандидата технічних наук, у тому числі працюють в УДУХТ професори О.Г. Мазуренко, доценти Г.І. Гончаров, І.І. Кишенько, Л. В. Баль, О.О. Воронцов, В.М. Пасічний та ін.

      За 1971 – 1998 рр. кафедрою підготовлено 3829 інженерів-технологів м'ясної промисловості (в тому числі 1177 випускників денної форми навчання) та 69 інженерів-технологів олієжирової промисловості. Значний внесок кафедра робить у профільну підготовку інженерів-механіків та економістів м'ясної промисловості.

      Випускники кафедри обіймають важливі посади в різних галузях народного господарства. Приміром, директорами підприємств м'ясної промисловості працюють А.Н. Селюков (м. Кіров), Є.Є. Пігарев (м. Харків), О.Н. Коваленко (м. Харків), В.С. Гак (м. Київ), С.С. Пузирьов (м. Хмельницький), В.Г.Потолап (м. Хуст), О.П. Солодка (м. Шепетівка) та ін. За період існування кафедри через аспірантуру підготовлено 19 кандидатів наук, роботою яких керували доцент М.Г. Тульчевський і професор М.М. Клименко, у тому числі три кандидати наук для Болгарії і Сірії. За останні три роки кандидатські дисертації захистили аспіранти кафедри В.М. Пасічний, О.О. Чередниченко, В.Г. Бурак (науковий керівник – професор М.М. Клименко), О.В. Сухаренко (науковий керівник – доцент Г.Г. Гончаров). Нині в аспірантурі навчаються сім аспірантів.

      У 1999 р. випускники Н. Гапченко, О. Карпенко, Д. Католик першими отримали ступені магістрів.

      Викладачі кафедри постійно підвищують кваліфікацію на підприємствах м'ясної та олієжирової промисловості, у Технологічному інституті молока і м'яса УААН та УкрДІПРОм'ясомолпром, а також шляхом відвідування відкритих навчальних занять і семінарів. Всі викладачі закінчили курси з використання комп'ютерної техніки у навчальному процесі. Колектив кафедри творчо співпрацює з іншими кафедрами УДУХТ, інших вищих навчальних і науково-дослідних закладів та підтримує зв'язки з Сірійською республікою, Болгарією, Молдовою, Німеччиною. Важливе місце в роботі кафедри належить виховній роботі зі студентами, в якій задіяні всі викладачі. Найдосвідченіші з них є наставниками студентських груп. Багато років цю роботу очолюють доцент І.І. Кишенько та старший викладач К.Д. Ткаченко. Кафедра періодично заслуховує звіти наставників.

      Систематично організовуються зустрічі зі студентами керівників національної асоціації виробників м'яса і м'ясопродуктів України "Укрм'ясо", на яких висвітлюються стан і проблеми розвитку м'ясної промисловості України.

      Нині на кафедрі працюють 14 викладачів: доктори технічних наук, професори М.М. Клименко і М.І. Осейко, доценти Г.І. Гончаров, Л.В. Баль- Прилипко, В.М. Старчева, І.І. Кишенько, О.В. Дядечко, кандидати технічних наук Ю.П. Венглюк, В.М. Пасічний, старші викладачі О.О. Буша, К.Д. Ткаченко, асистенти кандидат біологічних наук Т.Т. Носенко, О.Л. Кравченко, С.В. Данильченко.

      Очолює кафедру доктор технічних наук, професор М.М. Клименко, який працює на кафедрі з 1968 р. У 1968 – 1978 рр. він був заступником декана, а у 1978 – 1984 рр. – деканом факультету технології м'ясо-молочних виробництв. Він є автором і співавтором 120 наукових і науково-методичних праць, у тому числі двох монографій, 17 авторських свідоцтв та чотирьох патентів України. Колектив кафедри технології м'яса, м'ясних та олієжирових продуктів має високий педагогічний та науковий потенціал, добру лабораторно-технічну базу, здійснює творчу співпрацю з науковими і проектними закладами, багатьма промисловими підприємствами і готує кваліфікованих спеціалістів, здатних до високопрофесійної діяльності на підприємствах галузі.

 

© 2001 Design by LightGraphics