Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Факультети

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Перелік кафедр

     Кафедра

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Кафедра технологiї молока i молочних продуктiв
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Завідувач кафедри - доц. Поліщук Галина Євгенівна
       Телефон:
          міський: 227-92-07
          внутрішній: 2-07
       Електронна пошта:

     Завідувач лабораторій - Лозицька Тетяна Миколаївна
       Телефон:
          міський: 221-79-07
          внутрішній: 9-07


Короткі відомості

Назад

      Кафедра створена у 1967 р. на виконання розпорядження Держплану УРСР про підготовку у 1965 р. в КТІХП інженерів-технологів за спеціальністю "Технологія молока і молочних продуктів".

      Спочатку кафедра була розташована у приміщеннях старого лабораторного корпусу, де займала площу 210 кв.м і мала дві навчальні та науково-дослідні лабораторії. Першим завідувачем кафедри була призначена і працювала доктор технічних наук, професор Г.В. Твердохліб.

      У перші роки на кафедрі працювали доценти В.М. Олексєєв, Ф.С. Соколов, В.І. Зубкова, кандидат технічних наук, старший викладач В.М. Вергелесов, а в науково-дослідному секторі – кандидат технічних наук М.Ф. Куркова, кандидат економічних наук, лауреат Державної премії УРСР М.І. Бризгін, старший науковий співробітник В.В. Суровцева.

      У 1969 р. при кафедрі було відкрито аспірантуру, яку у різні роки закінчили, захистивши кандидатські дисертації, В.М. Нестеров, В.М. Вергелесов, О.І. Піскун, Т.А. Скорченко, Т.О. Рашевська, Л.М. Бондарчук, Г.П. Дмитровська, Н.М. Ющенко та ін. У 1986 р. докторську дисертацію захистила О.М. Шалигіна. Наукове керівництво підготовкою аспірантів здійснювали доктори технічних наук, професори Г.В. Твердохліб, О.М. Шалигіна, а нині – кандидат технічних наук, доцент В.О. Ромоданова, доктор технічних наук, професор С.С. Гуляєв- Зайцев, кандидат технічних наук Т.А. Скорченко.

      У 1978 – 1990 рр. кафедру очолювала доктор технічних наук, професор О.М. Шалигіна. З 1990 р. кафедрою завідує кандидат технічних наук, доцент В.О. Ромоданова.

      Нині на кафедрі працюють доценти, кандидати технічних наук О.І. Піскун, Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, С.В. Бородай, старші викладачі Т.О. Рашевська, Т.П. Костенко, Н.В. Білоус, асистент, кандидат технічних наук Н.М. Ющенко. На кафедрі – чотири аспіранти і один здобувач. Кафедра веде навчальний процес на факультетах технології м'ясо-молочних виробництв, механічному, економіки і менеджменту та заочному. Викладає 26 дисциплін.

      Важливим підрозділом кафедри є лабораторія технології молока і молочних продуктів, якою з 1986 р. завідує Т.М. Лозицька. Кафедра приділяє увагу підвищенню кваліфікації викладачів як шляхом навчання на факультетах підвищення кваліфікації, так через стажування на виробництві. З 1997 р. на кафедрі діє науково-методичний семінар. З 1982 р. кафедра розташована у новому лабораторному корпусі на площі 450 кв. м. До складу кафедри входять чотири навчальні та дві науково-дослідні лабораторії.

      Одним із важливих напрямів діяльності кафедри є НДР. Творче співробітництво колективу кафедри, господарські договори КТІХП з УкрНДІм'ясомолпромом та Київським виробничим об'єднанням молочної промисловості стали базою для утворення в 1979 р. навчально-науково- виробничого об'єднання "Київмолоко". У рамках об'єднання "Київмолоко" співробітниками кафедри у 1979 – 1982 рр. були проведені науково-дослідні роботи з вдосконалення технології виробництва сиру кисломолочного на міськмолзаводі № 3, з розроблення нового виду плавленого сиру. У курсових роботах і дипломних проектах випускників виконувались конкретні заявки київських міськмолзаводів та підприємств області, а виробничі потужності підприємств використовувались для проведення студентами практики всіх видів і стажування викладачів кафедри.

      З метою більш тісних зв'язків науки з виробництвом у1986 р. при київському міськмолзаводі № 1 створена філія кафедри, де працюють штатні співробітники і сумісники. Філія займає площу 580 кв. м. До її складу входять виробничий цех, укомплектований малогабаритним обладнанням, лабораторія та клас для проведення навчальних занять і науково-дослідної роботи. На базі філії утворено навчально-науково-виробничий комплекс, який забезпечує потреби навчального процесу, а також дає можливість провести наукові дослідження. У філії виконується 25 – 30 % загального обсягу навчального навантаження кафедри. Тут проводять лабораторні роботи студенти всіх форм навчання факультетів технології м'ясо-молочних виробництв, механічного, економіки і менеджменту, заочного. З 1995 р. завідувачем лабораторії у філії працює С.М. Сова.

      Основним напрямом НДР кафедри є вдосконалення існуючих і розроблення нових ресурсо-, матеріало- та енергоощадних технологій виробництва молока та молочних продуктів та високоефективного обладнання для молочної промисловості. Держбюджетна НДР кафедри виконується за такою тематикою: розроблення і вдосконалення технології молочних десертів із застосуванням молочної та нетрадиційної сировини; розроблення і вдосконалення технології білкових молочних продуктів із застосуванням молочної і нетрадиційної сировини; вивчення динаміки фазових перетворень молочного жиру в маслоробстві; розроблення технології казеїну покращеної якості; удосконалення технології кисломолочних напоїв профілактичного призначення з подовженим терміном зберігання; вдосконалення технології одержання етилового спирту з молочної сироватки.

      Результати НДР колективу кафедри широко впроваджуються у виробництво. Так, за роботу "Наукові основи розроблення технології, промислове виробництво і застосування біологічно повноцінних дитячих молочних продуктів" старшому науковому співробітнику кафедри М.І. Бризгіну у 1979 р. була присуджена Державна премія УРСР. Впровадженням пектину у виробництво завершилася НДР, що проводилася на кафедрі у 1992 – 1995 рр. за активної співпраці з доктором технічних наук М.С. Карповичем. Була розроблена технологія ряду пектиновмісних молочних продуктів: молока згущеного з цукром і пектином "Пектомол", напоїв із сироватки "Пектолакт" і "Пектолін". На кафедрі проведені роботи з вдосконалення технології виробництва українського сиру, сиру кисломолочного, розроблені й впроваджені нові види продуктів – кефір "Либідь", кисломолочний напій "Київський", розроблена документація на сметану "Киянка", казеїн харчовий, сир кисломолочний "Столичний", молочно-білковий продукт для плавлених сирів, вершки збиті, сир дитячий кисломолочний, каші дитячі для Київської фабрики-кухні, ряжанку "Медова".

      З 1990 р. кафедрою опубліковано понад 200 наукових і науково-методичних статей, отримано близько 30 патентів та авторських свідоцтв на винаходи.

      У 1986 р. на базі кафедри організована галузева науково-дослідна лабораторія з розроблення мало- та безвідходних технологій перероблення сировини м'ясної та молочної промисловості. Спільними зусиллями співробітників лабораторії, Інституту мікробіології і вірусології НАН України та Українського науково-дослідного інституту геронтології МОЗ України у 1990 – 1993 рр. було створено йогуртоподібний продукт "Лактогеровіт" на основі закваски "Геросан", що складається з молочнокислих бактерій з високою антагоністичною активністю щодо шкідливої мікрофлори і здатністю приживатися у шлунково-кишковому тракті. Науковцями лабораторії розроблена технологія виготовлення плавленого сиру з радіопротекторними добавками "Поліський". Одним із напрямів роботи колективу лабораторії є створення функціональних молочних продуктів подовженого терміну зберігання та промислових технологій нових пробіотичних препаратів.

      Плідна робота співробітників лабораторії здобула високу оцінку у 1997 р. за виконання комплексу науково-дослідних робіт, пов'язаних з розробленням технологій продуктів функціонального та лікувально-профілактичного призначення, старші співробітники галузевої науково-дослідної лабораторії кандидат технічних наук Н.Г. Кононович і Г.П. Дмитровська стали лауреатами Державної премії України з науки і техніки.

      До науково-дослідної роботи кафедри активно залучаються студенти, кількість яких зростає з року в рік. Якщо у 1970 р. науковий гурток для студентів третіх-четвертих налічував 46 чоловік, то у 1971 р. в ньому вже було 58 студентів. Наукове керівництво студентськими гуртками на кафедрі здійснювали професор Г.В. Твердохліб, старший викладач В.І. Зубкова, доцент Ф.С. Соколов, доцент Т.О. Єресько та ін.

      Якщо раніше наукова робота студентів в основному проводилась в рамках діяльності студентських наукових гуртків, то з 1977-78 навч. року в навчальних планах були спеціально передбачені лабораторні роботи та семінарські заняття. Для проведення лабораторних робіт з НДРС використовуються спеціальні установки, прилади. Ряд досліджень студентів виконано із застосуванням найновіших методик, а також на базі науково-дослідних інститутів та університетів.

      Викладачі кафедри залучають студентів до виконання розділів НДР з держбюджетної тематики.

      Щорічно результати цієї роботи доповідаються на наукових конференціях університету, а також інших навчальних закладів. Міцні творчі зв'язки кафедра мала у свій час з багатьма вузами і науково-дослідними інститутами СРСР. Яскравим підтвердженням цього зокрема є доповіді студентів Н. Савчук та Н.Костіна на наукових конференціях у 1975 р. у Вологодському молочному інституті (науковий керівник – В.І. Зубкова), студентів Т. Козяренко і Г.Соловйова (науковий керівник – Т.П. Костенко), в Московському технологічному інституті м'ясної і молочної промисловості; студентки Л. Самковської (науковий керівник – В.М. Вергелесов) в Одеському технологічному інституті харчової промисловості та ін.

      Щорічно дві-три наукові статті викладачів кафедри публікуються у співавторстві із студентами. Близько п'яти авторських свідоцтв та патентів співробітники кафедри одержали разом із студентами авторське свідоцтво № 1574197, 1990 р. "Спосіб одержання білково-вуглеводного продукту для плавлених сирів", автори – О.М. Шалигіна, В.О. Ромоданова, Л.В. Радовець, М.С. Портнова, Н.В. Білоус, студент Е.С. Долженко. У 1998 р.подана заявка на винахід"Спосіб виробництва кисломолочного продукту з природним біологічно активним наповнювачем" у співавторстві із студенткою О. Прендзевською. В цілому за 30 років студентами була підготовлена 361 доповідь. У роботі секції за цей час взяли участь близько 1200 студентів. Двічі у 1979 та 1982 рр. студенти наукового студентського гуртка при кафедрі були відзначені на Республіканському конкурсі кращих студентських наукових робіт. На вузівському конкурсі студентських наукових робіт, у 1997 р. за напрямом "Харчові технології" двоє студентів посіли призові місця (С. Драч, Н. Пененко). Студент А. Гадайчук посів третє місце на Всеукраїнській студентській олімпіаді з хімії у 1995 – 1996 навч. році.

      Нині 100% студентів денної форми навчання виконують НДР, результати яких подають у вигляді окремого розділу в дипломних проектах. Близько 10 % студентів денної форми навчання щорічно виконують та захищають дипломні наукові роботи.

      Студентські роботи неодноразово отримували нагороди на конкурсах. За участю студентів розроблені технології ряду нових продуктів – плавленого сиру "Дарницький" (1981 р.), бактеріальної закваски для кисломолочного сиру "Дарницька" (1982 р.); створені й запатентовані нові технології кисломолочних продуктів з медом на основі вітчизняної природної сировини (1988 р.). Розроблена нормативна документація на ряд кисломолочних продуктів з медом дієтичного, профілактичного, десертного призначення для функціонального харчування населення. Серед асортименту цих продуктів ряжанка "Медова", сметана, йогурти, кефір з медом, сухий молочний продукт "Мелаксан" за типом пробіотиків. До 1996 – 1997 навч. року на кафедрі систематично проводилися наукові семінари, на яких захищались результати науково-дослідної роботи студентів. Нині студенти захищають свої науково-дослідні роботи безпосередньо керівникові від кафедри та оформляють звіт за відповідною формою. З початку створення кафедри її колективом підготовано і видано п'ять навчальних посібників: Г.В. Твердохлеб, В.Н. Алексеев, Ф.С. Соколов "Технология молока и молочных продуктов" (1978 р.), Г.Д. Гришин, Ф.С. Соколов "Производство молочных консервов" (1982 р.) О.М. Шалыгина, В.О. Ромоданова, Т.П. Костенко "Визначення енергозатрат на підприємствах молочної промисловості" (1990 р.), В.О. Ромоданова, Т.А. Скорченко, Т.П. Костенко "Технохімічний контроль підприємств молочної промисловості" (1999 р.). Підготовлено до видання посібник "Плавлені сири", автори – В.О. Ромоданова, Н.В. Білоус.

      Видано близько 80 методичних вказівок для проведення лабораторних занять з НДР, виконання курсових та дипломних проектів, у тому числі із застосуванням ЕОМ, програми виробничих практик, а також конспекти лекцій, методичні вказівки до проведення ігрових занять "Сироробна дільниця", "Сухі консерви", "Технолог", "Сиророб", "Оцінка якості вершкового масла". Викладачами кафедри підготовлено і опубліковано 15 методичних розробок до проведення НДР.

      У 1994 – 1996 рр. розроблені й затверджені навчальні плани і програми дисциплін з підготовки бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Викладачі кафедри (доцент В.О. Ромоданова, Т.А. Скорченко) є співавторами розроблення складових стандартів вищої освіти.

      У 1998 р. розроблені комплексні кваліфікаційні завдання (автори – В.О. Ромоданова, Т.А. Скорченко, С.В. Бородай) і успішно проведена атестація спеціальності "Технологія зберігання, консервування і переробки молока". Багато уваги на кафедрі приділяється вдосконаленню дипломного та курсового проектування. З цією метою видані методичні рекомендації до виконання технологічної частини дипломного проекту, розроблені методичні вказівки до виконання розрахунків продуктів підприємств різних галузей молочної промисловості тощо.

      Викладачі беруть участь в керівництві підготовкою комплексних кафедральних та міжкафедральних дипломних проектів. Багато з них займаються науковою роботою та очолюють підприємства. Серед них кандидат технічних наук, доцент Інституту підвищення кваліфікації "Укрхарчопрому" Н.Є. Янковська, кандидати технічних наук, доценти кафедри технології молока і молочних продуктів УДУХТ Т.А. Скорченко, С.В. Бородай, О.В. Грек; доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії, кандидат технічних наук Л.С. Воловик; старший науковий співробітник технологічного інституту молока і м'яса, кандидат технічних наук О.І. Савченко (випускник 1985 р.), кандидат технічних наук М.Г. Панчук (випускник 1982 р.), директор МПВ "Тетра" Решетилівського маслозаводу М.Д. Гуржій, і кандидат технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Г.П. Дмитровська (випускниця 1979 р.), інженер-консультант фірми "Беарс", кандидат технічних наук Л.М. Бондарчук (випускниця 1992 р.), викладачі технікуму Харківського державного технологічного університету сільського господарства Р.І. Маліборська (випускниця 1979 р.) і Н.М. Шиян (випускниця 1992 р.), директор Галієвського маслозаводу В.Ф. Мазуркевич.

      У 1998 р. кафедра здійснила перший випуск бакалаврів в кількості 51 чоловік, а у 1999 р. відбувся випуск першого магістра.

 

© 2001 Design by LightGraphics