This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/melnychuk.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-14. The original page over time could change.
Мельничук Дмитро Олексійович, академік НАНУ та УААН (Київ) — наукова біографія

Мельничук Дмитро Олексійович
Ректор Національного аграрного університету,
академік НАН України і Української академії аграрних наук

 

Народився 5 листопада 1943 р.

У 1968 р. в Українській сільськогосподарській академії захистив кандидатську дисертацію на тему: "Влияние активации процессов карбоксилирования на некоторые показатели обмена веществ и продуктивность животных". У 1974 р. в Інституті біохімії ім. О.В. Паладіна НАН України захистив докторську дисертацію на тему: "Углекислота как фактор регуляции обмена веществ у животных".

Основним напрямом його наукової роботи є вивчення молекулярних механізмів регуляції обміну речовин в організмі тварин і людей та пошук і розробка способів корекції їхніх порушень. Разом з колегами й учнями ним обгрунтовано біологічну роль реакції карбоксилювання і декарбоксилювання в обміні макромолекул та енергії у гетеротрофних організмів; установлено низку фізико-хімічних закономірностей карбаматів білків та отримано нові щодо їхньої ролі в регуляції активності ферментів; розкрито молекулярні механізми системи метаболічного гомеостазу в клітинах при порушенні кислотно-лужного стану організму: виявлено специфічні білки мембран епітелію тонкого кишечнику новонароджених тварин; зроблено вагомий внесок у розкриття механізмів впливу змін концентрації бікарбонатів і СО2 у крові на інтенсивність енергетичного, мінерального та азотного обмінів.

Д.О. Мельничук — автор понад 300 наукових праць, у тому числі — 2 монографій, 17 наукових оглядів та двох брошур. Має 30 авторських свідоцтв та патентів.

Ним підготовлено 16 кандидатів та 5 докторів наук.

Джерело інформації: Сайт Української академії аграрних наук.
[Last accessed 19.01.2007]


Бібліографія публікацій   Д. О. Мельничук
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua