Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єр СОЛАНА зустрівся з Президентом України Віктором Ющенком (21/06/2007)

Брюссель, 21 червня 2007 р.

Високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єр Солана сьогодні зустрівся з Президентом України Віктором Ющенком.

Під час зустрічі п. Солана та Президент Ющенко обговорили питання відносин між Європейським Союзом та Україною, а також останні події в Україні. Відповідаючи на питання журналістів на спільному прес-брифінгу, що відбувся після зустрічі, Х.Солана відзначив, що зустріч пройшла дуже добре, і що особлива увага приділялася внутрішній ситуації в Україні та майбутнім викликам, зокрема після позачергових виборів до Верховної Ради України, запланованих на 30 червня цього року.

Хав’єр Солана сказав, що Україна тепер матиме можливість рухатися вперед через виконання політичної домовленості: „Останні кілька місяців в Україні спостерігалася політична криза. Я сподіваюся, що вона вже вирішилася. У вересні пройдуть вибори, і я маю надію, що це відкриє двері до нормалізації відносин у майбутньому.” Під час зустрічі п. Солана та Президент Ющенко багато говорили про необхідність забезпечення чіткості конституційного устрою, дієвості системи стримувань і противаг, а також посилення верховенства права та функціонування судової системи. Вони погодилися, що необхідно залучати усі політичні сили до цього важливого завдання для створення основи реалізації ключових реформ.

Високий представник ЄС також привернув увагу представників ЗМІ до позитивного економічного розвитку України, не зважаючи на політичну кризу, через яку вона пройшла за останні кілька місяців. "Я хотів би наголосити, що, хоча Україна і мала ці труднощі, економіка продовжувала функціонувати належним чином. Її просування до членства в СОТ є дуже важливим досягненням України”.

Пан Солана сказав, що відносини ЄС з Україною та його відносини з Президентом Ющенком є дуже глибокими, і що ЄС бажає Президенту та іншим ключовим лідерам України успіху у виконанні важливих завдань, що стоять перед ними. Коли журналісти запитали, чи викликає у Х.Солани стурбованість можливість того, що сторони можуть не дотриматися досягнутої політичної домовленості, пан Солана наголосив, що твердо впевнений у тому, що погоджений політичний процес буде дотримано: „У мене сьогодні відбулася дуже хороша зустріч з Президентом Ющенком, і я зустрічався з Прем’єр-міністром минулого понеділка, тому я дуже добре поінформований. Я сподіваюся і я впевнений, що узгоджений процес продовжиться”. Україна запросила міжнародних спостерігачів для здійснення моніторингу виборів 30 вересня, і Х.Солана підкреслив важливість цього під час зустрічі з Президентом Ющенком.

нагору